οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

"...Το πρωί των Χριστουγέννων ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην ακριτική Κάσο, το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων. Ο τόπος του ταξιδιού συμβόλιζε από μόνος του αρκετά. Ταυτόχρονα, όμως, τα μηνύματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού εκεί ήταν πολλαπλά και με αποδέκτες τόσο εντός όσο κι εκτός ελληνικών συνόρων. Εξέπεμψε, λοιπόν, εκείνος μηνύματα για την οικονομία που αφορούν το εσωτερικό ακροατήριο και μηνύματα αισιοδοξίας για τη νέα χρόνια - κατά τη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσει τις συνθήκες που θα φέρουν μια «νέα αναπτυξιακή δυναμική». Αλλά και μηνύματα «αταλάντευτης» - όπως ο ίδιος το έθεσε επί λέξει - «υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τα οποία εστάλησαν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, και συγκεκριμένα στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/12/19




ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Ενα σκληρό διπλωματικό πόκερ με στόχο να υψώσει τείχη απέναντι στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για την επιβολή νέων τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχει ξεκινήσει η Αθήνα, πριν ακόμα να ανακοινωθεί η υπογραφή των μνημονίων για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σαράζ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής εξασφαλίζοντας ρητή αναφορά κατά των παράνομων τουρκικών ενεργειών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στα συμπεράσματα των ηγετών της ΕΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ξεκινήσει έναν διπλωματικό μαραθώνιο, με σκοπό τη διεθνή καταδίκη των δύο μνημονίων και την ακύρωσή τους στην πράξη.

Ωστόσο οι προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και το επόμενο διάστημα.

30 Δεκεμβρίου 2019:

Θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - Ιταλίας με στόχο την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 1977, η οποία αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο. Επιδίωξη της Αθήνας είναι η συμφωνία αυτή να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και στο να ξεπεράσουν τα τεχνικής φύσης εμπόδια που υπάρχουν.

2 Ιανουαρίου 2020:

Θα υπογραφεί στην Αθήνα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η διακρατική συμφωνία για τον EastMed, με την υπογραφή από την Ιταλία να αναμένεται να προστεθεί αργότερα. Η επίσπευση της υπογραφής, ώστε να είναι στα «όπλα» που θα έχει στις αποσκευές του ο Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, απαντά και στους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι, βάσει των τετελεσμένων που επιχειρεί να περάσει, ο EastMed δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκρισή της. Σε δηλώσεις του χθες στον Σκάι, ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην υπογραφή, τόνισε ότι αποστέλλεται ένα μήνυμα όχι εναντίον της Τουρκίας, αλλά υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και υπέρ της συνεργασίας, το οποίο έχει και ένα στοιχείο αποφασιστικότητας.

4 Ιανουαρίου 2020:

Διευρυμένη τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στο Κάιρο με τη συμμετοχή και της Γαλλίας. Στο επίκεντρο ενεργειακά, περιφερειακές εξελίξεις και ασφάλεια, με το Παρίσι να αποκτά έναν ιδιαίτερο ρόλο καθώς θέλει επέκταση της επιρροής του στην περιοχή και έχει εκφραστεί ρητά κατά των τουρκολιβυκών μνημονίων. Υπενθυμίζεται ότι η Total συμμετέχει τόσο στις συμβάσεις για έρευνες νότια της Κρήτης όσο και στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

7 Ιανουαρίου 2020:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η ατζέντα είναι ευρύτερη, ωστόσο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά θα τεθούν επί τάπητος, με την Αθήνα να αναμένει εξελίξεις καθώς και τη στάση που θα κρατήσει ο αμερικανός πρόεδρος.

8 Ιανουαρίου 2020:

Συνάντηση τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - Αιγύπτου με τις δύο χώρες να επιχειρούν επίσπευση των συνομιλιών για τον καθορισμό μεταξύ τους ΑΟΖ, ενώ οι συνομιλίες, πέρα από την προσπάθεια καταγραφής προόδου, στέλνουν ένα ακόμα μήνυμα στην Τουρκία.

15-16 Ιανουαρίου 2020:

EastMed Gas Forum στο Κάιρο. Ενα ενεργειακό φόρουμ για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το οποίομ όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τείνει να μετατραπεί σε οργανισμό συνεργασίας και στον οποίο λαμβάνουν μέρος Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

29 Ιανουαρίου 2020:

Συνάντηση Μητσοτάκη με το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα και την Αθήνα να εκτιμά ότι έχει βρει έναν σημαντικό και ισχυρό σύμμαχο στη Γαλλία.

ΤΗΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Το πρωί των Χριστουγέννων ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην ακριτική Κάσο, το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων. Ο τόπος του ταξιδιού συμβόλιζε από μόνος του αρκετά. Ταυτόχρονα, όμως, τα μηνύματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού εκεί ήταν πολλαπλά και με αποδέκτες τόσο εντός όσο κι εκτός ελληνικών συνόρων. Εξέπεμψε, λοιπόν, εκείνος μηνύματα για την οικονομία που αφορούν το εσωτερικό ακροατήριο και μηνύματα αισιοδοξίας για τη νέα χρόνια - κατά τη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσει τις συνθήκες που θα φέρουν μια «νέα αναπτυξιακή δυναμική». Αλλά και μηνύματα «αταλάντευτης» - όπως ο ίδιος το έθεσε επί λέξει - «υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τα οποία εστάλησαν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, και συγκεκριμένα στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η παρουσία μου εδώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια συμβολίζει την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική ακεραιότητά μας χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας» υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας σε κατοίκους του νησιού, απευθυνόμενος όμως πρωτίστως στη γειτονική Τουρκία.

«Πιστεύω ακράδαντα», συνέχισε συνοψίζοντας την ελληνική στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, «ότι με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Αλλά αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα. Είμαστε εδώ πέρα για να επανεπιβεβαιώσουμε την πίστη μας στο διεθνές δίκαιο. Αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί, άλλωστε, πήγε και στο φυλάκιο Κασιωτών Αγωνιστών, όπου υπηρετούν ένας αξιωματικός, τέσσερις οπλίτες και Δυνάμεις Εθνοφυλακής. Στο σύντομο χριστουγεννιάτικο ταξίδι του τον συνόδευαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας. Η παρουσία των δύο συγκεκριμένων μελών της κυβέρνησης τόνιζε τους δύο βασικούς συμβολισμούς της πρωθυπουργικής μίνι περιοδεία

Συνομιλία με Σίσι. Πέρα, βέβαια, από τις συμβολικές κινήσεις, ο Πρωθυπουργός κάνει διπλωματικές. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι δυο άνδρες έκαναν, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, μια επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στη Λιβύη. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν την κοινή θεώρηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε κρίσιμα θέματα, ενώ αμφότεροι τόνισαν τη σημασία της στενής μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.

Ο Δένδιας στο Φανάρι. Την ίδια ημέρα, παρεμπιπτόντως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Δένδιας βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη για ιδιωτική επίσκεψη και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, την πρωτοβουλία της συγκεκριμένης επικοινωνίας είχε ο Τσαβούσογλου για εθιμοτυπικούς λόγους. Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο ΥΠΕΞ βρέθηκε στο Φανάρι. Παρακολούθησε τη θεία λειτουργία κι έπειτα συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στο Πατριαρχείο ο Δένδιας συνάντησε και τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κάτι που πάντως πυροδότησε αντιδράσεις από μερίδα του τουρκικού Τύπου.

Δεσμεύσεις στους νησιώτες. Στις συνομιλίες του με τους Κασιώτες ο Μητσοτάκης δεν εστίασε μόνο στα εθνικά ζητήματα. Μίλησε και για τα λεγόμενα θέματα της καθημερινότητας. Δεσμεύθηκε για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά μέσα στο 2020. Καθώς και πως θα βρει τρόπο να παρακολουθήσει μαθήματα Πληροφορικής ο ένας μαθητής της Γ' Λυκείου του ακριτικού νησιού που ενδιαφέρεται - επειδή, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, στον πυρήνα της «άποψής μας για το πώς πρέπει να διοικείται η χώρα και για το πώς πρέπει να είναι οργανωμένη η ελληνική κοινωνία κρύβεται η έννοια των ίσων ευκαιριών».

...από την "Εφ.Συν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου