οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Αν δεν είναι κατάχρηση δικαιώματος να εμποδίζουν λίγοι διαδηλωτές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να μετακινηθούν στην πόλη, τι είναι; Η κατάχρηση οφείλεται στην επιδίωξη κομμάτων και συνδικάτων να κάνουν επίδειξη δύναμης όχι με το πλήθος καθεαυτό αλλά επιβάλλοντας περιορισμούς στους άλλους - όσο μικρότερο το πλήθος, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη ταλαιπωρίας των άλλων για να καταδειχθεί η δύναμη, όπως συμβαίνει με τις μικροομάδες που κλείνουν το κέντρο της Αθήνας μόνο και μόνο για να επιδειχθούν, αν όχι για να βασανίσουν, από μνησικακία και σαδισμό, τους άλλους....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 02/07/20


Τα τελευταία 50 χρόνια, δεν έχει καεί, λεηλατηθεί ή γίνει πεδίο μάχης καμιά πόλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τούτο και σε καμιά τα κτίρια των κεντρικότερων δρόμων δεν είναι σιδηρόφρακτα. Μόνο κατά την περίοδο των μεγάλων αναταραχών αμέσως μετά τον «Μάη του 68» έγιναν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία γεγονότα αντίστοιχα - αλλά όχι τόσο ακραία - αυτών που δυστυχώς αποτελούν «αθηναϊκή κανονικότητα»: η ελληνική πρωτεύουσα κάηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές την τελευταία δωδεκαετία: το 2008 επί «αλεξανδρινών», το 2011 και το 2012 επί μνημονίων. Και καθημερινά σχεδόν η Αθήνα τίθεται «εκτός λειτουργίας» από διαδηλώσεις.

Είναι γελοίο να υποστηρίζεται ότι λεηλασίες, εμπρησμοί και μολότοφ προστατεύονται από το «δικαίωμα του συνέρχεσθαι» και άρα δεν πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στις πορείες και στις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης. Είναι προφανές, μου φαίνεται, ότι άλλο «συνέρχομαι» και άλλο «διαδηλώνω»: άλλο συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ή τη Βουλή. Οπως και να το κάνουμε, η κίνηση πλήθους - και μάλιστα με σημαίες και φλάμπουρα, με ρόπαλα που παριστάνουν τα κοντάρια για πανό, με σακίδια γεμάτα μολότοφ - είναι προέλαση, επιθετική ενέργεια εναντίον στόχων. Που δεν ολοκληρώνεται με εισβολή μόνο και μόνο επειδή οι στόχοι φυλάσσονται από υπέρτερες του κινούμενου πλήθους δυνάμεις - δεν ακούγαμε κατά τη φρικτή περίοδο 2010-15 ότι η αστυνομία βιαιοπραγούσε αδίκως επειδή δεν άφηνε το πλήθος να κάψει «το μπουρδέλο τη Βουλή» ή το Προεδρικό Μέγαρο ή το Μέγαρο Μαξίμου;

Είναι γελοίο επίσης να υποστηρίζεται ότι το «δικαίωμα του συνέρχεσθαι» είναι τόσο σπουδαίο ώστε να μην υπόκειται στον συνταγματικό κανόνα «καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται». Αν δεν είναι κατάχρηση δικαιώματος να εμποδίζουν λίγοι διαδηλωτές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να μετακινηθούν στην πόλη, τι είναι; Η κατάχρηση οφείλεται στην επιδίωξη κομμάτων και συνδικάτων να κάνουν επίδειξη δύναμης όχι με το πλήθος καθεαυτό αλλά επιβάλλοντας περιορισμούς στους άλλους - όσο μικρότερο το πλήθος, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη ταλαιπωρίας των άλλων για να καταδειχθεί η δύναμη, όπως συμβαίνει με τις μικροομάδες που κλείνουν το κέντρο της Αθήνας μόνο και μόνο για να επιδειχθούν, αν όχι για να βασανίσουν, από μνησικακία και σαδισμό, τους άλλους.



Είναι απολύτως επείγον να γίνει η Αθήνα βιώσιμη. Οι ανεξέλεγκτες διαδηλώσεις είναι καταχρηστικές, διαλύουν την πόλη, τον δημόσιο χώρο. Πρέπει επιτέλους να περιοριστούν για να περιοριστεί η πολιτική βία - που δεν θα φθάσει όμως σε επίπεδα ανεκτά, αν δεν περιορίσουν τα κόμματα τη ρητορική του μίσους που κυριαρχεί στον δημόσιο λόγο.

"ΤΑ ΝΕΑ", 02/07/20

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο;
    Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial Group. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (προσωπικό δάνειο, επιχειρηματικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο και πολλά άλλα). Δίνουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια, εξασφαλισμένα και ακάλυπά δάνεια με προσιτό επιτόκιο 3% ετησίως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία μας, μπορείτε απλώς να μας γράψετε μέσω email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ή να μας στείλετε μήνυμα απευθείας στο WhatsApp ή το Telegram μέσω: +447903159998 και να λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

    Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς σας στόχους, επειδή η χρηματοοικονομική σας σταθερότητα είναι ο απώτερος στόχος μας.

    Με ό, τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόωρες οικονομικές προκλήσεις, μερικοί από αυτούς δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για κάποιους λόγους.

    Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με μια λύση στις οικονομικές σας προκλήσεις, απλώς γράψτε στην εταιρεία μου και θα σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο. Βοηθήσαμε πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Όταν υποβάλλετε αίτηση μαζί μας, υποβάλλετε αίτηση σε μια αξιόπιστη εταιρεία που ενδιαφέρεται για τις οικονομικές σας ανάγκες, ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η οικονομική σας σταθερότητα.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) Ή
    WhatsApp: +447903159998
    Μπορείτε να μας γράψετε ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε.
    2020 © ️Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή