οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Η αλήθεια είναι ότι στη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κυρίως γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και το ΠΑΣΟΚ, αν και έχει επεξεργασμένες προτάσεις, παραμένει ακόμη χαμηλά στις προτιμήσεις του κόσμου. Μπορεί ο κ. Κασσελάκης να περιοδεύει κεφάτος στη χώρα, να αγκαλιάζει και να φιλάει τους πολίτες υποσχόμενος καλύτερες μέρες, ζητώντας εκλογές, ωστόσο είναι φανερό ότι επί της ουσίας δεν έχει τίποτα να προτείνει εκτός από αυτοσχεδιασμούς επί χάρτου. Πάρτε το περίφημο οικονομικό του πρόγραμμα. Ζητεί να μηδενιστεί ο ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, να μειωθούν ο ειδικός φόρος στα καύσιμα και οι φορολογικοί συντελεστές 21%, 11% και 5%, να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και να μειωθούν στο 4,5% οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου, καθώς και η φορολογία στα ενοίκια. Ο λογαριασμός, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, είναι περίπου στα 40 δισ. ευρώ για μία τετραετία. Δηλαδή, άμεση χρεοκοπία. Η χώρα σήμερα με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να συγκεντρώνει τα απαραίτητα 5 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα για να μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της.

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 10/04/24



















ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Σε ένα πράγμα από όσα λέει τις τελευταίες μέρες έχει απολύτως δίκιο ο κ. Μητσοτάκης. Οτι η χώρα δεν αντέχει πολιτικούς πειραματισμούς. Δεν αντέχει ψήφο χαβαλέ, όπως παρατηρείται συχνά στις ευρωεκλογές. Εάν οι πολίτες νιώθουν απογοήτευση από τις απανωτές αστοχίες της κυβέρνησης –στην καταπολέμηση της ακρίβειας, στην εξεταστική για τα Τέμπη, στη γενικότερη λειτουργία του κράτους– να την εκφράσουν. Με απόλυτη συνείδηση του μηνύματος που θέλουν να περάσουν. Να μην ψηφίσουν, όμως, με τη χαλαρότητα και την ελαφρότητα των ευρωεκλογών όποιον δημαγωγό τους «χαϊδεύει τα αυτιά» και υπόσχεται απίθανα πράγματα, όπως αύξηση όλων των συντάξεων στις 3.000 ευρώ!

Η χώρα πέρασε μία δεκαετία αιματηρών θυσιών και μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να πατάει στα πόδια της. Δεν έχει καν καταφέρει να πάρει την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Και χρειάζεται επειγόντως σημαντικές μεταρρυθμίσεις: στην Υγεία, στην Παιδεία, στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, οι οποίες δεν έγιναν την πρώτη τετραετία Μητσοτάκη και έχουν τώρα αρχίσει δειλά δειλά να προχωρούν.

Και η αλήθεια είναι ότι στη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κυρίως γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και το ΠΑΣΟΚ, αν και έχει επεξεργασμένες προτάσεις, παραμένει ακόμη χαμηλά στις προτιμήσεις του κόσμου. Μπορεί ο κ. Κασσελάκης να περιοδεύει κεφάτος στη χώρα, να αγκαλιάζει και να φιλάει τους πολίτες υποσχόμενος καλύτερες μέρες, ζητώντας εκλογές, ωστόσο είναι φανερό ότι επί της ουσίας δεν έχει τίποτα να προτείνει εκτός από αυτοσχεδιασμούς επί χάρτου. Πάρτε το περίφημο οικονομικό του πρόγραμμα. Ζητεί να μηδενιστεί ο ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, να μειωθούν ο ειδικός φόρος στα καύσιμα και οι φορολογικοί συντελεστές 21%, 11% και 5%, να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και να μειωθούν στο 4,5% οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου, καθώς και η φορολογία στα ενοίκια. Ο λογαριασμός, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, είναι περίπου στα 40 δισ. ευρώ για μία τετραετία. Δηλαδή, άμεση χρεοκοπία. Η χώρα σήμερα με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να συγκεντρώνει τα απαραίτητα 5 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα για να μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της.

Οι ευρωεκλογές μπορεί να μη βγάζουν κυβέρνηση, αλλά διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

                                                        "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 10/04/24

ΤΟΥ ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης έλειπε χρόνια στο εξωτερικό και ίσως να μη γνωρίζει ότι η ιστορία του λαγού με το λιοντάρι είναι ανέκδοτο με σκοπό να προκαλέσει γέλωτα. Γι’ αυτό και το επαναλαμβάνει. Ζητάει νέες εκλογές πριν η δεύτερη κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κλείσει χρόνο.

«Γιατί λίγους μήνες μετά τη θριαμβευτική νίκη τους στις εθνικές εκλογές η αντιπολίτευση τολμάει να ζητάει νέα προσφυγή στις κάλπες», γράφει. «Τους τελευταίους δέκα μήνες, έχουν μεσολαβήσει καθοριστικά γεγονότα, που διαφοροποιούν τα δεδομένα βάσει των οποίων οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακυβέρνηση της χώρας» («Καθημερινή», 9.4.2024).

Συνεχίζει: «Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά όσα δεν γνώριζαν οι πολίτες τον Ιούνιο του 2023 για κορυφαία ζητήματα που καθορίζουν την ψήφο τους» και αναφέρει την απόφαση του ΣτΕ για τις υποκλοπές, το περίφημο «μπάζωμα» κ.ά. Δεν νομίζουμε ότι, λόγω ταπεινότητας, αμελεί να αναφέρει τη μοναδική παγκοσμίως πολιτική εξέλιξη του τελευταίου εννεαμήνου, που επίσης δεν γνώριζαν οι πολίτες: ένας πανελληνίως άγνωστος μετανάστης κατάφερε να γίνει από το πουθενά αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος. Μάλλον φέρεται σαν εκείνους που κερδίζουν ένα χιλιάρικο στο ΛΟΤΤΟ και είναι σίγουροι ότι το τζακ ποτ τούς περιμένει στην επόμενη κλήρωση.

Γεννάται, όμως, ένα ερώτημα: τι μύγα τον τσίμπησε ξαφνικά και ζητάει την αντισυνταγματική πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Να θυμίσουμε εδώ ότι το άρθρο 41 προβλέπει ότι «ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της Κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Και το μονταρισμένο ηχητικό για τα Τέμπη δεν είναι καν ήσσονος σημασίας εθνικό θέμα.
Δεν νομίζουμε ότι, λόγω ταπεινότητας, αμελεί να αναφέρει τη μοναδική παγκοσμίως πολιτική εξέλιξη του τελευταίου εννεαμήνου, που επίσης δεν γνώριζαν οι πολίτες: ένας πανελληνίως άγνωστος μετανάστης κατάφερε να γίνει από το πουθενά αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος. Μάλλον φέρεται σαν εκείνους που κερδίζουν ένα χιλιάρικο στο ΛΟΤΤΟ και είναι σίγουροι ότι το τζακ ποτ τούς περιμένει στην επόμενη κλήρωση.
Βεβαίως, όλες οι κυβερνήσεις κατέφυγαν σε αυτή την πρακτική και όλες οι αντιπολιτεύσεις την επιζητούν –το έκανε και ο κ. Μητσοτάκης από το 2016, έχοντας όμως τον αέρα των δημοσκοπήσεων στα πανιά του– αλλά η επανάληψη μιας παρανομίας δεν την κάνει νόμο.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και να μάθει ο κ. Κασσελάκης είναι ότι όλοι οι πολιτειακοί παράγοντες ορκίζονται πίστη στο Σύνταγμα συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 41. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα έτη και όχι όποτε καπνίσει στον καθένα.

Επομένως, το αίτημα για κάλπες εννέα μήνες μετά τις προηγούμενες μάλλον είναι ένα ανόητο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Μπορεί να κρύβει και εσωκομματικές σκοπιμότητες.

Ο κ. Κασσελάκης προτιμά να χάσει τώρα τις εθνικές εκλογές και όχι σε τρία χρόνια. Τότε θα αμφισβητηθεί η αρχηγία του στα σοβαρά…

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 10/04/24

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στο χθεσινό φύλλο της «Κ», ο κ. Κασσελάκης δημοσίευσε άρθρο για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές. Το διάβασα με ενδιαφέρον. Είναι τόσο σπάνιο στη χώρα μας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει πρόωρες εκλογές. Δεδομένης της πρωτοτυπίας της πρωτοβουλίας, η κίνηση αυτή του κ. Κασσελάκη αποτελεί ιδιαιτέρως βαρύνουσα σημασία. Αναφέρω εν συντομία τους λόγους που προβάλλει. Τα Τέμπη, μπάζωμα, υλικά που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, οι υποκλοπές –εδώ υπάρχει θέμα πνευματικών δικαιωμάτων με τον κ. Ανδρουλάκη–, ο πληθωρισμός, η ασφάλεια και η απομάκρυνση της χώρας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θα ήθελα να επισημάνω και άλλα, όπως η κλιματική αλλαγή, η πρόωρη εμφάνιση των πυρκαγιών λόγω ξηρασίας, ο πόλεμος στη Γάζα –ο οποίος δεν τέλειωσε παρότι ο κ. Κασσελάκης σε προηγούμενη παρέμβασή του το είχε απαιτήσει–, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κίνδυνος απευθείας σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν. Ας προσθέσω και την ήττα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. 

Αφήνω για το τέλος το σημαντικότερο: Αυτό που πραγματικά έχει αλλάξει από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι ότι ο κ. Κασσελάκης έχει εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος δεν το αναφέρει εξαιτίας της εγνωσμένης συστολής και σεμνότητας που τον διακρίνουν. Ομως, αν δεν ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε να ζητήσει εκλογές.
Η κυβερνητική πλειοψηφία απειλείται από τη χαλαρότητα της ψήφου. Η αντιπολίτευση τη βοηθάει να την αντιμετωπίσει. Αυτό όμως δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της. Αυτές υπερβαίνουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και αναδεικνύουν τα όρια της πολιτικής. Είναι κυβερνήσιμη η χώρα; Η πολιτική ηγεσία, που την εξέλεξε η πλειοψηφία, έχει το σθένος να αντιμετωπίσει την αδράνεια του βαθέος κράτους, της δημόσιας διοίκησης; Στην ασφάλεια, στην υγεία, στην παιδεία; Εκεί θα κριθεί η δεύτερη τετραετία.
Και τώρα ας πάμε στα σοβαρότερα. Υπάρχει θέμα με τα Τέμπη; Υπάρχει. Το έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη. Υπάρχει θέμα με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις; Υπάρχει. Το έχει αναλάβει κι αυτό η Δικαιοσύνη. Κάποτε πρέπει να μάθουμε γιατί παρακολουθούσαν τον κ. Ανδρουλάκη. Ποιοι και για ποιους λόγους; Υπάρχει θέμα ασφάλειας; Και βέβαια υπάρχει. Και είναι ίσως το πιο περίπλοκο. Η αντιμετώπισή του, εκτός των άλλων, απαιτεί μια ριζική αναδιάρθρωση της αστυνομίας. Υπάρχει θέμα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ζει στα όρια της φτώχειας; Και βέβαια υπάρχει. Υπάρχει θέμα με την απομάκρυνση της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς; Ειδικός δεν είμαι, αλλά ως πολίτης δεν νομίζω ότι υπάρχει. Η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τότε που την ενέταξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η πολιτική ηγεσία, που την εξέλεξε η πλειοψηφία, έχει το σθένος να αντιμετωπίσει την αδράνεια του βαθέος κράτους, της δημόσιας διοίκησης; Στην ασφάλεια, στην υγεία, στην παιδεία;

Στις ευρωεκλογές, η κυβερνητική πλειοψηφία απειλείται από τη χαλαρότητα της ψήφου. Η αντιπολίτευση τη βοηθάει να την αντιμετωπίσει. Αυτό όμως δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της. Αυτές υπερβαίνουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και αναδεικνύουν τα όρια της πολιτικής. Είναι κυβερνήσιμη η χώρα; Η πολιτική ηγεσία, που την εξέλεξε η πλειοψηφία, έχει το σθένος να αντιμετωπίσει την αδράνεια του βαθέος κράτους, της δημόσιας διοίκησης; Στην ασφάλεια, στην υγεία, στην παιδεία; Εκεί θα κριθεί η δεύτερη τετραετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου