οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ο ΑΠΩΘΗΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΨΕΥΔΟ-ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΑΖΥΓΙΟ, ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ "ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΡΟΥ" ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΤΟΥ 1944, ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ "ΑΣΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ" ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΛΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΙΣΗΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ "ΜΕΝΟΥΜΕΥΡΩΠΗ". ΠΑΝΤΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΤΣΑΤΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΑΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ...



Μόνη της η ημιεπίσημη κυβερνητική εφημερίδα του πρώην δημοσιογράφου στην υπεράσπιση των "αληθειών" που εκστόμισε ο Κυρίτσης, προκαλώντας κατακραυγή, ακόμη και από νουνεχείς ΣΥΡΙΖΑίους


                                                          "Η ΑΥΓΗ"-28/05/16



                                                           "ΕΣΤΙΑ"- 28/05/16


Γνωστός τοις πάσι λόγω φαιδροτήτων:
Του Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλου



ΟΤΑΝ η οικονομική δυστυχία φθάνει στο ζενίθ, οι «θεσμικά προκλητικοί» αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ εμφα­νίζονται με δηλώσεις που στοχεύουν στο θυμικό των απέναντι, όπως ο νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γ. Κυρίτσης. Ένας άνθρωπος που, ενώ χθες δια­δήλωνε υπέρ της αντίστασης στο μνημόνιο, σήμερα αναλαμβάνει (ως νέος βουλευτής) να δώσει διέξοδο στην καταπιεσμένη αριστερή επαναστατικότητα του κινήματος του ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύοντας τον «επι­κίνδυνο» αστικό θύλακα, που πρέπει να παταχθεί. Και επιτίθεται με όρους πρωϊνής τηλεοπτικής εκπομπής όπου ο παρουσιαστής καλεί προσκεκλη­μένους προκειμένου να αναδειχθεί ο ίδιος ως κεν­τρικός πρωταγωνιστής.

Και μετά αναλαμβάνουν τα ΜΜΕ (αυτά τα ίδια που μέχρι πριν από λίγα χρόνια διακονούσαν την με­γαλύτερη «απάτη» της μεταπολιτεύσεως, την ισχυ­ρή οικονομία!) να κάνουν γνωστά σε όλη την επι­κράτεια αυτά που δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι προσφάτως ο συγκεκριμένος κύριος «υπηρε­τούσε» τον χώρο των προσφύγων και των λαθρεποίκων, από την θέση του υπευθύνου ενημερώσεως γιά το συγκεκριμένο θέμα, επιλέγοντας να διακρίνεται με επιθέσεις σε εκείνους που δεν θέλουν και δεν ήθελαν τους ξένους εισβολείς.

Πιστός στην με κάθε τρόπο ανάγκη της υποστή­ριξης της νέας γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ (από το αντιμνημονιακό μέτωπο στο ρεαλιστικό της καλύτερης δια­χείρισης του μνημονίου) είναι φυσιολογικό να λει­τουργεί ως προπαγανδιστής, που προσπαθεί κάθε στιγμή να επιβεβαιώσει την αξία του. Το αν κάνει κα­λά ή όχι την δουλειά του, θα κριθεί μελλοντικώς. Προς το παρόν, παριστάνει τον «επαναστάτη» με τα λεφτά του «αστικού κράτους» θέλοντας να επιδρά­σει σε ένα αριστερό ακροατήριο, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται νά παίρνει «διαζύγιο».

Ο κ. Κυρίτσης επιμένει να θέλει να αποτρέψει αυτό τι διαζύγιο, καί γι' αυτό υποστηρίζει ότι η φοροκαταιγίδα πού επέβαλε (ακριβώς με τα ίδια επι­χειρήματα που θα είχε και ο κ. Σαμαράς σε μιά αντί­στοιχη περίπτωση) πλήττει μόνο την εύπορη αστι­κή τάξη. Αστειότητες βεβαίως περί των οποίων δεν γίνεται λόγος, και, ενδεχομένως, προσωπικώς ο ίδιος έχει διαπιστώσει από καιρό την τεράστια αντί­θεση μεταξύ των όσων υποστηρίζει η κυβέρνηση και της κοινωνίας. Αν όμως δεν την έχει
αντιλη­φθεί, τότε μιά έξοδος του ιδίου στον δρόμο υπό κανονικές συνθήκες και η ανταλλαγή απόψεων με τους πολίτες είναι βέβαιο ότι θα τον έπειθε γιά την μεγάλη απόσταση.

Ο προαναφερόμενος είναι η μία όψη του νομί­σματος, καθώς η άλλη είναι η απέναντι πλευρά, η οποία δυσκολεύεται να αρθρώσει λόγο στις φαιδρό­τητες του κ. Κυρίτση. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν μπορούν να το κάνουν; Γιατί δεν αντιλήφθηκαν τί λέ­ει ο συγκεκριμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ή γιατί δεν κρίνουν άξιο να απαντήσουν στα όσα λέγει. Το πρώτο σίγουρα δεν ισχύει, γιατί οι ανοησίες του βου­λευτού έφτασαν και στο μικρότερο χωριό της χώρας, χάρη στα ΜΜΕ.

Το δεύτερο, που είναι και περισσότερο πιθανό ίσως να επιλέγεται εξ ανάγκης, καθώς η απάντηση θα φέρει την ανταπάντηση, που θα οδηγήσει σε προσωπικές αντεγκλήσεις τις οποίες γενικώς φο­βούνται οι πολιτικοί, καθώς ποτέ δεν ξέρεις τί θα αποκαλύψει ο απέναντι. Και βέβαια τρέμεις τις απο­καλύψεις όταν έχεις διατηρήσει κάτι στο σκοτάδι. Και προφανώς τέτοια υπάρχουν πολλά και γι' αυτό και ο μετεωρισμός των απέναντι στο να απαντή­σουν σοβαρά στον κ. Κυρίτση. Όντως υπάρχει πρό­βλημα, και είναι και σοβαρό και στο απέναντι από την Αριστερά στρατόπεδο, που είναι γυμνό, τόσο από ιδεολογία όσο και από τολμηρούς πολιτικούς που δεν εξαρτώνται από τα ΜΜΕ και την παραπαί­ουσα δημοσιογραφία.

Και αυτή ακριβώς η αδυναμία καθιστά τον κ. Κυ­ρίτση προκλητικό. Οι απαντήσεις πού λαμβάνει ενίο­τε ακόμα και όταν είναι κυριολεκτικώς πληρωμένες, όπως εκείνες του Άδωνη Γεωργιάδη, δεν καταφέρ­νουν να πείσουν και να μεταφέρουν την συζήτηση πέρα «από το όλοι τα ίδια κάνουν και λένε», που συμ­φέρει προς στιγμήν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.


                                                            "ΤΑ ΝΕΑ/Στίγμα"-28/05/16

3ος γύρος; Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου

Δεν χρειάζονταν οι απόψεις του βουλευτή Γ. Κυρίτση για να πληροφορηθεί η ελληνική κοινωνία ότι για ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια επιχείρηση εκδίκησης κατά όσων έχουν διαφορετική άποψη και πολιτική θέση από εκείνη του κυβερνώντος κόμματος. Ο και αρθρογράφος της «Αυγής» Κυρίτσης απλώς κωδικοποίησε και κοινολόγησε αυτό που μια σημαντική μερίδα κυβερνητικών στελεχών πιστεύει, προωθεί και υλοποιεί: ότι δηλαδή η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δεν είναι παρά μια μεγάλη ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε παλιούς λογαριασμούς με τους «άλλους». Χωρίς να ξεκαθαρίζουν απολύτως ποιοι είναι αυτοί οι «άλλοι», ο καθένας τους στήνει απέναντί του όποιον νομίζει: εκείνον που τα κατάφερε καλύτερα επαγγελματικά, εκείνον που είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, τον άλλον που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θεωρούν ότι είχε μια πορεία διαφορετική από τα δικά τους πρότυπα. Και οπωσδήποτε όποιον πιστεύει ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είναι παρά η πιο συμβιβασμένη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος, έτοιμη να δεχθεί το κάθε τι προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Κυρίτσης το σχηματοποίησε σε εκείνους που ψήφισαν στο δημοψήφισμα-παρωδία του περσινού Ιουλίου Ναι. Γι’ αυτόν, τα κυβερνητικά φορομπηχτικά μέτρα πρέπει να έχουν έναν τιμωρητικό χαρακτήρα για όσους είπαν «Μένουμε Ευρώπη». Ο Κυρίτσης και όσοι συμφωνούν με τις ιδέες του αδιαφορούν αν στο τέλος της ημέρας, το «Ναι στην Ευρώπη» είναι αυτό που κέρδισε. Σημασία έχει να τιμωρηθούν όσοι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «Οχι» δεν υπάκουσαν και στήριξαν με την ψήφο τους το Ναι.

Περιττεύει, κατά τη γνώμη μου, να επισημανθεί ο βαθιά διχαστικός λόγος του βουλευτή. Είναι όμως ευκαιρία να τονιστεί ότι ο ίδιος και όσοι άλλοι διακατέχονται από τις ίδιες ιδέες στην πραγματικότητα θέλουν την ελληνική κοινωνία διχασμένη. Σε αντιπαράθεση. Σε διάσταση. Σε διαρκή αντιπαλότητα.
Οταν ο καθένας καταλαβαίνει ότι μόνο η ενότητα μπορεί να μας βγάλει από τη βαθιά εθνική κρίση που βιώνουμε, εκείνοι πλάθουν με το μυαλό τους ιστορίες για την κατάργηση της Συμφωνίας της Βάρκιζας ή ακόμη και για τον 3ο γύρο που ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να έχουν. Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο και πιο ανησυχητικό πιστεύω είναι ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί αμέτοχος αυτή την προσπάθεια...


                                                     "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/05/16

Το ανακουφιστικό άσπρο - μαύρο: Της Μαρίας Κατσουνάκη

Ας υποθέσουμε ότι οι «μενουμευρωπαίοι» συνεχίζουν να κυκλοφορούν με την κονκάρδα του «ναι» ούτως ώστε να εντοπίζονται εύκολα και να χρεώνονται τα δέοντα. Αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το θεωρεί δικαιότερη κατανομή της φορολογίας. Δεν είναι μόνο ο νέος βουλευτής κ. Γιώργος Κυρίτσης που υποστηρίζει αυτήν την άποψη. Είναι βέβαιο ότι και άλλοι, βουλευτές και στελέχη της συγκυβέρνησης, θα παρέθεταν επιχειρήματα υπέρ του «τιμωρήστε το “ναι”». Απλώς δεν το τόλμησαν ή δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να το κάνουν. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται –πάλι– σε εξέλιξη ένα ρεσιτάλ ασυνάρτητων δηλώσεων ευρείας γκάμας (αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κ.ο.κ). Η ουσία όμως δεν εντοπίζεται στον, αναμενόμενο, θόρυβο που προκαλούν οι δηλώσεις, αλλά στις αντιλήψεις που τις γεννούν. Στην «ανάγνωση» της κοινωνίας στην οποία βασίζονται, στον τρόπο που αντιλαμβάνονται ψήφους και ψηφοφόρους. Θα πρέπει να είναι ανακουφιστικό αυτό το σύμπαν του άσπρου - μαύρου. Από εδώ οι «λαϊκές δυνάμεις που ψήφισαν το “όχι”», από εκεί τα «ευπορότερα στρώματα που στήριξαν το “ναι”». Μεσαία οδός δεν υπάρχει, γιατί, προφανώς, έχει καταστεί μη ορατή από τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον της, εναντίον της κοινής λογικής.

Αναταράξεις και αλλαγές έχουν φέρει τα πάνω -κάτω στην κοινωνία, έχουν αποδείξει πόσο καταστροφική είναι κάθε εμμονή σε τυφλοσούρτη, αλλά οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αμετακίνητοι: τα προβλήματα είναι ταξικά και όποτε δεν αρκεί αυτή η μπαγιάτικη καραμέλα έρχεται προς επικούρηση η στρατιά του παλαιοκομματισμού, με δημόσιες ομολογίες όπως «η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι πράξη εγκληματική, απόφαση αντισυνταγματική». Αλλο η ψήφος, άλλο η αποδοχή του μέτρου. Ετσι, κάπως, χτίζεται η συνέχεια της πολιτικής καριέρας. Ανθρωποι και ιδέες που πορεύονται ακόμη με τα καύσιμα της Μεταπολίτευσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις, να προτείνουν, να επιβιώσουν εν τέλει, σε ένα περιβάλλον πολιτικό και κοινωνικό που προϋποθέτει διαφορετικές προσλαμβάνουσες, διαφορετικές κατευθύνσεις, απαιτεί άλλα ερμηνευτικά εργαλεία. Προφανώς, η ιδεοληψία και η ιδιοτέλεια έχουν περάσει τα τεστ κοπώσεως και αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικοί οργανισμοί. Μόνο που όσο εξουθενώνεται η κοινωνία τόσο η δική τους αντοχή θα φαίνεται προκλητικά παράταιρη, επιθετικά ξένη, εκτός τόπου και εκτός χρόνου.




"ΗΜΕΡΗΣΙΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ",28-29/05/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου