οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Ζητούμενο, ακόμη, αποτελεί αν τα μέλη της ΑΔΑΕ ζητήσουν στο σύνολό τους να σταλεί ο πλήρης φάκελος με το σκεπτικό της παρακολούθησης Ανδρουλάκη ή τα τυπικά στοιχεία του χρόνου παρακολούθησής του κ.λπ. Θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό – και βάσει της απόφασης του ΣτΕ – η ΑΔΑΕ να ρωτήσει την ΕΥΠ αν διακυβεύεται ο σκοπός της παρακολούθησης Ανδρουλάκη καθώς και αν προϋπόθεση για να προχωρήσει αποτελεί η αρνητική απάντηση των μυστικών υπηρεσιών, έτσι ώστε ακολούθως να αποδεσμευτούν τα σχετικά στοιχεία από τη διοίκηση της ΕΥΠ. Εντούτοις, ερωτηματικό αποτελεί αν υπάρχει ακόμα το σχετικό αρχείο, αφού, όπως είχε αναφέρει σε κατάθεσή του τον Σεπτέμβριο του 2022 στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Νίκος Ράμμος, «καταστράφηκε με εντολή από τη διοίκηση της ΕΥΠ τη μέρα που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την παρακολούθηση»....

Από "ΤΑ ΝΕΑ", πρωτοσέλιδο+εσωτερικές σελίδες



"ΤΑ ΝΕΑ", 09/04/24, Σελίδα Δημήτρη Ν. Μανιάτη


Τριγμούς προκαλεί στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο οποίος σχολίασε το ζήτημα της παρακολούθησης του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη.

Ειδικότερα, ο κ. Παρασκευαΐδης «άδειασε» τον κ. Ανδρουλάκη, καθώς υποστήριξε ότι αν η παρακολούθηση έγινε για εθνικούς λόγους, τότε «καλά του έκαναν».

«Αν οι εθνικοί λόγοι είναι τέτοιοι που δεν πρέπει να τους πει, δεν θα τους πει, είπαμε πάνω απ’ όλα είναι η πατρίδα, το εθνικό συμφέρον. Αν είναι τέτοιοι οι λόγοι φυσικά δεν πρέπει να τους πει» ανέφερε ο κ. Παρασκευαΐδης, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής με αφορμή την επίσκεψη του τελευταίου στην ΑΔΑΕ και την ενημέρωσή του από τον κ. Ράμμο.

Όπως υπογράμμισε, «αν είναι όμως λόγοι πονηροί, λόγοι που κοιτάμε να πιάσουμε για να εκβιάσουμε κάποιον, τότε πρέπει να τους πει ότι «με παρακολουθούσε για να βρει κάτι να με εκβιάσει για πολιτικά θέματα»».

Κι  ύστερα ανέκρουσε πρύμναν:  Με δήλωσή του, ο κ. Παρασκευαΐδης, που έχει προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα στο κόμμα του μέχρι τώρα, αναφέρει πως ουδέποτε υποστήριξε ότι υφίστανται λόιγοι εθνικού συμφέροντος για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση» που γίνεται «εκ του πονηρού».

Εν πάσει περιπτώσει, ωστόσο… απολογείται, όπως αναφέρει:«Προς αποφυγή κάθε ‘ερμηνείας’ ή ‘παρανόησης’, επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε υποστήριξα ότι υφίστανται λόγοι εθνικού συμφέροντος για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Η διαστρέβλωση μιας απάντησής μου σε υποθετική ερώτηση γίνεται εκ του πονηρού και με μοναδικό σκοπό να συνεχίσει ο κύκλος λασπολογίας και χυδαιότητας εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση απολογούμαι», σημειώνει ο κ. Παρασκευαΐδης.



"ΤΑ ΝΕΑ", 09/04/24


Πέντε (πιθανά) εμπόδια
στην ενημέρωση Ανδρουλάκη

Υπηρεσιακοί παράγοντες εξηγούν στα «ΝΕΑ» γιατί ίσως δυσκολευθεί να μάθει τους λόγους παρακολούθησής του 
από την ΕΥΠ

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πέντε εμπόδια είναι πιθανόν να ορθωθούν, σύμφωνα με αναφορές υπηρεσιακών παραγόντων στα «ΝΕΑ», στη διαδικασία ενημέρωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τους λόγους υποκλοπής των συνομιλιών του από την ΕΥΠ, η οποία θα ακολουθήσει την ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η καθολική απαγόρευση ενημέρωσης όσων θίγονται τα δικαιώματά τους από παρακολουθήσεις, βάσει νόμου του 2021, είναι υπέρμετρη.

Ανάμεσα σε αυτά, είναι ο χρόνος και το περιεχόμενο της αλληλογραφίας της ΑΔΑΕ με την ΕΥΠ για την παράδοση του φακέλου Ανδρουλάκη, η απάντηση των μυστικών υπηρεσιών αλλά και η τυχόν προγενέστερη καταστροφή του φακέλου της παρακολούθησης από την ΕΥΠ, όπως έχει μνημονευθεί στο παρελθόν. 

Αντίστοιχα, οι ίδιες πηγές εκφράζουν «αμφιβολίες» και ερωτήματα για τη δυνατότητα των μελών της Αρχής να αξιολογήσουν – βάσει νόμου – το περιεχόμενο εγγράφου της ΕΥΠ με επικλήσεις πληροφοριών ξένων μυστικών υπηρεσιών για θέματα στρατιωτικά, εθνικής ασφάλειας κ.ο.κ., ώστε να κρίνουν αν συντρέχουν ή όχι οι επικαλούμενοι λόγοι και εν συνεχεία να ενημερώσουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, παρόμοια αιτήματα για ενημέρωσή τους από την ΕΥΠ έχουν υποβάλει και άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι, με την ΑΔΑΕ να πρέπει και πάλι να γίνει κοινωνός και αναλυτής βάσιμων ή μη πληροφοριών και στοιχείων της ΕΥΠ για αμφιλεγόμενες υποκλοπές.

Με την απόφασή του το ΣτΕ, λοιπόν, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο να γνωστοποιήσει στον Νίκο Ανδρουλάκη την εισαγγελική διάταξη και τον πλήρη φάκελο με το υλικό που είχε συλλεγεί κατά την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Ομως, η καθυστέρηση στην καθαρογραφή και αποστολή της απόφασης του ΣτΕ στην ΑΔΑΕ εκτιμάται ότι δεν θα είναι η μοναδική στην εν λόγω διαδικασία. 

Μόλις λάβει την απόφαση του ΣτΕ, η ολομέλεια της ΑΔΑΕ θα συγκληθεί για να συζητήσει την υποβολή αιτήματος στην ΕΥΠ. Αυτό, βέβαια, με το δεδομένο ότι εντός της Αρχής υπάρχουν διαμάχες για την πλειοψηφία στην ολομέλεια, αφού εκκρεμεί άλλη απόφαση του ΣτΕ, κατόπιν προσφυγής για τη νομιμότητα της επιλογής μελών της αφού δεν υπήρχε – όπως υποστηρίζεται – η απαραίτητη πλειοψηφία στη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής που προχώρησε στη σχετική επιλογή. Αυτή ακριβώς η εσωτερική εμπλοκή πιθανολογείται ότι μπορεί να δημιουργήσει νέα κωλύματα.

Ζητούμενο, ακόμη, αποτελεί αν τα μέλη της ΑΔΑΕ ζητήσουν στο σύνολό τους να σταλεί ο πλήρης φάκελος με το σκεπτικό της παρακολούθησης Ανδρουλάκη ή τα τυπικά στοιχεία του χρόνου παρακολούθησής του κ.λπ. Θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό – και βάσει της απόφασης του ΣτΕ – η ΑΔΑΕ να ρωτήσει την ΕΥΠ αν διακυβεύεται ο σκοπός της παρακολούθησης Ανδρουλάκη καθώς και αν προϋπόθεση για να προχωρήσει αποτελεί η αρνητική απάντηση των μυστικών υπηρεσιών, έτσι ώστε ακολούθως να αποδεσμευτούν τα σχετικά στοιχεία από τη διοίκηση της ΕΥΠ. 

Εντούτοις, ερωτηματικό αποτελεί αν υπάρχει ακόμα το σχετικό αρχείο, αφού, όπως είχε αναφέρει σε κατάθεσή του τον Σεπτέμβριο του 2022 στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Νίκος Ράμμος, «καταστράφηκε με εντολή από τη διοίκηση της ΕΥΠ τη μέρα που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την παρακολούθηση».

Ο νόμος για την άρση του απορρήτου


Ενα ακόμη πιθανό εμπόδιο είναι ο Νόμος 2225/1994 για τις διαδικασίες άρσης απορρήτου, που στο άρθρο 5, παράγραφος 9, αναφέρει ότι «μετά τη λήξη του μέτρου της άρσης και υπό την αναγκαία προϋπόθεση ότι δεν διακινδυνεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε, μπορεί η ΑΔΑΕ να αποφασίζει τη γνωστοποίηση της επιβολής του στους θιγομένους». Δηλαδή, προσδιορίζει, όπως εξηγούν υπηρεσιακοί παράγοντες, ότι η ΑΔΑΕ δεν θα λειτουργήσει απλώς διεκπεραιωτικά, παραδίδοντας τον φάκελο της ΕΥΠ στον αιτούντα, αλλά θα αξιολογήσει κατά πλειοψηφία το περιεχόμενό του και τους λόγους παρακολούθησης.

«Ανοίγω το “κουτί της Πανδώρας” 
για την κυβέρνηση»

Τι συζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο


ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ


Κάτι παραπάνω από μια ώρα διήρκεσε χθες η παραμονή του Νίκου Ανδρουλάκη στα γραφεία της ΑΔΑΕ: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφτασε στην ανεξάρτητη Αρχή, όπως είχε προαναγγείλει, για να ζητήσει από τον πρόεδρό της, Χρήστο Ράμμο, την επίσπευση της διαδικασίας ενημέρωσής του για τον λόγο της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2021.

Και οι δύο πλευρές τώρα αναμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση και να κοινοποιηθεί στην ΑΔΑΕ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ τον ενημέρωσε ότι με την επίδοση της απόφασης «αμέσως θα κάνει τα νόμιμα και προβλεπόμενα», ώστε και ίδιος με τη σειρά του – όπως τόνισε με έμφαση – να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, όπως έχει δεσμευτεί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνοδευόταν στα γραφεία της ΑΔΑΕ από τον εκπρόσωπο Τύπο του κόμματος, Θανάση Γλαβίνα, τον δικηγόρο του, Μανώλη Βελεγράκη, και τον συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο.

«Είμαι σίγουρος, ότι ανοίγοντας τον δρόμο της αλήθειας σε αυτή τη νοσηρή υπόθεση, ανοίγω και το «κουτί της Πανδώρας» για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ, που είναι βαθιά εμπλεκόμενη σε μια ιστορία που έχει πλήξει τους θεσμούς και τη Δημοκρατία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για ένα σκάνδαλο που δεν είναι μόνο πολιτικό, αλλά και οικονομικό, λόγω της φερόμενης εμπορίας παράνομου λογισμικού, το οποίο «στις εξαγωγές είχε τη σφραγίδα του σημερινού διευθυντή της ΝΔ».

Η Ολομέλεια


Καθώς τα μέλη της Ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής που θα συγκληθεί για την εφαρμογή της έχουν στην κατοχή τους αποκλειστικά το αίτημα της παρακολούθησης, στο οποίο αναγράφεται μόνο ο τηλεφωνικός αριθμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και όχι το αιτιολογικό, εκτιμάται πως η επόμενη κίνηση εμπλέκει την αποστολή των στοιχείων από την ΕΥΠ. 

Και ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως ενδέχεται η ενημέρωση του Ανδρουλάκη να «σκαλώσει», καθώς δημοσιεύματα του «Βήματος» τον Σεπτέμβριο του 2022 μιλούσαν για φάκελο που έχει ήδη καταστραφεί. Επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν πως δεν κάνουν πίσω, κρατούν ωστόσο τους τόνους χαμηλούς και περιγράφουν την υπόθεση ως έναν «πολύ δύσκολο δρόμο» που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να ανέβει – και θα το φτάσει ως το τέλος.

Επισημαίνουν, ωστόσο, πως αν βρεθούν προσκόμματα στην αποκάλυψη των λόγων της παρακολούθησης, ο Ανδρουλάκης έχει και άλλα νομικά εργαλεία στη διάθεσή του που δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει, ώστε να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση και οι πολίτες «να γνωρίζουν την αλήθεια» μέχρι τις ευρωεκλογές. Κι αυτήν η κυβερνητική πρόθεση τα ερωτήματα που αφορούν τις υποκλοπές να μείνουν αναπάντητα εις το διηνεκές, σπέρνοντας την αμφιβολία και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, φάνηκε – λένε στη Χαριλάου Τρικούπη – και στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος σχολίασε (ΣΚΑΪ) πως «τη συζήτηση αυτή την έχουμε κάνει και νομίζω έχει ειπωθεί ό,τι ήταν να ειπωθεί. Κι εκείνο που κυρίως έχει ειπωθεί είναι η πρόσκληση του κ. Ανδρουλάκη να πάει να ενημερωθεί για τους λόγους της επισύνδεσης αυτής».

3 + 1 βήματα για να ανοίξει 
ο φάκελος Παρακολούθηση Ανδρουλάκη

ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ

Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της απόφασης 465/2024 της Oλομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε χθες, με την κατάθεση του επίσημου αιτήματος του Νίκου Ανδρουλάκη για την ενημέρωσή του για τους λόγους που βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Μεσολαβούν, ωστόσο, μερικά ακόμη μέχρι να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμά της:

1. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ ώστε να είναι το πλήρες σκεπτικό της διαθέσιμο για μελέτη από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

2. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ προκειμένου να κάνει δεκτό το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη για να ενημερωθεί με βάση τον ν. 2225/1994 που επανενεργοποιεί η απόφαση.

3. Εφόσον η Ολομέλεια το εγκρίνει, η ΑΔΑΕ θα απευθύνει το σχετικό ερώτημα στην ΕΥΠ.

4. Οι εισαγγελείς της ΕΥΠ θα πρέπει, με τη σειρά τους, να απαντήσουν κατ’ αρχάς αν η ενημέρωση θα διακινδύνευε τον σκοπό της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, δεν αποτελεί ο Νίκος Ανδρουλάκης κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, οι εισαγγελείς υποχρεούνται εκ της διάταξης που επικαλείται το ΣτΕ να δώσουν το «πράσινο φως» για την ενημέρωσή του μέσω της ΑΔΑΕ.

Σύμφωνα, πάντοτε, με την ίδια απόφαση, η ενημέρωση θα πρέπει να περιλαμβάνει «το αιτιολογικό της επιβολής του μέτρου της άρσης των επικοινωνιών του ώστε ο θιγόμενος να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας». Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το 2022 η ΕΥΠ είχε απαντήσει, σε τότε σχετικό ερώτημα της ΑΔΑΕ, ότι τα δεδομένα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ καταστράφηκαν με την επίκληση της αλλαγής του συστήματος υποκλοπών της Υπηρεσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου