οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Δεν μέτρησαν τα συμφέροντα της αγαπημένης σε όλη την Ένωση εκλογικής ομάδας των συνταξιούχων, που τα χαρακτηριστικά τους γοητεύουν κάθε κόμμα εξουσίας: είναι πολλοί, ψηφίζουν συστηματικά και συστημικά. Ταυτόχρονα, είναι και η πλέον ευάλωτη στην covid-19 ομάδα, για τούτο τα μέτρα που λαμβάνονται αποσκοπούν στη δική της προστασία. Και ενώ οι συνταξιούχοι baby boomers κινδυνεύουν από τον sars-cov-19, οι νέοι κινδυνεύουν από τις χαμηλές αμοιβές, την εργασιακή ανασφάλεια, την ανεργία - η επιδείνωσή τους σωρεύει θανάτους μακροπρόθεσμα. Όταν προστατεύονται αυτά δεν προστατεύεται η «οικονομία» αλλά οι νέοι άνθρωποι που πρέπει να εργαστούν και να ζήσουν - και να πληρώσουν τις συντάξεις των baby boomers. Το να εμφανίζεται ως «νεοφιλελεύθερη αναλγησία» το μοντέλο της σοσιαλδημοκρατικής εδώ και έναν αιώνα Σουηδίας είναι απλώς ηλιθιότητα...

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/10/20
 Από "ΤΑ ΝΕΑ"


Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλή θέση στις στατιστικές για την covid-19 (μόλις 57 θάνατοι/εκατομμύριο κατοικων) χάρη στην εξαιρετική «επίδοση» της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Από τον Οκτώβριο όμως οι θάνατοι αυξάνονται πολύ, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης - εκτός από μία, τη Σουηδία: και εκεί ο αριθμός κρουσμάτων έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το καλοκαίρι, όμως ο ημερήσιος αριθμός θανάτων καθηλώθηκε και είναι πολύ μικρός συγκριτικά με τις αντίστοιχου πληθυσμού χώρες: Σουηδία 3 - Ελλάδα 10 - Αυστρία 15 - Πορτογαλία 25 - Ουγγαρία 45 - Βέλγιο 65 - Τσεχία 130 (μ.ό. τελευταίων 7 ημερών, worldometers.info).

Το «σουηδικό μοντέλο» επέβαλε ελάχιστους περιορισμούς, με αποτέλεσμα: α) δεν διαταράχθηκαν σοβαρά οι κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, β) υπήρξαν πολλά θύματα στο επιδημικό κύμα της άνοιξης -κυρίως σε οίκους ευγηρίας- που στη συνολική κατάταξη θανάτων/εκατομμύριο φέρνουν τη χώρα πολύ ψηλά: 585, δεκαπλάσιοι της Ελλάδας. Αλλά με τα σημερινά δεδομένα, το μοντέλο φαίνεται να αποδίδει. Και σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ένωσης, είναι το μόνο μοντέλο που υιοθετήθηκε χωρίς την παρέμβαση πολιτικών αρχών: ο Folkhälsomyndigheten, ο σουηδικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας -αντίστοιχος του δικού μας αμαρτωλού ΕΟΔΥ- αποφάσιζε για τα μέτρα και στη συνέχεια η κυβέρνηση εφάρμοζε και η βουλή νομοθετούσε.

Ήτοι, στη Σουηδία δεν μέτρησαν τα συμφέροντα της αγαπημένης σε όλη την Ένωση εκλογικής ομάδας των συνταξιούχων, που τα χαρακτηριστικά τους γοητεύουν κάθε κόμμα εξουσίας: είναι πολλοί, ψηφίζουν συστηματικά και συστημικά. Ταυτόχρονα, είναι και η πλέον ευάλωτη στην covid-19 ομάδα, για τούτο τα μέτρα που λαμβάνονται αποσκοπούν στη δική της προστασία.

Και ενώ οι συνταξιούχοι baby boomers κινδυνεύουν από τον sars-cov-19, οι νέοι κινδυνεύουν από τις χαμηλές αμοιβές, την εργασιακή ανασφάλεια, την ανεργία - η επιδείνωσή τους σωρεύει θανάτους μακροπρόθεσμα. Όταν προστατεύονται αυτά δεν προστατεύεται η «οικονομία» αλλά οι νέοι άνθρωποι που πρέπει να εργαστούν και να ζήσουν - και να πληρώσουν τις συντάξεις των baby boomers. Το να εμφανίζεται ως «νεοφιλελεύθερη αναλγησία» το μοντέλο της σοσιαλδημοκρατικής εδώ και έναν αιώνα Σουηδίας είναι απλώς ηλιθιότητα.


Βεβαίως υπάρχουν και άλλες κρίσιμες παράμετροι -πρωτίστως η χωρητικότητα και η ανθεκτικότητα του ΕΣΥ κάθε χώρας- αλλά οι αυστηροί περιορισμοί ίσως δεν συνεπάγονται οπωσδήποτε λιγότερους θανάτους. Ας νοιαστούν άλλωστε και οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι: γιατί πρέπει να γίνει νέος εγκλεισμός των νέων και να μην επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα στους ανόητους που κάνουν επίδειξη αγιότητας και εξουσίας διασπείροντας τον ιό παντού, βέβαιοι ταυτόχρονα ότι οπωσδήποτε θα βρεθεί θέση σε ΜΕΘ για αυτούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου