οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

"...Οπως ο Μπριάν, ο Βενιζέλος και άλλοι, ο κ. Μακρόν ξεκαθαρίζει ότι οι κυρίαρχες χώρες μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής μόνο με συντονισμένες και συναινετικές διαδικασίες. Η αποδοχή του Σχεδίου Μπριάν ίσως να είχε αποτρέψει τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον πόλεμο, συγκλονισμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώριζαν την ανάγκη συνεργασίας και η Δυτική Ευρώπη προχώρησε προς την ενοποίηση. Σήμερα, που και ο πόλεμος και η σύνεση τείνουν να ξεχαστούν, εγείρεται πάλι η ανάγκη για νέο όραμα εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ λαών. Αυτό το πνεύμα εκφράζει ο κ. Μακρόν. Ο,τι και αν απαντήσουν άλλοι λαοί, είναι επιτακτική ανάγκη εμείς στην Ελλάδα να συμμετάσχουμε από την αρχή σε κάθε βήμα...."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και "ΤΑ ΝΕΑ"


                                                      "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 29/09/17




"ΤΑ ΝΕΑ", 29/09/17


Της Κίττυς Ξενάκη
Ο Εμανουέλ Μακρόν επί σκηνής, μπροστά στο μικρόφωνο, λουσμένος στο φως του προβολέα. Και κάπου πιο πίσω, μέσα στις σκιές, η Ανγκελα Μέρκελ: αυτή είναι «Η νέα ευρωπαϊκή τάξη» όπως την εικονογράφησε χθες στο εξώφυλλο του τελευταίου του τεύχους το «Economist». Και αν η εικόνα δεν ήταν αρκετά σαφής, το περιοδικό την επεξήγησε στο twitter: «Ενας δυναμικός Εμανουέλ Μακρόν και μια αποδυναμωμένη Ανγκελα Μέρκελ οδηγούν στο συμπέρασμα μιας νέας ισορροπίας στην Ευρώπη».

Τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου πάντως είναι που περίμεναν με ανυπομονησία χθες οι δημοσιογράφοι στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου Μέρκελ και Μακρόν είχαν το πρώτο τετ α τετ τους έπειτα από τις εκλογές στη Γερμανία και την ιστορική ομιλία του γάλλου προέδρου στη Σορβόννη για το μέλλον της Ευρώπης. «Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις [του Εμανουέλ Μακρόν], υπάρχει ευρεία συναίνεση ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία» επεσήμανε η γερμανίδα καγκελάριος. «Μένει φυσικά να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Είμαι όμως βαθιά πεπεισμένη πως η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να μένει ακίνητη, πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται». Ηταν ένα πρώτο, ενθαρρυντικό, αν και προσεκτικά διατυπωμένο, δείγμα προθέσεων από μια καγκελάριο που προσήλθε στο Ταλίν έχοντας «χάσει» τον υπουργό Οικονομικών της και με έναν δύσκολο ορίζοντα διαπραγματεύσεων μπροστά της στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τους Πράσινους να την πιέζουν από αριστερά και τους Φιλελεύθερους αλλά και τους Χριστιανοκοινωνιστές της εταίρους να την πιέζουν από δεξιά, τουλάχιστον στα θέματα της Ευρώπης και της μετανάστευσης.

Από το Ελιζέ διέρρευσε πως ήταν η ίδια η Μέρκελ αυτή που ζήτησε την κατ' ιδίαν συνάντηση, πριν από το προγραμματισμένο δείπνο των 27, πρώτη πράξη της άτυπης συνόδου κορυφής που διεξάγεται σήμερα. Επειτα πάντως από το ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο όραμα και τις φιλόδοξες προτάσεις για την επανίδρυση της Ευρώπης που παρουσίασε την Τρίτη στη Σορβόννη, ο γάλλος πρόεδρος έφτασε στο Ταλίν ενδεδυμένος έναν μανδύα σεμνότητας. «Η Γαλλία δεν επιβάλλει τίποτα, προτείνει», ήταν το μήνυμα που έστελναν από νωρίτερα γαλλικές διπλωματικές πηγές. «Το θέμα δεν είναι να πούμε, αυτό είναι, take it or leave it. Το ζητούμενο είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, όχι αλαζονικοί» επεσήμαιναν. «Η ιδέα δεν είναι να συντάξουμε έναν οδικό χάρτη με 150 σελίδες και 300 άρθρα μόνοι μας στο Παρίσι και να πούμε, ιδού τι σκεφτήκαμε ευφυώς για όλους τους Ευρωπαίους, υπογράψτε στο κάτω μέρος. Αντίθετα, είναι να αρχίσει μια συζήτηση» προσυπέγραφαν αξιωματούχοι του Ελιζέ.
Συζήτηση άρχισε και θα συνεχιστεί και σήμερα, αυτό είναι βέβαιο: επισήμως, θέμα της άτυπης συνόδου κορυφής, που διεξάγεται με τη συμμετοχή της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερίζα Μέι αλλά χωρίς τη συμμετοχή του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι λόγω της κρίσης που έχει πυροδοτήσει το σχεδιαζόμενο καταλανικό δημοψήφισμα, είναι η ψηφιακή πολιτική - από την κυβερνοασφάλεια και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων έως τη φορολόγηση των διαδικτυακών επιχειρήσεων. Στην κορυφή της ατζέντας, ωστόσο, αναμένεται να παραμείνουν οι προτάσεις του γάλλου προέδρου.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κλέψει την παράσταση» έλεγε χαρακτηριστικά ευρωπαίος διπλωμάτης. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως έτυχε πανηγυρικής υποδοχής: «ευγενική αλλά σθεναρή αντίσταση» ανέμεναν οι ίδιες διπλωματικές πηγές από αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες, και δη από τους Ανατολικοευρωπαίους όσον αφορά την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και από τους «σκληρούς του Βορρά», όπως ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, όσον αφορά τον εξοπλισμό της ευρωζώνης με κοινό προϋπολογισμό, υπουργό Οικονομικών και Κοινοβούλιο. «Για τη διασφάλιση μιας ανοιχτής, ειλικρινούς και ανεπίσημης ανταλλαγής απόψεων», προειδοποίησε εξαρχής ο Ντόναλντ Τουσκ, «δεν θα υπάρξει γραπτό κείμενο και οι συνομιλίες δεν θα καταλήξουν σε γραπτά συμπεράσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου