οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Στην Πάρο λόγου χάριν, αν τελικά τοποθετηθούν, οι Α/Γ των 90-100 μ. ύψους θα είναι ορατές από το 84% του νησιού. Ακόμα πιο ανησυχητική διάσταση αποτελούν οι διαχρονικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις των χερσαίων Α/Γ. Αρκεί να σκεφτούμε ότι, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι επενδυτές, είναι αντικειμενικά αδύνατο να αποκατασταθεί το περιβάλλον από τις επιπτώσεις οι οποίες θα προκύψουν από την οδοποιία που σχεδιάζεται ειδικά για τη διέλευση των βαρέων οχημάτων που απαιτούνται για την εγκατάστασή τους. Οι ειδικών διαστάσεων δρόμοι που θα διανοιχτούν θα είναι πάντοτε απαραίτητοι για τα βαρέα οχήματα τα οποία θα μεταφέρουν εξαρτήματα για τη συντήρηση των Α/Γ (πυλώνων, πτερυγίων κ.λπ.) στη διάρκεια της περίπου 20ετούς ζωής τους, θα απομακρύνουν τα κουφάρια από τις νεκρές Α/Γ και θα μεταφέρουν τις νέες και κατά τεκμήριο πολύ ογκωδέστερες. Οπως προκύπτει από έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στους Financial Times, οι Α/Γ της γενιάς και μεγέθους που προωθούνται για τα νησιά μας είναι ήδη ξεπερασμένες. Πράγματι, η τάση που διαμορφώνεται τώρα στην Ευρώπη είναι να αντικαθίστανται με λιγότερες αλλά πολύ μεγαλύτερες Α/Γ, τυπικά των 240 μ. ύψους (περίπτωση 29 αιολικών πάρκων στην Ισπανία με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Ε.Ε.: Next Generation EU). Φαντάζεστε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανάγκη ανάλογης μελλοντικής αναβάθμισής τους στις Κυκλάδες; Ή μήπως θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση Α/Γ παρωχημένης ήδη τεχνολογίας οι οποίες δεν θα επιδέχονται καμία πλέον αναβάθμιση;

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (Φύλλο 30/04/24)

αντικειμενικά αδύνατο να αποκατασταθεί το περιβάλλον από τις επιπτώσεις οι οποίες θα προκύψουν από την οδοποιία που σχεδιάζεται ειδικά για τη διέλευση των βαρέων οχημάτων που απαιτούνται για την εγκατάστασή τους. Οι ειδικών διαστάσεων δρόμοι που θα διανοιχτούν θα είναι πάντοτε απαραίτητοι για τα βαρέα οχήματα τα οποία θα μεταφέρουν εξαρτήματα για τη συντήρηση των Α/Γ (πυλώνων, πτερυγίων κ.λπ.) στη διάρκεια της περίπου 20ετούς ζωής τους, θα απομακρύνουν τα κουφάρια από τις νεκρές Α/Γ και θα μεταφέρουν τις νέες και κατά τεκμήριο πολύ ογκωδέστερες.

Οπως προκύπτει από έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στους Financial Times, οι Α/Γ της γενιάς και μεγέθους που προωθούνται για τα νησιά μας είναι ήδη ξεπερασμένες. Πράγματι, η τάση που διαμορφώνεται τώρα στην Ευρώπη είναι να αντικαθίστανται με λιγότερες αλλά πολύ μεγαλύτερες Α/Γ, τυπικά των 240 μ. ύψους (περίπτωση 29 αιολικών πάρκων στην Ισπανία με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Ε.Ε.: Next Generation EU).

Φαντάζεστε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανάγκη ανάλογης μελλοντικής αναβάθμισής τους στις Κυκλάδες; Ή μήπως θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση Α/Γ παρωχημένης ήδη τεχνολογίας οι οποίες δεν θα επιδέχονται καμία πλέον αναβάθμιση; Για τον λόγο αυτό σας ζητώ να βοηθήσετε την προσπάθεια που κάνουμε οι κάτοικοι των νησιών ώστε να διαφυλαχθεί το κυκλαδικό τοπίο από τέτοιου είδους «ανάπτυξη».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,
 Πάρος


Δεν νοείται ευρωβουλευτής/ευρωβουλεύτρια οποιασδήποτε εθνικότητας που να χρειάζεται διερμηνεία για να συνεννοηθεί με τους συναδέλφους του/της. Προφανώς και κατά τις συνεδριάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει η θαυμάσια διερμηνεία που παρέχεται από τους εξαιρετικά καταρτισμένους διερμηνείς μας. Ομως συζητήσεις γίνονται και στο περιθώριο των επίσημων συνεδριάσεων και δεν νοείται οι εκπρόσωποί μας να μην μπορούν να αντιληφθούν τι διαμείβεται σε αυτές ή να συνεννοηθούν με τους συναδέλφους τους. Θα πρότεινα λοιπόν, εκτός από τις συνεντεύξεις που καλώς λαμβάνονται από τους υποψήφιους αντιπροσώπους μας στην Ευρωβουλή, να διεξάγονται και κάποιες συνεντεύξεις με ξενόγλωσσους δημοσιογράφους, όπου οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες να καλούνται να... συνεντευξιαστούν στα αγγλικά χωρίς να έχουν προετοιμαστεί για τις ερωτήσεις που θα τους υποβληθούν. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ψηφοφόρους εξ ημών που θέλουν να γνωρίσουν τη γενική καταλληλότητα των υποψηφίων, όχι μόνον ως προς την πολιτική τους τοποθέτηση και ικανότητα, αλλά και ως προς τη γλωσσική τους επάρκεια.

ΤΙΝΑ ΣΤΈΑ,
 Επίτιμος δικηγόρος



Με αυτό αφορμή έγραψα την επιστολή «Για να τα θυμόμαστε όλα...» που δημοσιεύθηκε στις 26-42024, όπου παρέθετα όσα αίτια προηγήθηκαν και οδήγησαν στο πραξικόπημα. Ο κ. Δρυμιώτης εστίασε στα αποτελέσματα της χούντας, που όντως ήταν καταστροφικά για τη χώρα. Αντιθέτως, εγώ εστίασα στα αίτια που μας οδήγησαν στη χούντα και δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Συγκρίνοντας τα δύο κείμενα, του αρθρογράφου και της ταπεινότητάς μου, θεωρώ πως η απάντηση του κ. Δρυμιώτη ότι «σε όλη την επιστολή είναι σαν να δικαιολογεί τη χούντα» αναρωτιέμαι αν με κατατάσσει στη χορεία των χουντικών!

Εχοντας στέρεα πεποίθηση ότι η αντιληπτική μου ικανότης παραμένει ακόμη ενεργή, ελπίζω πως οι εχέφρονες αναγνώστες θα με δικαιώσουν όταν δυνατά φωνάζω πως δεν δικαιολογώ καμία χούντα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ, 
Χειρουργός Μαρούσι

Απάντηση

Έξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τη θέση του επιστολογράφου. Φυσικά δεν τον κατηγορώ για χουντικό, αλλά είναι εντελώς λάθος να επισημαίνομε τα γεγονότα που οδήγησαν στη χούντα και όχι στα κακά που προέκυψαν από τη χούντα. Oσον αφορά το Κυπριακό, στο οποίο μάλιστα είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος λόγω καταγωγής, δεν χρειάζεται να το αναφέρω γιατί τα γεγονότα είναι ευρέως γνωστά. Αντίθετα, τα σημεία που ανέδειξα δεν είναι τόσο φανερά στο ευρύ κοινό. Ιδιαίτερα η σημερινή τρομοκρατία, η σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια, η σημερινή αντιπαλότητα με την αστυνομία και κυρίως η σημερινή εκτεταμένη διαφθορά, είναι τα θέματα που κυριολεκτικά κατέστρεψαν τη χώρα μας και δεν έχουν αναδειχθεί ικανοποιητικά.

ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΔΡΥΜΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου