οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

¨...Το ύφος που ο Πολάκης καθιέρωσε στον δημόσιο διάλογο έχει άλλωστε διαπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κομμάτων, ιδεολογιών κι αυτοποθετήσεων. Ο πολακισμός δεν είναι ίδιον μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, τον λανσάρουν κι από τη ΝΔ. Δεν είναι ο τρόπος που αντιπαρατίθενται οι αριστεροί, τον έχουν υιοθετήσει κι οι αυτοαποκαλούμενοι φιλελεύθεροι. Ολοι κατεβαίνουν στην αρένα των νέων Μέσων κάνοντας μπούλινγκ σε όποιον διαφωνεί μαζί τους, εμφανίζοντας ως άποψη υποτιμητικά τσιτάτα που στερούνται επιχειρημάτων. Το ποστ, ας πούμε, στο οποίο απάντησε ο Πολάκης δεν διέφερε σε τίποτα από τα δικά του. Για την ακρίβεια, διέφερε απλά στα επιμέρους, ήταν δηλαδή συντακτικά και γραμματικά ορθό, προσεκτικά χτενισμένο και χωρίς πεζοκεφαλαία. Αν, λοιπόν, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσουν να ολοκληρώσουν αυτή τη συζήτηση,..."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/11/19


ΤΟΥ ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

Στον δρόμο της «πασοκοποίησης» επενδύει η Κουμουνδούρου, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με την οποία καταβάλλεται αγωνιώδης προσπάθεια να καταγραφεί ένα άνοιγμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δυνάμεις που ήταν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Με προσωπική σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα η συγκρότηση της συγκεκριμένης επιτροπής-μαμούθ, για την οποία ήδη εκφράζονται εντάσεις για το πόσο μπορεί να λειτουργήσει, δίνεται ένα σαφές στίγμα για την προσπάθεια κατάληψης του μεγαλύτερου ζωτικού πολιτικού χώρου στην Κεντροαριστερά. Η Επιτροπή επιδιώκεται να αναδίδει έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ και σε αυτή συμμετέχουν και πρόσωπα που είχαν κυρίως ταυτιστεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ συμμαχούν και στελέχη που στήριξαν το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα του Κώστα Σημίτη, αλλά και στελέχη που πορεύθηκαν με τον Γεράσιμο Αρσένη. Ξεχωριστή θέση έχουν πρόσωπα που προέρχονται από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και ανήκαν στην τάση των «προεδρικών» κόντρα τους εκσυγχρονιστές, με τους οποίους διατηρούσε επαφή ο Θάνος Μωραΐτης. Κεντρικό ρόλο στις κινήσεις που έγιναν εξάλλου είχαν, εκτός από τον Μωραΐτη, ο Χρήστος Σπίρτζης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η συμμετοχή της Ρεγγίνας Βάρτζελη, η οποία διετέλεσε διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Γ. Παπανδρέου, συζητείται περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, τροφοδοτώντας τις συζητήσεις ακόμα κι εντός του ΣΥΡΙΖΑ για διεύρυνση με τα «ορφανά του Γιώργου». Η Βάρτζελη, στην οποία τηλεφώνησε ο ίδιος ο Τσίπρας, έχει εδώ και καιρό διακόψει τις σχέσεις της με τον Παπανδρέου, αν και επί πρωθυπουργίας του ήταν γραμματέας της κυβέρνησης, ενώ ακόμα και σήμερα μιλάει θετικά για τον πρώην πολιτικό της προϊστάμενο.

Πολλά επικριτικά σχόλια ακούγονται εξάλλου και για σειρά στελεχών που, όπως λέγεται, τα περισσότερα είχαν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ από το 2012, ενώ λοιδορείται και η επιλογή να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ο Απόστολος Γκλέτσος (ίδρυσε το κόμμα «Τελεία»), αν και από την Κουμουνδούρου λένε ότι «ενοχλούν πολλούς η διεύρυνση και η απήχηση του εγχειρήματος». Επίσης, συμπορεύεται και επίσημα με την αξιωματική αντιπολίτευση ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης.

ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. Στην Επιτροπή συμμετέχουν πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως μεταξύ άλλων ο Χρήστος Πιπεργιάς, ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος και ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης, που είχαν στενό πολιτικό δεσμό με τον Γεράσιμο Αρσένη, ο Θανάσης Γικόνογλου, ο Θανάσης Οικονόμου, η Μαρία Θεοχάρη, ο Κώστας Ασλάνης, ο Ρούλης Κοκελίδης, ο Στέφανος Τζουμάκας κ.ά.

Από την Κεντροαριστερά προέρχονται και ο Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Νίκος Μπίστης και ο Αντώνης Λιάκος, που είχαν όμως κάνει το βήμα με τη «Γέφυρα» και με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην Επιτροπή συμμετέχει και ο Σωτήρης Βαλντέν, ενώ τα νέα ονόματα που συζητούνται είναι ο Αχιλλέας Μητσός, πρώην γενικός διευθυντής της Κομισιόν, αλλά και ο προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, Θύμιος Λιβάνης.

Εντονη παρουσία έχουν πρώην στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με πρόσωπα που είχαν κεντρικό ρόλο σε αυτήν, όπως ο Νίκος Μαδεμλής (διετέλεσε γραμματέας της, όπως και ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραΐτης), ο δικηγόρος Αγης Τάτσης, ο Θάνος Βούρδας (είχε μετακινηθεί εδώ και χρόνια και ήταν συνεργάτης του Χρήστου Σπίρτζη), ο Ηλίας Αντωνίου (διετέλεσε πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος). Παράλληλα, στηρίζουν και συμμετέχουν και συνδικαλιστές, άλλοτε ισχυρά μέλη της ΠΑΣΚΕ, όπως ο Νίκος Φωτόπουλος, ο Γιώργος Αδαμίδης (πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ), ο Κώστας Μανιάτης και ο Αλέξανδρος Φλέγκας από τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης κ.ά. Παρουσία έχει και η Αυτοδιοίκηση, με τον Νίκο Σαράντη (πρώην δήμαρχος Αγίων Αναργύρων).


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Η Ελλάδα και η κοινωνία, έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης και στασιμότητας, έχουν ανάγκη από μια Νέα Εθνική Στρατηγική, πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, σε συνδυασμό τόσο με την τεχνολογική εξέλιξη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης όσο και την ανάγκη αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κρίσης.


Η κυβέρνηση και τα κόμματα θα κριθούν με βάση τη στάση τους απέναντι σε αυτές τις ανάγκες και κυρίως από τη συμβολή τους ή μη στην επίτευξη βιώσιμων λύσεων για τα συσσωρευμένα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Με την πάροδο του χρόνου και την πτώση της επικοινωνιακής χρυσόσκονης αποκαλύπτεται η ανετοιμότητα της κυβέρνησης της ΝΔ και αποδεικνύεται τόσο η εμμονή της σε παραδοσιακές πρακτικές της Δεξιάς (διορισμοί Διοικήσεων νοσοκομείων, αδιαφανείς διαδικασίες κ.λπ.) όσο και η πίστη και η επιμονή της να υπηρετήσει τις απαράδεκτες δεσμεύσεις που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας για τα υψηλά πλεονάσματα, το Μεταναστευτικό, το ξενοδιοίκητο Υπερταμείο με την υποθήκευση της εθνικής περιουσίας, τον ευνουχισμό των μικρομεσαίων και την απαξίωση του κοινωνικού κράτους.

Μόνιμο ρεφρέν της ΝΔ, στην κριτική μας για λανθασμένες επιλογές και αντιγραφή της πεπατημένης, είναι η επίκληση της δικαιολογίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε κάνει χειρότερα με τις καταστροφικές του πολιτικές.


Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, εκτός από την «επιτυχία του» να ξεπλύνει τη ΝΔ και ιδιαίτερα την περίοδο του εκτροχιασμού 2004-09, αναδεικνύεται πλέον σε χορηγό διαρκείας του κ. Μητσοτάκη. Μετά την επιβολή του 3ου αχρείαστου Μνημονίου και των σκληρών μέτρων που έπληξαν και πλήττουν κυρίως τα μικρομεσαία εισοδήματα και αφού πέτυχε την ενσωμάτωση της Ακροδεξιάς (ΑΝΕΛ κ.λπ.) και των γυρολόγων, αναζητεί νέους τρόπους εξαπάτησης των πολιτών μέσω του μεταμορφισμού, χρησιμοποιώντας τη διγλωσσία και την αμνησία για την καταστροφική κυβερνητική τους περίοδο.

Ο μετασχηματισμός βέβαια των κομμάτων δεν είναι κατ' ανάγκη αρνητικός και αυτό στην περίπτωση που έρχεται να καλύψει πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και να δώσει λύση σε προβλήματα που αναφύονται.

Ο μεταμορφισμός όμως καθώς και η μετάλλαξη δεν είναι τίποτε άλλο παρά αισχρές μέθοδοι εξαπάτησης των πολιτών αφού εξυπηρετούν τον αυτοσκοπό της εξουσίας αντί της επίτευξης των στόχων για την κοινωνία και τη χώρα.

Η μετέωρη προσπάθεια των γεφυρών επαναλαμβάνεται με μια καρικατούρα διεύρυνσης με τα ίδια πρόσωπα και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει πλέον ανταπόκριση στην κοινωνία και στους σοβαρούς ανθρώπους, επανέρχεται στο καλάθι με τα φθαρμένα και ληγμένα που δεν μπορούν ούτε να ανακυκλωθούν.


Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα ασχοληθούμε μαζί τους και με το βλέμμα στο μέλλον και την έννοια μας στις ανάγκες των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων θα επιμείνουμε στον δυναμικό έλεγχο της κυβέρνησης και σε προγραμματικές προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που κληροδότησε στη χώρα τόσο η κρίση όσο και η ολέθρια πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να πετύχουμε πραγματική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

-Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι γρμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/11/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου