οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

ΦΙΛΟΤΙΜΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ ΝΑ ΨΑΡΕΨΕΙ ΣΕ ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ, ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ ΝΑ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ "ΒΟΛΕΣ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΥ....

Από την "ΕΣΤΙΑ" 
(κύριο θέμα γιά ΥΠΕΞ+πρωτοσέλιδο γιά ΥΕΘΑ), και...


"ΕΣΤΙΑ", 11/04/24



...από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 11/04/24


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Εντονους κυματισμούς στη νηνεμία των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σήκωσε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία εγείρει εκ νέου ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία, εντός του 2024, δύο εθνικών θαλάσσιων πάρκων, σε Ιόνιο και Αιγαίο, ως ελληνική δέσμευση εν όψει της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference», που θα διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα.

Στη γείτονα χώρα, και με τον νέο γύρο ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων να βρίσκεται σε εξέλιξη, πρώτος σήκωσε το θέμα ο αντιπρόεδρος του κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάνκι Μπαγτζίογλου, κάνοντας λόγο για «προσπάθειες προετοιμασίας του εδάφους από την Ελλάδα για διεκδικήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο». Δύο 24ωρα αργότερα ήρθε η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία επανέρχονταν οι ανιστόρητες αιτιάσεις για «γκρίζες ζώνες» και «αμφισβητούμενα νησιά», μέσω της οποίας καλούσε την Ελλάδα να μη χρησιμοποιεί ζητήματα που αφορούν «το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Η απάντηση της Αθήνας

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντώντας σε αυστηρό τόνο κατηγόρησε το τουρκικό για πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος. «Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει ότι «η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Αναφορικά με τη δημιουργία των δύο θαλάσσιων πάρκων, την οποία εξήγγειλε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εξηγώντας πως η οριοθέτησή τους θα προκύψει από ειδική επιστημονική μελέτη και θα επιτηρούνται με «drones, ραντάρ δορυφόρους και σκάφη», ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «δεν έχει να κάνει καθόλου με κάποια πολιτική κίνηση στο πολιτικό πεδίο».

Η ελληνοτουρκική κόντρα για τα θαλάσσια πάρκα, όπως και ευρύτερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το Μεσανατολικό, θα τεθούν επί τάπητος στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συνεδριάζει σήμερα το πρωί εν όψει της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα, περί τα μέσα Μαΐου, για τη συνάντηση κορυφής με τον τούρκο πρόεδρο. «Υπάρχουν περιπτώσεις που θα έχουμε υπαναχωρήσεις ή σχετικές εντάσεις, δεν είμαστε αιθεροβάμονες» παρατηρούσαν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα λίγο πριν από το ξέσπασμα της νέας ελληνοτουρκικής έντασης, δείχνοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, χωρίς να θεωρεί πως μέσω του εν λόγω επεισοδίου τορπιλίζονται τα επόμενα βήματα, αλλά και χωρίς να αισιοδοξεί ότι οι συνομιλίες θα είναι πάντα ανέφελες. Οπως ξεκαθάρισε πάντως ο έλληνας ΥΠΕΞ, στη Διάσκεψη OOC-9 έχει προσκληθεί και έχει ανταποκριθεί θετικά και η τουρκική αντιπροσωπεία, η οποία έως και χθες το απόγευμα δεν είχε ακυρώσει την παρουσία της.

Την αντίδρασή τους στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εξέφρασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έκαναν λόγο για ανάγκη να μπει «φρένο στην τουρκική προκλητικότητα», για ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των διεθνών συμβάσεων, καθώς και για απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις περί «ύπαρξης γεωγραφικών σχηματισμών με αδιευκρίνιστη κυριαρχία στο Αιγαίο» .

Δένδιας και Βενιζέλος

Από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με αφορμή τη φουρτούνα που σηκώθηκε για τα θαλάσσια πάρκα, ο μεν υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας τόνισε χθες πως «η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά κάθετα και απόλυτα σε κάθε τουρκική θέση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά να αποφεύγει τις εντάσεις», ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι όλοι «πρέπει να συμβάλλουμε να συνεχιστεί η νηνεμία της τελευταίας περιόδου χωρίς να απεμπολούμε τις εθνικές θέσεις».

ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙΣ (σχόλιο Δημήτρη Ν. Μανιάτη): Οι νέες ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας με αφορμή τη χάραξη και οριοθέτηση των θαλάσσιων πάρκων από μεριάς της χώρας μας σε Ιόνιο και Αιγαίο υπενθυμίζει πως και πολύς δρόμος πρέπει να διανυθεί για την πραγματική ειρήνευση με την γείτονα. Και οι προσεκτικές διπλωματικές πρωτοβουλίες μας δεν μπορεί να θέτουν κάτω απ’ το χαλάκι τις υπαρκτές διαφορές μας. Ισως από την άλλη, πρωτοβουλίες όπως τα θαλάσσια πάρκα –στον πυρήνα τους βασικά αναγκαία περιβαλλοντικά– ενισχύουν τη θέση μας πως η Τουρκία παραμένει αναθεωρητική δύναμη. Πως προσέρχεται σε διάλογο μαζί μας μην εγκαταλείποντας μια απαράδεκτη ανάγνωση «γκριζαρίσματος» των θαλάσσιων ζωνών. Η νέα διένεξη με αφορμή τα πάρκα, προσγειώνει και τους οπαδούς του κατευνασμού της από εδώ μεριάς. Οσους μάλλον αφελώς θεωρούν πως η πρόσφατη ήττα του Ερντογάν στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα μεταβάλλουν τη στρατηγική του.


Ενας θαλάσσιος παράδεισος
για την προστασία του περιβάλλοντος


ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ ΓΙΟΓΙΑΚΑ


Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν δύο θαλάσσια πάρκα, ενώ, όπως έχει γίνει γνωστό, προωθείται ο σχεδιασμός και η δημιουργία ακόμη δύο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Τα πάρκα που λειτουργούν σήμερα

Τα πάρκα που λειτουργούν είναι το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βόρειων Σποράδων και το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρώτο, αυτό βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Αιγαίου και εκτείνεται σε μια έκταση 2.315 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Περιλαμβάνει την Αλόννησο, έξι μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες. Για την Ιστορία, οι προσπάθειες για την προστασία της περιοχής ξεκίνησαν από τις αρχές του ’70, ενώ στις 31 Αυγούστου 1986 υπεγράφη η πρώτη απόφαση για την προστασία της μεσογειακής φώκιας.

Το δεύτερο πάρκο, αυτό της Ζακύνθου, εκτείνεται σε μια έκταση από το Ακρωτήρι Μαραθία μέχρι την παραλία του Γέρακα. Περιλαμβάνει τις περιοχές προς το εσωτερικό του νησιού, στις παραλίες Λίμνη Κερί, Λαγανάς και Καλαμάκι, όσο και τις Στροφάδες που είναι δύο νησίδες σε απόσταση πενήντα ναυτικών μιλίων νότια της Ζακύνθου.

Σημειώνεται πως το προαναφερόμενο θαλάσσιο πάρκο ιδρύθηκε το 1999 και τα πιο σημαντικά είδη ζώων για τα οποία γίνεται προσπάθεια να διασωθούν είναι οι θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta και οι μεσογειακές φώκιες Monachus Monachus.

Οπως προαναφέρθηκε, προετοιμάζονται άλλα δύο θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο, ενώ το καθένα από τα δυο νέα πάρκα θα περιλαμβάνει από 13 περιοχές Natura. Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το θαλάσσιο πάρκο του Ιονίου θα αρχίζει βόρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και θα περιλαμβάνει τη θαλάσσια ζώνη της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (12 περιοχές Natura).

Από την άλλη, το θαλάσσιο πάρκο του Αιγαίου θα ξεκινάει από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου και θα φθάνει ανατολικά μέχρι τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο – θα αφορά την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών και θαλασσοπουλιών.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως τα ακριβή όρια τόσο του θαλάσσιου πάρκου στο Ιόνιο όσο και αυτού στο Αιγαίο θα καθοριστούν έπειτα από ειδική επιστημονική μελέτη. Από τις μελέτες θα καθοριστούν και οι επιτρεπόμενες χρήσεις.
Η προστασία της βιοποικιλότητας

Τα θαλάσσια πάρκα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προστασία της βιοποικιλότητας, αφού στις περιοχές που υπάγονται σε αυτά επιβάλλεται (έπειτα από μελέτη) ειδικό καθεστώς προστασίας, ενώ είναι ξεκάθαρες και οι ανθρώπινες δραστηριότητες (για παράδειγμα, καταδύσεις με ειδικό συνοδό). Υπάρχει δηλαδή μια θεσμική προστασία των περιοχών, φύλαξη και επιτήρηση (βλέπε ανθρώπινες δραστηριότητες). Αποτέλεσμα όλων αυτών των μέτρων είναι η αύξηση του αριθμού των ψαριών, η προστασία των απειλούμενων ειδών, ενώ υπάρχουν οφέλη και για τους κατοίκους, όπως είναι για παράδειγμα η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου