οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

"...Κυβερνητική πηγή στην οποία απευθύνθηκα μου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση είναι βασισμένο κατά 80% στο νομοσχέδιο που είχαν καταρτίσει το 2012 οι συνταγματολόγοι Ν. Αλιβιζάτος, Αντ. Μανιτάκης και Μιχ. Βροντάκης έπειτα από αίτημα του τότε δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και αφορμή τις εκατοντάδες διαδηλώσεις που είχαν διαλύσει τον οικονομικό και παραγωγικό ιστό της πρωτεύουσας. «Εκσυγχρονίσαμε ορισμένα του σημεία, για να είναι συμβατός με τα καινούργια δεδομένα», μου ανέφερε σχετικά ο παράγων που προανέφερα. Από την πλευρά μου, σημειώνω απλώς ότι καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν επιχείρησε να βάλει κανόνες για τις διαδηλώσεις και τις πορείες, με αποτέλεσμα για «ψύλλου πήδημα» να αποδιοργανώνεται το κέντρο της πρωτεύουσας ειδικά, από διαδηλώσεις και καταλήψεις..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/11/19

Διαδηλώσεις με μέτρο

Βαθιά τομή και στον τρόπο με τον οποίο διαδηλώνουμε θα επιχειρήσει σύντομα η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που έχει σχεδόν έτοιμο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το νομοσχέδιο αυτό, που θα προσπαθήσει να συμβιβάσει και το να μην αναστατώνεται η ζωή των πόλεων και νεκρώνεται η κίνηση των μέσων μεταφοράς, αλλά και να διατηρείται το δικαίωμα των πολιτών στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, θα είναι έτοιμο ως το τέλος του χρόνου προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές:

- τελειώνει οριστικά το φαινομενο της κατάληψης δρόμων από ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών

- καθορίζονται ποσοτικά μεγέθη για τον χώρο που θα καταλαμβάνουν οι διαδηλωτές - αν δηλαδή θα πορεύονται από το πεζοδρόμιο ή θα τους παραχωρείται, αναλόγως του αριθμού τους, μία λωρίδα, δύο λωρίδες ή και ολόκληρο το εύρος της οδού

- εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος θα καλείται να παρίσταται σε περιπτώσεις όπου οι διαδηλωτές αρνούνται να υπακούσουν στις υποδείξεις του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης η οποία θα εποπτεύει, θα έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές για τους διαδηλωτές. Λ.χ. αντί να πορευτεί μια πορεία για το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία μέσω των κεντρικών λεωφόρων της Αθήνας (Πατησίων, Ομόνοια, Σταδίου, Σύνταγμα, Βασιλίσσης Σοφίας), θα μπορεί ίσως να το κάνει ακολουθώντας αντίστροφη πορεία, μέσω της Πατησίων, της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, της Βασιλίσσης Σοφίας κ.λπ.

- ο εισαγγελικός λειτουργός θα μπορεί επίσης να αποφαίνεται περί των αριθμητικών δεδομένων μιας διαδήλωσης, ακόμη και αν υπάρχει διαφορετική άποψη της Αστυνομίας, προκειμένου αυτή να χρησιμοποιεί το ανάλογο τμήμα του πεζοδρομίου ή του δρόμου, εάν κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να διασαλευθεί η οικονομική ζωή μιας πόλης

- οι οργανωτές μιας διαδήλωσης θα πρέπει να δηλώνουν εκ των προτέρων το «δρομολόγιο» στο οποίο θα πορευθούν «ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα αστυνομικά μέτρα και να αποτρέπεται η διάλυση του κέντρου των πόλεων και ειδικά της πρωτεύουσας»

- το νομοσχέδιο θα προνοεί για τη λειτουργία ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για οδηγούς και πεζούς, ώστε να αποφεύγουν τις οδούς στις οποίες εξελίσσεται μια πορεία. Το ίδιο (ηλεκτρονικό) σύστημα θα τους προτείνει εναλλακτικές διαδρομές ώστε να αποφεύγουν το μποτιλιάρισμα εξαιτίας μιας διαδήλωσης.

Κυβερνητική πηγή στην οποία απευθύνθηκα μου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση είναι βασισμένο κατά 80% στο νομοσχέδιο που είχαν καταρτίσει το 2012 οι συνταγματολόγοι Ν. Αλιβιζάτος, Αντ. Μανιτάκης και Μιχ. Βροντάκης έπειτα από αίτημα του τότε δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και αφορμή τις εκατοντάδες διαδηλώσεις που είχαν διαλύσει τον οικονομικό και παραγωγικό ιστό της πρωτεύουσας. «Εκσυγχρονίσαμε ορισμένα του σημεία, για να είναι συμβατός με τα καινούργια δεδομένα», μου ανέφερε σχετικά ο παράγων που προανέφερα.

Από την πλευρά μου, σημειώνω απλώς ότι καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν επιχείρησε να βάλει κανόνες για τις διαδηλώσεις και τις πορείες, με αποτέλεσμα για «ψύλλου πήδημα» να αποδιοργανώνεται το κέντρο της πρωτεύουσας ειδικά, από διαδηλώσεις και καταλήψεις.

Μήνυση στην Κιβωτό

Ηταν να το δούμε και αυτό: Μήνυση στον πατέρα Αντώνιο από την Κιβωτό του Κόσμου για ρατσιστικές αναφορές, σχετικά με τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη Χίο, κοντά σε μια δομή που διατηρεί εκεί κοντά η Κιβωτός. Τη μήνυση υπέβαλε ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, αλλά θα την αποδώσω σε υπερβάλλοντα ζήλο. Σε μια κοινωνία που τη διαπερνούν οριζόντια και κάθετα ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, το να στρέφεται ο περί ου ο λόγος υπερασπιστής των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατά του πατέρα Αντώνιου με το τόσο πλούσιο φιλανθρωπικό έργο ειδικά στην περίθαλψη παιδιών, όχι απαραίτητα ελληνόπουλων, ούτε απαραίτητα ορθόδοξων, μόνο σε εμπάθεια προσομοιάζει παρά αναφέρεται σε πραγματικό ζήτημα.

Και επίσης γεννάει και απορίες, πολλές. Πού ήταν και τι έκανε ας πούμε ο κύριος Δημητράς με το «μπάρμπεκιου» με χοιρινό κρέας που έκαναν οι άλλοι πάνω στα Διαβατά έξω από δομή μεταναστών; Και πού ήταν επίσης όταν άλλοι ευφυείς συμπατριώτες μας πετούσαν στα Γιαννιτσά γουρουνοκεφαλές στον δρόμο από τον οποίο θα περνούσαν οι πρόσφυγες;

Ο πατέρας Αντώνιος τον πείραξε; Ισως γιατί γνωρίζει ότι, πρώτον, είναι κληρικός και, δεύτερον, ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του...

Μαθήματα επιτυχίας

«Παρίιιιιιι του κόσμου η τρέλα» έλεγε ένα προπολεμικό τραγουδάκι, και το θυμήθηκα χθες πληροφορούμενος ότι ο πρόεδρος Αλέξης ο άχαστος βρίσκεται ήδη από χθες στην Πόλη του Φωτός προσκεκλημένος λέει του Πανεπιστημίου Sciences Po. Το περί ου ο λόγος πανεπιστήμιο δημιούργησε εσχάτως έδρα Δημοσίου Χρέους, και είπε να καλέσει τον Αλέξη, ο οποίος όπως είναι γνωστό τα κατάφερε τόσο, μα τόσο καλά, με τα δικά μας χρέη, για τα εγκαίνια, να τους εξηγήσει το μυστικό της... επιτυχίας του!

Ο δικός μας λοιπόν θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην αποψινή εκδήλωση. Νωρίτερα είναι προγραμματισμένο να γευματίσει με έναν φίλο από τα παλιά, τον απερχόμενο επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί (είχε σκιστεί να τον υποστηρίζει αυτός ο Μοσκοβισί όσο κυβερνούσε τη χώρα - τα θυμάστε, δεν τα θυμάστε;) και έπειτα θα συναντηθεί με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Sciences Po Ενρίκο Λέτα, ο οποίος έχει διατελέσει και πρωθυπουργός της Ιταλίας. Η ομιλία του προέδρου Αλέξη έχει τίτλο «Μαθήματα από την Ελλάδα» (εκεί να δεις κλάμα...) και κατά το πρόγραμμα θα ακολουθήσει συζήτηση με τους προσκεκλημένους των εγκαινίων και τους φοιτητές, οι οποίοι θα έχουν απορίες (φαντάζομαι) για το πώς τα κατάφερε τόσο καλά...

Καλά να περνάει το αγόρι πάντως - Παρίσι είναι, δεν έχω κάτι άλλο να πω.

Τον έκανε πέντε παράδες...

Χθες ήταν Τρίτη 26 του μηνός Νοεμβρίου, μια ημέρα συννεφιασμένη, μια Τρίτη πιο ανιαρή και ανούσια δεν γίνεται. Η πόλη ξύπνησε στον απόηχο της καταστροφής που άφησε πίσω του ο «Γηρυόνης», τα ξημερώματα ο Εγκέλαδος είχε σκορπίσει τον θάνατο στη γειτονική Αλβανία, όλα σκούρα, γκρίζα, καταθλιπτικά. Ολα; Οχι ακριβώς. Διότι δίπλα μας, στη διπλανή πόρτα, στον διπλανό δρόμο, στη διπλανή πόλη, χώρα, αγωνιστές προσπαθούν να ξυπνήσουν τον λαό. Να του δείξουν ποιος είναι ο δρόμος του αγώνα, να τον κινητοποιήσουν, να στηρίξουν εκείνους που έχουν απογοητευτεί που η επανάσταση έμεινε από λάστιχο στις 7 Ιουλίου. Να, λόγου χάρη, ο αγωνιστής Μήτσος Παπαδημούλης, που ξύπνησε, πλύθηκε, ξυρίστηκε (δεν ξέρω), έφτιαξε κι έναν καφέ, κι ύστερα βγήκε γύρα στον σκοτεινό πλανήτη των social media. Και ιδού το αποτέλεσμα:

«Η επικοινωνιακή "φούσκα" του @kmitsotakis δεν θα αντέξει στον χρόνο. Παρά την προκλητική στήριξη που του παρέχουν τα αφεντικά όλων σχεδόν των ΜΜΕ. Η αθέτηση των δεσμεύσεων του σε οικονομία - κοινωνική πολιτική - μεσαία τάξη, αξιοκρατία κ προσφυγικό, είναι αδύνατο να κρυφτεί για πολύ».

Τον έκανε πέντε παράδες, όπως καταλαβαίνετε, τον Κυριάκο - απορώ πώς υπάρχει ακόμη. Ο Κυριάκος...

Συμπέρασμα: δεν υπάρχει σωτηρία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου