οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ....



















Tο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την κυριαρχία της, υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απαντώντας σε όσους αντιδρούν στο εσωτερικό της χώρας του και δη, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζήτησε εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση, μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.

«Εχουμε ασκήσει αυτό το δικαίωμα από το 1990» απάντησε ο Εντι Ράμα, παρουσιάζοντας τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ. Μάλιστα ο αλβανός πρωθυπουργός σχολίασε πως τότε η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει, σημειώνοντας πως και τώρα τα Τίρανα δεν έχουν λόγο να εμπλακούν στην απόφαση αυτή της Αθήνας.

«Είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αυτό δεν έχει σχέση με την διαφορά που έχουν Αθήνα-Τίρανα. Όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά», πρόσθεσε.

Ο Ράμα, και μέσω ανάρτησης στο Twitter, γράφει ότι η επέκταση των 12 μιλίων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν έχει καμία σχέση με την Ιόνια ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.


Πώς ξεκίνησε

Αμέσως μετά την έγκριση του προεδρικού διατάγματος, για την επέκταση των χωρικών υδάτων μας στο Ιόνιο, από τα 6 στο 12 ναυτικά μίλια, στη γειτονική Αλβανία ξέσπασε πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να επιτίθεται κατά του πρωθυπουργού εγκαλώντας τον για «μυστικές συζητήσεις» με την Ελλάδα και υποχώρηση στα δικαιώματα της Αλβανίας.

Πιο συγκεκριμένα προχθές, το Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή της γείτονος, έθεσε έξι ερωτήματα στον Εντι Ράμα σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης στο θέμα.

Ο Έντι Ράμα, ο οποίος συμφώνησε με την Αθήνα για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των αντίστοιχων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών κατηγόρησε τους επικριτές του ως «αδαείς» που ρίχνουν «εθνικιστική φολκλορική λάσπη».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως όσοι του επιτίθενται προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη κατηγορώντας τον, ενώ σημείωσε πως είναι αδύνατον να γίνει μυστική συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Η παρέμβαση Μέτα

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, παρενέβη με έντονο τρόπο στη συζήτηση που προκάλεσε η αντιπολίτευση

Ο Μέτα προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει, μεταδίδει η αλβανική ιστοσελίδα Zgjohu Shqiptar.

«Δεν θα επιτρέψω σε καμία στιγμή να παραβιαστεί το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο που καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός», αναφέρει ο πρόεδρος Μέτα.


Η απάντηση Ράμα

Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα απάντησε στον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποιεί αυτό το ζήτημα για πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.

Ο Ράμα τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και γι’ αυτό τα μέρη προσφεύγουν στο διεθνές δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της κυβέρνησης, όπως σημειώνει η «tvklan», η απόφαση της Ελλάδας να επεκταθεί κατά 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ράμα εξηγεί ότι σε αυτήν την περιοχή η εφαρμογή των 12 μιλίων είναι αδύνατη και σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Θάλασσα, τα μέρη πρέπει είτε να έρθουν σε συμφωνία είτε να προσφύγουν στο δικαστήριο.

«Η εν λόγω απόφαση της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών μας, γιατί σε αυτήν την περιοχή η αρχή των 12 μιλίων είναι απλώς αδύνατη βάσει της Σύμβασης όπου δεν είναι δυνατή η εφαρμογή αυτής της αρχής, ή έχει γίνει συμφωνία ή ισχύει στο δικαστήριο! Αυτό είναι όλο», είπε ο Ράμα.
Διαπραγματευτική ομάδα

Νωρίτερα, ο αρχηγός του αλβανικού κράτους, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα είχε ανακοινώσει ότι εξουσιοδότησε, στις 19 Μαρτίου 2018, με πλήρη εξουσία διαπραγμάτευσης, εξ ονόματος της Αλβανίας, διαπραγματευτική ομάδα με 13 μέλη για συνομιλίες με την Ελλάδα.

Αλλά από τότε μέχρι τώρα, ο Μέτα αναφέρει ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση ή αίτημα που να προτείνει τον τερματισμό, την αναστολή ή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου