οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

"..Μεταξύ εκείνων που απορρίπτουν ακόμη και την ίδια τη λογική της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι και η ομάδα των 53+. Η εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την επανεμφάνισή της χθες με νέο κείμενο στο οποίο όχι μόνο προτάσσει ως κεντρικό καθήκον της κυβέρνησης την παραγωγή έργου, αλλά ουσιαστικά τονίζει ότι το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα που συνδέεται με το Σύνταγμα είναι αυτό της ποινικής ευθύνης υπουργών. Ειδικά για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας «είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας». Την πινελιά τους βάζουν οι 53+ και για το θέμα του εκλογικού νόμου υπενθυμίζοντας στο Μαξίμου πως κατά παράδοση της Αριστεράς πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"
]
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 17-19/06/16

Ενας Πρόεδρος, μια εκλογή και μια αναθεώρηση:Τα σχέδια του Μαξίμου για άμεση εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από τον λαό και επαναφορά των προεδρικών αρμοδιοτήτων στα επίπεδα του 1975

Της Βούλας Κεχαγιά


Θα μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό; Η απάντηση που δίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στον Πρωθυπουργό είναι καταφατική και μάλιστα ενισχύεται και από σειρά επιχειρημάτων υπέρ της ανάδειξης του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα από τη βάση.


Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ξεκάθαρα στους συνεργάτες του ότι «είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση» και εξ αυτού του λόγου έχει γίνει ήδη αποδέκτης εισηγήσεων για προεδρική εκλογή από τον λαό. Και όχι μόνο αυτό. Η πρόταση για εκλογή Προέδρου από τη βάση συνοδεύεται και από τη θεωρία πως συγχρόνως θα πρέπει να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του πρώτου τη τάξει θεσμικού παράγοντα. «Τα συζητάμε όλα» είναι το σχόλιο στελεχών που κινούνται στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα.


Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η Αριστερά έχει μία πρώτης τάξης ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το momentum και να προχωρήσει σε μεγάλες τομές για τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός πιστεύει και αυτό έχει επισημάνει στους συνομιλητές του ότι η εκλογή του Προέδρου από τη βάση δεν συνιστά απαραιτήτως μετάβαση σε προεδρικό πολίτευμα. Το ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μια συζήτηση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου δεν σημαίνει πως θα υιοθετήσει ένα σύστημα τύπου Γαλλίας ή Βενεζουέλας, είναι το μήνυμα που στέλνει στους συνεργάτες του και σε όλους όσοι θα αναλάβουν να συγκροτήσουν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Επομένως γίνεται αντιληπτό πως στο μυαλό του επεξεργάζεται τη διατήρηση της Προεδρευομένης Δημοκρατίας πάνω στο μοντέλο Αυστρίας ή Πορτογαλίας. «Δεν σημαίνει αλλαγή του πολιτεύματος» επαναλαμβάνει σε όσους τον ρωτούν εάν προτίθεται να προχωρήσει σε μια τόσο ριζική τομή.


Θεσμικός πόλος
Στο Μαξίμου ήδη έχουν γίνει αρκετές εξαντλητικές συζητήσεις γύρω από το θέμα της εκλογής Προέδρου από τον λαό. Ο Τσίπρας σε επίπεδο κυβέρνησης βρίσκει ευήκοα ώτα. Η ιστορία του κόμματος είναι όμως διαφορετική. Γενικώς η κρατούσα άποψη στην Αριστερά είναι πως ένας μονοπρόσωπος θεσμός όπως αυτός του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν συντρέχει λόγος να εκλέγεται άμεσα, επομένως η έμμεση εκλογή του από τον λαό μέσω της Βουλής δεν συνιστά πρόβλημα. Αυτήν την άποψη θα προσπαθήσει να καταρρίψει ο Πρωθυπουργός και εντός της Κουμουνδούρου, ενδεχομένως και σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος όπου αναμένεται να γίνει εκτεταμένη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές. «Γιατί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι κάτι το αριστερό;» έχει ερωτηθεί πολλάκις ο Αλέξης Τσίπρας από συντρόφους του τις τελευταίες ημέρες. Η απάντηση που δίνουν ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες είναι πως η κυβέρνηση επιθυμεί τη δημιουργία ενός δεύτερου ισχυρού θεσμικού πόλου στη δημοκρατία που θα έχει εξασφαλίσει τη λαϊκή εντολή. Κοινώς ενός θεσμικού αντίβαρου στην εκάστοτε κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο. «Τα αντίβαρα σταθεροποιούν και εμβαθύνουν τη δημοκρατία» απαντούν από το Μαξίμου σε εκείνους που αμφισβητούν την αναγκαιότητα μιας τέτοιας θεσμικής αλλαγής.


Ομως μεταξύ εκείνων που απορρίπτουν ακόμη και την ίδια τη λογική της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι και η ομάδα των 53+. Η εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την επανεμφάνισή της χθες με νέο κείμενο στο οποίο όχι μόνο προτάσσει ως κεντρικό καθήκον της κυβέρνησης την παραγωγή έργου, αλλά ουσιαστικά τονίζει ότι το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα που συνδέεται με το Σύνταγμα είναι αυτό της ποινικής ευθύνης υπουργών. Ειδικά για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας «είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας». Την πινελιά τους βάζουν οι 53+ και για το θέμα του εκλογικού νόμου υπενθυμίζοντας στο Μαξίμου πως κατά παράδοση της Αριστεράς πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική.


Στα επιχειρήματα πάντως εκείνων που εισηγούνται την ανάδειξη Προέδρου από τη βάση προστίθεται και αυτό της δυσκολίας ανάδειξης αυτοδύναμων κυβερνήσεων, εξέλιξη που ευνοεί τη λειτουργία ενός παράλληλου πόλου εκτελεστικής εξουσίας στη χώρα.

Ενισχυµένες αρµοδιότητες
Στις σκέψεις του Μαξίμου είναι και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας που εκλέγεται από τον λαό. «Θέλουμε τουλάχιστον τις αρμοδιότητες που είχε το '75» λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με τη συγκρότηση της κυβερνητικής πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τι ίσχυε όμως το 1975 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Μεταξύ άλλων ο ανώτατος πολιτειακός παράγων μπορούσε να προκηρύσσει δημοψήφισμα, να διαλύει τη Βουλή, να προεδρεύει του Υπουργικού Συμβουλίου και να απευθύνει διαγγέλματα προς τον λαό. «Οι αρμοδιότητες αυτές δεν ασκήθηκαν ποτέ» σχολιάζει συνταγματολόγος του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι όχι μόνο πρέπει να επανέλθουν αλλά και να εμπλουτιστούν.


Η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει ακόμη και την πρόταση για δυνατότητα καθαίρεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, από τη στιγμή που έχει εκλεγεί από τη βάση. Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι η ιδέα αυτή ισχύει ήδη στο εξωτερικό και εφαρμόζεται στους ριζοσπαστικούς προέδρους της Λατινικής Αμερικής, ωστόσο έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ όπου για παράδειγμα ο επί οκτώ χρόνια κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ εξελέγη μετά την παύση του προηγούμενου κυβερνήτη των Δημοκρατικών από το σώμα των εκλογέων.


Το Μαξίμου δεν δείχνει να ανησυχεί για πιθανές ιδεολογικές αντιπαραθέσεις που θα έχει με αντίπαλα πολιτικά κόμματα στο πεδίο των θεσμικών τομών. «Θα αναμετρηθούμε στο ιδεολογικό επίπεδο» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν οι αλλαγές. Σε ό,τι αφορά το ποιοι θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα οι ίδιες πηγές τονίζουν πως το Σύνταγμα θέτει έναν ηλικιακό περιορισμό δίνοντας τη δυνατότητα στους άνω 45, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν τη δυνατότητα τροποποίησης του συγκεκριμένου ορίου. Επομένως, για παράδειγμα, υποψήφιος θα μπορούσε να είναι κάποιος που θα συγκέντρωνε 100.000 υπογραφές!


Κίνητρο επανόδου
Το Μαξίμου γνωρίζει καλά πως η αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου ανακατεύει την πολιτική τράπουλα και δίνει δυνατότητα επαναφοράς στο προσκήνιο σε φιγούρες που θεωρητικά είχαν αποσυρθεί από το παιχνίδι. Το θεσμικό αντίβαρο που επικαλείται το Μαξίμου για να προωθήσει την αλλαγή στην προεδρική εκλογή ενδεχομένως να προκαλεί και πολιτικό αντίβαρο. Ενας δεξιός Πρόεδρος στο 19 της Ηρώδου του Αττικού ενδεχομένως να ικανοποιούσε την ανάγκη των συντηρητικών - φιλελεύθερων ψηφοφόρων να αναδείξουν ένα πρόσωπο της Κεντροδεξιάς χωρίς να «ενοχλούνται» τόσο από τη διατήρηση ενός αριστερού κόμματος στη διακυβέρνηση της χώρας. Ομοίως ένας Πρόεδρος προερχόμενος από την Αριστερά - συζήτηση που έχει ανοίξει επί διακυβέρνησης Καραμανλή - θα μπορούσε να λαμβάνει λόγω ενισχυμένων αρμοδιοτήτων πρωτοβουλίες που θα απέφευγε η κυβέρνηση. Το Μαξίμου ανοίγοντας τη βεντάλια της συνταγματικής αναθεώρησης έχει πάντα στο μυαλό του πως ακόμη και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έχει εισηγηθεί στο πρόσφατο παρελθόν με την ιδιότητα του επικεφαλής της επιτροπής για το πολιτικό σύστημα της ΝΔ την εκλογή του Προέδρου από τη βάση, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως αυτό δεν θα είχε καταστεί εφικτό από τη Βουλή. Ομοίως, υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου έχει ταχθεί ο παρ' ολίγον προτεινόμενος για το ύπατο αξίωμα Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος ουδέποτε έκρυψε την επιθυμία του να γίνει ο πρώτος πολίτης της χώρας. Ακόμη και ο Κώστας Καραμανλής θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για την επανάκαμψή του μέσω της προεδρικής εκλογής από τη βάση σε περίπτωση που κάτι τέτοιο προβλεπόταν από το Σύνταγμα. Αλλωστε ο ίδιος φέρεται να έχει πει σε ανύποπτο χρόνο σε συνομιλητές του πως εάν το πολίτευμα της χώρας κινούνταν προς την κατεύθυνση μιας Προεδρικής Δημοκρατίας ενδεχομένως και να έδειχνε διαθεσιμότητα. Οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους καραμανλικούς παραμένουν άλλωστε ζεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου