οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

"...Το όνομα που ακούγεται εδώ και καιρό για το υπουργείο αυτό είναι του Χρήστου Σταϊκούρα. Ωστόσο οι κεραίες μου έπιασαν μια νέα φήμη που τη βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γι' αυτό τη μοιράζομαι μαζί σας. Μου είπαν λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να αναλάβει αυτός αρχικά τη θέση και του υπουργού Οικονομικών... Κι αυτό για να δείξει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος να επαναδιαπραγματευτεί σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα (δηλαδή και στο πιο τεχνοκρατικό Eurogroup και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο του Συμβουλίου και των Συνόδων) τα κρίσιμα σημεία της μεταμνημονιακής εποπτείας, με πρώτο-πρώτο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/06/19
Ψίθυροι στο τετράγωνο Νίκης και Καραγεώργη Σερβίας
Μαθαίνω ότι σας διασκεδάζουν τα κουίζ και το ρεπορτάζ των στοιχημάτων για τα πρόσωπα που θα απασχολούν την καθημερινότητά μας στο προσεχές μέλλον και σας καταλαβαίνω, δεν μας προσφέρει και τίποτα φοβερές συγκινήσεις αυτή η προεκλογική περίοδος... Το σημερινό λοιπόν: ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη; Οπως σας έχουμε γράψει, ο ίδιος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του αλλά αυτό, ως γνωστόν, ποτέ δεν στάθηκε αρκετό για να σταματήσει τους ψιθύρους... Κατ' αρχάς να πούμε πως το υπουργείο της Νίκης, όπως μαθαίνουμε, θα είναι ίσως το μόνο που θα διαθέτει αναπληρωτή υπουργό, μιας και η δομή της κυβέρνησης που σκέφτεται ο Μητσοτάκης είναι το λεγόμενο «σφιχτό ευέλικτο σχήμα» που, ξέρω, το έχετε ξανακούσει.
Για τη διαπραγμάτευση
Το όνομα που ακούγεται εδώ και καιρό για το υπουργείο αυτό είναι του Χρήστου Σταϊκούρα. Ωστόσο οι κεραίες μου έπιασαν μια νέα φήμη που τη βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γι' αυτό τη μοιράζομαι μαζί σας. Μου είπαν λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να αναλάβει αυτός αρχικά τη θέση και του υπουργού Οικονομικών... Κι αυτό για να δείξει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος να επαναδιαπραγματευτεί σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα (δηλαδή και στο πιο τεχνοκρατικό Eurogroup και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο του Συμβουλίου και των Συνόδων) τα κρίσιμα σημεία της μεταμνημονιακής εποπτείας, με πρώτο-πρώτο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
 Δύο πρόσωπα
Σε ό,τι αφορά τη σημαντική αναδιάρθρωση του πρωθυπουργικού γραφείου, που θα είναι και το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η επόμενη Βουλή, πολύ πρακτικά το βάρος θα πέφτει σε δύο πρόσωπα. Το ένα θα έχει τη γενικότερη εποπτεία του policy making, του κυβερνητικού έργου, το άλλο θα λειτουργεί ως το «μπλοκάκι του Σημίτη», όπως το λέμε λίγο στην αργκό, να είναι δηλαδή ο άνθρωπος που θα φροντίζει για την εφαρμογή του και θα παρακολουθεί καθημερινά τα τρέχοντα.
 Προσχήματα
Ως μια «επανάληψη των όσων γράφουν οι εφημερίδες» μου περιέγραψαν την εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που εδέησε να συγκαλέσει προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις με την Τουρκία και τις διαθέσεις της ΕΕ για τις κυρώσεις εναντίον της. «Μας κάλεσαν για γλάστρες» ήταν το συμπέρασμα όπως γλαφυρά μου το περιέγραψε ένας εκ των παρευρισκομένων, ενώ άλλος μού εξέφρασε την απορία αν έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός για τουρκικές κινήσεις που ήταν και είναι, και κατά το ΥΠΕΞ, εν πολλοίς αναμενόμενες, διότι κάτι τέτοιο δεν του προέκυψε από τη συζήτηση.
 Ουπς
Δεν ξέρω ποιος από εσάς θεωρούσε κρίσιμο ζήτημα την προσωπική ζωή των υπουργών μας, πάντως επιβεβαιώθηκε και επισήμως η σχέση Αχτσιόγλου και Τζανακόπουλου από τα χείλη της πρώτης, σε συνέντευξή της (στο κόνσεπτ των «73 ερωτήσεων» που έχει λανσάρει πρώτη η αμερικανική «Vogue») στο νεανικό κανάλι Rise. Η διασκεδαστική λεπτομέρεια ήταν ότι ο δημοσιογράφος δεν αναγνώρισε το όνομα του Τζανακόπουλου και νόμιζε ότι είναι υποψήφιος με άλλο κόμμα. Αυτό, αφού είμαστε σε φάση μοντερνιάς αμερικανικής, το λένε «epic fail».
Σινεφίλ
Πάντως, για να μη λέτε ότι είμαστε και φαρμακόγλωσσοι, ωραία ήταν η συνέντευξή της, όπως ήταν και του Μητσοτάκη στον Αρναούτογλου. Και να τη συγχαρώ για το γούστο της στον κινηματογράφο, μιας και ανέφερε ότι αγαπημένη της ταινία είναι η «Λευκή κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε. Παρότι αναρωτιέμαι τι πολιτικά συμπεράσματα έβγαλε από την ταινία.
 Εμπνεύσεις
Το μεγάλο «epic fail» όμως, η επικότερη αποτυχία δηλαδή, ήταν η έμπνευση του επιτελείου της Κατερίνας Νοτοπούλου να φτιάξει στο photoshop μια «αφίσα», ένα banner, που ανέβηκε σε όλα της τα social media, με το πρόσωπο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη μισή και κόκκινη την άλλη μισή, το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στον Γιάννη και το όνομά της από δίπλα. Πέρα από το πολιτικό και ανθρώπινο (που ελπίζω να είναι προφανές), υπάρχει και μια τυπική λεπτομέρεια: ότι δεν είναι και πολύ νόμιμο. Διότι μιλάμε για προεκλογικό υλικό υποψήφιας που ανεβαίνει σε σελίδα με χορηγούμενες αναρτήσεις. Είναι, δηλαδή, διαφήμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου