οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

"...Δύο οι σοβαρότερες (βαρονίες): μία του Αντώνη Σαμαρά, που είναι και η ισχυρότερη, και μία του Κώστα Καραμανλή. «Ο Σαμαράς λόγω και της προηγούμενης εμπειρίας του στο... αντάρτικο, τους έχει με το όπλο παρά πόδα, και σε συνεχή εγρήγορση. Τους καλεί στο γραφείο, τους μιλάει, τους εμψυχώνει, τους δίνει κατευθύνσεις, τους «"εφοδιάζει" με τις απόψεις του», μου έλεγε γελώντας ένα από τα βράδια της συζήτησης στη Βουλή, επί του προϋπολογισμού, σημαντικός υπουργός της κυβέρνησης. «Ο Καραμανλής επειδή βαριέται, το πολύ πολύ να δεχτεί στο γραφείο του κανέναν να τον ακούσει, να μη μιλήσει και να του ανανεώσει το ραντεβού για κάποια επόμενη φορά». Και μου πρόσθεσε το ακόλουθο: «Βασικά, ο Κυριάκος δεν έχει να φοβάται τίποτε και κανέναν, αλλά αν έπρεπε να φοβάται, θα σημείωνα έναν - τον Αντώνη Σαμαρά. Οχι από τον άλλο»... Δεν παίρνω θέση επ' αυτού. Ο Σαμαράς, κατά τη γνώμη μου, από όσο τον ξέρω, το μόνο που επιθυμεί (και επιδιώκει) είναι να πάρει το αίμα του πίσω από τους συριζαίους για το σκάνδαλο της Novartis. Ολα τα άλλα, ποσώς τον απασχολούν..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 21-22/12/19


Ανασχηματισμός

Εξάμηνο δεν έχει κλείσει ακόμα η κυβέρνηση του προέδρου Κυριάκου (Μητσοτάκη). Σε καμιά δεκαριά μέρες κλείνει, και πιθανώς να το γιορτάσουν οι άνθρωποι με τίποτε event το εξαιρετικό γεγονός, αλλά ήδη - ενημερωτικά το αναφέρω - έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στο εσωτερικό και στα πέριξ, ότι «πρέπει να κάνει (ο Κυριάκος, ποιος;) διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα». Τουτέστιν ανασχηματισμό. Αναδόμηση. Ανασύσταση. Ανασυγκρότηση. Αναδιάταξη. Ανακατανομή. Κάτι, τέλος πάντων, που να έχει το πρόθεμα -ανά μπροστά!

Αλλαγές σε πρόσωπα, αλλά και στον περιβάλλοντα τον ίδιο τον χώρο του ευαγούς ιδρύματος, συνωνύμου της ίντριγκας, διαχρονικά, το οποίο αποκαλείται Μέγαρο Μαξίμου...

«Η κυβέρνηση έχει εμφανώς προβλήματα σε συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου» μου ανέφερε καλός μου φίλος υπουργός, εξ εκείνων που και συχνά συνομιλούν με τον πρόεδρο Κυριάκο και γενικώς έχουν εικόνα τού τι συμβαίνει, λόγω και της προηγούμενης εμπειρίας τους. Εκείνος δεν θέλησε να μου πει περισσότερα για το «πού εντοπίζει τα προβλήματα», αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάγος για να αντιληφθεί ότι υπάρχουν υπουργεία στα οποία το σχήμα υπουργός πολιτικός - υφυπουργός τεχνοκράτης δεν περπατάει ούτε με τα τέσσερα. Αν δε υπάρχει και υπουργός πολιτικός και υφυπουργός πολιτικός στο υπουργείο, εκεί να δεις φάσεις. Ανατριχίλα. Θρίλερ κανονικό... «Ο δρόμος με τις φιλύρες». Το «Παρασκευή και 13». Το «Ξέρω τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι» (εκτός από εκλογές) και άλλα πολλά και διάφορα...

Ανασχηματισμός ΙΙ

Τούτων δοθέντων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ανασχηματισμό, αλλά εγώ προσωπικά δεν τον βλέπω σύντομα, τόσο σύντομα, για να είμαι ακριβής. Οχι μόνο γιατί ο Κυριάκος δεν είναι ο Ανδρέας ο Αείμνηστος, ούτε και του μοιάζει ο άνθρωπος, για να κάνει ανασχηματισμούς κάθε έξι μήνες. Αλλά και γιατί έχει μια εσωτερική αισιοδοξία, την οποία πού και πού εξωτερικεύει, ότι αυτά (τα φαινόμενα ασυνεννοησίας και υπολειτουργίας) «είναι παιδικές ασθένειες οι οποίες θα περάσουν».

Εντάξει, μπορεί και να περάσουν, δεν λέω, αλλά αν με ρωτάτε εμένα πότε τον βλέπω τον ανασχηματισμό, απαντώ ευθέως: αφού ολοκληρωθεί η προεδρική εκλογή - αναδειχθεί δηλαδή ο καινούργιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια διαδικασία που αναμένεται περί τα μέσα Ιανουαρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα, όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμη και αυτό το παράταιρο, του ανασχηματισμού μιας κυβέρνησης η οποία ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, είχε και έχει, εδώ που τα λέμε, την ανοχή σχεδόν του συνόλου του Τύπου, αλλά τελευταία δείχνει σημεία κάμψης. Και χρειάζεται ή σοβαρό «τζαρτζάρισμα» ή κάποιου είδους επανεκκίνηση. Ολα στα χέρια του προέδρου Κυριάκου είναι.

Μετεξεταστέοι

Με κίνδυνο να υποπέσω σε παραπληροφόρηση και να βρεθώ σε τίποτε βράχια «σπασμένο καράβι», θα μεταφέρω εδώ ότι τα προηγούμενα περί ανασχηματισμού και περί προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί στο κυβερνητικό σχήμα έχουν προκύψει από το «παρατηρητήριο» των υπουργών που λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου - το περίφημο «Μαζί». Αυτό μου είπαν. Και πως έχουν καταγραφεί («καρφιτσωθεί» θα πω εγώ, ρεαλιστής όπως πάντα) τρεις - τέσσερις υπουργοί και άλλοι τόσοι ή λίγο περισσότεροι υφυπουργοί.

Το «Μαζί» υπενθυμίζω είναι το γνωστό «ηλεκτρονικό μπλοκάκι» που επιτρέπει στο Μέγαρο Μαξίμου να μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των υπουργών της κυβέρνησης, ούτως ώστε να γνωρίζει ο Πρωθυπουργός πού πάει το πράγμα.

Σε θεωρητικό επίπεδο πάντα. Για να διαπιστώσεις ότι στο Ελληνικό όχι μπουλντόζες δεν έχουν μπει «ως το τέλος του χρόνου», αλλά ούτε μύγα δεν πετάει, δεν χρειάζεται κανένα «μπλοκάκι». Αρκεί μια βόλτα...

Βαρονίες

Οι βαρονίες πάντως εξακολουθούν να υπάρχουν στο κόμμα, αν και ακόμη δεν έχουν αρχίσει να τον τραβούν από το μανίκι τον πρόεδρο Κυριάκο. Τον έχουν αφήσει «λάσκα», διότι γνωρίζουν πως οτιδήποτε επιχειρήσουν τώρα θα βρει απέναντί του το σύνολο των νεοδημοκρατών - είδαν κι έπαθαν δέκα χρόνια εκτός εξουσίας, «μαύρισε» το μάτι τους.

Δύο οι σοβαρότερες: μία του Αντώνη Σαμαρά, που είναι και η ισχυρότερη, και μία του Κώστα Καραμανλή.

«Ο Σαμαράς λόγω και της προηγούμενης εμπειρίας του στο... αντάρτικο, τους έχει με το όπλο παρά πόδα, και σε συνεχή εγρήγορση. Τους καλεί στο γραφείο, τους μιλάει, τους εμψυχώνει, τους δίνει κατευθύνσεις, τους «"εφοδιάζει" με τις απόψεις του», μου έλεγε γελώντας ένα από τα βράδια της συζήτησης στη Βουλή, επί του προϋπολογισμού, σημαντικός υπουργός της κυβέρνησης.

«Ο Καραμανλής επειδή βαριέται, το πολύ πολύ να δεχτεί στο γραφείο του κανέναν να τον ακούσει, να μη μιλήσει και να του ανανεώσει το ραντεβού για κάποια επόμενη φορά». Και μου πρόσθεσε το ακόλουθο: «Βασικά, ο Κυριάκος δεν έχει να φοβάται τίποτε και κανέναν, αλλά αν έπρεπε να φοβάται, θα σημείωνα έναν - τον Αντώνη Σαμαρά. Οχι από τον άλλο»...

Δεν παίρνω θέση επ' αυτού. Ο Σαμαράς, κατά τη γνώμη μου, από όσο τον ξέρω, το μόνο που επιθυμεί (και επιδιώκει) είναι να πάρει το αίμα του πίσω από τους συριζαίους για το σκάνδαλο της Novartis. Ολα τα άλλα, ποσώς τον απασχολούν...

Εκπληξη

Αναφέρθηκα προηγουμένως στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτού που θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο, και οφείλω να ενημερώσω τους ενδιαφερομένους ότι η επιλογή Μητσοτάκη είναι εκτός των... παραδεκτά αναμενομένων! Τουλάχιστον μέχρι προ ολίγων ημερών, αυτό μου κοινολογήθηκε.

Ητοι, ουδείς εκ των αναφερομένων το τελευταίο ή πρότερο χρονικό διάστημα «από το πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται στην επικαιρότητα ή απασχολεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την επικαιρότητα» θα είναι υποψήφιος.

Αναφορά από την οποία συνάγω ότι δεν πρέπει να αναμένεται υποψήφιος ούτε Σαμαράς, ούτε Καραμανλής, ούτε Βενιζέλος, ούτε φυσικά Παυλόπουλος. Είναι ακριβές; Είναι στάχτη στα μάτια των διαφόρων που θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι; Αγνωστο...

Μικρή επιφύλαξη κρατώ για τα περί κεντροαριστερού υποψηφίου που ψιθυρίζει δειλά δειλά το τελευταίο διάστημα η πρόεδρος Φώφη, ως προϋπόθεση για να στηρίξει την κυβερνητική επιλογή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μήπως επιβεβαιωθούν οι φήμες περί γυναίκας υποψηφίας, και δη της Μαρίας Δαμανάκη; 'Η της κυρίας Μαρίας Ευθυμίου, καθηγήτριας της Ιστορίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η οποία όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στην επικυριαρχία των αναρχοαυτόνομων στο πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να δεχτεί φοβερές απειλές και επιθέσεις; Η κυρία Ευθυμίου είναι αδελφή του πρώην υπουργού Πέτρου Ευθυμίου.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο. Λ.χ. ως εξαιρετική περίπτωση αναφέρεται ο αστροφυσικός Δημήτρης Νανόπουλος άλλα και ο διαστημικός επιστήμων και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής.

Σε κάθε περίπτωση, το πράγμα θα ξεκαθαρίσει σύντομα. Ισως και αμέσως μετά τις γιορτές. Αμα τη επιστροφή του προέδρου Κυριάκου από τα βουνά και τον καθαρό αέρα που συνήθως φυσάει εκεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου