οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Συνολικά πρόκειται να κατασκευαστούν 16 πολυτελείς κατοικίες, εκ των οποίων οι οκτώ στην Κηφισιά και οι άλλες οκτώ στην περιοχή της Βουλιαγµένης, όπου θα αναπτυχθούν δύο ξεχωριστά συγκροτήµατα. Ειδικότερα, στην Κηφισιά θα αναπτυχθεί έκταση 5,48 στρεµµάτων στη συµβολή των οδών Φιλαδελφέως και Μεθώνης. Το ποσοστό της αντιπαροχής ανέρχεται σε 50,14%. Αντιστοίχως στη Βουλιαγµένη σχεδιάζεται η ανάπτυξη έκτασης 1,34 στρεµµάτων επί της οδού Αλέκου Παναγούλη. Εκεί θα δηµιουργηθούν τέσσερις πολυτελείς κατοικίες, µε το ποσοστό της αντιπαροχής να διαµορφώνεται σε 43%. Το έτερο οικόπεδο που θα αναπτυχθεί οικιστικά στην ίδια περιοχή είναι επιφανείας 970 τ.µ. και βρίσκεται στη συµβολή των οδών Αργοναυτών και Σαπφούς. Στην προκειµένη περίπτωση το ποσοστό της αντιπαροχής έχει οριστεί σε 40,6% βάσει της προσφοράς που υποβλήθηκε στον σχετικό διαγωνισµό....

Από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"






ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Τρία συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών σε Κηφισιά και Βουλιαγμένη πρόκειται να αναπτύξει για λογαριασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής, που επικράτησε σε διαγωνισμούς που πραγματοποίησε η Εκκλησιαστική Υπηρεσία Οικονομικών.

Τρία συγκροτήµατα πολυτελών κατοικιών σε Κηφισιά και Βουλιαγµένη πρόκειται να αναπτύξει για λογαριασµό της Εκκλησίας της Ελλάδος ο όµιλος της Τεχνικής Ολυµπιακής. Συγκεκριµένα, η εισηγµένη επικράτησε σε διαδοχικούς διαγωνισµούς που πραγµατοποίησε η ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Υπηρεσία Οικονοµικών) προκειµένου να αξιοποιήσει οικόπεδα «φιλέτα» που διαθέτει η Εκκλησία µε τη µέθοδο της αντιπαροχής.

Συνολικά πρόκειται να κατασκευαστούν 16 πολυτελείς κατοικίες, εκ των οποίων οι οκτώ στην Κηφισιά και οι άλλες οκτώ στην περιοχή της Βουλιαγµένης, όπου θα αναπτυχθούν δύο ξεχωριστά συγκροτήµατα. Ειδικότερα, στην Κηφισιά θα αναπτυχθεί έκταση 5,48 στρεµµάτων στη συµβολή των οδών Φιλαδελφέως και Μεθώνης. Το ποσοστό της αντιπαροχής ανέρχεται σε 50,14%. Αντιστοίχως στη Βουλιαγµένη σχεδιάζεται η ανάπτυξη έκτασης 1,34 στρεµµάτων επί της οδού Αλέκου Παναγούλη. Εκεί θα δηµιουργηθούν τέσσερις πολυτελείς κατοικίες, µε το ποσοστό της αντιπαροχής να διαµορφώνεται σε 43%. Το έτερο οικόπεδο που θα αναπτυχθεί οικιστικά στην ίδια περιοχή είναι επιφανείας 970 τ.µ. και βρίσκεται στη συµβολή των οδών Αργοναυτών και Σαπφούς. Στην προκειµένη περίπτωση το ποσοστό της αντιπαροχής έχει οριστεί σε 40,6% βάσει της προσφοράς που υποβλήθηκε στον σχετικό διαγωνισµό.

Οι κινήσεις αυτές πιστοποιούν το επενδυτικό ενδιαφέρον της Τεχνικής Ολυµπιακής στην αγορά κατοικίας και ιδίως των πολυτελών κατασκευών, που επιτρέπουν και υψηλότερο περιθώριο κέρδους. Υπενθυµίζεται ότι ο όµιλος έχει προχωρήσει σε σηµαντικές επενδυτικές κινήσεις στον συγκεκριµένο τοµέα µετά την πώληση του Πόρτο Καρράς. Ειδικότερα, έχει υπογράψει ιδιωτικό συµφωνητικό µε την Intrum για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου αποτελούµενου από 186 ακίνητα, η πλειονότητα των οποίων είναι κατοικίες.

Με βάση την προσφορά που είχε υποβληθεί στον σχετικό διαγωνισµό, το τίµηµα της συναλλαγής θα ανέλθει σε 19,8 εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο προχωράει η διαδικασία του πολεοδοµικού και νοµικού ξεκαθαρίσµατος των ακινήτων, ώστε να µπορέσουν να µεταβιβαστούν στη θυγατρική Luxury Life, που θα είναι και το «όχηµα» για την αξιοποίηση του συγκεκριµένου χαρτοφυλακίου.

Υπενθυµίζεται ότι στη συγκεκριµένη εταιρεία έχουν συµφωνήσει να συµµετάσχουν µε ποσοστό 50% και µέλη της οικογένειας του κ. Παύλου Βαρδινογιάννη. Πρόκειται για µια στρατηγική συνεργασία ανάµεσα στις δύο πλευρές, µε επίκεντρο την αγορά κατοικίας, καθώς εκτιµάται ότι οι κατοικίες που περιλαµβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Intrum είναι πιθανό να χρειαστούν ενεργό διαχείριση, π.χ. µέσω αναβαθµίσεων και µεταπώλησης ή ακόµη και ενοικίασης. Παράλληλα η Luxury Life σχεδιάζει την ακόµη µεγαλύτερη εµπλοκή της στην αγορά ακινήτων µέσω της απόκτησης κι άλλων ακινήτων π.χ. µέσω πλειστηριασµών. 

Παράλληλα, εκτός από την αγορά ακινήτων, η Τεχνική Ολυµπιακή έχει αρχίσει να «ωριµάζει» και τις επενδύσεις που δροµολογεί στον τοµέα της πράσινης ενέργειας, που επίσης αποτελεί έναν από τους πυλώνες της στρατηγικής της µετά την πώληση του Πόρτο Καρράς και την αποεπένδυση από τον τοµέα των κατασκευών δηµοσίων έργων. Στις 19 Μαρτίου η εισηγµένη εξασφάλισε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τη ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Πελοποννήσου - ∆υτικής Ελλάδας για την ανάπτυξη µονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο. Η εν λόγω µονάδα θα δηµιουργηθεί σε ιδιόκτητη έκταση της εταιρείας, επιφάνειας 30 στρεµµάτων, στη Βιοµηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Πατρών. Η ετήσια δυναµικότητα της µονάδας θα είναι 999 kw.

Σκοπός του προτεινόµενου έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου, το οποίο θα παράγεται µέσω αναερόβιας χώνευσης, από µη επικίνδυνα οργανικά απόβλητα.

Τα κύρια προϊόντα του έργου θα είναι το βιοαέριο και το οργανικό λίπασµα, το οποίο θα παράγεται µέσω κοµποστοποίησης του στερεού υπολείµµατος της αναερόβιας χώνευσης της οργανικής ύλης. Το βιοαέριο θα καίγεται για την παραγωγή θερµικής και ηλεκτρικής ενέργειας και το οργανικό λίπασµα θα διατίθεται για δευτερεύουσες χρήσεις. Με βάση τον σχετικό σχεδιασµό, η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται θα πωλείται στον ∆Ε∆∆ΗΕ και θα τροφοδοτεί το δίκτυό του, µέρος της παραγόµενης θερµικής ενέργειας θα χρησιµοποιηθεί στη µονάδα για ιδιοκατανάλωση, ενώ το πλεόνασµα της θερµότητας µπορεί µελλοντικά να αξιοποιηθεί από γειτονικές εγκαταστάσεις.

Κέρδη 5,96 εκατ. το 2023

Κατά τη χρήση του 2023, ο ενοποιηµένος κύκλος εργασιών του οµίλου από συνεχιζόµενες δραστηριότητες ανήλθε σε 16,3 εκατ. ευρώ, σηµειώνοντας αύξηση κατά 16,6% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω πώλησης ναυλώσεων της θυγατρικής εταιρείας ROMA Holding, η οποία ελέγχει το 85% ενός πλοίου µεταφοράς εµπορευµατοκιβωτίων. Τα ενοποιηµένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαµορφώθηκαν σε 8,79 εκατ. ευρώ έναντι 6,6 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα ενοποιηµένα κέρδη µετά από φόρους ανήλθαν σε 5,96 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,3 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά 358%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου