οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

ΠΩΣ ΚΑΤΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ 1,32 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/10/20

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/10/20



ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Με την καταβολή των αναδρομικών συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ να ολοκληρώνεται την Πέμπτη, οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση θεραπείας προς τον e-ΕΦΚΑ για τα «κουρεμένα» αναδρομικά που έλαβαν. Τα ποσά που είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι συνταξιούχοι αφορούν τις περικοπές των κύριων συντάξεων, καθώς δεν καταβλήθηκαν αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο 2015 έως τον Μάιο 2016.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, όλοι οι συνταξιούχοι που έλαβαν «κουρεμένα» αναδρομικά θα πρέπει να υποβάλουν στον e-ΕΦΚΑ την αίτηση θεραπείας, καθώς η μη υποβολή της «θεωρείται ως αποδοχή της απόφασης που στέρησε από τους συνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα». Με την αίτηση οι συνταξιούχοι μπορούν να ζητήσουν:

- Την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1439/2020 της Ολομέλειας του ΣτΕ.

- Την καταβολή του ποσού για την επικουρική σύνταξη και των δώρων για το χρονικό διάστημα 11 μηνών, ήτοι από Ιουνίου 2015 μέχρι και Μαΐου 2016.

- Την έκδοση νέου εκκαθαριστικού της σύνταξης με όλα τα ποσά που δικαιούνται για το χρονικό διάστημα των 11 μηνών σύμφωνα με την υπ' αριθ. 1439/2020 απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ, προκειμένου να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Οσοι συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγές, θα λάβουν αυτά τα οποία θα τους καταβληθούν, που θα αφορούν περικοπές κύριας σύνταξης και από εκεί και πέρα θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους για ό,τι δεν τους καταβληθεί, που αφορά περικοπές του κρίσιμου 11μήνου (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016) για δώρα, επικουρικές κ.λπ. Υπάρχει βέβαια και κατηγορία συνταξιούχων που δεν θα λάβει τίποτα τώρα (χαμηλοσυνταξιούχοι), οι οποίοι προφανώς θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους κανονικά. Σημειώνεται ότι η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θέτει φραγμό στη δικαστική διεκδίκηση για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 31-7-2020, για τους δε συνταξιούχους Δημοσίου ο φραγμός τίθεται για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 8-10-2020.

Σήμερα αργά το απόγευμα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και ΔΕΗ τα αναδρομικά μαζί με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σήμερα καταβάλλονται τα αναδρομικά μαζί με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) για τα οποία η πίστωση στους λογαριασμούς έγινε χθες το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους. Παράλληλα μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει στους δικαιούχους κληρονόμους τους.

Ο e-ΕΦΚΑ έχει θέσει σε λειτουργία μια νέα εφαρμογή μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να δει και να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων» και να δει το ακριβές ποσό για τα αναδρομικά που έλαβε ή θα λάβει. Η νέα εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου