οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Το ότι ο....παραμερίσας Τσίπρας δεν παρέστη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, προτιμώντας τις βουτιές στη θάλασσα από την εξοχική του κατοικία στο Σούνιο, αυτό ουδόλως αναιρεί την ουσία ότι ήταν ωσεί παρών στη συνεδρίαση αυτή, η οποία κατέληξε (και) στην επιλογή στο πρόσωπο του προηγουμένως στενότατου συνεργάτη του στην Κυβέρνηση αριστεράς/ακροδεξιάς που είχε σχηματίσει με τους ΑΝΕΛ...


 ΙΔΙΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠΡΑ, 
ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΟΦΩΝΩΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΑ
Ν. ΠΑΠΠΑ, ΕΚ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ...

Παρά το ισχυρό σοκ που προκάλεσε ο ίδιος ο Τσίπρας στο Κόμμα του, το ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Πέμπτη, φαίνεται δυστυχώς ότι η ενσυναίσθηση των συνθηκών και των αιτίων που οδήγησαν στην εκλογική συντριβή της 21ης Μαΐου 2023, η οποία επιβεβαιώθηκε και με περαιτέρω συρρίκνωση στις κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023, ουδόλως τούς απασχολεί επί της ουσίας εις το κομματικό ιερατείο της Κουμουνδούρου.

Δεν είναι μόνον ότι εις το πρόσωπο του ίδιου του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι άγνωστη η ετοιμότητα ευαισθησίας, ώστε να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να προχωρήσει εις το μόνον δέον που θα επεβάλλετο να αρθρώσει σε μία τέτοια περίπτωση, τη λέξη παραίτηση...Διότι το «παραμερίζω» που εχρησιμοποίησε ο Τσίπρας, από το Ζάππειο, προδίδει άνθρωπο, διατελέσαντα πολλώ μάλλον πρωθυπουργό της χώρας, εις τον οποίο η ενσυναίσθηση, γιά την οποία δεν παρέλειπε να κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, αποτελεί είδος-αρχή ουσιαστικώς εν ανυπαρξία εις τον ίδιο τον αδέκαστο-υποτίθεται-τιμητή των άλλων. Συνεπώς, κατ’ ουδένα τρόπο, δεν θα υιοθετούσε λέξη που παραπέμπει ευθέως σε αναγνώριση προσωπικής του αποτυχίας, ένας εγωϊσμός τόσο αφόρητος...

Αυτή η εικόνα, εξόχως ασφαλής, κυρίως όμως απολύτως απογοητευτική, προκύπτει στη συνέχεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στα γραφεία της πάλαι ποτέ ΔΗΜΑΡ, Κόμματος της Ανανεωτικής Αριστεράς που αφομοιώθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ αντί της έδρας της Κουμουνδούρου, που έδειξε τον δρόμο του αρχικού και μοιραίου, όπως θα αποβεί, λάθους: Προφανώς προδήλως, μετά από επήνευση του ίδιου του Τσίπρα, η συζήτηση γιά την «επόμενη ημέρα» στο βαρειά λαβωμένο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από τα πρόσωπα γιά τα πρόσωπα(...) και όχι αντιστρόφως γιά τις πολιτικές που αυτά εκλήθησαν να ακολουθήσουν και να υπηρετήσουν, οι οποίες, όπως κάθε νοήμων νους αντιλαμβάνεται και ευλόγως αναμένει, αποτελούν την πηγή του οξέως προβλήματος.

Συνεπώς, έαν υπάρχει πράγματι μία σοβαρή και υγιής πρόθεση γιά αποτελεσματική αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε, σε κάποιο επόμενο χρόνο να αρχίσει μία βραδεία αναστροφή της απωθητικής εικόνας του Κόμματος στα μάτια των πολιτών, μόνον από μία τέτοια αφετηρία θα έπρεπε να εκκινήσει.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ο Διονύσης Τεμπονέρας, από τα νεώτερα στελέχη του κομματικού μηχανισμού και επιλεγείς από τον Τσίπρα γιά την επικοινωνιακή ομάδα στο μεσοδιάστημα από τη συντριβή του Μαΐου ως τις κάλπες του Ιουνίου, είπε αλήθειες, χωρίς περιστροφές: «Πού αλλού ακούστηκε τα πρόσωπα να προσδιορίζουν τις πολιτικές και όχι το αντίστροφο; Να μάς πει η κοινωνία, από ποιούς θέλει να εκπροσωπηθεί και πρώτοι εμείς, για το καλό του νέου εγχειρήματος, να αποδεχθούμε ότι ενδεχομένως το «νέο» μπορεί να μην μάς περιλαμβάνει, σε θέσεις ευθύνης. Να αποδείξουμε τελικά, ότι ο σκοπός, η «Υπόθεση» είναι πάνω από τα πρόσωπα και το συμφέρον τους. Παραμέρισε ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ουσιαστικά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και δεν θα παραμερίσουμε εμείς, συντρόφισσες και σύντροφοι;»

Βεβαίως και δεν έτρεφε την παραμικρή ψευδαίσθηση της (μη) υποδοχής, όσων υπεστήριξε ο Διον. Τεμπονέρας, σε ένα κομματικό σώμα χειραγωγημένο απολύτως σε διαφορετική κατεύθυνση, σε αντίστροφη διαδρομή...Και στο οποίο οι λογής-λογής καρεκλοκένταυροι δεν διατρέχουν, προσώρας έστω, προσωπικούς κινδύνους!

Και φθάνουμε στο διά ταύτα των αποφάσεων-επιλογών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μία εκ των οποίων θέλει τον πρώην Υπουργό Νίκο Παππά, αμετακλήτως καταδικασθέντα ομοφώνως από το ΑΕΔ με 13-0 σε δυετή φυλάκιση, με τριετή αναστολή, να αναλαμβάνει καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, μαζύ με τους Νάσο Ηλιόπουλο και Θεοδώρα Τζάκρη στη νέα Βουλή.

Πρόκειται γιά επιλογή αριστερής υπεροψίας και έλλειψης του ελάχιστου πολιτικού τάκτ, τελικώς δε και ουσιαστικού σεβασμού σε απόφαση της Δικαιοσύνης σε επίπεδο κορυφής. Απέναντι στην οποία κάποιος πρέπει να πεί εις το Νίκο Παππά, ότι συνιστά ανεπίτρεπτη πρόκληση τουλάχιστον να προσέρχεται εις την τελετή έναρξης των εργασιών της Βουλής υπό τη νέα της σύνθεση άνετος, αγέρωχος ενδεχομένως, κλείνοντας το μάτι, ως το συνηθίζει, σε μία κίνηση που μόνον από αυτολογοκρισία αποφεύγω να χαρακτηρίσω περαιτέρω, εν πάση δε περιπτώσει όπως δεν αρμόζει σε έναν καταδικασμένο...

Εάν, με την επιλογή τους αυτή από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ήθελαν να δείξουν ότι, αριστεροί αυτοί, «δεν δίνουν δεκάρα» γιά την αστική Δικαιοσύνη, προσφέροντας αντιθέτως τείχο προστασίας σε «θύματα» αυτής, όπως ο Νίκος Παππάς, τότε μία τέτοια κίνηση και επιλογή τούς εκθέτει έτι περισσότερο, ενδεχομένως και ανεπανόρθωτα στα μάτια των πολιτών.

Είναι η περίπτωση της εργαλειοποίησης της «κακής» Δικαιοσύνης, έναντι της οποίας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους διότι εμπλέκεται «δικός τους άνθρωπος», οι ίδιοι που επέχαιραν γιά την αντίστοιχη εργαλειοποίηση της «υπόθεσης Novartis», το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους(...), εκ χειλέων του προσήλυτου εις την Κυβέρνηση Τσίπρα «παλαιοκαραμανλικού» Δημ. Παπαγγελλόπουλου, Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το οποίο έκλεισε με....αθωωτικά βουλεύματα!

Η επιλογή αυτή από το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί άλλη μία κίνηση από το πρώην κυβερνήσαν Κόμμα, ότι δεν εννοεί να αλλάξει στην κατεύθυνση που έδειξε με τη δήλωσή του ο Διον. Τεμπονέρας, εγκλωβισμένο, μετά λόγου γνώσεως σε μηχανισμό στελεχών, των οποίων οι δεσμοί συμφέροντος, έστω και με αναφορές υψηλών αρχών αριστεροσύνης, υπερισχύουν και τελικώς κατισχύουν των πάντων. Η περίπτωση Παππά προσφέρει την επιβράβευση...

Άλλωστε, εάν υπήρχε και η ελάχιστη βούληση περί του αντιθέτου, ο μέχρι την περασμένη Πέμπτη Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που «όργωνε» τη χώρα γιά ...«Δικαιοσύνη παντού», αυτός πρώτος θα έστελνε το μήνυμα ότι το εννοεί πρωτίστως γιά το δικό του πολιτικό Κόμμα, θέτοντας έναν αμετακλήτως καταδικασθέντα και δη ομοφώνως με 13-0 εκτός εκλογικών συνδυασμών...Και απέδειξε ο Τσίπρας, με την στάση που ακολούθησε, ότι μία τέτοια θεσμική συμπεριφορά συνέπειας τού είναι αδιάφορη και η απαιτούμενη σχετική ευαισθησία ανύπαρκτη πλήρως. «Πολιτική» ήταν η δίκη Παππά θά μάς πουν οι αμύντορές του ΣΥΡΙΖΑίοι, γιά μία απόφαση και δη ομόφωνη που δεν «συμφέρει».

Το ότι ο....παραμερίσας Τσίπρας δεν παρέστη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, προτιμώντας τις βουτιές στη θάλασσα από την εξοχική του κατοικία στο Σούνιο, αυτό ουδόλως αναιρεί την ουσία ότι ήταν ωσεί παρών στη συνεδρίαση αυτή, η οποία κατέληξε (και) στην επιλογή στο πρόσωπο του προηγουμένως στενότατου συνεργάτη του στην Κυβέρνηση αριστεράς/ακροδεξιάς που είχε σχηματίσει με τους ΑΝΕΛ...

Εάν, όμως, θα μπορούσε να αναμένεται κάποιο «νέο πρόσωπο» της μετά-Τσίπρα εποχής στη νέα Βουλή που εγκαινίασε χθες τη λειτουργία της, αυτό, με ένα Νίκο Παππά αγορεύοντα με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου επί των προγραμματικών δηλώσεων της δεύτερης Κυβέρνησης Μητσοτάκη, τότε δεν θα πρόκειται γιά αναπαλαιωμένο πρόσωπο μιάς αριστερής εξουσίας που εξακολουθεί πεισματικώς να δει και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες που τής αναλογούν με ίδια πρόσωπα εφθαρμένα, αλλά και δεδικασμένα αμετακλήτως.

Θα ήταν έκπληξη τα ανωτέρω να μην προκύψουν και εκφρασθούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στη συζήτηση γιά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που άρχεται αύριο Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2023, από τους αγορητές της 47μελούς ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα Πρόεδρο, αλλά με Τσίπρα εξουσιάζοντα τις λειτουργίες αυτού του Κόμματος, θα εισπράξει, άλλη μία φορά, τον σπόρο που έσπειρε, επιλέγοντας (και) Νίκο Παππά, ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο...

Λόγοι πληρότητος της σχετικής εικόνας εξ άλλου, δεν μπορεί παρά να αφορούν τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, υπόδικη, βάσει της πρότερης ιδιότητός της ως περιφερειάρχισσας Αττικής και νήσων, γιά την εκατόμβη των νεκρών στη τραγωδία στο Μάτι και την καταστροφή στη Μάνδρα, την εξαίρεση της οποίας από τις λίστες ομοίως δεν έκρινε σκόπιμο να επιλέξει ο «παραμερίσας» Πρόεδρος.

Εξ ού και ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου όπου συνδικάζεται η Δούρου απηύθυνε έγγραφο προς τη Βουλή, με το οποίο ζητεί την άρση της βουλευτικής ασυλίας, αναστέλλοντας την εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι τις 24 Ιουλίου, υπό το φόβο παραγραφής.Η δήλωση του συνηγόρου της Δούρου στη δίκη ότι η πελάτις του συναινεί γιά την άρση της βουλευτικής της ασυλίας δεν διαγράφει διόλου το υφιστάμενο θέμα ουσίας.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου