οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε ξανά με όρους κοινωνικής και ταξικής συμμαχίας. Οι εργαζόμενοι (με μπροστάρηδες τους ανθρώπους της επισφάλειας, το precariato), η νεολαία, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνεργοι είναι το ταξικό μπλοκ, το οποίο πρέπει να έρθει στην εξουσία....

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ"


                                                                  "ΤΑ ΝΕΑ", 10/07/23

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, το νέο μεγάλο κόμμα του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, χρειάζεται ένα συνέδριο απολογισμού, ταυτότητας, θέσεων, πολιτικής φυσιογνωμίας και στρατηγικής. Πρέπει να γίνει διάλογος στη βάση, να μιλήσουν δημοκρατικά όλα τα μέλη του κόμματος. Να μιλήσουν για όλα, για την κατεύθυνση, για το ύφος, για το πολιτικό σχέδιο, για τις σύγχρονες αντιθέσεις και τις διαιρετικές τομές, για το μοντέλο του κόμματος, για τις νέες προκλήσεις του αιώνα μας. Πρέπει να «λάμψει» η δημοκρατία. Τα μέλη να πάρουν τον νέο φορέα στα χέρια τους, ο νέος φορέας να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μιας περίκλειστης γραφειοκρατίας.

Εάν η πολιτική πρέπει να προσδιορίσει τα πρόσωπα και τους ρόλους, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί μια πολιτική πλατφόρμα, με τη μορφή της alternative, που θα ανοίγει προοπτικές ενοποίησης της ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας, σε προοδευτική κατεύθυνση. Η πλατφόρμα αυτή πρέπει να είναι αρθρωμένη ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά και οργανωτικά.

1. Παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, τα νέα δεδομένα και η πολιτική ηγεμονία Δεξιάς και Ακροδεξιάς, μας επιβάλει να κατευθύνουμε την εν δυνάμει δημοκρατική - προοδευτική πλειοψηφία, σε ένα κοινό τόπο συνάντησης όλων των ρευμάτων, όπως είναι για παράδειγμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της Αριστεράς, της οικολογίας, των ατομικών δικαιωμάτων κ.λπ.

2. Η κρίση σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κρίση αρχών και αξιών. Στο νέο πολιτικό σκηνικό, διαφαίνεται να υφίσταται ένα σημαντικό πολιτικό κενό εκπροσώπησης. Η επανεκκίνηση-επανίδρυση του πολιτικού υποκειμένου, πρέπει να καλύψει τον χώρο μεταξύ της εκφυλισμένης και μη χρήσιμης «δεξιάς» σοσιαλδημοκρατίας και μιας φοβικής Αριστεράς, που διστάζει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

3. Προγραμματικά, η ανάγκη για νέες επεξεργασίες, για επικαιροποίηση και αναδιαμόρφωση των πολιτικών θέσεων είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη, τα Big Data, η κλιματική κρίση, το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό, οι ραγδαίες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, δημιουργούν μια νέα κατάσταση για την παγκόσμια Αριστερά. Η μετάβαση από το παραγωγικό στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, ο έλεγχος της πληροφορίας και της ενημέρωσης από μονοπωλιακά κέντρα, απαιτούν νέες αναλύσεις και αλλαγή της δράσης της οργανωμένης κοινωνίας.

4. Η κρίση του κομματικού φαινομένου και η απαξίωση τις πολιτικής, έχει καταστήσει του πολιτικούς σχηματισμούς αδύναμους, να μπορούν να οργανώσουν τους πολίτες και να τους στοιχίσουν στα πολιτικά επίδικα. Η ανάγκη διείσδυσης στον μαζικό χώρο, με νέες μορφές οργάνωσης των πολιτών, μοιάζει πιο αναγκαία από ποτέ. Η επανεμπλοκή της νεολαίας, που επέλεξε την Ακροδεξιά ή την αποχή στην πολιτική διαδικασία, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ζητούμενα θα σηματοδοτήσουν αν η δημοκρατική παράταξη, η Αριστερά, η Κεντροαριστερά, έχουν λόγο ύπαρξης. Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα οδηγούν σε ρήξη με τις πολιτικές της ήττας ή σε εξακολούθησή τους. Σε επανίδρυση της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης ή σε ενταφιασμό τους, όπως και των λαϊκών και εθνικών αναγκών και δικαίων, μέσα από ένα δίπολο Δεξιάς - Ακροδεξιάς, το οποίο ήδη στήνει το κατεστημένο.

Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε ξανά με όρους κοινωνικής και ταξικής συμμαχίας. Οι εργαζόμενοι (με μπροστάρηδες τους ανθρώπους της επισφάλειας, το precariato), η νεολαία, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνεργοι είναι το ταξικό μπλοκ, το οποίο πρέπει να έρθει στην εξουσία.

-Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου