οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

ΤΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΑΦΥΛΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ,ΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ!

Από το ημερολόγιό μου στο fb

προ πέντε ετών


"ΕΣΤΙΑ", 25-27/12/20


Σε πορεία καταστροφής η αμυντική βιομηχανία:
Του Ευθυμίου Πέτρου

ΜΕ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ και διαβουλεύσεις, χωρίς πραγματικές λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα της αμυντικής βιομηχανίας, προσπαθεί η Κυβέρνησις να δείξει έργο στον κρίσιμο αυτό τομέα. Το ευχολόγιο διετυπώθη ως Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης Γιάννη Ταφύλλη (ο οποίος επισήμως δέν έχει σχετική αρμοδιότητα). Επί της ουσίας το μόνο νέο που ανεκοινώθη είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις στους «εμπλεκομένους” φορείς, με πρώτη την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Την ίδια στιγμή όμως η μεγαλύτερη ελληνική αμυντική βιομηχανία, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ ΑΕ) ευρίσκονται στα πρόθυρα της καταρρεύσεως, χωρίς είτε η διοίκησις είτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα. Γιά την ώρα, η εταιρεία, αφού ξόδεψε σε μισθοδοσίες, λειτουργικά έξοδα και άσκοπες παρουσίες σε εκθέσεις του εξωτερικού την τελευταία κρατική χρηματοδότηση που έλαβε, τώρα δαπανά και τις προκαταβολές των συμβολαίων που έχει με τον Ελληνικό Στρατό. Έτσι σε λίγο δεν θα έχει δυνατότητα αντιμετωπίσεως των τρεχουσών δαπανών και βεβαίως δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τα έργα που έχει αναλάβει, αφού ταποσά που προορίζονταν γιά πρώτες ύλες και αναπτυξιακές επενδύσεις έχουν σπαταληθεί.

Πριν ακριβώς ένα έτος, η εταιρεία είχε σχεδόν ολοκληρώσει την εφαρμογή ενός προγράμματος εξυγιάνσεως και ήταν έτοιμη γιά την προγραμματισμένη αξιολόγηση με τα κριτήρια να τηρούνται σχεδόν στο ακέραιο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, άνοιγε ο δρόμος γιά μιά αναπτυξιακή πορεία. Όμως σήμερα έχουν επιστρέψει στο μηδέν, αφού η εφαρμογή του προγράμματος αναδιαρθρώσεως ανεστάλη, χωρίς ναδιαμορφωθεί κάποιο άλλο.

Τό υπουργείο επεξεργάζεται μιά νομοθετική ρύθμιση γιά ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή διαγραφή των χρεών των ΕΑΣ, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν φορολογική ενημερότητα. Αν και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, κ. Δημ. Βίτσας, δηλώνει ότι υπήρξε σχετική συνεννόησις με τους εκπροσώπους τνν «θεσμών», κύκλοι που γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση θεωρούν βεβαία την αντίδραση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού, η οποία θα κρίνει την ενέργεια αυτή ως παράνομη κρατική επιδότηση. Αποτέλεσμα θα είναι η άπαίτησις γιά άμεση αξιολόγηση, που θά σημάνει και διαδικασία εκκαθαρίσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου