οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Το αντι-drone σύστημα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που βρίσκεται από τις αρχές Μαρτίου στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Aspides, έχει εμβέλεια περίπου 5 ναυτικών μιλίων, ανάλογη δηλαδή του βεληνεκούς του πρωραίου πυροβόλων των 127 χιλιοστών. Σημειώνεται πως η «ΥΔΡΑ» στις δύο εμπλοκές που είχε μέχρι σήμερα εναντίον μη επανδρωμένων των Χούθι, χρησιμοποίησε το πυροβόλο ως μέσο αποτροπής, πετυχαίνοντας μάλιστα και μία κατάρριψη. Με την ανάπτυξη της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» θα δοκιμαστεί στην πράξη και το νέο σύστημα, το οποίο, στη θεωρία τουλάχιστον, μπορεί να «τυφλώνει» ή να αποπροσανατολίζει τα UAV πριν εισέλθουν στην εμβέλεια των όπλων του πλοίου. Πρόκειται για ένα σύστημα «soft kill» που θα ενισχύσει τις δυνατότητες αποτροπής της ελληνικής φρεγάτας και αν αποδειχθεί ικανό, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί και σε άλλες μονάδες του Στόλου...

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"











Νέο αντι-drone στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» –
Ετοιμάζεται για την Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αναμένεται να αντικαταστήσει 
την «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα στα τέλη Μαΐου

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ


Με νέο, ακόμη πιο ισχυρό σύστημα αντι-drone θα είναι εξοπλισμένη η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» η οποία θα αντικαταστήσει την «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα περί τα τέλη Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το νέο ηλεκτρονικό σύστημα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα έχει μεγαλύτερη ισχύ και άρα μεγαλύτερη εμβέλεια ώστε να προκαλεί παρεμβολές στην επικοινωνία του drone με τον χειριστή του σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι το αντι-drone σύστημα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που βρίσκεται από τις αρχές Μαρτίου στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Aspides, έχει εμβέλεια περίπου 5 ναυτικών μιλίων, ανάλογη δηλαδή του βεληνεκούς του πρωραίου πυροβόλων των 127 χιλιοστών. Σημειώνεται πως η «ΥΔΡΑ» στις δύο εμπλοκές που είχε μέχρι σήμερα εναντίον μη επανδρωμένων των Χούθι, χρησιμοποίησε το πυροβόλο ως μέσο αποτροπής, πετυχαίνοντας μάλιστα και μία κατάρριψη.

Με την ανάπτυξη της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» θα δοκιμαστεί στην πράξη και το νέο σύστημα, το οποίο, στη θεωρία τουλάχιστον, μπορεί να «τυφλώνει» ή να αποπροσανατολίζει τα UAV πριν εισέλθουν στην εμβέλεια των όπλων του πλοίου. Πρόκειται για ένα σύστημα «soft kill» που θα ενισχύσει τις δυνατότητες αποτροπής της ελληνικής φρεγάτας και αν αποδειχθεί ικανό, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί και σε άλλες μονάδες του Στόλου.

Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» – Φωτ.: Πολεμικό Ναυτικό

Πυρετός προετοιμασιών


Οι τεχνικοί του ΠΝ εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς για την προετοιμασία της φρεγάτας «ΨΑΡΑ», ώστε το πλοίο να αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου. Η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ επελέγη ως η μόνη διαθέσιμη μονάδα καθώς η «ΣΠΕΤΣΑΙ» συμμετέχει στην επιχείρηση UNIFIL του ΟΗΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και η «ΣΑΛΑΜΙΣ» βρίσκεται σε ακινησία μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Μετά το Πάσχα, η F-454 «ΨΑΡΑ» θα ξεκινήσει τις εν πλω δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλα τα συστήματα του πλοίου λειτουργούν στην εντέλεια. Ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δοθεί στα ηλεκτρονικά, ραντάρ και αισθητήρες αλλά και τα οπλικά συστήματα. Αλλωστε, η ηγεσία του ΓΕΝ έχει ξεκαθαρίσει πως τα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση Aspides πρέπει να διαθέτουν δύο πλήρως λειτουργικά συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, αντιαεροπορικούς και πυραύλους επιφανείας, ενώ, όπως και στην περίπτωση της «ΥΔΡΑ», στη φρεγάτα θα βρίσκεται και το οργανικό ελικόπτερο S-70 εξοπλισμένο με πυραύλους επιφανείας Penguin και κατευθυνόμενους Hellfire.


Στόχος των Χούθι το ελληνόκτητο «Cyclades», άλλο ένα εμπορικό και δύο πολεμικά πλοία

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ναυτικού επιτελείου, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα αποπλεύσει από τον Ναύσταθμο στα τέλη Μαΐου και θα κατευθυνθεί προς το λιμάνι του Τζιμπουτί, αφού πρώτα διέλθει από τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας σε κατάσταση γενικού συναγερμού, καθώς η περιοχή αποτελεί την πιο επικίνδυνη θαλάσσια οδό του πλανήτη. 

Στο Τζιμπουτί θα παραμείνει μαζί με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» για μερικές ημέρες, προτού ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα. Ο παράλληλος ελλιμενισμός θα γίνει με σκοπό ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, που εγκαταστάθηκε στην «ΥΔΡΑ» ώστε το ελληνικό πλοίο να «μιλά» με τα αμερικανικά και βρετανικά της «Prosperity Guardian», να μεταφερθεί στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ». Η επόμενη αντικατάσταση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου, με τη «ΣΠΕΤΣΑΙ» να θεωρείται ως το πιθανότερο πλοίο για την αποστολή.

Μπαράζ επιθέσεων

Η «ΥΔΡΑ» τέθηκε για μία ακόμη φορά σε γενικό συναγερμό το βράδυ της Μ. Δευτέρας καθώς κατευθυνόταν στον βόρειο τομέα του Κόλπου του Αντεν για να παραλάβει ένα ελληνικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο που διέσχιζε τα στενά συνοδεία της ιταλικής FREMM «FASAN».

Σε εξέλιξη βρισκόταν μια μαζική επίθεση των Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τις συμμαχικές δυνάμεις να δημιουργούν «ομπρέλα» αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις απειλές. Λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ η ιταλική FREMM κατέρριψε ένα από τα εχθρικά UAV και στη συνέχεια παρέδωσε το εμπορικό πλοίο στην «ΥΔΡΑ», η οποία το συνόδευσε μέχρι τον ανατολικό τομέα του Κόλπου του Αντεν.


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/04/24

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Ηπιο επιτυχημένη συνταγή αποτυχίας στις διεθνείς σχέσεις είναι η εκ των προτέρων προεξόφληση των προθέσεων του –όποιου– αντιπάλου, με βάση τις προκαταλήψεις στις οποίες υποκύπτεις. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την τραυματική έξοδο από τα μνημόνια, άρχισε να γίνεται πιο εντατικά μια συζήτηση και στην Ελλάδα («εκτός» έχει αρχίσει αρκετό καιρό) για τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, που λόγω της υψηλής τεχνολογίας επηρεάζει το σύνολο κάθε ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Οσο, λοιπόν, πασχίζουμε να σταθούμε όρθιοι, αξιοποιώντας εργαλεία του προηγούμενου αιώνα, ο υπόλοιπος κόσμος γυρίζει. Οσο, λοιπόν, η Ελλάδα ενδοσκοπούσε, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαρρήγνυε τις κοινωνικές και οικονομικές δομές του κεμαλικού κράτους κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον, για την εγκαθίδρυση του νέου καθεστώτος. Και δεύτερον, για τη «χαλάρωση» (και όχι διακοπή) των δεσμών με τη Δύση. Ολα αυτά γίνονται, βεβαίως, με παρονομαστή την πολιτική παράδοση της Τουρκίας, δηλαδή τον εκλογικά αναδεδειγμένο κρατικό αυταρχισμό.

Στην Ελλάδα, συνεχίζεται η ψευδαίσθηση ότι ο δυτικός παράγοντας παραμένει καίριας σημασίας στην προσπάθεια εξωτερικής αντιρρόπησης της Τουρκίας. Ενώ η Αγκυρα κάνει την ίδια ώρα μπίζνες με τη Μόσχα και την Τεχεράνη, όντας «μέσα και έξω» στην Ουκρανία, η μοναδική χώρα η οποία παρουσιάζεται ανοιχτά ακόμη και σε επίπεδο ΝΑΤΟ ως μία από τις οδούς που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Μαζί και ο ρόλος που διαδραματίζει στη Μέση Ανατολή, με τα γνωστά αποτελέσματα και τις αξιώσεις σε μια περιοχή σφοδρών γεωπολιτικών συγκρούσεων και διαρκών ανακατατάξεων. Για να μη γίνει αναδρομή στις παλιότερες ελπίδες περί εκ βάθρων εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, στα πρότυπα δυτικής δημοκρατίας.

Το δυτικό θυμιατήρι δεν τρομάζει πια την Αγκυρα, καθώς μαζί με την οικονομική επιρροή, προς τα ανατολικά κυλάει αργά, αλλά σταθερά, και το πολιτικό βάρος του κόσμου. Φαίνεται, για παράδειγμα, πόσο τρομάζει το Βερολίνο από την ψήφο των Τούρκων της Γερμανίας και πώς ο Ερντογάν δεν διστάζει να τους αξιοποιήσει στις πιέσεις του προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ είναι το προφανές στιβαρό αντίβαρο από πλευράς δυτικού κόσμου. Ωστόσο, ποιος ξέρει αν το μπρα ντε φερ αυτό συνεχιστεί σε περίπτωση που επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο μετρ του παζαριού, Ντόναλντ Τραμπ.

Δυστυχώς, τα δείγματα δεν είναι ευχάριστα, ούτε και διαφαίνεται κάποια τρομερή εξέλιξη που θα φέρει την Ελλάδα σε θέση πλεονεκτική τα επόμενα χρόνια. Το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που πάνε όλα στραβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου