οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Μεταξύ των κυβερνητικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν από το υπουργείο Παιδείας είναι ότι οι γονείς καλούνται να υπογράψουν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του σχολείου του παιδιού τους, αναλαμβάνοντας ευθύνη για τις πράξεις του. Και εάν αρνηθούν, το σχολείο θα μπλοκάρει την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο. Ενα μέτρο αληθινά πρωτοφανές για τα εκπαιδευτικά ήθη της Ελλάδας, αλλά απόλυτα σωστό, το οποίο, ας μη γελιόμαστε, υποδηλώνει το κλίμα που υπάρχει σήμερα στις σχέσεις γονιών εκπαιδευτικών. Η ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων βίας, παρενόχλησης και σχολικού εκφοβισμού, και χαρακτηριστικά του υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η συνεργασία σχολείου - οικογένειας, λέει το υπουργείο Παιδείας....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 13/04/24


 


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Οταν συμβαίνει ένα περιστατικό βίας σε σχολείο, η αντίδραση των γονιών των εμπλεκομένων, και κυρίως του θύτη, είναι η προσπάθεια συγκάλυψής του. Φυσικά η αντιμετώπιση του ζητήματος εξαρτάται από τη βαρύτητα ή την επαναληπτικότητά του. Πρέπει να συνεκτιμηθούν όλα για την αξιολόγηση της στάσης του παιδιού (π.χ. οικονομικά προβλήματα, ανεργία, διαζύγιο). Συνήθως όμως οι γονείς αναζητούν ελαφρυντικά για το παιδί τους, προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη του παιδιού σε κάποιον άλλον, είναι επιθετικοί με τους εκπαιδευτικούς, τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς που συνδράμουν στην αντιμετώπισή του.

Η καραντίνα, και ό,τι προκάλεσε σε ψυχολογικό και κοινωνικό πλαίσιο, ενίσχυσε την παρεμβατικότητα των γονιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συχνότερο είναι το να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς έχοντας γνώμη για όλα. Από το εάν ο εκπαιδευτικός δίνει ασκήσεις στους μαθητές, κάνει τυχόν λάθη, από το πώς διδάσκει, πώς συμπεριφέρεται και (κυρίως) πώς βαθμολογεί. Και στην πλειονότητα των περιπτώσεων παραπονιούνται ότι το σχολείο δεν αναδεικνύει τις δεξιότητες του παιδιού, και αυτό αδικείται.

Στοιχεία που ουσιαστικά κρύβουν την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους εκπαιδευτικούς – κατάσταση διαλυτική για οποιαδήποτε σχέση, η οποία εν προκειμένω επηρεάζει τη σχέση του εκπαιδευτικού με τον μαθητή.

Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των κυβερνητικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν από το υπουργείο Παιδείας είναι ότι οι γονείς καλούνται να υπογράψουν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του σχολείου του παιδιού τους, αναλαμβάνοντας ευθύνη για τις πράξεις του. Και εάν αρνηθούν, το σχολείο θα μπλοκάρει την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο. Ενα μέτρο αληθινά πρωτοφανές για τα εκπαιδευτικά ήθη της Ελλάδας, αλλά απόλυτα σωστό, το οποίο, ας μη γελιόμαστε, υποδηλώνει το κλίμα που υπάρχει σήμερα στις σχέσεις γονιών εκπαιδευτικών.

Η ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων βίας, παρενόχλησης και σχολικού εκφοβισμού, και χαρακτηριστικά του υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η συνεργασία σχολείου - οικογένειας, λέει το υπουργείο Παιδείας.

Ο βασικός κρίκος για την επιτυχία των κυβερνητικών μέτρων περί την ενδοσχολική βία είναι η οικογένεια. Διότι από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα και μεταφέρεται στο σχολείο. Και η στάση των γονιών σε ένα περιστατικό βίας μπορεί να οξύνει την κατάσταση, να δυσχεράνει το έργο των εκπαιδευτικών, των ψυχολόγων, των κοινωνικών λειτουργών.

Δεν μπορεί η οικογένεια να αρνείται πως είναι η μόνη υπεύθυνη για την ανατροφή του παιδιού της. Εκείνη, πρώτη όλων, πρέπει να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου