οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Η μεγάλη κινητικότητα και τα πολλά παρκαρισμένα οχήματα στους τερματικούς σταθμούς αυτοκινήτων σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια καταγράφονται καθώς πολλές από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BYD, η Great Wall, η Chery και η SAIC, έχουν βάλει μπροστά πλάνο για μεγάλη αύξηση των εξαγωγών στην Ευρώπη. Αυτό γίνεται τόσο για να διατηρήσουν τα εργοστάσιά τους στην Κίνα λειτουργικά όσο και για να επωφεληθούν από τη ζήτηση της ηπείρου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως αναφέρεται....

Από "ΤΑ ΝΕΑ/Οικονομία"



"ΤΑ ΝΕΑ", 10/04/24










































ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πλημμυρίζουν λιμάνια της Ευρώπης από εισαγόμενα αυτοκίνητα, κυρίως από την Κίνα αλλά και από άλλες χώρες, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι Αρχές αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες να μην ξέρουν κυριολεκτικά τι να κάνουν τα χιλιάδες οχήματα που ξεφορτώνονται σε αυτά.

Η αιτία είναι διπλή αφού οι αυτοκινητοβιομηχανίες βλέπουν να καταγράφεται μείωση στις πωλήσεις, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και προβλήματα στην αποθήκευση και μεταφορά (logistics) των οχημάτων αυτών, σύμφωνα με στοιχεία των «Financial Times».

Ανάμεσα στις μεγάλες προκλήσεις για τις εταιρείες logistics είναι η έλλειψη οδηγών φορτηγών που υπάρχει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταφερθούν αυτά τα αυτοκίνητα στους τελικούς προορισμούς τους το ίδιο εύκολα όσο παλιότερα.

Στελέχη του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας και παράγοντες λιμανιών της Ευρώπης που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα «δείχνουν» προς τις μαζικές αφίξεις ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα ως έναν από τους κύριους παράγοντες της κατάστασης.

Ανάμεσα στα άλλα, όπως λένε, υπάρχουν εταιρείες που κλείνουν ναυτιλιακά συμβόλαια μεταφοράς των οχημάτων αυτών στην Ευρώπη χωρίς όμως να έχουν προβλέψει πώς αυτά θα διακινηθούν στη συνέχεια αφού φτάσουν στον προορισμό τους.

Προκλήσεις

Επίσης ενώ αναζητούνται φορτηγά για τις μεταφορές των οχημάτων αυτών από τα λιμάνια στην ενδοχώρα, η έλλειψη επαρκούς αριθμού οδηγών για τα φορτηγά αυτά μεγεθύνει το πρόβλημα. Μεταξύ άλλων, καθώς κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες τώρα φτιάχνουν δίκτυο πωλήσεων στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης, ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ως νεοεισερχόμενοι στην αγορά αυτή, έχουν δυσκολευτεί να βρουν εταιρείες μεταφορών για να δώσουν προτεραιότητα στις παραγγελίες τους, σημειώνεται επίσης.

Η έλλειψη φορτηγών μεταφοράς οχημάτων είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα, ανέφερε πηγή των «FT», προσθέτοντας ότι πολλά από τα φορτηγά αυτά έχουν ήδη κλειστεί από την Tesla για τις μεταφορές δικών της οχημάτων.

Η μεγάλη κινητικότητα και τα πολλά παρκαρισμένα οχήματα στους τερματικούς σταθμούς αυτοκινήτων σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια καταγράφονται καθώς πολλές από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BYD, η Great Wall, η Chery και η SAIC, έχουν βάλει μπροστά πλάνο για μεγάλη αύξηση των εξαγωγών στην Ευρώπη. Αυτό γίνεται τόσο για να διατηρήσουν τα εργοστάσιά τους στην Κίνα λειτουργικά όσο και για να επωφεληθούν από τη ζήτηση της ηπείρου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως αναφέρεται.

Προστριβές

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει προστριβές μεταξύ Ευρώπης και Κίνας σε πολιτικό επίπεδο αφού εντάσσεται στις ανησυχίες των Ευρωπαίων για απόβαση προϊόντων κινεζικών εταιρειών στην ΕΕ εις βάρος των ευρωπαϊκών.

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Ουάνγκ Ουεντάο από την πλευρά του χαρακτήρισε τις κατηγορίες για «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» ως «αβάσιμες», ανέφεραν οι «Financial Times».

Οι εξαγωγές αυτοκινήτων από την Κίνα ήταν το 2023 κατά 58% υψηλότερες από το προηγούμενο έτος. Αυτό άλλαξε πολλά στον κλάδο των οχημάτων. Τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί κινεζικών αυτοκινήτων μόνο με μπαταρία ή plug-in υβριδικών ή και υδρογονοκίνητων οχημάτων ήταν μεταξύ άλλων το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Η κατάσταση με κινεζικά και άλλα οχήματα να στοιβάζονται στους χώρους ευρωπαϊκών λιμανιών αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για το παγκόσμιο σύστημα μεταφοράς αυτοκινήτων. Ο κλάδος αντιμετωπίζει εδώ και μήνες έλλειψη επαρκούς χωρητικότητας στα πλοία, αφού το άλμα στις εξαγωγές οχημάτων της Κίνας προκάλεσε αύξηση 17% από πέρυσι στη ζήτηση για μεταφορές τέτοιων οχημάτων σε μεγάλες αποστάσεις.

Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει αλλαγές πορείας και έχουν αυξήσει σημαντικά τους χρόνους ταξιδιού των πλοίων, αναφέρεται επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου