οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

...Με σαφείς αιχμές κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο συγγραφέας έστειλε το μήνυμα πως «είμαστε Ελληνες από μοίρα και όχι από επιλογή, όλα εξαρτώνται από εμάς». Επικαλούμενος μάλιστα την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και το επιχείρημά του ότι όλα τα μέτρα έχουν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο από το περασμένο καλοκαίρι, επομένως δεν φταίει ο ίδιος αλλά εκείνοι που τον ξαναψήφισαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Βενιζέλος είπε: «Απευθυνόμαστε σε αυτούς που τον ψήφισαν και τους καλούμε να σκεφτούν αν είμαστε καλύτερα ή χειρότερα από ό,τι πριν από 18 μήνες. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό και δευτερευόντως δημοσιονομικό. Ολα εξαρτώνται από τον ελληνικό λαό. Μόνο αυτός μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του, αρκεί να το θέλει»...

Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ"-26/05/16
«Είμαστε Ελληνες από μοίρα και όχι από επιλογή»:Η παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Βενιζέλου ήταν η θρυαλλίδα για πολιτικά συμπεράσματα από τις επιπτώσεις της κρίσης


Της Αγγελικής Κ. Καραγεώργου


Το θέατρο Αλίκη χθες ήταν γεμάτο μέχρι και την είσοδό του επί της οδού Αμερικής. Η παρουσίαση του βιβλίου τού Βαγγέλη Βενιζέλου «Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διδάγματα της οικονομικής κρίσης: Η ελληνική περίπτωση» (Εκδ. Πόλις) έμοιαζε περισσότερο με reunion-επανένωση του κεντρώου μεταρρυθμιστικού χώρου. Αν και η κομματική ποικιλία που διέκρινε το ακροατήριο έδινε την αίσθηση πως υπάρχει η διάθεση για μια ευρύτερη προσπάθεια ανασυγκρότησής του.


Στα καθίσματα της πρώτης σειράς του θεάτρου έβλεπε κανείς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, τον προκάτοχό του Γιώργο Προβόπουλο, τους πρώην υπουργούς Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Γιώργο Φλωρίδη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Τη συζήτηση συντόνισε ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Σκουρής, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης και ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Προκοπάκης.


«Ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η χώρα αγωνίζεται να γυρίσει στο σημείο στο οποίο βρισκόταν τον Δεκέμβριο του 2014. Η βλάβη που έχει προκληθεί είναι πάρα πολύ μεγάλη στην οικονομία, στους θεσμούς, στην κοινωνία, στην αξιοπιστία της χώρας, στη δυναμική του χρέους. Κι αυτό φάνηκε στην απόφαση (του Eurogroup), πόσο διστακτική, πόσο αν θέλετε αρνητική είναι σε τελική ανάλυση, γιατί διατηρεί μια εκκρεμότητα» δήλωσε προσερχόμενος στην εκδήλωση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους τόνισε ότι έχουμε υπαναχώρηση σε σχέση με αυτά που είχαμε πετύχει το 2012. Υποστήριξε επίσης ότι η χώρα πρέπει να απελευθερωθεί από τους φραγμούς και να ξαναβρεί την ισοτιμία της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εθεσε όμως μια βασική προϋπόθεση για αυτό. Πρέπει, είπε, «να ξαναενωθούμε σαν έθνος και σαν κοινωνία, να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις». Δυστυχώς όμως, συμπλήρωσε, με την παρούσα πολιτική κατάσταση, αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν.


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Στην τελευταία αυτή ανάγκη εστίασε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και στην ομιλία του. Με σαφείς αιχμές κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο συγγραφέας έστειλε το μήνυμα πως «είμαστε Ελληνες από μοίρα και όχι από επιλογή, όλα εξαρτώνται από εμάς». Επικαλούμενος μάλιστα την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και το επιχείρημά του ότι όλα τα μέτρα έχουν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο από το περασμένο καλοκαίρι, επομένως δεν φταίει ο ίδιος αλλά εκείνοι που τον ξαναψήφισαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Βενιζέλος είπε: «Απευθυνόμαστε σε αυτούς που τον ψήφισαν και τους καλούμε να σκεφτούν αν είμαστε καλύτερα ή χειρότερα από ό,τι πριν από 18 μήνες. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό και δευτερευόντως δημοσιονομικό. Ολα εξαρτώνται από τον ελληνικό λαό. Μόνο αυτός μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του, αρκεί να το θέλει».


Η ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Στο βιβλίο ο Βενιζέλος συνδυάζει τα επιστημονικά εργαλεία που διαθέτει ως συνταγματολόγος με τις νέες θεωρητικές προκλήσεις αλλά και με τις πολιτικές εμπειρίες που έχει αποκτήσει την τελευταία εξαετία, προκειμένου να καταλήξει στον σκληρό πυρήνα των επιπτώσεων της κρίσης σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία των κρατών και τη φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως γράφει και στο βιβλίο του, άλλωστε, «η εμπειρία των διαφόρων κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια επιβάλλει να αναληφθούν μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα: από την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας μέχρι τον επανακαθορισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους (...), από την κάλυψη του δημοκρατικού ελλείμματος μέχρι την αναθεώρηση του θεσμικού συστήματος της Ενωσης. Τέτοιες όμως πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν μόνο από τα κράτη-μέλη, το καθένα από τα οποία είναι απασχολημένο με πιεστικές εθνικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και προτεραιότητες, με εκλογικές αναμετρήσεις και ισχυρές ευρωσκεπτικιστικές ή εθνικιστικές τάσεις. Αυτή είναι η θεμελιώδης αντίφαση της Ευρώπης. Αυτό όμως μπορεί να είναι και το μεγάλο πλεονέκτημά της».


Την παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Δημήτρης Κρεμαστινός, Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιάννης Κουτσούκος, Δημήτρης Κωσταντόπουλος) καθώς και ο ανεξάρτητος Λεωνίδας Γρηγοράκος. Δυναμικό «παρών» έδωσαν και βουλευτές της ΝΔ (Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χρήστος Σταϊκούρας, Νότης Μηταράκης, Βασίλης Οικονόμου) αλλά και βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού (Δημήτρης Τσιόδρας, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός). Εκεί ήταν και οι πρώην βουλευτές Πύρρος Δήμας και Πέτρος Τατσόπουλος, ο Νίκος Μπίστης, ο Δημήτρης Καρύδης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου