οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Για εμάς ο αναθεωρητισμός οποιασδήποτε μορφής και η προσπάθεια ενός ισχυρού κράτους να επιβληθεί πέραν του Διεθνούς Δικαίου σε ένα άλλο γειτονικό του κράτος, πιο αδύναμο, είναι κάτι το απολύτως απαράδεκτο. Επίσης, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Υπουργό για τον ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή, το ρόλο της Ελλάδας. Ένα ρόλο σταθεροποιητικό, ένα ρόλο που πάντοτε αντιλαμβάνεται την ανάγκη εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και, επίσης, είπα ξεκάθαρα και το επαναλαμβάνω κι εδώ, ότι κάθε αξίωση εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως αυτά προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι απολύτως απαράδεκτη και απορριπτέα....

Επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Ολλανδίας Kajsa Ollongren  και συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια στη Λάρισα


















Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στην έδρα της 1ης Στρατιάς/EU–OHQ στη Λάρισα, με την Υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας, Kajsa Ollongren, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα.

Παρόντες στην υποδοχή και τις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών ήταν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχος Χρήστος Σασιάκος ΠΝ, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής της EUNAVFOR ASPIDES, Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ΠΝ. Την Kajsa Ollongren συνόδευε η Πρέσβης της Ολλανδίας στην Αθήνα Susanna Terstal.

Κατά τις συνομιλίες, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις ασφαλείας, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας χαιρέτισε την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να συμμετάσχει η Ολλανδία με πολεμικό πλοίο της στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES.

Επίσης, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Kajsa Ollongren για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», ενώ ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας του ελληνικού και του ολλανδικού αμυντικού οικοσυστήματος, στο πλαίσιο του νέου Κέντρου Καινοτομίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί μετέβησαν στο Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης (EUNAVFOR) ASPIDES, όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Διοικητή της Υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη ΠΝ, στο Κέντρο Επιχειρήσεων.



Εν συνεχεία, κατά τις κοινές δηλώσεις, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε:

«Αγαπητή κυριά Υπουργέ, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα εδώ στη Λάρισα, η οποία φιλοξενεί το Αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ.

Ξέρουμε όλοι ότι ζούμε σε μια περίοδο εντάσεων, ότι στην ευρύτερη περιοχή μας υπάρχουν κρίσεις και πολεμικές επιχειρήσεις. Έχουμε μέτωπα στην Ουκρανία, έχουμε μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Υποσαχάρια Αφρική.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Σήμερα συζητήσαμε για την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Ολλανδίας, και σε διμερές επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχουμε πολλές κοινές δραστηριότητες, αλλά επίσης συμμετέχουμε και σε πολλές διεθνείς αποστολές, όπως η επιχείρηση ALTHEA, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Γιατί και οι δύο πιστεύουμε ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Ανταλλάξαμε απόψεις για την Ουκρανία. Εμείς, και οι δύο χώρες, σταθήκαμε στο πλευρό της Ουκρανίας για λόγους αρχών, αφού εκεί καταπατώνται οι κανόνες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και οι διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Οφείλω να πω ότι για εμάς ο αναθεωρητισμός οποιασδήποτε μορφής και η προσπάθεια ενός ισχυρού κράτους να επιβληθεί πέραν του Διεθνούς Δικαίου σε ένα άλλο γειτονικό του κράτος, πιο αδύναμο, είναι κάτι το απολύτως απαράδεκτο.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Υπουργό για τον ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή, το ρόλο της Ελλάδας. Ένα ρόλο σταθεροποιητικό, ένα ρόλο που πάντοτε αντιλαμβάνεται την ανάγκη εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και, επίσης, είπα ξεκάθαρα και το επαναλαμβάνω κι εδώ, ότι κάθε αξίωση εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως αυτά προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι απολύτως απαράδεκτη και απορριπτέα.

Συζητήσαμε για τις προκλήσεις ασφαλείας, συζητήσαμε όμως αναλυτικά για τις ΑΣΠΙΔΕΣ. Η Ολλανδία – και ευχαριστώ πάρα πολύ την κυρία Υπουργό γι΄ αυτό – στέλνει ένα πλοίο στην Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, το οποίο θα βοηθήσει εξαιρετικά τις δυνατότητές μας στην περιοχή. Και οι δύο χώρες θεωρούμε ότι πρέπει να συμμετέχουν στην Επιχείρηση, που είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ελευθερίας στη ναυσιπλοΐα και την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων, του επιπέδου της ζωής των πολιτών μας.

Επίσης, συζητήσαμε και την ευρύτερη ατζέντα της ανάγκης ενίσχυσης του αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά δεν είμαστε γεωπολιτικός γίγαντας και πρέπει να εργαστούμε γι΄ αυτό, για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών μας. Είχα, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω την κυρία Υπουργό για την «Ατζέντα 2030» του εκσυγχρονισμού, της μεταρρύθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και να την καλέσω σε συνεργασία.

Η Ολλανδία είναι μία σημαντική χώρα, ένας σημαντικός εταίρος, μία προηγμένη χώρα. Το αμυντικό της οικοσύστημα θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον αν συναντηθεί με το ελληνικό οικοσύστημα στο πλαίσιο του νέου Κέντρου Καινοτομίας, το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων στις επόμενες μέρες.

Και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σου εδώ, ήταν για μένα πολύ μεγάλη χαρά».







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου