οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

"...Η Κινέτα αποτελεί ένα case study για ζητήματα φυσικών καταστροφών. Για να καταλάβουμε τι εννοούμε είναι σημαντικό να δούμε τις αιτίες που οδήγησαν για ακόμη μια φορά σε αυτήν την κατάσταση και να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν εξαρχής αρνητικές συνθήκες, δεδομένου ότι είχαμε μια κλειστή λεκάνη με πολύ αρνητικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα ένα εξίσου δύσκολο υδρογραφικό δίκτυο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι είχαμε μεγάλη ραγδαιότητα της βροχής, δηλαδή υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης τα οποία έπεσαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το κύριο, όμως, γεγονός που συντέλεσε στο να αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλες καταστροφές ήταν η πυρκαγιά που έκαψε τα Γεράνεια Ορη το 2018. Κι αυτό επειδή διαπιστώσαμε ότι καμένοι κορμοί δέντρων από την πυρκαγιά εκείνη παρασύρθηκαν, έφραξαν υποδομές και τεχνικά έργα και ουσιαστικά λειτούργησαν ως εμπόδιο στο να παροχετευτεί το νερό κατάντη. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στην περίπτωση της Κινέτας ήταν τα υλικά του καμένου δάσους που συνετέλεσαν στην καταστροφή. Επίσης, παρατηρήσαμε κάτι ακόμη: Στην περιοχή είχαν γίνει κάποια αντιπλημμυρικά έργα, όπως κορμοδέματα και κορμοφράγματα, τα οποία όμως είχαν μάλλον γίνει πρόχειρα και αποσπασματικά με αποτέλεσμα να ξηλωθούν από τη βροχή και αντί να προστατεύσουν την περιοχή, τελικά επιδείνωσαν την κατάσταση εμποδίζοντας την πορεία του χειμάρρου προς τα κάτω...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/11/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/11/19


ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΚΟΡΔΑ
Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας από πολλές περιοχές της χώρας που είχε μέχρι χθες αργά το βράδυ ως αποτέλεσμα, να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα.

Μετά τους δύο στο Αντίρριο, μια 75χρονη γυναίκα στην Ιαλυσό της Ρόδου που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της όπου το ύψος των νερών έφτασε τα 50 εκατοστά καθώς κατακλύστηκε από τα νερά της συνεχούς βροχόπτωσης.

Αργά το απόγευμα στην Κω εντοπίστηκε νεκρή στην παραλία Ψαλίδι μια 76χρονη, που όπως είπαν συγγενείς της που την αναζήτησαν με αγωνία ήταν χειμερινή κολυμβήτρια και θέλησε να απολαύσει το μπάνιο της αψηφώντας τα μεγάλα κύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές Αρχές, ο θάνατός της οφείλεται σε πνιγμό, χωρίς να αποκλείονται και τα παθολογικά αίτια, πράγμα που θα ξεκαθαριστεί από τη διενέργεια νεκροτομής.

Υπενθυμίζουμε ότι το βράδυ της Κυριακής, τραγικό θάνατο βρήκαν στη θαλάσσια περιοχή Ρίου - Αντιρρίου δύο άνδρες 57 και 59 ετών, όταν το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από την καταιγίδα Γηρυόνης όντας ελλιμενισμένο στον προβλήτα του Αντιρρίου και οι δύο τους κατέληξαν στη θάλασσα. Τις σορούς τους ανέσυραν άνδρες του Λιμενικού Σώματος ύστερα από πολύωρες έρευνες.

«Πνίγηκαν» στη λάσπη. Οι σοβαρότερες καταστροφές, σημειώθηκαν χθες μεταξύ 1.30 και 4.30 τα ξημερώματα στην περιοχή της Κινέτας. Εκεί περισσότερα από 50 σπίτια και καταστήματα «πνίγηκαν» στη λάσπη που άφησε πίσω του ο τεράστιος όγκος των υδάτων που με ορμή για τρεις και πλέον ώρες κατέβαιναν από τα Γεράνεια όρη, οδικές αρτηρίες κόπηκαν στα δύο από τους χειμάρρους που τις διέσχισαν, υπόγεια και ισόγεια πλημμύρισαν, δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και κολώνες ηλεκτροφωτισμού κατέρρευσαν.

Με τις μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2017 με τους 24 νεκρούς στη γειτονική Μάνδρα ακόμα νωπές, οι κάτοικοι της Κινέτας ξαγρύπνησαν προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους αλλά και να βοηθήσουν ηλικιωμένους συντοπίτες τους στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους. Κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 55 οχήματα και 110 άνδρες βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην πληγείσα περιοχή, με τους πυροσβέστες να προχωρούν στον απεγκλωβισμό-διάσωση τουλάχιστον 20 ατόμων, ενώ μέχρι αργά χθες το απόγευμα είχαν προχωρήσει σε 160 αντλήσεις υδάτων από κτίρια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Κώστα Κυριακόπουλο, δύο πολίτες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο με υποθερμία και πολύ περισσότερες ήταν οι ζωές που τέθηκαν σε κίνδυνο από τη σφοδρή νεροποντή. Επί τόπου έσπευσαν επίσης στελέχη της Πολιτικής Προστασίας με τον γενικό γραμματέα Νίκο Χαρδαλιά, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης (με προσωπικό και οχήματα της περιφέρειας), καθώς και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία.

Η εθνική οδός. Ενδεικτικό της έντασης του φαινομένου είναι ότι για αρκετές ώρες παρέμεινε κλειστή - και στα δύο ρεύματά της - η εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου, με την κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα να αποκαθίσταται χθες το μεσημέρι καθώς απομακρύνθηκαν φερτά υλικά και λάσπη από συνεργεία της Ολυμπίας Οδού. Νωρίς το απόγευμα στη διάθεση των οδηγών τέθηκε και μια λωρίδα προς Κόρινθο, χωρίς όμως να έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου κάτι που έγινε αργά χθες το βράδυ, αφού τόνοι λάσπης είχαν κυριολεκτικά καλύψει το οδόστρωμα κυρίως στο ύψος του ρέματος της Πίκας. Με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, πάντως, οι πολίτες δεν θα καταβάλουν αντίτιμο διοδίων στους σταθμούς Ελευσίνας και Αγίων Θεοδώρων μέχρι την ολική αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, διακοπές σημειώθηκαν και στα δρομολόγια του Προαστιακού, ενώ τα σχολεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. «Οι καταστροφές είναι τεράστιες σε σπίτια και υποδομές. Το νερό που κατέβηκε από τα καμένα Γεράνεια όρη είχε σαν αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν τα ρέματα και να παρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους. Οσον αφορά το οδικό δίκτυο, υπάρχουν σημεία του που δεν μπορούν να δοθούν στην κυκλοφορία, όμως, μετά και τη δέσμευση του Πατούλη ελπίζουμε οι εργασίες αποκατάστασης να ξεκινήσουν άμεσα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, επισημαίνοντας πως το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. «Σε συνεργασία με το προσωπικό της περιφέρειας έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών, χωρίς να είμαστε ακόμα σε θέση να δώσουμε τον ακριβή αριθμό των πλημμυροπαθών, εφόσον ανάμεσα στα οικήματα είναι και αρκετά εξοχικά».

ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΗ ΛΕΚΚΑ
Από την επιτόπια αυτοψία που πραγματοποιήσαμε στην Κινέτα λίγες ώρες μετά τα χθεσινά πλημμυρικά γεγονότα, διαπιστώσαμε ότι έχουν συντελεστεί ζημιές μεγάλης έκτασης σε έργα υποδομής, σε οδικά δίκτυα αλλά και σε αρκετές κατοικίες.

Μπορούμε παράλληλα να υποστηρίξουμε ότι η Κινέτα αποτελεί ένα case study για ζητήματα φυσικών καταστροφών. Για να καταλάβουμε τι εννοούμε είναι σημαντικό να δούμε τις αιτίες που οδήγησαν για ακόμη μια φορά σε αυτήν την κατάσταση και να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.
Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν εξαρχής αρνητικές συνθήκες, δεδομένου ότι είχαμε μια κλειστή λεκάνη με πολύ αρνητικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα ένα εξίσου δύσκολο υδρογραφικό δίκτυο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι είχαμε μεγάλη ραγδαιότητα της βροχής, δηλαδή υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης τα οποία έπεσαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το κύριο, όμως, γεγονός που συντέλεσε στο να αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλες καταστροφές ήταν η πυρκαγιά που έκαψε τα Γεράνεια Ορη το 2018. Κι αυτό επειδή διαπιστώσαμε ότι καμένοι κορμοί δέντρων από την πυρκαγιά εκείνη παρασύρθηκαν, έφραξαν υποδομές και τεχνικά έργα και ουσιαστικά λειτούργησαν ως εμπόδιο στο να παροχετευτεί το νερό κατάντη. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στην περίπτωση της Κινέτας ήταν τα υλικά του καμένου δάσους που συνετέλεσαν στην καταστροφή.
Επίσης, παρατηρήσαμε κάτι ακόμη: Στην περιοχή είχαν γίνει κάποια αντιπλημμυρικά έργα, όπως κορμοδέματα και κορμοφράγματα, τα οποία όμως είχαν μάλλον γίνει πρόχειρα και αποσπασματικά με αποτέλεσμα να ξηλωθούν από τη βροχή και αντί να προστατεύσουν την περιοχή, τελικά επιδείνωσαν την κατάσταση εμποδίζοντας την πορεία του χειμάρρου προς τα κάτω.
Αυτό που, κατά συνέπεια, προκύπτει είναι ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική του σχεδιασμού έργων χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας παραμέτρους που προκύπτουν μέσα από τα νέα δεδομένα και την κλιματική αλλαγή και χωρίς να συνυπολογίζουμε συμπεράσματα καινοτόμων μελετών για τη διαχείριση των καταστροφών. Απαιτείται αναμφισβήτητα ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα βοηθήσει την Κινέτα να ανακάμψει και θα μειώσει τον κίνδυνο για επόμενα παρόμοια γεγονότα στην περιοχή.

-Ο Ευθύμης Λέκκας είναι καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ

...από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/11/19

Νεκροί και καταστροφές από τον «Γηρυόνη»

Με σφοδρότητα «χτύπησε» τη χώρα μας ο «Γηρυόνης», η κακοκαιρία που αφού άφησε πίσω της τρεις νεκρούς, εικόνες βιβλικής καταστροφής και τεράστια προβλήματα σε πολλές περιοχές της Αττικής και της Δυτικής Ελλάδας, κινείται από τις βραδινές ώρες, χθες, απειλητικά προς τη Βόρεια Ελλάδα. Χθες το απόγευμα, στην Ιαλυσό της Ρόδου, όπου εκδηλώθηκε μετά το μεσημέρι πολύ έντονη βροχόπτωση, εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της μία 75χρονη, που δεν μπορούσε να κινηθεί.
Λίγες ώρες νωρίτερα, χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιούσαν το Λιμενικό, πυροσβεστικό πλοιάριο από την Πάτρα και άνδρες της 2ης ΕΜΑΚ, ανασύρθηκε νεκρός και ο δεύτερος αγνοούμενος στη θαλάσσια περιοχή του Αντιρρίου. Ο άτυχος άνδρας επέβαινε σε ιστιοφόρο που ανετράπη το προηγούμενο βράδυ λόγω του έντονου κυματισμού και των ισχυρών ανέμων 7-8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή. Προηγουμένως είχε εντοπιστεί νεκρός και ο έτερος επιβάτης του ιστιοπλοϊκού. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 57 και 59 ετών οι οποίοι κατοικούσαν στον Πειραιά.

Το ρέμα Πίκας υπερχείλισε από την έντονη νεροποντή, χθες, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν ορμητικοί χείμαρροι που μετέτρεψαν την Κινέτα σε έναν απέραντο λασπότοπο γεμάτο «φερτά» υλικά και κορμούς δένδρων.
Στην Κινέτα, η οποία δεν έχει ακόμα επουλώσει τις πληγές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του ’18, η κακοκαιρία υπήρξε αμείλικτη. Η έντονη νεροποντή που ξέσπασε γύρω στις 3 χθες τα ξημερώματα, έκανε το βουνό να υποχωρήσει, με αποτέλεσμα η περιοχή να μετατραπεί σε έναν απέραντο λασπότοπο και η παραλία να κοπεί στα δύο! Το ρέμα Πίκας υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν ορμητικοί χείμαρροι που παρέσυραν ογκώδη «φερτά» υλικά, κορμούς δένδρων και τόνους λάσπης, μετακινώντας αυτοκίνητα και πλημμυρίζοντας σπίτια. Το νερό έφτασε έως την εθνική οδό, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Εως αργά χθες, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, διεξαγόταν από μία λωρίδα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ουρές χιλιομέτρων. Η κυκλοφορία στο ρεύμα προς την Αθήνα διεξαγόταν κανονικά. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή ήταν έως αργά χθες ανοικτά τα διόδια, ενώ παρέμενε κλειστή η παλαιά εθνική οδός. Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και με συντονισμό του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή κλιμάκια μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου για να κάνουν αυτοψίες, να καταγράψουν το μέγεθος και την έκταση των ζημιών της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το κύμα κακοκαιρίας.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων για τον συντονισμό όλων των δυνάμεων που επιχειρούσαν.
Συνολικά, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε για την περιοχή των Μεγάρων και της Κινέτας συνολικά 110 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 40 για παροχή βοήθειας και απομάκρυνση ατόμων από οικίες και οχήματα. Στην υπόλοιπη Αττική πραγματοποιήθηκαν περίπου 20 αντλήσεις υδάτων και 35 κοπές δένδρων. Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα λόγω καθίζησης οδοστρώματος έκλεισαν τα ξημερώματα δύο λωρίδες στην έξοδο της οδού Χαμοστέρνας προς Πειραιώς, που αποκαταστάθηκε στις 12 το μεσημέρι. Αντίστοιχα, στην παραλία Κατερίνης στην Πιερία το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβε 6 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν 24 κλήσεις για κοπές δένδρων. Κλήσεις για βοήθεια δέχθηκε η Πυροσβεστική και σε Ζάκυνθο, Λαμία, Θήβα, Κρήτη, Κέρκυρα, Πύργο, Πάτρα, Αίγιο, Ναύπλιο και Θάσο.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το απόγευμα για τη Βόρεια Ελλάδα όπου αναμένεται η κακοκαιρία να χτυπήσει τις περιοχές της Πέλλας, της Πιερίας, της Ημαθίας κ.ά.

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/11/19



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Με το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πλημμύρας έμοιαζε η χθεσινή ημέρα για την περιοχή της Κινέτας, όπου η πολύ έντονη βροχόπτωση προκάλεσε μεγάλα προβλήματα και καταστροφές. Και ο λόγος είναι πως από τον Ιούλιο του 2018, που κάηκε η περιοχή, δεν έχει υλοποιηθεί έργο υδρονομίας στα καμένα. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Περιφέρειας, δεν υπάρχει καν μελέτη για ένα τέτοιο έργο! Δεν είναι τυχαίο πως οι πληγείσες περιοχές γέμισαν από ξεριζωμένα (καμένα) δένδρα.

Τις αιτίες που «φούσκωσαν» τα νερά τα οποία κατέβηκαν με ορμή στο ρέμα της Πίκας, παρασέρνοντας και τη γέφυρα, αναζήτησε από χθες το πρωί με αυτοψίες στην περιοχή κλιμάκιο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα.

«Ο πρώτος παράγοντας που συνέβαλε στα ισχυρά πλημμυρικά φαινόμενα ήταν η έντονη βροχόπτωση που έπεσε στην περιοχή, τα μεγάλα ύψη βροχής σε συνδυασμό με τη μικρή χρονική διάρκεια, που οδήγησε σε μεγάλη ραγδαιότητα», λέει στην «Κ» ο κ. Λέκκας. Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην ευρύτερη περιοχή το ύψος της βροχής που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες έφτασε τα 205,8 χιλιοστά, δηλαδή πάνω από 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα!

Ως δεύτερο παράγοντα ο κ. Λέκκας αναδεικνύει τη γεωμορφολογία της περιοχής. «Οι πλαγιές έχουν μεγάλες κλίσεις, ενώ και το υδρογραφικό δίκτυο είναι απλό, έχει ευθεία διάταξη, με αποτέλεσμα το νερό της βροχής να κινείται απευθείας προς τη θάλασσα», εξηγεί ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

«Ενας τρίτος παράγοντας», σημειώνει ο κ. Λέκκας, «αφορά το έδαφος της λεκάνης απορροής, η οποία δομείται από ασβεστόλιθους και νεογενείς αποθέσεις, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχει μεγάλη απορροφητικότητα του βρόχινου νερού, αλλά να αποσαθρώνονται τμήματα εδάφους και να κατεβαίνουν μεγάλες ποσότητες λάσπης». Σημαντικό πρόβλημα, που σημειώνει ο κ. Λέκκας μετά την αυτοψία είναι «οι μεγάλης έκτασης αυθαιρεσίες που έχουν γίνει από τις οικοδομές στην περιοχή πάνω από την εθνική οδό».

Ιδιαίτερα ενισχυτικό ρόλο στην καταστροφική δύναμη του νερού έπαιξαν τα αποτελέσματα της περυσινής πυρκαγιάς. «Πάνω από το 50% της βλάστησης της περιοχής έχει καεί, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η διάβρωση του εδάφους. Επίσης, η πλημμύρα ξερίζωσε και μετέφερε προς τα κάτω τους καμένους κορμούς δένδρων, ενώ ξήλωσε και κορμοφράγματα», που μπαίνουν για... αντιπλημμυρική προστασία. Το αποτέλεσμα ήταν να «βομβαρδιστούν» οι χαμηλότερες περιοχές με κορμούς δένδρων, που έριξαν μάντρες, απέκοψαν τεχνικά έργα και έφραξαν υποδομές, ακόμα και αντιπλημμυρικές.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, που βρέθηκε χθες στην πληγείσα περιοχή, σημείωσε πως «δεν υπήρχε καμία μελέτη για αυτά τα έργα τα οποία είναι απαραίτητα, καθώς οι μεγάλες πυρκαγιές που έγιναν πριν από περίπου 1,5 χρόνο, απογύμνωσαν το βουνό και το άφησαν χωρίς αναχώματα. Θα προχωρήσουμε άμεσα στις απαιτούμενες μελέτες γι’ αυτά τα κρίσιμα έργα και παράλληλα θα σχεδιάσουμε προγράμματα δενδροφυτεύσεων».

Για την ανάγκη μιας «νέας φιλοσοφίας των τεχνικών έργων», μίλησε στην «Κ» ο κ. Λέκκας. «Η κλασική μεθοδολογία που γνωρίζουν και υλοποιούν οι εργολάβοι έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα, την ένταση των φαινομένων, την κλιματική αλλαγή. Απαιτείται εξονυχιστική διαδικασία μελέτης, μικρά φράγματα για τη συγκράτηση νερού και φερτών υλικών, κορμοφράγματα μόνο εκεί όπου χρειάζεται, ειδική δουλειά για τη συγκράτηση του εδάφους με χρήση υλικών της περιοχής και όχι με τσιμέντο», αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας.Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου