οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙ Ο ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΛΛΟ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΪΑ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ"!....







Φταίνε και οι εκπομπάρχες αλλά φταίει και το τηλεοπτικό κοινό. Οι πρώτοι, επειδή «μαζεύουν» νούμερα τηλεθέασης, άρα περισσότερα έσοδα από τις διαφημίσεις, αρέσκονται [επιδιώκουν] τη μετατροπή μιας συζήτησης σε λογοκτονία και τρίβουν και τα χέρια τους [θα πάρουν «μπράβο» από τον εργοδότη και θα αυξήσουν τα μηνιαία έσοδά τους· θα εκτιναχτεί η καριέρα τους]. Οι δεύτεροι, γιατί ουδέποτε έχουμε αντιδράσει στα φτηνά προγράμματα και στη χυδαιολογία, που μαστίζει τα σαλόνια μας [τη νοημοσύνη μας αλλά, διάβολε, και τα ίδια τα παιδιά μας].

Δεν μιλάμε για πολιτιστικά κριτήρια αλλά για τον ελάχιστο σεβασμό που άπαντες οφείλουν προς τους δέκτες όταν διαχειρίζονται ένα από τα πολυτιμότερα δημόσια αγαθά, ήγουν την επικοινωνία, την είδηση, την πληροφορία γυμνή και όχι φιλτραρισμένη στα μέτρα όσων «πλάθουν» καταπώς τους αρέσει το δημόσιο αυτό αγαθό. [Το πουλάνε και το αγοράζουν κατά το δοκούν, κατά το συμφέρον των ιδιοκτητών των μέσων επικοινωνίας –ο θεός να την κάνει].

Την προσωπική ευθύνη την έχουμε καταχωνιάσει στα αζήτητα, τα παραμελημένα, την έχουμε εξουδετερώσει και δεν βρίσκει θέση στο αξιακό σύστημα που οι πλείστοι έχουμε αποδεχτεί. Η ελληνική γλώσσα μόνο από την ευρυχωρία της σώζεται, από την πλαστικότητά της, από τους νέους που ψάχνουν και ψάχνονται πώς θα διασωθούν από χύδην στερεοτυπίες των «συνομιλούντων» που είπαμε.

Να, παράδειγμα, μια ανακοίνωση του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «Ο ασκόπως περιφερόμενος κύριος Κοτζιάς κατορθώνει να ταλαιπωρεί την αισθητική μας». Απίστευτο; Οχι βέβαια. Οι άνθρωποι που έχουν εξαρθρώσει την αισθητική σε κάθε της έκφανση, που μας παρασύρουν με τη συμπεριφορά τους και τα λεγόμενά τους σε απύθμενους ωκεανούς προχειρότητας και γελοιότητας, εγκαλούν άλλους, τελείως ξεδιάντροπα, για την παραβίαση της αισθητικής [της δικής τους δε!].

Δεν φταίει μόνο το κακό το ριζικό μας για όλα αυτά τα απωθητικά που μας περιβάλλουν, έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης και καιρός είναι να το συνειδητοποιήσουμε· από τέτοια ανοχή απέναντι στη χυδαιότητα γεννιούνται οι ολοκληρωτισμοί, μην προσποιούμεθα ότι δεν έχουμε γνώση του φαινομένου· μη σφυρίζουμε κλέφτικα [διότι όλοι εισερχόμαστε, χωρίς να το πολυκαταλαβαίνουμε, διά της αδρανείας μας στον ασφυκτικό χώρο της γελοιότητας και του αυταρχισμού].

Ο κ. Καμμένος είναι ο ορισμός της συντριβής της αισθητικής –τι να πρωτοθυμηθείς. Δεν ντρέπεται να επιτρέπει την έκδοση τέτοιων ανακοινώσεων περί αισθητικής; Δεν ντρέπεται, είναι προφανές. Το θέμα είναι οι υπόλοιποι τι κάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου