οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, ΣΤΙΣ 12:00, ΑΠΟ ΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ, Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΚΑΡΒΕΛΗ-ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ...


 Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα σήμερα γιά το θάνατο της Αγγελικής Σκαρβέλη-Νικολοπούλου, εκλεκτής συγγραφέως που ετίμησε τις Εκδόσεις "ΚΑΣΤΑΛΙΑ" με την έκδοση του τελευταίου της βιβλίου, του ιστορικού της μυθιστορήματος "ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΒΕΛΟΥΔΟ", το 2009, σε πρώτη έκδοση. Είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία και το συγγραφικό της έργο είχε τύχει ευρύτατης αναγνώρισης, γιά τον τρόπο με τον οποίο προσήγγιζε τα γεγονότα, σε γλώσσα όμορφη, εύληπτη και ελκτική.Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στο σύζυγό της Παναγιώτη , στην οικογένεια του γιού της Γιώργου, όπως και στην οικογένεια του αδελφού της, Ακαδημαϊκού- Στρατηγού Δημ. Σκαρβέλη. Την αποχαιρετώ με ιδιαίτερη τιμή και υψηλή εκτίμηση, Της εύχομαι καλό παράδεισο. Η κηδεία της Αγγελικής Σκαρβέλη-Νικολοπούλου θα γίνει την Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022, στις 12:00 από το Α΄Νεκροταφείο.
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Aγγελική Σκαρβέλη-Νικολοπούλου
Φιλόλογος – Λογοτέχνης
(Xίος, 20-2-1932 / Αθήνα, 27-5-2022)

Η Αγγελική Σκαρβέλη - Νικολοπούλου δεν είναι πια μαζί μας από το βράδυ της 27ης Μαΐου 2022.

Γεννήθηκε στη Χίο από γονείς μικρασιάτες πρόσφυγες (πατέρας της ο Γεώργιος Σκαρβέλης από τον Τσεσμέ, μητέρα της η Εύχαρις Τσολάκα από τα Αλάτσατα) και έζησε από τα χρόνια των σπουδών της στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένη με τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Νικολόπουλο και μητέρα του Γιώργου Νικολόπουλου, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ήταν Διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με θέμα της διατριβής της «Τα μαθηματάρια των ελληνικών σχολείων της Τουρκοκρατίας», ενώ είχε μετεκπαιδευθεί στις ΗΠΑ σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης.

Μετά από πολύχρονη προσφορά στη Μέση Εκπαίδευση ως Καθηγήτρια, Γυμνασιάρχης και Λυκειάρχης εκλέχτηκε (1998) Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών απ΄όπου και αφυπηρέτησε. Δίδαξε επίσης ως συμβασιούχος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Μας άφησε πλούσιο επιστημονικό, λογοτεχνικό και μεταφραστικό έργο (από τη γαλλική γλώσσα).

Ασχολήθηκε πολύ νωρίς με την παιδική λογοτεχνία και έργα της έχουν βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, από την οποία τιμήθηκε πρόσφατα για το σύνολο του έργου της.

Κυκλοφορούν τα έργα της:

- «Το τέλος ενός θρύλου», εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς)

·-«Ελευθερία ή θάνατος: ο σπόρος φυτρώνει», εκδόσεις «Άγκυρα» (βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς)

·-«Στα χέρια του ζωντανού Θεού», εκδόσεις «Τήνος»

·-«Θα περιμένω τη λευτεριά», εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς)

·-«Του ονείρου μας η γη», εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (έπαινος Α΄ διαγωνισμού παιδικού εφηβικού μυθιστορήματος της Ένωσης Σμυρναίων)

·-«Όταν οι Πέρσες», εκδόσεις «Αστήρ»

-«Όπου τολμούν οι γενναίοι», εκδόσεις «Τήνος»

· -Το παλιό ναυάγιο», εκδόσεις Συλλόγου Κοινωνική Προσπάθεια (βραβείο Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων)

· -Τα μυστικά της ερήμου», εκδόσεις «Τήνος»

·-Διηγήματά της για παιδιά έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους.

·-Κυκλοφορεί επίσης το ιστορικό της μυθιστόρημα για ενήλικες «Δαχτυλίδι σε μαύρο βελούδο» (εκδόσεις «Κασταλία»).

Τα βιβλία της έχουν ιστορικό υπόβαθρο και αφορούν διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας : τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Ελληνική Επανάσταση, την Κάθοδο των Μυρίων, τους Περσικούς πολέμους.

Από τις αρετές του λογοτεχνικού της έργου διακρίνονται η ποιότητα της γλώσσας, η γλαφυρότητα του ύφους, η ζωντάνια των διαλόγων και η επαρκής ιστορική τεκμηρίωση, που δεν λειτουργεί ποτέ σε βάρος της λογοτεχνικότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου