οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

"... Υπάρχουν σήμερα Ευρωπαίοι και Αμερικανοί που υποστηρίζουν ότι η «νίκη» του Ερντογάν έναντι των πραξικοπηματιών μπορεί ενδεχομένως να εξελιχθεί σε «αρχή του τέλους του», με την εκτίμηση πως ο Τούρκος πρόεδρος, με τα σκληρά «αντίποινα» του και με δεδομένο ότι η μισή Τουρκία τον απορρίπτει, πολύ δύσκολα θα μπορέσει στο εξής να κυβερνήσει μια διχασμένη Τουρκία που θα απομακρύνεται από τη Δύση. Η αναζήτηση άλλου πολιτικού προσώπου για την ηγεσία, με ομαλή «έξοδο» του «σουλτάνου», είναι τώρα στις «υποθέσεις εργασίας» όχι μόνο των ξένων αναλυτών, αλλά -λέγεται- και κάποιων στελε­χών του κόμματος του κ. Ερντογάν, που ακούν τον αρχηγό τους να ζητά από τις πανεπιστημιακές Αρχές .να πολεμήσουν τα «τάγματα του Γκιουλέν»..."

Από την "Επένδυση"

"Επένδυση", 24/07/16

Σε επιφυλακή η Αθήνα, βολιδοσκοπεί την Αγκυρα 
Ανησυχία στο Μαξίμου και πρόβλεψη για μακρά αστάθεια στη γείτονα
- Με το «όπλο παρά πόδα» στο Αιγαίο για πιθανή εμπλοκή
- Φόβοι για μεταφορά του «κλίματος» στη Δυτική Θράκη

Του Κ.Ι. Αγγελόπουλου
aggelopoulos@ependisinews.gr

Οι εκδοχές σχετικά με τις «πηγές» των γεγονότων της 15ης Ιουλίου και με τα «επόμενα βήματα» του Ταγίπ Ερντογάν ποικίλλουν στη διεθνή σκηνή, και ειδι­κότερα, βέβαια, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουάσινγκτον. Σοβαρά τραυματισμένος, παρά την αποτυχία των πραξικοπηματιών, ο Τούρκος ηγέτης προβληματίζει τη Δύση με τις «απαντήσεις» του στο εσωτερικό της διχασμένης χώρας του, αλλά και με την «αδιαθεσία» που έχει προκληθεί στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκικής Δη­μοκρατίας, ισλαμιστής και επί μακρόν τροφοδότης των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους έως προσφάτως, δεν παύει να είναι και ηγέτης χώρας-μέλους του NATO και σε «ευαίσθητες» σχέσεις με την Ε.Ε., λόγω του Προσφυγικού.

Δικαίως οι Ευρωπαίοι ανησυχούν πολύ για τις «συμπεριφορές» που μπορεί να υιοθετήσει απέναντι τους ο ασταθής κ. Ερντογάν, καθώς, μάλιστα, και στην Αγκυρα θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι οι ενταξιακές πόρτες της Ενωσης έχουν κλείσει για την Τουρκία. Ομως, η ταραγμένη σήμερα Τουρκία είναι και γείτονας της Ελλάδας και αποτελεί, μάλιστα, μόνιμη «απειλή» της, λόγω του Προσφυγικού. Και, όπως είναι φυσικό και επιβεβλημένο, η ελληνική διπλωματία εξετάζει λεπτομερώς την υπόθεση του τουρκικού πραξικοπήματος και τις κινήσεις του «νικη­τή» κ. Ερντογάν. Πέρα από το συγκεκριμένο, εξαιρετι­κά «ευαίσθητο» ζήτημα της έκδοσης στην Τουρκία των επιβατών του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, η Αθήνα, βάσει εκτιμήσεων και πληροφοριών, μελετά κάποιες λεπτομέρειες της «με­γάλης εικόνας» των σχέσεων με την Αγκυρα στην παρούσα φάση. 

Οι πιο έμπειροι διπλωματικοί παρά­γοντες συναντώνται σε ορισμένες απόψεις - που, ας σημειωθεί, δεν είναι ασύμβατες με τις εκτιμήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με το «μέτω­πο» του Αιγαίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσιογραφικές πληροφορίες από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, εκτιμά­ται κατ' αρχάς στο πεδίο της διπλωματίας ότι:

Α. Στην Τουρκία η εσωτερική διαμάχη που διεξάγει ο Ταγίπ Ερντογάν με τις διάσπαρτες στη χώρα του δυνάμεις των «κεμαλιστών» και των «ταγμά­των του Γκιουλέν» έχει κλονί­σει δυνατά τη χώρα, όπου υ­πάρχει πλέον ένα κλίμα ιδιό­τυπου «εμφυλίου». Ο εντυπω­σιακά μεγάλος αριθμός στρα­τιωτικών (2.800), δικαστικών (2.700) και αστυνομικών (8.700 σε διαθεσιμότητα) τους οποίους διώκει ο Τούρ­κος πρόεδρος καταδεικνύει ότι το «πανίσχυρο» καθεστώς του ήταν -ίσως και παραμένει- ασταθές και με άδηλο το μέλλον του, σήμερα.

Β.Ο Τούρκος πρόεδρος έχει τόσα ανοικτά πολιτικά και στρατιωτικά μέτωπα, είναι τόσο πολύ μπλεγ­μένος με τον πόλεμο στη Συρία, όπου αντιμάχεται και τους τζιχαντιστές και τους Κούρδους, και με την «ανά­σα» της Ρωσίας δίπλα του, ώστε δεν έχει κανέναν λόγο να ανάψει,φωτιές στο Αιγαίο. Παρ' όλα αυτά, παραμέ­νει σε διαρκή επιφυλακή το ελληνικό υπουργείο Αμυ­νας, που μόλις προ ημερών είχε καταγράψει νέες και εξαιρετικά προκλητικές πτήσεις τουρκικών αεροσκα­φών και «περίεργες» όσο και επικίνδυνες κινήσεις των Τούρκων σοιν Παναγιά, δίπλα στις Οινούσσες.

Γ. Η Αθήνα πρέπει τώρα να εντείνει την προσοχή της στην υπόθεση των Ελλήνων μουσουλμάνων, της Δυτ. Θράκης, όπου, ως γνωστόν, η Αγκυρα, με μοχλό το Γεν. Προξενείο της Κομοτηνής, ολοένα και ενισχύει τις πολιτικές της για διεθνή ανάδειξη της «τουρκικής μειονότητας». Η ανησυχία της Αθήνας αυτή την ώρα έγκειται στο αν και κατά πόσον θα μεταφερόταν στη Θράκη, μέσα στη μουσουλμανική κοινότητα, το κλίμα του φανατισμού των ισλαμιστών που στηρίζουν με πάθος τον Ερντογάν και κυνηγούν τους «προδότες» εχθρούς του.

Δ. Η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να περιμένει αυτή την ώρα επέκταση της τουρκικής «θύελλας» στην Κύπρο, αλλά πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, προκειμένου να μη χαλάσει το τρίγωνο Ελλάδας - Ισ­ραήλ - Κύπρου. Για την ώρα, εκτιμάται θετικά από την Αθήνα το γεγονός ότι το Ισραήλ τής διαμηνύει πως η στρατιωτική 

          Nέες «ισορ­ροπίες» με τιs Ε.Δ.
»»Aς σημειωθεί ότι από κόλπους τηςελληνικής διπλωματίας επισημαίνεται ένα ιδιαί­τερα ενδιαφέρον ζήτημα σχετικά με τον «πόλεμο» του Ταγίπ Ερντονάν απέναντι στους στρατιωτικούς που τον αμφισβήτησαν ενόπλως: Στην Τουρκία, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εκπροσωπεί διαχρονικά ένα σοβαρό τμήμα των δυνάμεων εξουσιας της χώρας. Διότι, πέρα από το καθαρά στρατιωτικό πεδίο, οι ΕΔ κατέχουν και μενάλη οικονομική δύναμη, με σημαντική συμμετοχή σε μενάλες επιχειρήσεις που άμεσα και έμμεσα συνδέ­ονται με την ανάπτυξη των εξοπλιστικών προγραμμάτωντους. Ετσι, μένει τώρα να διαπιστωθεί ποια θα είναι στο εξής η «ισορ­ροπία» μεταξύ της ισχύος του Ερντονάν και της (νέαs) ηγεσίας των ΕΔ
συνεργασία τους παραμένει σταθερή και δεν πρόκειται να «επηρεαστεί» από τις σχέσεις της με την Αγκυρα. Σημειώνεται, πάντως, ότι στα διπλωματικά παρασκήνια της Αθήνας αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθεί η «ψυχρότητα» που έχει προκαλέσει στην Ουάσιγκτον η εμμέσως πλην σαφώς «επιθετική» στάση του Ταγίπ Ερντογάν προς αυτήν-κάτι που θα αγγίξει και το σκηνικό του πολέμου στην Εγγύς Ανατολή και στην Αν. Μεσόγειο.

Ρευστή η κατάσταση, δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις :
Προετοιμασία διά παν ενδεχόμενον

■ Η ΑΘΗΝΑ θεωρεί ως σαφώς αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας μια σοβαρή «απομόνωση» της Τουρκίας από τη Δύση. Πολύπειρος πρώην διπλωμάτης και πολιτικός παράγων υποστηρίζει σήμερα ότι χρειάζε­ται να είναι σε διαρκή επιφυλακή η Αθήνα, διότι μετά τα δραματικά γεγονότα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία πολλά πρόκειται να αλλάξουν σης τάξεις των δυνάμεων εξουσίας. Και οι «εκπλήξεις» δεν πρέ­πει να αποκλείονται.

Υπάρχουν σήμερα Ευρωπαίοι και Αμερικανοί που υποστηρίζουν ότι η «νίκη» του Ερντογάν έναντι των πραξικοπηματιών μπορεί ενδεχομένως να εξελιχθεί σε «αρχή του τέλους του», με την εκτίμηση πως ο Τούρκος πρόεδρος, με τα σκληρά «αντίποινα» του και με δεδομένο ότι η μισή Τουρκία τον απορρίπτει, πολύ δύσκολα θα μπορέσει στο εξής να κυβερνήσει μια διχασμένη Τουρκία που θα απομακρύνεται από τη Δύση. Η αναζήτηση άλλου πολιτικού προσώπου για την ηγεσία, με ομαλή «έξοδο» του «σουλτάνου», είναι τώρα στις «υποθέσεις εργασίας» όχι μόνο των ξένων αναλυτών, αλλά -λέγεται- και κάποιων στελε­χών του κόμματος του κ. Ερντογάν, που ακούν τον αρχηγό τους να ζητά από τις πανεπιστημιακές Αρχές .να πολεμήσουν τα «τάγματα του Γκιουλέν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου