οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Από σήμερα η οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού καθίσταται φτωχότερη. Αλλά το πάνθεον των ηρώων του, η ιστορία του, οι εμβληματικές φιγούρες που εμπνέουν τους νεότερους, αποκτούν άλλο ένα πολύτιμο κόσμημα. Αυτό του Ναυάρχου Ιωάννη Στάγκα. Τον διαβεβαιώνουμε λοιπόν ότι η κληρονομιά του και τα ηγετικά του χαρίσματα δεν πρόκειται να ξεχαστούν και να λησμονηθούν. Το κληροδότημα του και το παράδειγμα του αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της υπηρεσιακής μας νοοτροπίας και σκέψης. Και αποτελούν ένα υψηλό πήχη απόδοσης που όλοι οφείλουμε να αγγίξουμε έστω κι αν είναι εξαιρετικά δύσκολο....


Η ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ  ΑΠΟ ΧΘΕΣ
ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ Α/ΓΕΝ ΝΑΥΑΡΧΟ Ι. ΣΤΑΓΚΑ ΠΝ

Δίχως άλλο, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, δίχως κανένα αντίλογο, η σημερινή εικόνα του «μεγάλου Κόμματος» του ΠΝ στο ύστατο χαίρε γιά Ναύαρχο Ιωάννη Στάγκα, τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΝ που μάς άφησε την παραμονή των Χριστουγέννων γιά το τελευταίο του ταξίδι στην αιωνιότητα, είχε το δικό της μοναδικό μεγαλείο.

Δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς απόντες στο προσκλητήριο στο Κοιμητήριο Παπάγου, όπου σχεδόν το σύμπαν ΠΝ βρέθηκε δίπλα στο μεγάλο εκλιπόντα για το ύστατο χαίρε, από εν ενεργεία στελέχη και εν αποστρατεία: Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στ. Πετράκης ΠΝ, πολλοί εκ των Ναυάρχων του ΑΝΣ, όπως και λοιποί Αξιωματικοί, σχεδόν άπαντες οι διατελέσαντες Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ προερχόμενοι από το ΠΝ, όμοίως σχεδόν άπαντες οι διατελέσαντες Αρχηγοί ΓΕΝ και Στόλου, Ναύαρχοι ε.α, μία σύναξη ενότητας και ισχύος του ΠΝ, του οποίου ο «κόσμος» γνωρίζει καλώς να τιμά τις παραδόσεις, αφήνοντας στην άκρη άσκοπες αντιπαραθέσεις και αντιπαραγικούς διαχωρισμούς.

Έχω την γνώμη, την ισχυρή πεποίθηση, ότι η εικόνα του Αρχηγού ΓΕΝ που στάθηκε με σεβασμό και τιμή απέναντι στον εκλιπόντα Ναύαρχο Ι. Στάγκα τιμά τον ίδιο και την εν γένει εικόνα του ΠΝ με τον επικήδειο λόγο που εξεφώνησε ο ίδιος, λιτό όσο και μεστό, με την έμφαση στη δύναμη των προτύπων με τα οποία ταυτίσθηκε ο εκλιπών και που πρέπει και σήμερα και στο μέλλον να συναρπάζουν και να καθοδηγούν τα νυν στελέχη στην εκπλήρωση της αποστολής τους, ανταποκρινόμενοι στην φωνή του καθήκοντος.

Σε στιγμές όπως οι σημερινές, όπου η εχθροπάθεια προς τις Ένοπλες Δυνάμεις κινδυνεύει να αποτελέσει επικίνδυνο σαράκι, υπό την «πίεση» της συγκυρίας γιά τις φερόμενες επισυνδέσεις από την ΕΥΠ, ακόμη και γιά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, όπως μεθοδεύεται από έξαλλους στην αντιπολίτευση και σε αντίστοιχα ελεγχόμενα μέσα (παρα)ενημέρωσης, η σημερινή εικόνα του ΠΝ, στο ύστατο χαίρε γιά τον Ναύαρχο Ι. Στάγκα ΠΝ, στέλνει ισχυρό μήνυμα ενότητας, αποφασιστικότητας και αυτοπεποίθησης, που δεν αφήνει, δεν επιτρέπει σε λογής-λογής Βαξεβάνηδες, να γίνουν τιμητές της αξιοπρέπειας των στελεχών των ΕΔ.

Η ευπρέπεια πρέπει πάντοτε να επιβεβαιώνεται και η μεγάλη εικόνα δεν νοείται να επηρεάζεται από επιμέρους στιγμές επιλογών του παρελθόντος, διότι η ζωή προχωρεί και η ήρεμη δύναμη του ΠΝ που υπηρέτησε με πίστη και συνέπεια ο εκλιπών Επίτιμος Α/ΓΕΝ πρέπει να επιβραβεύεται εν τοις πράγμασι.

Στην εξόδιο ακολουθία κατατέθηκαν στεφάνια από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κων. Φλώρο, τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαρ. Λαλούση και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο(Ι) Θεμ. Μπουρολιά.

Ακολουθεί το κείμενο του επικηδείου από τον Αρχηγό ΓΕΝ

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης


Επικήδειος Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στ. Πετράκη ΠΝ
γιά το Επίτιμο Α/ΓΕΝ Ναύαρχο ε.α. Ι.Στάγκα ΠΝ


Με συναισθήματα θλίψης αλλά ταυτόχρονα και υπερηφάνειας συνοδεύουμε σήμερα στον τελευταίο του απόπλου, τον Επίτιμο Αρχηγό Γενικού Επιτελείου
Ναυτικού Ναύαρχο ε.α. Ιωάννη Στάγκα Π.Ν. Θλίψη διότι αποχαιρετούμε ένα δικό μας άνθρωπο και υπερηφάνεια διότι έχουμε την τιμή να ανήκουμε στην ίδια μεγάλη οικογένεια, την οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού.


Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν, όμως για τον Ναύαρχο Ιωάννη Στάγκα θα αρκούσαν οι ελάχιστες γραμμές που αποτυπώθηκαν στο συγκλονιστικό σήμα που απέστειλε στις μονάδες του Στόλου κατά την κρίσιμη περίοδο των Ιμίων. «…Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν χρειαστεί όλοι σας θα φανείτε αντάξιοι της ενδόξου ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Καλή τύχη και ο Θεός μαζί σας».

Σε αυτές τις φράσεις συμπυκνώνονται όλες οι αρετές του ηγέτη αλλά και όλη η αγωνία του Αρχηγού για την εκπλήρωση της αποστολής και την τύχη των πληρωμάτων των πλοίων του Στόλου. Και ο Ναύαρχος Στάγκας ήταν και αρχηγός και μαχητής.

Νεαρός τότε κυβερνήτης είχα την τιμή να διαπιστώσω τα ηγετικά χαρίσματα, την φιλοπατρία και την αγάπη του για το Ναυτικό. Την αγάπη του για τις παραδόσεις και τις θυσίες του. Όσοι έζησαν τον Ναύαρχο μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Και ταυτόχρονα να διατρανώσουν σήμερα εδώ με την παρουσία τους, αλλά και όπου αλλού απαιτηθεί ή το φέρει η περίσταση, το ηθικό παράστημα του ανδρός.

Πάντοτε διοίκησε διά του παραδείγματος, εμπνέοντας και χαρίζοντας όραμα στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Ήταν αγωνιστής και πάλευε για τις δημοκρατικές ιδέες του. Επέδειξε αντιδικτατορική δράση για την οποία διώχθηκε, συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα του Ναυτικού. Έμεινε όμως ακλόνητος στα πιστεύω του συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξη της αντίστασης κατά του δικτατορικού καθεστώτος, η οποία οδήγησε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Από σήμερα η οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού καθίσταται φτωχότερη. Αλλά το πάνθεον των ηρώων του, η ιστορία του, οι εμβληματικές φιγούρες που εμπνέουν τους νεότερους, αποκτούν άλλο ένα πολύτιμο κόσμημα. Αυτό του Ναυάρχου Ιωάννη Στάγκα.

Τον διαβεβαιώνουμε λοιπόν ότι η κληρονομιά του και τα ηγετικά του χαρίσματα δεν πρόκειται να ξεχαστούν και να λησμονηθούν. Το κληροδότημα του και το παράδειγμα του αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της υπηρεσιακής μας νοοτροπίας και σκέψης. Και αποτελούν ένα υψηλό πήχη απόδοσης που όλοι οφείλουμε να αγγίξουμε έστω κι αν είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ναύαρχε Στάγκα,

Να είστε σίγουρος, ότι το έργο σας το οποίο αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για εμάς τους νεότερους, θα διαφυλαχθεί και θα βρει άξιους συνεχιστές.

Αιωνία σας η μνήμη.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου