οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

"...Η υπόθεση Καμμένου, ωστόσο, είναι γεγονός ότι έχει αφήσει το στίγμα της και επαναφέρει στο προσκήνιο τον προβληματισμό που υπάρχει ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη σκοπιμότητα της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Μολαταύτα, είναι απολύτως κατανοητό τοις πάσι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να σπάσει τώρα το προξενιό. Αντιθέτως, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αποτελεί μονόδρομο από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, όπως λέει ο Πρωθυπουργός, επιδιώκοντας την έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 21/08/17

ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ
Η υπόθεση των συνομιλιών του υπουργού Αμυνας με τον Γιαννουσάκη στοιχειώνει τον πολιτικό ορίζοντα της κυβέρνησης που ετοιμάζεται πυρετωδώς για φιέστα με success story στη ΔΕΘ και την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Στη ρουτίνα της καθημερινότητας μπαίνουν σταδιακά από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του στο Μαξίμου καθώς ξεκινούν οι πρώτες συσκέψεις για τον προγραμματισμό των άμεσων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης με κορωνίδα την επίσκεψη Μακρόν και τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα πλευρά της κυβέρνησης, ωστόσο, εξακολουθεί να πληγώνει το αγκάθι που ακούει στο όνομα «Πάνος Καμμένος». Η προσωρινή ανακωχή που είχε προκύψει μετά τον φονικό σεισμό στην Κω στα τέλη Ιουλίου και την αναβολή της συζήτησης επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το «Noor 1» και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Αμυνας με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη λαμβάνει τέλος. Η Βουλή, η οποία ξεκινά τις εργασίες της μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα την επόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τον Καμμένο. Γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στο Μαξίμου, το οποίο ήδη οχυρώνεται για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της αξιωματικής - και όχι μόνο - αντιπολίτευσης.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει απόφαση για τον ακριβή χρόνο της συζήτησης επί του αιτήματος της ΝΔ. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα του κοινοβουλευτικού έργου και τα νομοσχέδια που θέλει να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, όπως το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα, αλλά και τη συγκυρία της επίσκεψης του γάλλου προέδρου στην Αθήνα και τη ΔΕΘ από τις 7 Σεπτεμβρίου κι έπειτα, το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σφιχτό. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση επί του αιτήματος για τον Καμμένο μπορεί να μη διεξαχθεί πριν από τη Διεθνή Εκθεση. Κάτι το οποίο απεύχεται, όμως, ο κ. Τσίπρας, δεδομένου ότι δεν επιθυμεί να ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη και να διαλυθεί εκεί το success story που θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στην οικονομία από «ενοχλητικές» ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον συγκυβερνήτη του.

Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch - εξέλιξη για την οποία στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι δικαιώνει την επιλογή τους για έξοδο στις αγορές και τη γενικότερη πολιτική που ακολουθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης - στόχος του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι να παρουσιάσουν προοπτική που βασίζεται στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας. Ετσι, το γενικότερο μότο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα θα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Η υπόθεση Καμμένου, ωστόσο, είναι γεγονός ότι έχει αφήσει το στίγμα της και επαναφέρει στο προσκήνιο τον προβληματισμό που υπάρχει ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη σκοπιμότητα της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Μολαταύτα, είναι απολύτως κατανοητό τοις πάσι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να σπάσει τώρα το προξενιό. Αντιθέτως, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αποτελεί μονόδρομο από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, όπως λέει ο Πρωθυπουργός, επιδιώκοντας την έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ. Από την άλλη πλευρά, και ο Καμμένος φαίνεται να κατανοεί πως η παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα τον κρατά στο απυρόβλητο, την ώρα μάλιστα που οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις να παλεύουν για το όριο εισόδου στη Βουλή. Νωπές είναι, άλλωστε, οι μνήμες από την ενόχληση που εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας για τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση σχετικά με την Εκκλησία και τον ρόλο της στη σύγχρονη κοινωνία, την οποία, όμως, έσπευσε άμεσα να μαζέψει ο ίδιος, τονίζοντας πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα προχωρήσουν μαζί μέχρι τέλους».
Οπως παραδέχονται ακόμη και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση του Τσίπρα και των συνεργατών του να επιχειρήσουν «αριστερή στροφή» αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναδείξει με εμφατικό τρόπο και άλλες ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δημιουργώντας τριβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο - με το ενδεχόμενο να διαταράξουν την ισορροπία και να απειλήσουν τη συνοχή της κυβέρνησης να μην μπορεί να αποκλειστεί.
Σε κάθε περίπτωση, επανέρχεται στην επιφάνεια η παραδοχή κυβερνητικών στελεχών πως η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι αναγκαστική και πολύ δύσκολη, ιδιαίτερα μετά την «πόρτα» που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον διαγκωνισμό τους για την επιρροή στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οσο για το αν ο ίδιος ο Καμμένος και τα πεπραγμένα του συνιστούν προσωπική φθορά για τον Τσίπρα, σίγουρα η ταύτισή τους μόνο κακό μπορεί να κάνει στον Πρωθυπουργό, όπως παραδέχονται συνομιλητές του, παρά την κάλυψη που εκείνος εμφανίζεται να παρέχει στον συγκυβερνήτη του και στη σχέση τους που εξελίσσεται σαν το γνωστό «κράτα με να σε κρατώ».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΑΟΡΑΤΟ» ΤΣΙΠΡΑ
Οι φωτιές στη Βορειοανατολική Αττική έσβησαν, αλλά αναζωπυρώθηκε το μέτωπο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ σχετικά με το πού βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας τα πρώτα 24ωρα των πύρινων μετώπων.

Τις πολιτικές φλόγες μάλιστα τροφοδοτεί η έμμεση παραδοχή του Μαξίμου, με ένα από τα συνήθη non paper, ότι ο Πρωθυπουργός το τριήμερο που καιγόταν η ΒΑ Αττική βρισκόταν σε διακοπές και ενεργοποιήθηκε εκ των υστέρων για την επιτόπια επιθεώρηση. Επίσης, δίνει συνέχεια σε προηγούμενο σχόλιο - προτροπή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «καλή επιστροφή στην ξαπλώστρα του», εγκαλώντας τον ξανά για την ακύρωση της επίσκεψής του στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, όταν - κατά το Μαξίμου - αντιλήφθηκε ότι σ' αυτό βρίσκονταν ήδη Τζανακόπουλος - Τόσκας.

«Ο Πρωθυπουργός διέπραξε το αδιανόητο ατόπημα να βρίσκεται εκτός Αθηνών το Σαββατοκύριακο πριν το Δεκαπενταύγουστο. Εφτασε μάλιστα στο έσχατο σημείο ανηθικότητας: επέστρεψε εσπευσμένα λόγω των πυρκαγιών», σημειώνεται στο non paper του Μαξίμου, πριν αρχίσουν ξανά οι προτροπές προς την πλευρά της οδού Πειραιώς: «Θα προτείναμε στη ΝΔ να προσπαθήσει τουλάχιστον να σοβαρευτεί λίγο. Αν πάλι αυτό είναι ανέφικτο, είμαστε στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσουμε επακριβώς για το τι ακριβώς έφαγε και τι ώρα κοιμήθηκε ο Πρωθυπουργός στις ολιγοήμερες διακοπές του», καταλήγει το κυβερνητικό σημείωμα.
Νωρίτερα, η ΝΔ καλούσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει «ποιος είναι ο τόπος των διακοπών του, πού βρισκόταν τις ημέρες που μαίνονταν οι φωτιές σε διάφορα σημεία της χώρας» και ειδικότερα: «Πού βρέθηκε στις 15 Αυγούστου και γιατί εμφανίστηκε στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής μετά την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς; Βάσει ποίων στοιχείων οι υπουργοί του μιλούσαν για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του, την ίδια στιγμή που εκείνος έκανε διακοπές;».

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία σκηνή από τα... προσεχώς της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς η κυβέρνηση θα δέχεται στο εξής το σφυροκόπημα της ΝΔ για θέματα της καθημερινότητας, αφού η επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου επιτάσσει τη στροφή στα θέματα αυτά, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ομοίως, εικόνα από το εγγύς μέλλον αποτελούν το ύφος και ο τόνος με τον οποίο διεξάγεται η αντιπαράθεση.

Επί του θέματος, από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο στόχαστρο της γαλάζιας κριτικής ότι συντόνιζε με... τιτιβίσματα στο twitter - κάτι για το οποίο εμμέσως δέχθηκε και φίλια πυρά από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Η κατόπιν εορτής επίσκεψή του στα καμένα της ΒΑ Αττικής έκανε, όμως, τα πράγματα χειρότερα, δεδομένου ότι η δικαιολογία που ψέλλισε πως «η καταστροφή ήταν δέκα φορές μικρότερη από την αντίστοιχη του 2009 στην ίδια περιοχή» δεν έδειξε να πείθει.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ. Σε ό,τι αφορά το «σχέδιο αποσταθεροποίησης» που έσπευσε να υιοθετήσει εξαρχής ως σενάριο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέσω διαρροών - εκδοχή που υποστηρίχθηκε και από κυβερνητικά στελέχη, απορρίφθηκε τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο όσο και εκ των υστέρων από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα. Αποτελεί ωστόσο σενάριο που εξακολουθεί να βρίσκει υποστηρικτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Εύλογη είναι λοιπόν η απορία που διατύπωσε (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης: «Αν επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης, όπως υπαινίχθηκαν από την κυβέρνηση, τότε πού ήταν ο Πρωθυπουργός να το αντιμετωπίσει; Διότι δεν γίνεται να καταγγέλλεις σχέδια αποσταθεροποίησης και την ίδια στιγμή να είσαι εξαφανισμένος», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου