οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

"....Το κεντρικό διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν είναι η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα (όπως ήταν στις ευρωεκλογές) αλλά η πιθανή «αυτοδυναμία» του πρώτου κόμματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΝΔ. Τα κεντρικά ευρήματα των πολιτικών ερευνών δείχνουν ότι καθώς επανέρχεται η ανάγκη για μια νέα κανονικότητα των πολιτών ο δικομματισμός ανεβαίνει ξανά (67%). Ας προσθέσει κανείς σε αυτό και τα εξής, ότι μοιάζει ιδιαιτέρως δύσκολο να αντιστραφεί η σειρά των δύο πρώτων κομμάτων κι ότι η ΝΔ, σήμερα τουλάχιστον, αγγίζει το 38%. Με αυτήν τη σημερινή εικόνα η αυτοδυναμία της ΝΔ θα μπορούσε κανείς να πει ότι φαίνεται μάλλον δεδομένη, καθώς κυμαίνεται από 155 (επτακομματική Βουλή) έως 163 έδρες (πεντακομματική Βουλή), όπου πολλά εξαρτώνται βεβαίως από το τι θα κάνουν και τι αντοχές θα δείξουν κόμματα όπως ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση και ΧΑ....."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 29-30/06/19

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 29-30/06/19

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 29-30/06/19

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η αυτοδυναμία της ΝΔ φαίνεται να κλειδώνει σε κάθε σενάριο - πεντακομματικής, εξακομματικής ή επτακομματικής Βουλής - στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Οπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα της MRB για «τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το μεγάλο προβάδισμα που έχει κατακτήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα και από την ευρεία επικράτηση στις κάλπες των πρόσφατων ευρωεκλογών, διατηρείται ουσιαστικά ανέπαφο, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για περαιτέρω διεύρυνση με διψήφια διαφορά.

Η ευρεία επικράτηση της ΝΔ συνοδεύεται και με τη συντριπτική υπεροχή της σχεδόν σε όλα τα πεδία (παράσταση νίκης, εκτίμηση για το άνοιγμα της ψαλίδας κ.ά.). Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να εισπράττει σημαντικό μέρος και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα ότι η κοινωνική πλειοψηφία όχι μόνον είναι προετοιμασμένη για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα επισφραγίζει μια πολιτική αλλαγή, αλλά ουσιαστικά προκρίνει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνσης με το κλείσιμο του μνημονιακού κύκλου.

Η εικόνα αυτή, που για ένα τμήμα της κοινής γνώμης μεταφράζεται και ως επιστροφή στην κανονικότητα, προκύπτει και μέσα από την στόχευση για μια ισχυρή διακυβέρνηση, μέσα από την επίτευξη αυτοδυναμίας. Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, σε όλα τα σενάρια για τη συγκρότηση της επόμενης Βουλής, εάν δηλαδή είναι επτακομματική, εξακομματική ή πεντακομματική, η ΝΔ εξασφαλίζει την απόλυτη κοινουβουλευτική πλειοψηφία, με τις έδρες της να κλιμακώνονται αντίστοιχα από 155 έως 163.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη Βουλή μετά το 2009 που θα μπορεί να στηρίξει κυβέρνηση με καθαρή αυτοδυναμία. Για το τελικό αποτέλεσμα ως προς τη δύναμη των βουλευτικών εδρών όλα κρίνονται από το εάν τα τρία κόμματα που κινούνται κοντά στο όριο του 3% (η Χρυσή Αυγή, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη) καταφέρουν να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους.

Για να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα, κρίσιμο θεωρείται και το ποσοστό της αποχής, καθώς για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται Ιούλιο, καθώς και της αδιευκρίνιστης ψήφου, η οποία στο πεδίο της μέτρησης της MRB υπερβαίνει τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Στη νέα έρευνα, η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ φθάνει με αναγωγή χωρίς τους αναποφάσιστους στις 8,9 μονάδες, ενω στο μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας η ΝΔ ξεπερνά το 40%. Στη λεγόμενη παράσταση νίκης, η ΝΔ ως νικήτρια των εκλογών αγγίζει το 80%, ενώ περισσότεροι από ένας στους τρεις ψηφοφόρους προεξοφλούν ότι η διαφορά από τις κάλπες των ευρωεκλογών θα διευρυνθεί.




ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΟΥ

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 είναι για άλλη μια φορά πρωτόγνωρες. Διεξάγονται σε χρονική στιγμή του έτους για την οποία δεν υπάρχουν προηγούμενες εμπειρίες κυρίως όσον αφορά σε θέματα «αποχής», πολύ κοντά σε ευρωεκλογές που μόλις έχουν γίνει και με πρωτόγνωρα αποτελέσματα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση (9,5% διαφορά υπέρ του πρώτου κόμματος που ήταν η αντιπολίτευση).

Σε όλα αυτά προστίθεται και ένα υψηλό για τα δεδομένα της στιγμής ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου (14,8%) όταν απομένουν σχεδόν μόλις δέκα ημέρες μέχρι τη διεξαγωγή τους.

Το κεντρικό διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν είναι η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα (όπως ήταν στις ευρωεκλογές) αλλά η πιθανή «αυτοδυναμία» του πρώτου κόμματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΝΔ. Τα κεντρικά ευρήματα των πολιτικών ερευνών δείχνουν ότι καθώς επανέρχεται η ανάγκη για μια νέα κανονικότητα των πολιτών ο δικομματισμός ανεβαίνει ξανά (67%). Ας προσθέσει κανείς σε αυτό και τα εξής, ότι μοιάζει ιδιαιτέρως δύσκολο να αντιστραφεί η σειρά των δύο πρώτων κομμάτων κι ότι η ΝΔ, σήμερα τουλάχιστον, αγγίζει το 38%.

Με αυτήν τη σημερινή εικόνα η αυτοδυναμία της ΝΔ θα μπορούσε κανείς να πει ότι φαίνεται μάλλον δεδομένη, καθώς κυμαίνεται από 155 (επτακομματική Βουλή) έως 163 έδρες (πεντακομματική Βουλή), όπου πολλά εξαρτώνται βεβαίως από το τι θα κάνουν και τι αντοχές θα δείξουν κόμματα όπως ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση και ΧΑ.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

α) Το επίπεδο της αποχής με δεδομένο το κατακαλόκαιρο.

β) Η δομή της αποχής, μιας και οι ψηφοφόροι κάθε κόμματος έχουν διαφορετικούς λόγους για να μην πάνε να ψηφίσουν π.χ. οι ψηφοφόροι της ΝΔ λόγω του δεδομένου της νίκης ή της ηλικιακής φυσικής κόπωσης και των υψηλών θερμοκρασιών, οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως οι νεότεροι, λόγω της επιλογής τους για κάτι περισσότερο ενδιαφέρον για την προσωπική τους ζωή μέσα στο καλοκαίρι, οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερων ηλικιών λόγω της συσσωρευμένης δυσαρέσκειας ή του ακατόρθωτου για ανατροπή του αποτελέσματος.

γ) Η πειστικότητα των επιχειρημάτων της ΝΔ για αυτοσυγκέντρωση στον στόχο της αυτοδυναμίας μέσα από τη ρητορική «αν όχι αυτοδυναμία τότε ξανά εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική ό,τι και αν σημαίνει αυτό».

δ) Η πειστικότητα της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ περί «μην εκχωρείτε ανεξέλεγκτη εξουσία στη ΝΔ με το να μην πάτε να ψηφίσετε, γιατί η ισχυρή ανάπτυξη δεν είναι αυτό που φαίνεται».

ε) Οι προσπάθειες που κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα για να αρθρώσουν λόγο ύπαρξης ή ψήφου, όπου αν εξαιρέσει κανείς το ΚΙΝΑΛ τα δύο επόμενα μικρότερα κόμματα ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση εμφανίζουν κάποιες αστάθειες στα ποσοστά τους.

στ) Το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές.

Συνεπώς για το τι ακριβώς θα γίνει δυστυχώς θα πρέπει / οφείλουμε να περιμένουμε και την επόμενη εβδομάδα και μέχρι την τελευταία στιγμή ίσως, για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Μέχρι τότε η εμπειρία λέει ότι θα πρέπει να «διαβάζουμε» ολόκληρες τις έρευνες, γιατί το σύνολο των ερωτήσεων δείχνουν συγκεκριμένες δυναμικές που είναι εμφανείς όταν κανείς προσέχει τα ποσοστά των στοιχείων και τη διαχρονική τους εξέλιξη.

-Ο Δημήτρης Μαύρος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της MRB



"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 29-30/06/19 
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 29-30/06/19



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου