οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ "ΤΟ ΒΗΜΑ"...- ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΛΙΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΡΘΙΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ...- ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ!...- ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ...

Τέσσερα κύρια άρθρα, από φύλλα της σημερινής Κυριακής


πιο καυτών ημερών του Αυγούστου ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, σε συνθήκες ιδιαιτέρως πιεστικές, οι διαδικασίες μεταβίβασης, μετεγκατάστασης, αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης των δύο εφημερίδων και πλέον επανακυκλοφορούν πλήρεις, γραμμένες με αγάπη, ενθουσιασμό και με την πεποίθηση ότι θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι στη νέα εποχή.

Η νέα ιδιοκτησία, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, έχει πλήρη συνείδηση του ιστορικού βάρους που ανέλαβε, εγγυάται τη συνέχεια και αντιμετωπίζει με σεβασμό την κουλτούρα και τη δημοκρατική παράδοση των δύο φύλλων.

ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ έρχονται από πολύ μακριά. ΤΟ ΒΗΜΑ γεννήθηκε το 1922 και η έκδοσή του από τον Δημήτριο Λαμπράκη, στενό φίλο και συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, είχε μόνο σκοπό να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του ηττημένου έθνους έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή. ΤΑ ΝΕΑ εκδόθηκαν το 1931, στο μέσον της χρυσής τετραετίας Βενιζέλου και στον καιρό της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Από την έκδοσή τους οι δύο εφημερίδες αποτέλεσαν τους πυλώνες της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και υπήρξαν απόλυτες εκφράσεις της αστικοδημοκρατικής ελληνικής επανάστασης στα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Συνδέθηκαν με το μεγάλο κίνημα του δημοτικισμού, υποστήριξαν με πάθος την ξεχωριστή στα παγκόσμια χρονικά εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και εξελίχθηκαν σε εστίες τέχνης και πολιτισμού.

Οι δύο εφημερίδες, κοσμοπολίτικες και ανοιχτές στον κόσμο, υποδέχθηκαν τα σύγχρονα ρεύματα σκέψης και ιδεών και αποτέλεσαν βάσεις αστικού εκσυγχρονισμού.

Στις στήλες τους φιλοξενήθηκαν οι σημαντικότεροι των πνευματικών ανθρώπων της χώρας, από αυτές αναδείχθηκαν διανοητές, λογοτέχνες, ποιητές, επιστήμονες, δημιουργικοί επιχειρηματίες και φωτισμένοι πολιτικοί άνδρες, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στις δύσκολες και ματωμένες δεκαετίες που ακολούθησαν.

Αλλά και μετά τον πόλεμο στα χρόνια της εθνικής ανασυγκρότησης και της επούλωσης των πληγών του Εμφυλίου, ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ πρωταγωνίστησαν στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού της χώρας και συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών.
Αυτές οι αρχές και οι ίδιες δημοκρατικές παραδόσεις θα ορίσουν και τη νέα εποχή.

Τα χαρακτηριστικά, οι αξίες και η κουλτούρα που συνοδεύει τις δύο εφημερίδες θα διατηρηθούν στο ακέραιο.

ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ θα παραμείνουν δυναμικές εκφράσεις του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, θα τιμήσουν την ιστορία τους, θα ευνοήσουν την κίνηση των δημοκρατικών ιδεών και ρευμάτων και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την ευημερία και την προκοπή του ελληνικού λαού, από τους αγώνες και τις αγωνίες του οποίου εμπνεύστηκαν όσοι εδώ και έναν αιώνα υπηρέτησαν τη δημοσιογραφία από τις στήλες τους.

Ολοι εμείς που το προηγούμενο διάστημα παλέψαμε κόντρα σε όλους τους καιρούς για τη διάσωση των δύο εφημερίδων υποσχόμαστε άοκνες προσπάθειες για τον συνεχή εμπλουτισμό και τη μακροημέρευσή τους.

Με οδηγό βεβαίως την εγκυρότητα, την αντικειμενικότητα και πάντα με σεβασμό προς τους αναγνώστες, τους τελικούς και άδολους κριτές μας.

"ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 20/08/17

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 20/08/17

"Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου", 20/08/17

"Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 20/08/17

"Ο Φιλελεύθερος", 19/08/17
"ΧΑΡΑΥΓΗ", 20/08/17

"ΠΟΛΙΤΗΣ", 19/08/17


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου