οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Ο Ναύαρχος Βασιλικόπουλος ήταν πάντα απλός, σεμνός και αξιοπρεπής. Ακέραιος ως χαρακτήρας, με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης καιτου καθήκοντος, αποτέλεσε υπόδειγμα Αξιωματικού. Έφτασε στην κορυφή της ιεραρχίας και εξακολούθησενα είναι αγαπητός και αρεστός στους υφισταμένους του. Με το παράδειγμά του,ενέπνευσε και χάρισε όραμα στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Πέρα από τούτο όμως, ήταν αγωνιστής και πάλευε γιατις δημοκρατικές ιδέες του. Επέδειξε αντιδικτατορική δράση και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα του Ναυτικού. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε, όμως έμεινε ακλόνητος στα πιστεύω του και συνέβαλε αποφασιστικά στην ενδυνάμωση καιπεραιτέρω ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος τη χώρα μας, το οποίο οδήγησε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα....

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: 
Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ

Από "ΤΑ ΝΕΑ"-του Γιώργου Λακόπουλου

Το πιο ηχηρό από όσα άφησε πίσω του ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, που κηδεύ­εται σήμερα, είναι η σιωπή του για δυο περιστατικά που σημάδεψαν την πορεία της χώρας και ο ίδιος γνώρι­ζε από πρώτο χέρι. Ποτέ δεν μίλησε για τους χειρισμούς με τους οποίους απετράπη τον Μάρτιο του 1987 η με­τεξέλιξη της ελληνοτουρκικής κρίσης σε πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, καθώς ο ίδιος ήταν πρωταγωνιστής ως αρχηγός του Ναυτικού.

Οπως δεν μίλησε ποτέ για τα παρασκήνια της κρίσης των Ιμίων, υπόθεση την όποια γνώριζε καλά, αλλά η τότε κυβέρνη­ση δεν ήθελε να ακού­σει - συμφωνά με όσα εξομολογήθηκε αργό­τερα ο ίδιος - τις πλη­ροφορίες του και ως αρχηγός της ΕΥΠ μα­ταίως περίμενε επί ώρες έξω από το γραφείο του τότε πρωθυπουργού για να τον ενημερώσει. 

Η πρώτη φορά που έγινε συζήτηση σης τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων για τον ψιλόλιγνο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτι­κού, που είχε αποφοιτήσει το 1954 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ήταν το 1966, όταν αρνήθηκε να κα­ταθέσει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων της μέλλουσας συζύγου του και προχώρησε στον γάμο χωρίς άδεια της υπηρεσίας. Επειδή η Νό­τα Ηλιοπούλου ήταν κόρη βουλευτή της ΕΔΑ, ο Λεωνΐδας Βασιλικόπουλος το πλήρωσε με αποστρατεία. Ηταν μόλις 32 ετών και είχε μπροστά του λαμπρή καριέρα καθώς είχε τελειώ­σει τη Ναυτική Σχολή Πολέμου, τη Σχολή Εθνικής Αμυνας και τη Σχολή Επιτελών του ΝΑΤΟ.Το 1967, μετά το πραξικόπημα, εκτός Ναυτικού πλέον, εντάχθηκε αμέσως στο αντιδικτατορι­κό κίνημα με τις οργανώσεις Φιλική Εταιρεία και Ελεύθεροι Ελληνες και πήρε μέρος σε δυναμικές ενέργειες. Λόγω των παλαιών σχέσεων του με δημοκρατικούς αξιωματικούς και τον κυβερνήτη του «Βέλους» Νίκο Παπά, ενεπλάκη το 1973 στο Κίνημα του Ναυτικού και για τη συμμετοχή του συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Επανήλθε στο Πολεμικό Ναυτικό μετά την αποκατάσταση της δημο­κρατίας το 1974 και υπηρέτησε σε νευραλγικές θέσεις ώς το 1986, όταν ορίσθηκε αρχηγός ΓΕΝ - για να παρ­αμείνει μέχρι το 1989 -, αλλά όχι χωρίς εντάσεις. Η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση της εποχής τον κα­τέστησε στόχο της αντιπολίτευσης, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε και τον χαρακτήρα του. Οταν από την πλευρά της ΝΔ ακούστηκε το όνομα του σε σχέση με μια προμήθεια πολεμικού υλικού, έβγαλε τη στολή και όρμησε στη Βουλή με την αξίωση να συνα­ντήσει τον ίδιο τον αρχηγό της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη και να ζητήσει εξηγήσεις.

Το 1993, όταν ο Ανδρέας Παπαν­δρέου επέστρεψε στην εξουσία, τον ανακάλεσε από την αποστρατεία και του ανέθεσε τη διοίκηση της ΕΥΠ. Επί των ημερών του η υπηρεσία δη­μιούργησε το σημαντικότερο δίκτυο πληροφοριών στα Βαλκάνια. Ο ίδιος δεν άλλαξε πότε τη φιλική στάση του έναντι των Σέρβων, όπως δεν άλλαξαν και τα αντιτουρκικά του αισθήματα που τον καθιστούσαν αρωγό των Κούρδων.

Γιά την υπόθεση των Ιμίων: 
Η προκατάληψη τον έβαλε στον «πάγο»

Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ στην υπόθεση των Ιμίων το 1996 ήταν αυτονόητη και σύμφωνα με πολλές ενδείξεις η κυβέρνηση Σημίτη, που μόλις είχε αναλάβει, θα μπορούσε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη αν η προκατάληψη που διατηρούσαν πολλά στελέχη ττκ εναντίον του λόγω στενών σχέσεων του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν οδηγού­σε στον αποκλεισμό του από τις συσκέψεις. Ετσι οι πληροφορίες που είχε συλλέξει η ΕΥΠ πριν ξεσπάσει η κρίση δεν θα αξιολογηθούν ποτέ από κανένα κυβερνητικό όργανο. «Ηταν τραγικό για μένα να ξέρω τι λένε οι Τούρκοι, αλλά να μην ξέρω τι λένε οι Ελληνες»- είπε αργότερα ο ναύαρχος Βασιλικόπουλος, πσμαπονούμενος για τον πα­ραγκωνισμό του. Λίγο αργότερα η κυβέρνηση Σημίτη τον αντικατέστησε, αλλά ο ίδιος ποτέ δεν μίλησε με λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να την εκθέσουν.

Ατρόμητος και ακλόνητος στις πεποιθήσεις του

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ τον ήξεραν ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος- φανατικός δημοκράτης, αλλά και φανατικός οποαδός της... ΑΕΚ αργότερα - ήταν ατρόμητος άνθρωπος και για το Πολεμικό Ναυτικό υπήρξε σύμβολο εκδη­μοκρατισμού. Οσοι υπη­ρέτησαν υπό τις δισταγές του τον θυμούνται για τον απλό του τρόπο αλλά και για τις ικανότητές του στιε θέσεις όπου τοποθε­τήθηκε. Ηταν ακλόνητος στις πεποιθήσεις του, πολύ στενά δεμένος
με τον Ανδρέα Παπανδρέ­ου, με πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με παράγοντες της Αριστεράς, όπως ο Λεωνίδας Kύρκος, ενώ δεν δίστασε να αρθρογραφήσει στον "Ριζοσπάστη·». 

Η πολιτική του τοποθέτηση ωστόσο δεν τον εμπόδισε να κη­ρύξει τον πόλεμο σε συνδικαλιστές του Κινήματος που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κομματικά προγεφυρώματα στην ΕΥΠ. Όπως δεν δίστασε - όπως είπε ο ίδιος στα «ΝΕΑ» - ως διοικητής του 2ου Κλάδου του ΓΈΝ να δώσει την ευκαιρία στον αξιωματικό γιο του φυλακισμένου χουντικού Ντερτιλή να αποδείξει τις ικανότητές του και την πί­στη του στη δημοκρατία -χωρίς να του καταλογίζει ότι ως γιός επισκεπτόταν τον πατέρα του στη φυ­λακή.



ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΩΣ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΗΓΕΤΗ..

Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΡΧΟ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟ 
ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Σήμερα αποχαιρετούμε τον Ναύαρχο Λεωνίδα Βασιλικόπουλο.

Αποχαιρετούμε μία μεγάλη προσωπικότητα, έναν άριστο αξιωματικό που ευτύχησε να ηγηθεί του Πολεμικού Ναυτικού, έναν ηγέτη πουσημάδεψε την πορεία του όπλου και συνέβαλε με ουσιαστικό τρόπο στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του.

Ο Ναύαρχος Βασιλικόπουλος ήταν πάντα απλός, σεμνός και αξιοπρεπής. Ακέραιος ως χαρακτήρας, με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης καιτου καθήκοντος, αποτέλεσε υπόδειγμα Αξιωματικού.

Έφτασε στην κορυφή της ιεραρχίας και εξακολούθησενα είναι αγαπητός και αρεστός στους υφισταμένους του. Με το παράδειγμά του,ενέπνευσε και χάρισε όραμα στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Πέρα από τούτο όμως, ήταν αγωνιστής και πάλευε γιατις δημοκρατικές ιδέες του. Επέδειξε αντιδικτατορική δράση και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα του Ναυτικού. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε, όμως έμεινε ακλόνητος στα πιστεύω του και συνέβαλε αποφασιστικά στην ενδυνάμωση καιπεραιτέρω ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος τη χώρα μας, το οποίο οδήγησε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ακόμα και μετά την οριστική του αποχώρηση από τα ενεργά στελέχη του Ναυτικού, συνέχισε να υπηρετεί ανιδιοτελώς την Πατρίδα μας.Ως Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατέβαλε συνεχή και έντιμη προσπάθεια για να υποστηρίξει τα εθνικά συμφέροντα.

Το έργο του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του,αποτελεί για τον καθένα από εμάς στο Πολεμικό Ναυτικό πρότυπο συμπεριφοράς και υπευθυνότητας στον όρκο που έχουμε δώσει να υπερασπίζουμε τις αξίες και τα ιδανικά αυτού του τόπου.

Ναύαρχε Βασιλικόπουλε, να είστε σίγουρος ότι τοέργο σας αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για εμάς του νεότερους. Το Ναυτικό θα σας θυμάται πάντα ως έναν μεγάλο άνθρωπο και έναν μεγάλοηγέτη.

Αιωνία σας η μνήμη.

Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ
Αρχηγός ΓΕΝ




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου