οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του, δεσμεύτηκε να παραμείνει με ακόμα περισσότερη δύναμη από πριν, κάλεσε σε έναν συλλογικό προβληματισμό προκειμένου να επέλθει κάθαρση και αναγέννηση της πολιτικής ζωής, και μίλησε για ένα παγκόσμιο κίνημα αντίδρασης που «θέλει να επιβάλει την ανάδρομη ατζέντα του μέσω της συκοφαντίας και του ψεύδους, μέσω του μίσους, της υποκίνησης φόβων και της εκτόξευσης απειλών»....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"
 
"ΤΑ ΝΕΑ", 30/04/24

















Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας αποφάσισε τελικά να μην αποχωρήσει από τη θέση του, καλώντας τους Ισπανούς σε προβληματισμό για να επέλθει κάθαρση της πολιτικής ζωής

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

«Αν δεν πούμε «φτάνει!», τότε αυτή η υποβάθμιση της δημόσιας ζωής θα καταδικάσει το μέλλον της χώρας μας». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε την απόφασή του να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης, για την οποία βάρυνε, όπως είπε, η κινητοποίηση των πολιτών υπέρ του. Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του, δεσμεύτηκε να παραμείνει με ακόμα περισσότερη δύναμη από πριν, κάλεσε σε έναν συλλογικό προβληματισμό προκειμένου να επέλθει κάθαρση και αναγέννηση της πολιτικής ζωής, και μίλησε για ένα παγκόσμιο κίνημα αντίδρασης που «θέλει να επιβάλει την ανάδρομη ατζέντα του μέσω της συκοφαντίας και του ψεύδους, μέσω του μίσους, της υποκίνησης φόβων και της εκτόξευσης απειλών».

Νωρίς για αξιολόγηση

Ετσι γράφτηκε προς το παρόν ο επίλογος της πολιτικής κρίσης στην Ισπανία που προκάλεσε η αιφνίδια ανακοίνωση του πρωθυπουργού πως θα ανέστελλε για μερικές ημέρες τα καθήκοντά του προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί αποδίδοντας τη δικαστική έρευνα σε βάρος της συζύγου του σε σκευωρία των πολιτικών του αντιπάλων. Ο αντίκτυπος της κίνησης αυτής πάντως είναι ακόμη νωρίς να αξιολογηθεί. Βέβαιον είναι πως η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την αναποφασιστικότητα που τον κατηγορεί ότι επέδειξε ως ηγέτης. Οι πιο σκληροί επικριτές του τού χρεώνουν τακτικισμό και θεατρινίστικες αντιδράσεις.

Ο Αλμπέρτο Φεϊχό, επικεφαλής του μεγαλύτερου, κεντροδεξιού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος (PP), που είχε αρχικά καταγγείλει την κίνηση του Σάντσεθ την περασμένη εβδομάδα ως μια πράξη «ναρκισσισμού», αδιανόητη «για ένα ώριμο άτομο», μετά την ανακοίνωσή του ότι παραμένει στην πρωθυπουργία σχολίασε: «Αυτό δεν είναι κωμωδία. Αυτό είναι τραγωδία». Και η Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο (PP), επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, ανέφερε ότι ο Σάντσεθ «εκμεταλλεύτηκε τις πέντε ημέρες για να βρει πώς να επιτεθεί σε δικαστές, πολιτικά κόμματα και τον ανεξάρτητο Τύπο», ακολουθώντας το αξίωμα «ή είσαι μαζί μου ή εναντίον μου».

Ακόμα και μεταξύ των μικρών κομμάτων που υποστηρίζουν τον συνασπισμό του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, η αντίδραση ήταν ανάμεικτη. Κάποιοι συμφώνησαν με την τοποθέτησή του ενώ άλλοι ήταν πιο επικριτικοί. Ο Γκαμπριέλ Ρουφιάν της Καταλανικής Δημοκρατικής Αριστεράς, τις ψήφους της οποίας χρειάζεται ο Σάντσεθ, είπε ότι η πενθήμερη παύση θα αποδειχθεί «κακό παράδειγμα εάν δεν κάνει τίποτα γιατί θα ήταν μια πράξη επιπολαιότητας και όχι κάτι αληθινό».

Ενημέρωσε τον βασιλιά

Προτού ανακοινώσει τις αποφάσεις του χθες το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ενημέρωσε τον βασιλιά Φίλιππο Στ’. Η κυβέρνησή του θα αναζητήσει εκ νέου τον βηματισμό της ύστερα από μία εβδομάδα αναταραχής, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν πολλά ενδεχόμενα. Στα πιθανά σενάρια, τον δικό του χώρο κατέλαβε και η προοπτική να προωθηθεί στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς οι Σοσιαλιστές επιθυμούν διακαώς να προέλθει από τα μέλη τους αυτός που θα διαδεχθεί τον Σαρλ Μισέλ. 

Το Politico είχε βάλει μία ακόμα διάσταση, επισημαίνοντας πως η κατάρρευση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας θα είχε συνέπειες και στην ικανότητα των Σοσιαλιστών να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκολας Σμιτ, βασικός υποψήφιος για το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις εκλογές του Ιουνίου, δήλωσε ότι στέκεται δίπλα στον Σάντσεθ και την οικογένειά του.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Πέδρο Σάντσεθ, ζητώντας του να παραμείνει στη θέση του, ενώ οι αντίπαλοί του «χρέωναν» στον πρωθυπουργό παραμέληση των καθηκόντων του και διεκδίκηση με κυνικό τρόπο της συμπάθειας των Ισπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου