Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και
την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κύριο θέμα, 06/04/24 |
"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/04/24 |
Εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις για φορολογουμένους που δεν αμφισβητούν το αποτέλεσμα των ελέγχων και αποδέχονται τον επιπλέον φόρο που τους έχει προσδιοριστεί, προβλέπει φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Οσο πιο γρήγορα γίνει η αποδοχή της οφειλής από τον φορολογούμενο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων, φθάνοντας έως στο 50%.
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι, πλην κάποιων εξαιρέσεων, ο έλεγχος φορολογικών υποθέσεων θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός δύο ετών από την έναρξή του. Εάν δεν ολοκληρωθεί, μπαίνει στο αρχείο και οι ελεγκτές θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί οδηγήθηκαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Με αυτό το μέτρο το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά ότι θα εκλείψει το φαινόμενο των αέναων ελέγχων, που κρατούν εγκλωβισμένους άλλοτε ελεγκτές και άλλοτε φορολογουμένους.
Στο αρχείο θα μπαίνουν οι φορολογικές υποθέσεις στην περίπτωση που εκδοθεί εντολή ελέγχου αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός διετίας. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για τη διενέργεια των ελέγχων με στόχο να μη βρίσκονται οι επιχειρήσεις σε μόνιμη ομηρία. Επίσης, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου μειώνονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις έως 50% στην περίπτωση που ο φορολογούμενους αναγνωρίσει την κύρια οφειλή του. Αλλαγές αναμένονται και στις διατάξεις που αφορούν τις παλαιές ρυθμίσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης καθώς και των 100-120 δόσεων, με στόχο να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες στη ρύθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται τα εξής:
1. Ελεγχοι. Oπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο έλεγχος, αυτός θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους και υπό προϋποθέσεις μπορεί να παραταθεί για ακόμα ένα χρόνο, σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημειώνουν, ο έλεγχος θα μπαίνει στο αρχείο. Αυτό σημαίνει εμμέσως ότι οι υποθέσεις που δεν θα ολοκληρωθούν εντός του ανωτέρω διαστήματος επί της ουσίας «παραγράφονται», ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα ισχύει η 5ετής παραγραφή.
Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτές που έχουν αναλάβει τον έλεγχο θα πρέπει να αιτιολογήσουν, στην περίπτωση μη ολοκλήρωσης του ελέγχου, τους λόγους και ενδεχομένως να έχουν αρνητική αξιολόγηση από τους προϊσταμένους τους. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είναι να μην υπερφορτώνεται ο ελεγκτικός μηχανισμός με ελέγχους που είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν αλλά και να μην είναι εγκλωβισμένες οι επιχειρήσεις από την ΑΑΔΕ με υποθέσεις που «αραχνιάζουν» στα συρτάρια των ελεγκτών. Σύμφωνα με τη διάταξη του νομοσχεδίου, τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, κατ’ αρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες αν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους 6 μήνες με την προϋπόθεση ότι το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου.
2. Μείωση προστίμων. Με τη νέα διαδικασία εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών που εισάγει το σχέδιο νόμου μπορούν να μειωθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις έως 50%. Οσο πιο γρήγορα γίνει η αποδοχή της οφειλής από τον φορολογούμενο τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η έκπτωση. Η διαδικασία αφορά όσους αναγνωρίζουν την οφειλή τους και δεν προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν τον φορολογικό έλεγχο και τον φόρο που τους έχει προσδιορίσει η εφορία. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μετεξέλιξη της εξώδικης επιτροπής φορολογικών διαφορών που ισχύει σήμερα, με τη διαφορά ότι όλη η διαδικασία θα γίνεται αυτοματοποιημένα.
Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, χιλιάδες υποθέσεις φορολογικών διαφορών θα μπορούν να κλείνουν με δήλωση του ίδιου του φορολογουμένου. Σύμφωνα με τη διάταξη, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που οφείλονται μειώνονται, αν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του με αυτοματοποιημένη διαδικασία ανάλογα με πιο στάδιο θα γίνει η αποδοχή του αποτελέσματος του ελέγχου και συγκεκριμένα:
• Μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την κοινοποίηση προσωρινού προσδιορισμού του φόρου.
• Μετά την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου και μέχρι την κοινοποίηση της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
• Μετά την κοινοποίηση της οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) και μέχρι την έκδοση απόφασης επ’ αυτής, και
• Από την έκδοση της απόφασης της ΔΕΔ, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής και πριν από την πρώτη συζήτησή της ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.
3. Ρυθμίσεις. Οσον αφορά τις διευκολύνσεις που εισάγει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΟ, με την αποπληρωμή εφάπαξ των απλήρωτων δόσεων για να μπορέσουν οι οφειλέτες να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις, θα πρέπει να γίνει νομοτεχνική βελτίωση και συμπλήρωση του σχετικού άρθρου 87. Με τη σημερινή του διατύπωση το υπό διαβούλευση κείμενο καλύπτει μόνο ενεργές ρυθμίσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις που ο φορολογούμενος έχει πληρώσει με μικρή καθυστέρηση την οφειλόμενη δόση, ή βρίσκονται σε εκκρεμότητα επιστροφές φόρου που μπορούν να συμψηφιστούν με οφειλόμενες δόσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν κρατηθεί ενεργές από τους προϊστάμενους των εφοριών και θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν κανονικά με την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ). Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πρόκειται για 232.000 τέτοιες περιπτώσεις, στις οποίες αναλογούν περί το 1,2 δισ. ευρώ οφειλών.
ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ενεργοποιείται µέσα στο προσεχές διάστηµα το ψηφιακό δελτίο αποστολής, µε το οποίο οι ελεγκτές της εφορίας θα γνωρίζουν σε πραγµατικό χρόνο από πού ξεκίνησε και πού θα πάει το προϊόν. Από τους ελέγχους σε λιµάνια το περασµένο καλοκαίρι η εφορία διαπίστωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν υπήρχε δελτίο αποστολής είτε περιγράφονταν διαφορετικά πράγµατα από αυτά που µεταφέρονταν. Σύντοµα η αποστολή τιµολογίων θα γίνεται από το κινητό.
Στην ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής προχωράει η φορολογική διοίκηση το προσεχές διάστημα, με το οποίο θα ελέγχεται η διακίνηση όλων των προϊόντων. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζει από πού ξεκίνησε και πού θα πάει το προϊόν. Στελέχη της φορολογικής διοίκησης από τους μαζικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν το περυσινό καλοκαίρι στα λιμάνια της χώρας και στα διόδια, διαπίστωσαν σε πολλές περιπτώσεις ότι είτε δεν υπάρχει δελτίο αποστολής, είτε περιγράφει διαφορετικά πράγματα από αυτά που μεταφέρονται. Σε δεύτερη φάση το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα μπορεί να εκδίδεται και από το κινητό τηλέφωνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου να δημοσιοποιηθεί το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η ΑΑΔΕ στοχεύοντας στη διευκόλυνση επαγγελματιών και επιχειρήσεων και στην εξοικείωσή τους με τις δυνατότητες της πλατφόρμας MYDATA και τις νέες διαδικασίες, βάζει στη διαβούλευση την απόφαση με τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθήσουν σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή διακίνηση αγαθών.
Μέσω του ψηφιακού δελτίου αποστολής όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων και οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται και πού πάει.
Παράλληλα, στις αρχές του 2025 η ΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή και το ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα από τις εταιρείες Catering και τις επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων για να εφαρμοστεί στη συνέχεια για χιλιάδες επαγγελματίες.
Ουσιαστικά θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν μέχρι το 2012 όλες οι ανωτέρω επαγγελματικές ομάδες. Ετσι λοιπόν θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Το ψηφιακό πελατολόγιο θα είναι ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis, προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.
Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρίζεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.
Το ψηφιακό πελατολόγιο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθεί με το MYDATA, με τον έλεγχο να μπορεί να γίνεται και από το γραφείο του ελεγκτή, για να διασταυρώνει εάν και πότε, για παράδειγμα, κάποιος επισκέφθηκε τον γιατρό του. Θα καταχωρίζεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το σχέδιο παρακολούθησης μέσω δορυφόρου των φορτηγών μεταφοράς εμπορευμάτων κατά την είσοδό τους στη χώρα μας. Οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να παρακολουθούν τα φορτηγά σε 34 σημεία της χώρας, 132 διόδια, αλλά και στους αυτοκινητοδρόμους. Στόχος είναι ο περιορισμός του λαθρεμπορίου και του διασυνοριακού εγκλήματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το εμπόρευμα παραδίδεται στο σημείο που αναγράφεται στα παραστατικά, οι στάσεις που κάνουν τα φορτηγά και εάν μεταφορτώνουν από τη χώρα άλλα εμπορεύματα χωρίς να έχουν δηλωθεί.
Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε φορτηγό μεταφοράς εμπορευμάτων και τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται θα εφοδιαστούν με κυκλώματα δορυφορικής παρακολούθησης και θα ελέγχονται μέσω δορυφόρου.
Στο αρχείο θα μπαίνουν οι φορολογικές υποθέσεις στην περίπτωση που εκδοθεί εντολή ελέγχου αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός διετίας. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για τη διενέργεια των ελέγχων με στόχο να μη βρίσκονται οι επιχειρήσεις σε μόνιμη ομηρία. Επίσης, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου μειώνονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις έως 50% στην περίπτωση που ο φορολογούμενους αναγνωρίσει την κύρια οφειλή του. Αλλαγές αναμένονται και στις διατάξεις που αφορούν τις παλαιές ρυθμίσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης καθώς και των 100-120 δόσεων, με στόχο να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες στη ρύθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται τα εξής:
1. Ελεγχοι. Oπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο έλεγχος, αυτός θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους και υπό προϋποθέσεις μπορεί να παραταθεί για ακόμα ένα χρόνο, σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημειώνουν, ο έλεγχος θα μπαίνει στο αρχείο. Αυτό σημαίνει εμμέσως ότι οι υποθέσεις που δεν θα ολοκληρωθούν εντός του ανωτέρω διαστήματος επί της ουσίας «παραγράφονται», ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα ισχύει η 5ετής παραγραφή.
Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτές που έχουν αναλάβει τον έλεγχο θα πρέπει να αιτιολογήσουν, στην περίπτωση μη ολοκλήρωσης του ελέγχου, τους λόγους και ενδεχομένως να έχουν αρνητική αξιολόγηση από τους προϊσταμένους τους. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είναι να μην υπερφορτώνεται ο ελεγκτικός μηχανισμός με ελέγχους που είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν αλλά και να μην είναι εγκλωβισμένες οι επιχειρήσεις από την ΑΑΔΕ με υποθέσεις που «αραχνιάζουν» στα συρτάρια των ελεγκτών. Σύμφωνα με τη διάταξη του νομοσχεδίου, τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, κατ’ αρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες αν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους 6 μήνες με την προϋπόθεση ότι το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου.
2. Μείωση προστίμων. Με τη νέα διαδικασία εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών που εισάγει το σχέδιο νόμου μπορούν να μειωθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις έως 50%. Οσο πιο γρήγορα γίνει η αποδοχή της οφειλής από τον φορολογούμενο τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η έκπτωση. Η διαδικασία αφορά όσους αναγνωρίζουν την οφειλή τους και δεν προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν τον φορολογικό έλεγχο και τον φόρο που τους έχει προσδιορίσει η εφορία. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μετεξέλιξη της εξώδικης επιτροπής φορολογικών διαφορών που ισχύει σήμερα, με τη διαφορά ότι όλη η διαδικασία θα γίνεται αυτοματοποιημένα.
Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, χιλιάδες υποθέσεις φορολογικών διαφορών θα μπορούν να κλείνουν με δήλωση του ίδιου του φορολογουμένου. Σύμφωνα με τη διάταξη, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που οφείλονται μειώνονται, αν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του με αυτοματοποιημένη διαδικασία ανάλογα με πιο στάδιο θα γίνει η αποδοχή του αποτελέσματος του ελέγχου και συγκεκριμένα:
• Μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την κοινοποίηση προσωρινού προσδιορισμού του φόρου.
• Μετά την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου και μέχρι την κοινοποίηση της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
• Μετά την κοινοποίηση της οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) και μέχρι την έκδοση απόφασης επ’ αυτής, και
• Από την έκδοση της απόφασης της ΔΕΔ, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής και πριν από την πρώτη συζήτησή της ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.
3. Ρυθμίσεις. Οσον αφορά τις διευκολύνσεις που εισάγει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΟ, με την αποπληρωμή εφάπαξ των απλήρωτων δόσεων για να μπορέσουν οι οφειλέτες να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις, θα πρέπει να γίνει νομοτεχνική βελτίωση και συμπλήρωση του σχετικού άρθρου 87. Με τη σημερινή του διατύπωση το υπό διαβούλευση κείμενο καλύπτει μόνο ενεργές ρυθμίσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις που ο φορολογούμενος έχει πληρώσει με μικρή καθυστέρηση την οφειλόμενη δόση, ή βρίσκονται σε εκκρεμότητα επιστροφές φόρου που μπορούν να συμψηφιστούν με οφειλόμενες δόσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν κρατηθεί ενεργές από τους προϊστάμενους των εφοριών και θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν κανονικά με την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ). Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πρόκειται για 232.000 τέτοιες περιπτώσεις, στις οποίες αναλογούν περί το 1,2 δισ. ευρώ οφειλών.
"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/04/24 |
Ενεργοποιείται µέσα στο προσεχές διάστηµα το ψηφιακό δελτίο αποστολής, µε το οποίο οι ελεγκτές της εφορίας θα γνωρίζουν σε πραγµατικό χρόνο από πού ξεκίνησε και πού θα πάει το προϊόν. Από τους ελέγχους σε λιµάνια το περασµένο καλοκαίρι η εφορία διαπίστωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν υπήρχε δελτίο αποστολής είτε περιγράφονταν διαφορετικά πράγµατα από αυτά που µεταφέρονταν. Σύντοµα η αποστολή τιµολογίων θα γίνεται από το κινητό.
Στην ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής προχωράει η φορολογική διοίκηση το προσεχές διάστημα, με το οποίο θα ελέγχεται η διακίνηση όλων των προϊόντων. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζει από πού ξεκίνησε και πού θα πάει το προϊόν. Στελέχη της φορολογικής διοίκησης από τους μαζικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν το περυσινό καλοκαίρι στα λιμάνια της χώρας και στα διόδια, διαπίστωσαν σε πολλές περιπτώσεις ότι είτε δεν υπάρχει δελτίο αποστολής, είτε περιγράφει διαφορετικά πράγματα από αυτά που μεταφέρονται. Σε δεύτερη φάση το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα μπορεί να εκδίδεται και από το κινητό τηλέφωνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου να δημοσιοποιηθεί το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η ΑΑΔΕ στοχεύοντας στη διευκόλυνση επαγγελματιών και επιχειρήσεων και στην εξοικείωσή τους με τις δυνατότητες της πλατφόρμας MYDATA και τις νέες διαδικασίες, βάζει στη διαβούλευση την απόφαση με τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθήσουν σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή διακίνηση αγαθών.
Μέσω του ψηφιακού δελτίου αποστολής όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων και οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται και πού πάει.
Παράλληλα, στις αρχές του 2025 η ΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή και το ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα από τις εταιρείες Catering και τις επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων για να εφαρμοστεί στη συνέχεια για χιλιάδες επαγγελματίες.
Ουσιαστικά θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν μέχρι το 2012 όλες οι ανωτέρω επαγγελματικές ομάδες. Ετσι λοιπόν θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Το ψηφιακό πελατολόγιο θα είναι ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis, προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.
Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρίζεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.
Το ψηφιακό πελατολόγιο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθεί με το MYDATA, με τον έλεγχο να μπορεί να γίνεται και από το γραφείο του ελεγκτή, για να διασταυρώνει εάν και πότε, για παράδειγμα, κάποιος επισκέφθηκε τον γιατρό του. Θα καταχωρίζεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το σχέδιο παρακολούθησης μέσω δορυφόρου των φορτηγών μεταφοράς εμπορευμάτων κατά την είσοδό τους στη χώρα μας. Οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να παρακολουθούν τα φορτηγά σε 34 σημεία της χώρας, 132 διόδια, αλλά και στους αυτοκινητοδρόμους. Στόχος είναι ο περιορισμός του λαθρεμπορίου και του διασυνοριακού εγκλήματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το εμπόρευμα παραδίδεται στο σημείο που αναγράφεται στα παραστατικά, οι στάσεις που κάνουν τα φορτηγά και εάν μεταφορτώνουν από τη χώρα άλλα εμπορεύματα χωρίς να έχουν δηλωθεί.
Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε φορτηγό μεταφοράς εμπορευμάτων και τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται θα εφοδιαστούν με κυκλώματα δορυφορικής παρακολούθησης και θα ελέγχονται μέσω δορυφόρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου