οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΝΝΑΟΥΡΟ ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΝΕΙ ΜΕ ΖΗΛΕΥΤΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ....





















Με την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε για λίγο στην Αμμόχωστο και το 1952 μπήκε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, ξεκινώντας από την εφημερίδα της Αριστεράς Νέος Δημοκράτης. Μετά το κλείσιμο της εφημερίδας, ο Καννάουρος μαζί με μια μικρή ομάδα άλλων (ανάμεσά τους και ο Τεύκρος Ανθίας), εξέδωσαν τον Φεβρουάριο του 1956 την εφημερίδα «Χαραυγή».

Παντρεύτηκε την Μαρούλα Κωνσταντινίδη από τον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας, αδελφή του μακαριστού δημοσιογράφου , Αλέκου Κωνσταντινίδη. Απέκτησαν δύο κόρες , την Δέσποινα (Νίνα) και την Αικατερίνα (Κάτια). Έχουν μία εγγονή την Μαρία- Βικτώρια και χαίρονται τα δύο δισέγγονα , τον Σταύρο, μαθητή της Α’ Γυμνασίου, και την Δέσποινα, μαθήτρια της Ε’ Δημοτικού.

Υπήρξε μέλος για χρόνια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και αρχισυντάκτης της «Χαραυγής» από το 1968 ως το 1987, οπότε παραιτήθηκε, μετά την περεστρόϊκα του Γκορμπατσόφ, λόγω διαφωνιών σε πολιτικά και ιδεολογικά θέματα. Μαζί με τους δημοσιογράφους της «Χαραυγής» Ανδρέα Στυλιανού και Πολύδωρο Πολυδωρίδη στα τέλη του 1987 εξέδωσαν την εφημερίδα «Εμπρός», ή οποία ασκούσε κριτική στο ΑΚΕΛ. Η εφημερίδα στήριξε την εκλογή στην προεδρία του Γιώργου Βασιλείου, αλλά από ένα σημείο και μετά άρχισε να διατυπώνει λόγο, που δεν ήταν αρεστός στην εξουσία, αλλά και στην ηγεσία του ΑΔΗΣΟΚ (διαγραφέντες από το ΑΚΕΛ) , η οποία ήθελε να τα έχει καλά με τον πρόεδρο. Αποτέλεσμα: Η ζωή της εφημερίδας ήταν βραχεία και η Κύπρος στερήθηκε μια έντιμη δημοσιογραφική έπαλξη. 

Ο Α. Καννάουρος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Συντακτών Κύπρου, την οποία υπηρέτησε για ως πρόεδρος από το 1979 μέχρι το 2010.

Η θητεία του σημαδεύτηκε από δύο σημαντικά έργα: Α) Την ανέγερση της Δημοσιογραφικής Εστίας , στην Λευκωσία, που περιλαμβάνει μικρό μουσείο, βιβλιοθήκη, γραφεία, αίθουσα εκδηλώσεων και εστιατόριο, Β) Την δημιουργία του «Δημοσιογραφικού Χωριού» στα Περβόλια Λάρνακας, με εγκαταστάσεις για διακοπές των δημοσιογράφων.
Διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στη σύνταξη και εφαρμογή του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και τη σύσταση και λειτουργία αντίστοιχης Επιτροπής, στην ετοιμασία των Νομοθεσιών περί Τύπου και Ραδιοτηλεοράσεως, στη διασφάλιση και προστασία με Συλλογική Σύμβαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, στην κατοχύρωση της ελευθεροτυπίας, του δικαιώματος ελευθερίας έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευρύτερα. 

Υπερασπίστηκε ως μάρτυρας στο Δικαστήριο πολλούς δημοσιογράφους για την ελευθερία της γνώμης του και η μαρτυρία του ήταν καθοριστική στην έκδοση σημαντικών αποφάσεων, που αποτέλεσαν σταθμό στην κυπριακή Νομολογία. Επίσης, χρημάτισε πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης της Κύπρου. Συνέδραμε στην προσπάθεια δικαίωσης του δολοφονηθέντος Κουτλού Ανταλί και στήριξε στις διώξεις του τον Σενέρ Λεβέντ.

Έγραψε πολλά άρθρα, αναλύσεις , έρευνες και μελέτες για τη δημοσιογραφία, την κυπριακή και τη διεθνή πολιτική επικαιρότητα και για οικονομικά, κοινωνικά και άλλα θέματα. Επίσης , διετέλεσε ανταποκριτής και συνεργάτης μέσων ενημέρωσης της Ελλάδος και του Εξωτερικού.

Πήρε μέρος σε διεθνή και περιφερειακά συνέδρια δημοσιογράφων και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
Για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και ενίσχυση στενών σχέσεων συνεργασίας των δημοσιογραφικών Ενώσεων Κύπρου και Ελλάδας η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) τον ανακήρυξε Επίτιμο
Μέλος της και το 2011 του απένειμε την ανώτατη τιμή, το μετάλλιο « Ξενοφώντα».

Ο Ανδρέας Καννάουρος εργάστηκε για την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την οργάνωση των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, με στόχο την από κοινού συμβολή στον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου, της κατοχής και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του Κυπριακού λαού. Σε ανθρωπιστικό επίπεδο έδωσε πολλές φορές την βοήθεια του για την θεραπεία Τουρκοκυπρίων ασθενών.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όταν η Ολυμπιακή Φλόγα ήρθε στην Κύπρο , ήταν τιμητικά μεταξύ των λαμπαδηδρόμων.
Από το 2015 είναι ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ.

Επίσης, είναι μέλος διαφόρων κοινωνικών
και εθελοντικών οργανώσεων και φορέων (Εθνικού Οργανισμού Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντιναρκωτικού Συνδέσμου, Μαραθώνιου Αγάπης Αγνοουμένων, κ.ά.).
Επειδή , σήμερα τα δισέγγονα θα πρέπει να διαβάσουν τα μαθήματα τους για αύριο, η τούρτα των γενεθλίων κόπηκε χθες βράδυ. Το έργο ανέλαβε η εγγονή του εορτάζοντος .
ΠΡΟΕΔΡΕ, ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΟΡΦΑ , ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!

(ΣΗΜ: Στην πρώτη φωτογραφία το ζεύγος Καννάουρου στο Φανάρι –Νοέμβριος 2016- με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο πρόσφεραν φορητή εικόνα του Αγίου Επικτήτου, έργο Κυπρίου αγιογράφου. Ο Άγιος είναι ένα από τους αλαμάνους Αγίους , που ήρθαν στην Κύπρο τον 12ο αιώνα. Η μνήμη του τιμάται στις 12 Οκτωβρίου )


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου