οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

"...Τώρα εξελίσσεται η τελευταία πράξη, με τους Ελληνες τραπεζίτες να αποσύρονται από την κεντρική σκηνή, όπως έγινε την περασμένη Τετάρτη με την παραίτηση του κ. Μιχάλη Σάλλα από την προεδρία της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ αναζητείται και διευθύνων σύμβουλος για τον μεγαλύτερο τραπεζικό Ομιλο της χώρας. Χωρίς πρόεδρο θα μείνει σύντομα και η Εθνική Τράπεζα, ενώ «ανοικτό» είναι το ενδεχόμενο να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Μικρότερης έκτασης εκτιμάται ότι θα είναι οι αλλαγές στις διοικητικές πυραμίδες της Alpha Bank και της Eurobank. Στο μεταξύ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναζητώντας από τη διεθνή αγορά στελέχη ικανά με πολυετή εμπειρία να αναλάβουν για τα επόμενα 4 χρόνια (μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020) τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ. Τη διαδικασία επιλογής θα «τρέξει» ουγγρική εταιρεία, η Kornferry, στην οποία θα υποβάλλονται έως τις 25 Αυγούστου οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ..."

Από το "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

                                                   "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 24/07/16

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 
ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ο υπόγειος πόλεμος για τον έλεγχο των τραπεζών

Της Έφης Καραγεώργου 

Υπόγειος πόλεμος για τον πλήρη έλεγχο των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη, με «λάφυρο» τα «κόκκινα» δάνεια και τις κρυμμένες υπεραξίες τους. Τα funds που απέκτησαν λόγο στις ελληνικές τράπεζες, συμμετέχοντας αντί «πινακίου φακής» στην τρίτη ανακεφαλαιοποίησή τους στα τέλη του 2015, φαίνεται να έχουν προβάδισμα στις εξελίξεις. Και ο στόχος είναι ένας, να «αλώσουν» μέσα από τα προβληματικά δάνεια σημαντικό κομμάτι νευραλγικών επιχειρήσεων. Σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων είναι 23,3 δισ. ευρώ και άλλα 20,8 δισ. ευρώ των μικρομεσαίων. Είναι χαρακτηριστική η φράση υψηλόβαθμου τραπεζίτη, ο οποίος σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ανέφερε χαρακτηριστικά: Οι Ελληνες επιχειρηματίες θα μπορούσαν πέρυσι να βάλουν 100 εκατ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τότε δεν μέτρησαν σωστά τα γεγονότα και δεν κατάλαβαν ότι ο έλεγχος των τραπεζών είναι ο πολιορκητικός κριός για τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Οπως λέει, οι επιχειρηματίες που δεν αποδέχονται συστηματικά τις προτεινόμενες από τις τράπεζες ρυθμίσεις, θα κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τον πλήρη έλεγχο των εταιρειών τους καθώς με τις αναμενόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο θα υποχρεώνονται από κάποιου είδους δικαστικό συμβούλιο να προχωρήσουν σε διευθέτηση της οφειλής. Και αν δεν το πράττουν, ο έλεγχος της εταιρείας τους θα περνάει σε άλλα χέρια, σε κάποιες περιπτώσεις δε οι επιχειρήσεις θα «σπάνε» σε μικρότερα κομμάτια ή θα συγχωνεύονται με άλλες. Σημειώνουμε ότι μία από τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς είναι ότι μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου οι Αρχές πρέπει να προχωρήσουν στη σύσταση ειδικού τύπου δικαστηρίου -σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά-, αποκλειστικά για υποθέσεις αφερεγγυότητας επιχειρήσεων. Και ακόμα να εισαγάγουν με υπουργική απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα το επάγγελμα του συνδίκου πτώχευσης.

Η τελευταία πράξη του «δράματος»
Το «τέλος εποχής» για τις ελληνικές τράπεζες υπεγράφη πέρυσι το καλοκαίρι, με το τρίτο Μνημόνιο. Η συμφωνία επικαιροποιήθηκε φέτος με την αξιολόγηση αφού οι αλλαγές στις τραπεζικές διοικήσεις και το νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησής τους ήταν ανάμεσα στα προαπαιτούμενα.Τώρα εξελίσσεται η τελευταία πράξη, με τους Ελληνες τραπεζίτες να αποσύρονται από την κεντρική σκηνή, όπως έγινε την περασμένη Τετάρτη με την παραίτηση του κ. Μιχάλη Σάλλα από την προεδρία της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ αναζητείται και διευθύνων σύμβουλος για τον μεγαλύτερο τραπεζικό Ομιλο της χώρας. Χωρίς πρόεδρο θα μείνει σύντομα και η Εθνική Τράπεζα, ενώ «ανοικτό» είναι το ενδεχόμενο να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Μικρότερης έκτασης εκτιμάται ότι θα είναι οι αλλαγές στις διοικητικές πυραμίδες της Alpha Bank και της Eurobank.

Στο μεταξύ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναζητώντας από τη διεθνή αγορά στελέχη ικανά με πολυετή εμπειρία να αναλάβουν για τα επόμενα 4 χρόνια (μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020) τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ.

Τη διαδικασία επιλογής θα «τρέξει» ουγγρική εταιρεία, η Kornferry, στην οποία θα υποβάλλονται έως τις 25 Αυγούστου οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ. Οι ενδιαφερόμενοι, εκτός από τα τυπικά προσόντα, σύμφωνα με την προκήρυξη, «θα πρέπει να διαθέτουν ιστορικό επιτυχημένων επιχειρηματικών αποφάσεων και να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία βέλτιστων πρακτικών, ιστορικό και συμμετοχή σε πολύπλευρες και σύνθετες καταστάσεις με έντονους και πιεστικούς ρυθμούς εργασίας, να διαθέτουν εμπειρία σε πολύπλοκες επιχειρηματικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών αναδιαρθρώσεων και διοικητικών βελτιώσεων, άριστες διοικητικές ικανότητες, υψηλές διαπραγματευτικές δεξιότητες και αδιαμφισβήτητο επιχειρηματικό ήθος».

Προβλέπονται και παράπλευρες απώλειες
Το σκηνικό αλλάζει με πλήρη αναδιάρθρωση των τραπεζικών διοικήσεων, ώστε να ξεκινήσουν και οι αναδιαρθρώσεις δανείων. Διότι, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές και κύκλοι του ΤΧΣ, «πρέπει γρήγορα να καθαρίσει το κομμάτι με τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, ώστε να αποκτήσουν και πάλι βηματισμό οι τράπεζες σε πιο υγιή βάση. Πλέον οξυγόνο θα υπάρχει μόνο για τους βιώσιμους, λένε, χωρίς να παραβλέπουν το γεγονός ότι «θα υπάρξουν και παράπλευρες απώλειες», δηλαδή να καούν εταιρείες που μπορούν που επιβιώσουν. Ο SSM (ενιαίος μηχανισμός εποπτείας) έχει αναλάβει δράση και προχωρά το νέο πείραμα, με την τοποθέτηση ξένων στελεχών, στις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ, λένε τραπεζικά στελέχη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς. Οι «εκκαθαρίσεις» του SSM, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, αφορούν και τους επιχειρηματίες, όπως και τους εκπροσώπους εργαζομένων που μετείχαν στη σύνθεση των ΔΣ των τραπεζών. Επιδίωξη των θεσμών είναι οι διοικήσεις να φύγουν από «τον στενό έλεγχο ενός εσωτερικού συστήματος», λέει πηγή με καλή γνώση του θέματος. Το πρωτεύον για την ελληνική πλευρά, λέει, είναι να υπάρχουν ισχυρές διοικήσεις που να λειτουργούν με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Οι υπέρμαχοι των αλλαγών αναφέρουν πως είναι απαραίτητες για να κοπούν οι δεσμοί με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που ελέγχουν κομβικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η πρωτογενής παραγωγή, τα τρόφιμα, η ενέργεια, οι μεταφορές. Ωστόσο, άλλο τραπεζικό στέλεχος σημειώνει πως είναι ορατός ο κίνδυνος να στελεχωθούν οι ελληνικές τράπεζες με ανθρώπους που δεν έχουν γνώση της ελληνικής αγοράς. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι απώλειες ακόμα και για βιώσιμες επιχειρήσεις να είναι μεγάλες. Μάλιστα αναφέρεται και στο θέμα διακυβέρνησης των τραπεζών και σημειώνει πως αντιβαίνει στους τραπεζικούς κανόνες της Ευρωζώνης ένα hedge fund, που είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να επιδιώκει τον έλεγχο μιας τράπεζας του ευρωσυστήματος, από τη στιγμή που δεν είναι μακροχρόνιος επενδυτής, ούτε τραπεζικός όμιλος.

Τα στοιχεία πάλι δείχνουν πως η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας είναι εξαιρετικά δύσκολη αν δεν υπάρξει γρήγορα αποτελεσματική αναδιάρθρωση των καθυστερούμενων οφειλών.

Η πλατφόρμα για ρύθμιση των οφειλών

Οι αριθμοί φωτογραφίζουν μία οδυνηρή πραγματικότητα καθώς από τα 201 δισ. ευρώ δάνεια, που είναι το συνολικό υπόλοιπο των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα -δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση από 30 μέρες και πάνω- είναι 108 δισ. ευρώ και την ίδια ώρα οι καταθέσεις (τέλος Μαΐου 2016) διαμορφώθηκαν στα 121,7 δισ. ευρώ.

Στο «κόκκινο» είναι δάνεια ύψους 98 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει βάλει στόχο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να περιοριστούν κατά 41 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Κάθε τράπεζα έχει τους δικούς της στόχους μείωσης, τους οποίους πρέπει να «πιάνει» και για αυτό θα ελέγχεται σε τριμηνιαία βάση από την ΤτΕ. Την ίδια ώρα οι Αρχές σε συνεργασία με τις τράπεζες ετοιμάζουν μία πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά το συνολικό χρέος του κάθε δανειολήπτη και τα περιουσιακά του στοιχεία.

Μέσα από αυτήν την ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργεί σαν ένας «Τειρεσίας» χρέους-περιουσίας, το σύστημα θα «σκανάρει» τη συμπεριφορά του δανειολήπτη και τη συχνότητα με την οποία ανταποκρίνεται στις οφειλές του, είτε πρόκειται για δάνεια είτε για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Πρόκειται για μία κίνηση που θα βοηθήσει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων, κυρίως όμως θα συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του συνολικού χρέους των επιχειρήσεων μέσα από λύσεις-πακέτο.

Η πρόταση για τη δημιουργία του credit bureau περιλαμβάνεται -όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- στην επικαιροποιημένη μελέτη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κατάσταση όλων των «κόκκινων» δανείων και τους ενδεικνυόμενους τρόπους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. Η εν λόγω μελέτη, που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες, δίνει επίσης έμφαση στον εντοπισμό των «στρατηγικά» κακοπληρωτών.


ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Η αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από την προεδρία της Τράπεζας Πειραιώς σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας. Ο SSM (ενιαίος μηχανισμός εποπτείας) έχει αναλάβει δράση και προχωρά το νέο πείραμα, με την τοποθέτηση ξένων στελεχών στις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ.

Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου