οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

"... Η Κολάου είχε υπερασπιστεί πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών στους οποίους οι τράπεζες έκαναν έξωση επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις υποθήκες. Κατά την παραμονή της στο δημαρχείο τον τελευταίο χρόνο κατήγγειλε επιθέσεις εναντίον της «από το κατεστημένο». Τώρα όμως αντιμετωπίζει την οργή των πρώην συναγωνιστών της. Μετά τις πρώτες διαδηλώσεις και τα επεισόδια την περασμένη εβδομάδα η Κολάου προσφέρθηκε να βρει στους καταληψίες άλλο χώρο. Οι καταλανοί βουλευτές του αριστερού κόμματος Λαϊκή Ενότητα που τη στήριξαν στις εκλογές καταδίκασαν τη βιαιότητα της αστυνομίας. Μεσολάβησαν δύο ημέρες ηρεμίας, αλλά χθες οι καταληψίες προσπάθησαν και πάλι να μπουν στο κτίριο με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς...."


Από "ΤΑ ΝΕΑ"

                                                                    "ΤΑ ΝΕΑ", 30/05/16

Η αριστερή Κολάου έρχεται αντιμέτωπη με την οργή των πρώην συναγωνιστών της: Οι εντάσεις στη Βαρκελώνη δείχνουν πως το στοίχημα των «δημάρχων της αλλαγής» μπορεί να χαθεί

Της Νατάσας Μπαστέα

Τις πρώτες λαϊκές αντιδράσεις αντιμετωπίζει η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, καθώς χθες η αστυνομία της πόλης συγκρούστηκε με διαδηλωτές στην περιοχή Γκράσια της καταλανικής πρωτεύουσας, έπειτα από μία εβδομάδα διαδηλώσεων για την έξωση καταληψιών από το κτίριο μιας πρώην τράπεζας.

Η 42χρονη Κολάου ήταν εκ των ιδρυτικών μελών της κίνησης Πλατφόρμα για τα Θύματα των Υποθηκών, που είχαν υποθηκεύσει τα σπίτια τους και τους γινόταν έξωση από τις τράπεζες. Ο αγώνας της αυτός την έκανε τόσο γνωστή και δημοφιλή ώστε να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές πέρυσι το καλοκαίρι. Από τότε που άρχισε η κρίση στην Ισπανία περισσότερα από 400.000 σπίτια κατασχέθηκαν από τις τράπεζες. Η Πλατφόρμα που ιδρύθηκε το 2009, σύντομα έγινε μοντέλο για άλλους ακτιβιστές και μετατράπηκε σε πανεθνικό δίκτυο τοπικών ομάδων χωρίς αρχηγούς. Ετσι, πολίτες από όλη την Ισπανία άρχισαν να παίρνουν μέρος στην καμπάνια και έσπευδαν να εμποδίσουν δικαστικούς επιμελητές και αστυνομικούς που πήγαιναν να κάνουν εξώσεις.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα αστυνομικοί μπήκαν στο κτίριο της πρώην τράπεζας στην Πλατεία Επανάστασης και ύστερα από οκτάωρη επιχείρηση έβγαλαν με το ζόρι τα νεαρά άτομα, που είχαν κάνει κατάληψη σε αυτό από το 2011 και το είχαν ονομάσει «απαλλοτριωμένη τράπεζα».

Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου είχαν αγνοήσει τους καταληψίες όλα αυτά τα χρόνια. Πέρυσι λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές ο πρώην δήμαρχος Ξαβιέ Τριας συμφώνησε να πληρώνει ο δήμος στους ιδιοκτήτες ενοίκιο 65.000 ευρώ, αν άφηναν τους καταληψίες μέσα. Ο Τριας είχε δεχθεί έντονη κριτική για την κατεδάφιση ενός άλλου κτιρίου υπό κατάληψη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μια εβδομάδα συγκρούσεων με την αστυνομία, και πλέον ήταν διατεθειμένος να πληρώσει για ηρεμία.

Τελικά κέρδισε η Κολάου και πριν από πέντε μήνες ανακοίνωσε ότι δεν είναι σωστό οι πολίτες να πληρώνουν νοίκι προκειμένου «να αγοράσουν ειρήνη για προεκλογικούς λόγους». Η Κολάου είχε υπερασπιστεί πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών στους οποίους οι τράπεζες έκαναν έξωση επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις υποθήκες. Κατά την παραμονή της στο δημαρχείο τον τελευταίο χρόνο κατήγγειλε επιθέσεις εναντίον της «από το κατεστημένο». Τώρα όμως αντιμετωπίζει την οργή των πρώην συναγωνιστών της.

Μετά τις πρώτες διαδηλώσεις και τα επεισόδια την περασμένη εβδομάδα η Κολάου προσφέρθηκε να βρει στους καταληψίες άλλο χώρο. Οι καταλανοί βουλευτές του αριστερού κόμματος Λαϊκή Ενότητα που τη στήριξαν στις εκλογές καταδίκασαν τη βιαιότητα της αστυνομίας. Μεσολάβησαν δύο ημέρες ηρεμίας, αλλά χθες οι καταληψίες προσπάθησαν και πάλι να μπουν στο κτίριο με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς.

Σε δύσκολη θέση. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς οι καταληψίες απειλούν πως θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους. Εκείνη ήταν που μόλις πριν από τρία χρόνια όταν άρχισε να καταθέτει σε επιτροπή του ισπανικού κοινοβουλίου δήλωσε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι κάποιο σημαντικό πρόσωπο. Δεν υπήρξα πρόεδρος πουθενά. Ο μόνος λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι επειδή προσωρινά έγινα το πρόσωπο του κινήματος των πολιτών». Σε μια πανεθνική δημοσκόπηση λίγες ημέρες μετά οι πολίτες δήλωσαν σε ποσοστό 90% ότι συμφωνούν με όσα λέει και κάνει η Πλατφόρμα για τα Θύματα των Υποθηκών. Μάλιστα δύο χρόνια αργότερα, το 2015 πολλά από τα στελέχη της Πλατφόρμας εξελέγησαν δήμαρχοι σε μεγάλες πόλεις, έγιναν «οι δήμαρχοι της αλλαγής», σύμβολα ελπίδας για μια nueva politica.

Τώρα, έναν χρόνο μετά και λίγο πριν από τις επαναληπτικές εκλογές στην Ισπανία τίθεται έντονα το ερώτημα αν η Αντα Κολάου και οι άλλοι δήμαρχοι της αλλαγής μπορούν να κάνουν πραγματικότητα το πρόγραμμά τους. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης μείωσε τον μισθό της από 140.000 σε 28.600 ευρώ, έκοψε τον προϋπολογισμό για την τελετή ορκωμοσίας της και αντικατέστησε το εντυπωσιακό Audi του προκατόχου της με ένα μίνι βαν. Σκέφτεται να αποσύρει την ετήσια επιχορήγηση 4 εκατ. ευρώ στο Grand Prix της Βαρκελώνης και αποκατέστησε τις επιχορηγήσεις για τα γεύματα μαθητών στα σχολεία των πιο φτωχών συνοικιών. Ωστόσο η κόντρα με τους πρώην συναγωνιστές της μετατρέπεται γοργά σε φλέγον ζήτημα. Που μπορεί να χαρακτηρίσει όλη τη θητεία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου