οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΟΙ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ" ΕΦΕΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ...

Από τη ΣΥΡΙΖΑίϊκη "Εφ.Συν"

"Εφ.Συν", 28/11/19
ΤΗΣ ΑΝΤΑΣ ΨΑΡΡΑ
Πολεμική ατμόσφαιρα πυροδότησε η κυβέρνηση στις τάξεις των δικαστών και εισαγγελέων με την αιφνιδιαστική τροπολογία η οποία αυξάνει με πραξικοπηματικό τρόπο κατά 86 τις θέσεις των Προέδρων Εφετών, μειώνοντας αντίστοιχα τον αριθμό των οργανικών θέσεων Εφετών, με προφανείς επιπτώσεις στις δικαστικές διαδικασίες όχι μόνο του δεύτερου βαθμού απόδοσης δικαιοσύνης αλλά μοιραία και του πρώτου.
Η χθεσινή μέρα υπήρξε θυελλώδης στους διαδρόμους του Eφετείου όπου πολλοί δικαστές και εισαγγελείς έκαναν λόγο για τροπολογία με ονοματεπώνυμο. Σφοδρές αντιδράσεις αποτυπώθηκαν αμέσως και με ανακοινώσεις μελών του Προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Στις ανακοινώσεις αυτές επισημαίνεται το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση αρνήθηκε να υλοποιήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (επί υπουργίας του Μιχάλη Καλογήρου) για την αύξηση κατά 85 των οργανικών θέσεων Εφετών προκειμένου να δοθεί ανάσα στους ρυθμούς απόδοσης δικαιοσύνης, έρχεται τώρα να προαγάγει αυτομάτως 86 Εφέτες στον βαθμό του Προέδρου.
Για φωτογραφική τροπολογία-σκάνδαλο μιλούν οι εκπρόσωποι των λειτουργών της Δικαιοσύνης, που ανακατανέμει βίαια ολόκληρο τον δικαστικό χάρτη προκειμένου να προαχθούν συγκεκριμένοι εφέτες. Σημειώνουν ότι δεν προηγήθηκε απολύτως καμία συνεννόηση και, πολύ περισσότερο, δεν υποβλήθηκε κανένα ανάλογο αίτημα από τις Ενώσεις.
Ανάμεσα στα μέλη του προεδρείου της ΕΔΕ που αρκέστηκαν στη σιωπή πιθανότατα βρίσκονται οι εμπνευστές της τροπολογίας του (γιατρού) υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Τσιάρα ή κάποιοι που ενδεχομένως ωφελούνται από αυτήν. Διαφορετικά, αυτοί οι λαλίστατοι στο πρόσφατο παρελθόν συνδικαλιστές σε κάθε κίνηση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας με την οποία διαφωνούσαν θα είχαν σπεύσει και τώρα να εκδηλώσουν τις αντιρρήσεις τους.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα προάγεται στον βαθμό του προέδρου ένας εφέτης όταν η θέση χηρέψει (συνταξιοδότηση, παραίτηση κ.λπ.).
Αγγίζει δε τα όρια του παραλόγου το γεγονός ότι ενώ η σημερινή κυβέρνηση είχε κυριολεκτικά ανεβεί στα κάγκελα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόνο με την ιδέα να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστικών, τώρα δημιουργεί έμμεσες προϋποθέσεις για την αύξησή τους, όπως καταδεικνύουν οι δικαστές.
Η πρώτη μακροσκελής ανακοίνωση υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορο Σεβαστίδη, τον εκπρόσωπο Τύπου Χαράλαμπο Σεβαστίδη και τον αν. ταμία Παντελή Μποροδήμο.
Αρχικά επισημαίνει το συναινετικό κλίμα που υπήρξε μεταξύ της ΕΔΕ και του νέου υπουργού, στον οποίο τέθηκε το πάγιο αίτημα της Ενωσης για την αύξηση των οργανικών θέσεων του πρώτου και του δευτέρου βαθμού, λόγω και των αλλαγών στους Ποινικούς Κώδικες, που μετέβαλαν τις υπηρεσιακές ανάγκες και των δύο βαθμών δικαιοδοσίας.
Αντ’ αυτού, «εντελώς ξαφνικά κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία αυξάνονται κατά 86 (!) οι οργανικές θέσεις των Προέδρων Εφετών με αντίστοιχη κατάργηση των θέσεων των Εφετών [...] Ποτέ δεν ζητήσαμε η αύξηση των θέσεων των Προέδρων Εφετών να γίνει με κατάργηση θέσεων Εφετών και ξεκομμένη από το κύριο αίτημά μας. Είναι επομένως εξαιρετικά περίεργο που το υπουργείο χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Ενωσης, χωρίς κανέναν διάλογο, σπεύδει να φέρει μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση ενώ την ίδια στιγμή δεν προωθεί το βασικό αίτημα αύξησης των οργανικών θέσεων».
Οι αρνητικές συνέπειες αυτής της πρωτοβουλίας «προαγωγών» είναι εμφανείς και πολλαπλές, λένε τα μέλη της ΕΔΕ, περιγράφοντας αναλυτικά τις δυσλειτουργίες αλλά και τους καταναγκασμούς που θα προκαλέσει η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας.
Τέλος, διατυπώνονται τα παρακάτω ερωτήματα:
■ Για ποιο λόγο να αλλάξει ο υπάρχων συσχετισμός των οργανικών θέσεων και μάλιστα αναδρομικά από 1-11-2019;
■ Πώς ενώ προβλέπεται από τον κώδικα δικαστηρίων ότι η κατανομή των οργανικών θέσεων γίνεται κάθε δύο χρόνια και μόνο τον μήνα Ιούνιο, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις, σήμερα προωθείται αυτή η αλλαγή και για ποιες έκτακτες περιπτώσεις; Ποιον εξυπηρετεί μια τέτοια ανακατανομή και ποιος προώθησε τέτοιο αίτημα στο υπουργείο, χωρίς να έχει συζητηθεί στο Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων;
■ Γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης σπεύδει σε μια τέτοια ρύθμιση χωρίς καμία ενημέρωση και συζήτηση με την Ενωση;
«Είναι αδιανόητο να προβαίνει το υπουργείο σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις, που θίγουν την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών λειτουργών, να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες και πρωτοβουλίες χωρίς να ενημερώσει προηγούμενα και να διαβουλευτεί επίσημα με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα».
Η δεύτερη ανακοίνωση υπογράφεται από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΔΕ: Μαργαρίτα Στενιώτη, Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη και Γρηγόρη Κομπολίτη, οι οποιοι χαρακτηρίζουν την τροπολογία «αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υπηρεσιακή κατάσταση των Δικαστικών Λειτουργών της χώρας και των δύο βαθμών δικαιοδοσίας και θα προκαλέσει σοβαρή υπηρεσιακή δυσλειτουργία στα δευτεροβάθμια Δικαστήρια και αντανακλαστικά και στα πρωτοβάθμια.
»Συνιστά ουσιώδη μεταβολή στην παγιωμένη εδώ και δεκαετίες δομή διάρθρωσης του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας, παρατείνει με έμμεσο και τεχνητό τρόπο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και διαταράσσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη υπηρεσιακή ευρυθμία και ισορροπία στη Δικαιοσύνη».
Και ενώ διατυπώνονται ανάλογα ερωτήματα με εκείνα της πρώτης ανακοίνωσης, υπάρχει ένα επιπλέον:
«Γιατί δεν κυρώθηκε η ΠΝΠ που προέβλεπε αύξηση των οργανικών θέσεων των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών όλων των βαθμών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Δικαστηρίων; [...] Ζητούμε την άμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας.
»Η υπηρεσιακή κατάσταση των Δικαστικών Λειτουργών της χώρας έχει δομηθεί πάνω σε συγκεκριμένες, απορρέουσες από το Σύνταγμα και ισχύουσες επί σειρά δεκαετιών αρχές και δεν θα αφεθεί στην τύχη συγκυριακών σκοπιμοτήτων».
Θα έχει ενδιαφέρον στη Βουλή η τοποθέτηση του δικαστή, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και κυρίως πρώην προέδρου της ΕΔΕ Χ. Αθανασίου. Εκτός και αν στο μεταξύ η τροπολογία φύγει όπως ήρθε: Νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου