οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

"...Ο Μητσοτάκης επωφελήθηκε από τη βασική επιλογή του να ενσαρκώσει την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως κι αν την εννοεί ο καθένας. Να κλείσει δηλαδή πίσω του την πόρτα στη δεκαετή κρίση που αποδιάρθρωσε την ελληνική οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα. Μια κρίση που γέννησε παρεμπιπτόντως φαινόμενα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι (και πριν ακόμη κερδίσει στις κάλπες) υπερίσχυσε στο επίπεδο της προσδοκίας. Φυσικά, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ελληνικός λαός. Θα του δώσει τα μέσα να ασκήσει την πολιτική που υπόσχεται; Αυτό θα το ξέρουμε το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Κι από κει και πέρα βέβαια το ερώτημα είναι αν θα σταθεί κι ο Μητσοτάκης στο ύψος των προσδοκιών που έχουν επενδυθεί πάνω του...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικό δισέλιδο)

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/06/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/06/19



ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΛΟΔΗΜΟΥ

Μήνυμα ότι «κάθε ψήφος μετράει» έστειλε (και) από την Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτάσσοντας για άλλη μία φορά τον στόχο της ΝΔ για ισχυρή διακυβέρνηση, προκειμένου ανεμπόδιστα, χωρίς αστάθειες, να υλοποιήσει το γαλάζιο πρόγραμμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να αφήσει το στίγμα του με βασικές αλλαγές σε συγκεκριμένα μέτωπα (κυρίως οικονομία, παιδεία και ασφάλεια) ήδη από τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης. Γι' αυτό σε κάθε σταθμό του, μετά τη νίκη στις ευρωκάλπες, ζητάει ισχυρή εντολή από τους ψηφοφόρους στις εθνικές εκλογές.

«Από την πρώτη μέρα θα πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα» είπε ο ίδιος χθες (περιοδεύοντας σε Ερέτρια, Ψαχνά και Χαλκίδα) και αφού υπενθύμισε ότι η Βουλή ουσιαστικά θα κλείσει μόνο για την εβδομάδα του Δεκαπεντάγουστου, αναφέρθηκε σε μία από τις άμεσες κινήσεις του: την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Δεν είναι όμως η μοναδική. Τα πρώτα νομοσχέδια έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί από το γαλάζιο επιτελείο (για αρκετά απομένουν οι τελικές υπουργικές πινελιές), ενώ φαίνεται πως έχουν μπει και ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν είναι ένδειξη αλαζονείας η καλή προετοιμασία» τόνισε χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Γιάννη Πρετεντέρη στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 και πρόσθεσε: «Και έχω υποχρέωση να είμαι έτοιμος, είμαι προσεκτικός σε αυτά που λέω, για το σοβαρό ενδεχόμενο να είμαι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα και να πρέπει με μεγάλη ταχύτητα να μπορέσω να υλοποιήσω το σχέδιό μου». Εξάλλου τόνισε ότι «η κατεύθυνση σε επίπεδο ελέγχου του κυβερνητικού έργου από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και από το Γραφείο του Πρωθυπουργού θα είναι πολύ αυστηρή».


Νέα κυβερνητική δομή. Προεξοφλείται ότι το πρώτο νομοσχέδιο ή Προεδρικό Διάταγμα θα αφορά τη νέα κυβερνητική δομή (στην οποία θα συμμετέχουν και τεχνοκράτες) και βασικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση. Ανάμεσα σε άλλα, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προαναγγείλει κατάργηση των αναπληρωτών υπουργών και ειδικά για το Δικαιοσύνης τη συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας. Εχει επίσης μιλήσει για «σφιχτό» Υπουργικό Συμβούλιο και ισχυρό Μέγαρο Μαξίμου. Οπως είπε στην ίδια συνέντευξη, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει πια στο Μαξίμου: «Η διάκριση των εξουσιών επιβάλλει το Υπουργικό Συμβούλιο να μη συνεδριάζει στη Βουλή. Αλλο εκτελεστική εξουσία, άλλο νομοθετική εξουσία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει επίσης ένα δραστήριο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ αναμένονται συγχωνεύσεις υπουργικών χαρτοφυλακίων και ειδικών - γενικών γραμματειών.


Το άσυλο και η ασφάλεια. Στη ΝΔ σχεδιάζουν την κατάργηση του ασύλου μέσα στα πρώτα τρία νομοσχέδια, ενώ για τα ΑΕΙ δρομολογείται επίσης ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας με στόχους την προσέλκυση και αξιοποίηση ιδιωτικών πόρων και μεγαλύτερη διασύνδεση των ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας. Προτεραιότητα αποτελούν επίσης η δημόσια τάξη και η εδραίωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, γι' αυτό έχει προαναγγείλει (πέρα από προσλήψεις αστυνομικών και επαναφορά της Ομάδας ΔΕΛΤΑ) κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου (για τις αποφυλακίσεις) και σύσταση φυλακής τύπου Γ (υψίστης ασφαλείας). Χθες αναφέρθηκε και στον Ποινικό Κώδικα: «Συνομιλούμε αυτή τη στιγμή και με τους δικαστές και έχω ζητήσει από το νομικό μου επιτελείο (…) να κάνουμε άμεσες σημειακές παρεμβάσεις στα άκρως προβληματικά άρθρα».


Η φορολογία. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, έχει δεσμευτεί για την ψήφιση ενός πακέτου μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με μειώσεις φορολογικών συντελεστών που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2020. Μεταξύ άλλων έχει δεσμευτεί για οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, ωστόσο οποιεσδήποτε ελαφρύνσεις εντός του 2019 δεν προβλέπονται. «Εχω εμπιστοσύνη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της οικονομικής τάξης και αυτοί μας δίνουν τα δεδομένα τα οποία έχουμε» τόνισε, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ κοστολογημένο. Αναφερόμενος στον νόμο Κατρούγκαλου, σημείωσε ότι «έχει πολλά προβλήματα», προσθέτοντας ότι «έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να έχουμε ένα καινούργιο σύστημα, με μια διαφορετική αντιμετώπιση στο επίπεδο της επικουρικής σύνταξης».

Οσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, «θα είναι μικρής εμβέλειας και θα ολοκληρωθεί σύντομα», σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που επανέλαβε τη δέσμευσή του για αλλαγή του εκλογικού νόμου: «Θα δούμε τι πλειοψηφίες θα διαμορφωθούν στην επόμενη Βουλή. Θα είναι ευχής έργον να αλλάξει με 200 για να γλιτώσουμε τις εμβόλιμες εκλογές της απλής αναλογικής».

ΤΟΥ Ι.Κ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ

Δεν θέλει και μεγάλη πολιτική διορατικότητα για να καταλάβει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρέχει τα τελευταία μέτρα του εκλογικού Μαραθωνίου με αντίπαλο το χρονόμετρο.


Μεταφορικά, προφανώς. Το ζητούμενο είναι όχι μόνο ο τερματισμός στην πρώτη θέση, αλλά και ο χρόνος. Απλώς στην προκειμένη περίπτωση η αριθμητική αποτύπωση της επίδοσης γίνεται σε ποσοστά και βουλευτικές έδρες. Στην τελική ευθεία είναι καταφανές ότι η διπλή νίκη στις ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές έδωσε στον πρόεδρο της ΝΔ αέρα, όγκο και ανάστημα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στην πολιτική οι νίκες τρέφουν τους αρχηγούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επωφελήθηκε από τα σφάλματα του αντιπάλου του - αλλά τα λάθη του άλλου είναι κι αυτά μέρος της πολιτικής.Με τελευταίο και κορυφαίο την αποσύνδεση των βουλευτικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, στις οποίες τελικά ο Τσίπρας σύρθηκε παραζαλισμένος όταν έχασε τις ευρωεκλογές - όπως παρεμπιπτόντως είχε εκτιμήσει ο Μητσοτάκης…

Κυρίως όμως ο Μητσοτάκης επωφελήθηκε από τη βασική επιλογή του να ενσαρκώσει την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως κι αν την εννοεί ο καθένας.

Να κλείσει δηλαδή πίσω του την πόρτα στη δεκαετή κρίση που αποδιάρθρωσε την ελληνική οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα. Μια κρίση που γέννησε παρεμπιπτόντως φαινόμενα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι (και πριν ακόμη κερδίσει στις κάλπες) υπερίσχυσε στο επίπεδο της προσδοκίας.

Φυσικά, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ελληνικός λαός. Θα του δώσει τα μέσα να ασκήσει την πολιτική που υπόσχεται; Αυτό θα το ξέρουμε το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Κι από κει και πέρα βέβαια το ερώτημα είναι αν θα σταθεί κι ο Μητσοτάκης στο ύψος των προσδοκιών που έχουν επενδυθεί πάνω του. Οταν συζητάς μαζί του, δείχνει προετοιμασμένος κι αποφασισμένος. Αλλά, όπως έλεγαν κι οι παλιοί σοφοί, «αρχή άνδρα δείκνυσι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου