οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Το πρόσωπο «κλειδί», ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα ακούει στο όνομα Γιώργος Καλαντζής, που είναι ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων. Ο κ. Καλαντζής, ο μακροβιότερος γραμματέας, καθώς βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2009, αποτελεί «πρόσωπο εμπιστοσύνης» και των δύο πλευρών, που λόγω της θεσμικής του θέσης δεν σταμάτησε ποτέ να μιλάει με την Αρχιεπισκοπή και να λύνει ζητήματα...

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφθηκαν την Παρασκευή τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στο Δήλεσι. Ο πάγος που έφερε στις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους η νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών φαίνεται πως έχει λιώσει. [INTIME / Γ.Τ. Πρωθυπουργού]


Οι γεφυροποιοί του Πάσχα

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην επούλωση 
της τραυματισμένης σχέσης της κυβέρνησης με την Εκκλησία


ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φαίνεται σαν να έχει περάσει καιρός. Εχουν όμως περάσει μόλις δύο μήνες από την περίοδο που ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έφερνε «παγετό» μεταξύ Εκκλησίας και Μαξίμου. Οι σχέσεις, όπως περιγράφουν πηγές και από τα δύο στρατόπεδα, «έφτασαν στο ναδίρ». Κάθε επαφή είχε κοπεί.


Μητσοτάκης – Ιερώνυμος: Μήνυμα «συνεργασίας» από το Δήλεσι

Την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος είχαν το πρώτο τους τετ α τετ έπειτα από πολύ καιρό, με συμβολικό τόπο συνάντησης δύο ιδρύματα που έχουν την προσωπική σφραγίδα του Αρχιεπισκόπου: τον παιδικό σταθμό και το Κέντρο Γεροντολογίας στο Δήλεσι. Δεν ήταν απλώς μια συνάντηση για να λιώσουν οι πάγοι. 

Η κατηγορηματική καταδίκη από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου της προσπάθειας να πολιτικοποιηθεί η παρουσία κυβερνητικών βουλευτών στους ναούς το Πάσχα («δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε αυτό που θα μας πει ο οποιοσδήποτε πολιτικός») θεωρείται ότι έκλεισε οριστικά τον κύκλο της αντιπαράθεσης της ηγεσίας της Εκκλησίας με την κυβέρνηση για τους γάμους των ομοφύλων. Η ηχηρή παρέμβαση του κ. Ιερωνύμου ήταν στον ίδιο τόνο με τις βολές του πρωθυπουργού εναντίον όσων επιχειρούν «να καπηλευτούν χυδαία την πίστη», για πολιτικό όφελος.

Πώς συντελέστηκε αυτή η μετατόπιση; Πώς από το διαζύγιο για τους γάμους, Αρχιεπισκοπή και κυβέρνηση έφτασαν να ευθυγραμμίζονται κατά των εκμεταλλευτών του θρησκευτικού φρονήματος;


Βελόπουλος σε Ιερώνυμο: Κανείς πολιτικός δεν πρέπει να δίνει οδηγίες στον κλήρο, αλλά ούτε η ιεραρχία στους πιστούς

Εκ των υστέρων, φαίνεται ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος δεν ακολούθησε τις φωνές για σύγκρουση μέχρις εσχάτων. Χωρίς να βάλει νερό στο κρασί του, επέδειξε αυτοσυγκράτηση, κάτι που σε εκείνη τη δύσκολη φάση εκτιμήθηκε από το Μαξίμου. Αλλωστε και η κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς να δώσει στη διαφωνία συγκρουσιακό τόνο.

Ο άνθρωπος «κλειδί»


Οσο η Αρχιεπισκοπή είχε αποφασίσει πως δεν θέλει συνάντηση με κανέναν πολιτικό, στο Μαξίμου εργάζονταν στο παρασκήνιο ώστε οι γέφυρες να μην κοπούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα μέσα Μαρτίου έγινε μια μυστική συνάντηση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Γιώργου Γεραπετρίτη με σκοπό να πέσουν λίγο οι τόνοι. Κοινή συνισταμένη ήταν πως στο θέμα του γάμου υπάρχει ξεκάθαρη διαφωνία που δεν αλλάζει, αλλά τουλάχιστον η επικοινωνία δεν πρέπει να κοπεί. 

Το πρόσωπο «κλειδί», ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα ακούει στο όνομα Γιώργος Καλαντζής, που είναι ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων. Ο κ. Καλαντζής, ο μακροβιότερος γραμματέας, καθώς βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2009, αποτελεί «πρόσωπο εμπιστοσύνης» και των δύο πλευρών, που λόγω της θεσμικής του θέσης δεν σταμάτησε ποτέ να μιλάει με την Αρχιεπισκοπή και να λύνει ζητήματα.

Μεγάλο αβαντάζ για την κυβέρνηση στην προσπάθεια «επαναφοράς στην κανονικότητα» ήταν και το γεγονός ότι είχε λύσει ένα αίτημα της Ιεραρχίας που εκκρεμούσε επί 78 χρόνια. Ο λόγος για το θέμα των οργανικών θέσεων των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ρυθμίστηκε το 2023. Στον κομβικό ρόλο του Γιώργου Καλαντζή πρέπει να προστεθεί επίσης η αθόρυβη δουλειά του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος συνέχισε όλο αυτό το διάστημα να συναντά μητροπολίτες και να ρίχνει γέφυρες.

Ο υπουργός Παιδείας, που πριν από λίγες ημέρες είδε από κοντά τον κ. Ιερώνυμο, έχει και ένα άγνωστο πλεονέκτημα στις επαφές με την Εκκλησία, καθώς η οικογένειά του συνδέεται στενά με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος υπήρξε καθηγητής του πατέρα του Πιερρακάκη στη Λεόντειο Σχολή.

Αφού λοιπόν Πιερρακάκης και Καλαντζής είχαν λειάνει αρκετό έδαφος, ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών άρχισε να ενισχύεται, αφού μιλούσαν όλο και πιο συχνά ο Σταύρος Παπασταύρου με τον στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου, Χάρη Κονιδάρη.

Υπόθεση Μπελέρη


Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ένας ακόμη παράγοντας που έφερε πιο κοντά τις δύο πλευρές ήταν η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη. Για την Εκκλησία τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν ιδιαίτερη σημασία και στην κοσμοθεωρία της συνδέονται άμεσα και με την Ορθοδοξία. Δεν είναι τυχαίο πως μετά την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ., ο πρώτος που συνάντησε ο Αρχιεπίσκοπος στο γραφείο του ήταν ο γιος του Φρέντη, Πέτρος Μπελέρης, ο οποίος είχε περάσει το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής και στις αρχές του χρόνου, κάτι που έδειχνε το σαφές ενδιαφέρον του κ. Ιερωνύμου για την υπόθεση του πατέρα του.

Αυτός ο γύρος επαφών, που δείχνει πως το γυαλί στις σχέσεις είχε ραγίσει αλλά δεν είχε σπάσει, ολοκληρώθηκε με τη στάση του κ. Ιερωνύμου στο επεισόδιο μεταξύ στελέχους της Νίκης και της βουλευτού Καβάλας της Ν.Δ. κ. Δεληκάρη, η οποία δέχθηκε χαστούκι εντός ιερού ναού. Ο Αρχιεπίσκοπος πήρε δημόσια θέση, παρά το γεγονός ότι το περιστατικό ήταν μεταξύ δύο στελεχών κομμάτων και δεν εμπλεκόταν άμεσα η Εκκλησία, καταδικάζοντας αμέσως το συμβάν. Το επόμενο βήμα, που ήταν ένα τετ α τετ των κ. Μητσοτάκη και Ιερωνύμου, ήταν πλέον ώριμο. Η συνάντηση βεβαίως δεν έκλεισε όλες τις πληγές. Απλώς επανέφερε το εκκρεμές σε μια κανονικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου