οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

"....Οι δηλώσεις αυτές γίνονται στο φόντο έντονων παρασκηνιακών διεργασιών ενόψει της ανακοίνωσης της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους εκ μέρους του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου. Η πίεση ασκείται προς την Ελλάδα για να πάρει τα μέτρα που ζητά το Ταμείο, αλλά και προς το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο τίθεται προ των ευθυνών του σε περίπτωση που αποφασίσει να μη συμμετάσχει προκαλώντας μια μείζονα κρίση. Οι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο αποσκοπούν στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής φόρμουλας για όλους. Για παράδειγμα, είναι ακόμη ασαφές αν η ζητούμενη συμμετοχή του Ταμείου αφορά και τη χρηματοδότηση ή απλώς την παρουσία του ως τεχνικού συμβούλου. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε χθες ότι συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει και παροχή οικονομικής στήριξης, αλλά ο Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν χρειάζεται να συνεισφέρει πόρους, παρά μόνο την τεχνογνωσία του...."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ", την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

και την "ΕΣΤΙΑ"

                                                                "ΤΑ ΝΕΑ", 31/01/17


                                                                "ΤΑ ΝΕΑ", 31/01/17

Το φάντασμα του Grexit επιστρέφει και απειλεί
Γερμανικές κορόνες για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα

Της Ειρήνης Χρυσολωρά

Απειλή Grexit σκίασε και πάλι χθες τον ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας, καθώς δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild» ανέφερε ότι σε περίπτωση μη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα εισηγηθεί τη λύση της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Kλάους Ρέγκλινγκ απηύθυνε κι αυτός αυστηρή προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα εισπράξει νέα δόση αν δεν αποφασίσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Οπως είπε ο Ρέγκλινγκ, η συμμετοχή του ΔΝΤ «είναι η υπόθεση εργασίας μου, γιατί τα κράτη-μέλη μας το ήθελαν έτσι. Αυτή είναι η θεσμική διευθέτηση στην οποία συμφωνήσαμε στο παρελθόν».

Αντίστοιχη δήλωση για την αναγκαιότητα της συμμετοχής του Ταμείου έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Η συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε, είναι προϋπόθεση για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας. Το ΔΝΤ πριν δυο χρόνια δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας. «Τίποτα δεν άλλαξε σε σχέση με αυτό και είναι πολύ νωρίς να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα γίνει αν» το Ταμείο δεν συμμετάσχει, είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα της «Bild».

H γερμανική εφημερίδα επικαλείται πηγές των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ και των συμμάχων της Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, ενώ φιλοξενεί και δήλωση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή, υπεύθυνου του επιχειρηματικού τομέα του κόμματος Κάρστεν Λίνεμαν ότι πρέπει να προβλεφθεί διαδικασία χρεοκοπίας εντός του ευρώ με δυνατότητα εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται στο φόντο έντονων παρασκηνιακών διεργασιών ενόψει της ανακοίνωσης της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους εκ μέρους του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου. Η πίεση ασκείται προς την Ελλάδα για να πάρει τα μέτρα που ζητά το Ταμείο, αλλά και προς το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο τίθεται προ των ευθυνών του σε περίπτωση που αποφασίσει να μη συμμετάσχει προκαλώντας μια μείζονα κρίση. Οι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο αποσκοπούν στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής φόρμουλας για όλους.

Για παράδειγμα, είναι ακόμη ασαφές αν η ζητούμενη συμμετοχή του Ταμείου αφορά και τη χρηματοδότηση ή απλώς την παρουσία του ως τεχνικού συμβούλου. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε χθες ότι συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει και παροχή οικονομικής στήριξης, αλλά ο Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν χρειάζεται να συνεισφέρει πόρους, παρά μόνο την τεχνογνωσία του.

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα κληθεί να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα όπως μείωση του αφορολόγητου, περικοπή στις συντάξεις και αύξηση του ορίου απολύσεων. Το αντάλλαγμα θα είναι ο λεγόμενος «αντίστροφος κόφτης», μια ρήτρα μη εφαρμογής σε περίπτωση που επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% χωρίς αυτά.
Μεγάλο ανοιχτό θέμα παραμένει το αν και κατά πόσον θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέοςι ώστε και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί και η ΕΚΤ να μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ. Το κακό κλίμα αντικατοπτρίστηκε χθες και στην πορεία των ελληνικών ομολόγων και των μετοχών. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν 48 μονάδες βάσης στο 7,66% εξαιτίας των ανησυχιών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Είχε προηγηθεί ο οίκος Moody's που χαρακτήρισε «πιστωτικά αρνητική» για τις ελληνικές τράπεζες την καθυστέρηση στην αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι κινδυνεύει η μη ολοκλήρωση των πλάνων αναδιάρθρωσής τους και μείωσης των κόκκινων δανείων.

Το Bloomberg αποκάλυψε, εξάλλου, χθες ότι στην επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς αναγνωρίζει ότι έχει ολοκληρωθεί μόνο το 1/3 των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ άλλο 1/3 βρίσκεται καθ' οδόν και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο. Το υπόλοιπο 1/3, που αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τα ενεργειακά, μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως σε 10 ημέρες στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας, αναφέρει ο υπουργός. Στην ίδια επιστολή, ο Τσακαλώτος δεσμεύθηκε να ενισχύσει και να επεκτείνει τον κόφτη κατά ένα χρόνο. Ωστόσο οι θεσμοί έκριναν τις προτάσεις του ανεπαρκείς.

Το Μαξίμου συνιστά ψυχραιμία

Της Βούλας Κεχαγιά
Ως άσκηση πιέσεων προς την Αθήνα, ώστε να προχωρήσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες υποχωρήσεις, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σχόλια και δηλώσεις - φωτιά από ευρωπαίους αξιωματούχους αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου εκφράζει την πεποίθησή του ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης» αναφέροντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση καθυστερεί εξαιτίας κάποιων παράλογων απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, στα οποία επιμένει ένα μέρος των πιστωτών».

Το χτύπημα που δέχτηκε από τους έξω το Μαξίμου ήταν χθες τριπλό, με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να δηλώνει πως εάν το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα δεν θα πάρει την επόμενη δόση και την «Bild» να εμφανίζει ρεπορτάζ με θέσεις που φέρεται να πρεσβεύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη λογική ή ΔΝΤ ή Grexit. Eπιπλέον, το Bloomberg υποστήριζε σε δημοσίευμά του ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με νέα του επιστολή προς το Eurogroup ομολογεί ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόνο το 1/3 των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Κυβερνητικά στελέχη συνιστούν ψυχραιμία και επιβεβαιώνουν πως το Μαξίμου πιστεύει ότι στις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, θα εξαχθούν καταλυτικά συμπεράσματα για τις προθέσεις του Ταμείου. Ανώτερη κυβερνητική πηγή εξηγεί προς «ΤΑ ΝΕΑ» πως η δήλωση Ρέγκλινγκ θα μπορούσε να διαβαστεί και ανάποδα, δηλαδή ότι δεν χρειάζεται το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση κι ότι θα αρκούσε η παρουσία του ως τεχνικού συμβουλίου.

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ. Οπως εξηγεί η ίδια πηγή, η κυβέρνηση δεν έχει σ' αυτήν τη φάση άλλη επιλογή από το να περιμένει την ερχόμενη Δευτέρα να συνεδριάσει το ΔΣ του Ταμείου, το οποίο ως γνωστόν έχει αναπτύξει την άποψη ότι ακόμη κι αν ληφθούν προληπτικά μέτρα από την Ελλάδα, το χρέος της χαρακτηρίζεται εξαιρετικά μη βιώσιμο. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ του, το ΔΝΤ θα παρατηρεί ότι το δεύτερο πρόγραμμα απέτυχε εξαιτίας των κυβερνήσεων, ενώ συγχρόνως θα αξιολογεί το χρέος ως μη βιώσιμο, γι' αυτό και δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα μιας χώρας που δεν έχει βιώσιμο χρέος. Στο Μαξίμου σχολιάζουν πως στις 6 Φεβρουαρίου το Ταμείο είτε θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του είτε να παραπέμψει σε μια διαδικασία. Επομένως εκτιμούν ότι «λάθος όλη η συζήτηση που γίνεται εάν δεν έχει διασαφηνιστεί το τοπίο με τον ρόλο του ΔΝΤ» και τονίζουν ότι από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας θα εξαγάγουν χρήσιμα συμπεράσματα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Για το Μαξίμου, στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου καθώς, όπως αναφέρει στέλεχός της, πριν από τις ολλανδικές εκλογές (15 Μαρτίου) θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο το πεδίο. Σημειωτέον πως το ΔΣ της ΕΚΤ που θα κρίνει την ένταξη της Ελλάδας στο QE συνεδριάζει στις 9 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να τονίζει ότι η επιλογή της δεν είναι η προσφυγή στις κάλπες και αφήνει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμη και σε υποχωρήσεις εφόσον υπάρξει ένα κοινό έδαφος με την πλευρά των δανειστών. Ο βαθμός των υποχωρήσεων δεν έχει προσδιοριστεί, οπωσδήποτε όμως θα βρίσκεται σε συνάρτηση από το τι θα δώσουν οι θεσμοί για τα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις, αριθμός απολύσεων) και φυσικά από το ποιο θα είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και για πόσο χρονικό διάστημα, που θα καθορίσουν και τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ. Πάντως το Μαξίμου για μία ακόμη φορά διέψευσε τα σενάρια που εμφανίζουν την κυβέρνηση έτοιμη να δεχτεί την ψήφιση τώρα προληπτικών μέτρων για την περίοδο μετά το 2019 και συγχρόνως ακύρωσε τη φημολογία περί αναζήτησης μιας ευρύτερης πλειοψηφίας 180 βουλευτών στην προσπάθειά της να νομοθετήσει στη Βουλή μέτρα για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατακεραύνωσε τη ΝΔ και τον πρόεδρό της κάνοντας λόγο για ευφάνταστα σενάρια, σχολιάζοντας ειρωνικά πως εάν η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλοι πρόθυμοι θέλουν να περάσουν τέτοια μέτρα, το σίγουρο είναι ότι δεν θα βρουν ούτε 151 ούτε 180 για να τα ψηφίσουν. «Κάθε φορά που ο Σόιμπλε ζητάει δηλώσεις υποταγής από την ελληνική κυβέρνηση, η ΝΔ ζητάει δηλώσεις υποταγής από την κοινωνία» σχολίασε στην Βουλή η Ολγα Γεροβασίλη.

Το Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες προτιμά τα μετρημένα σχόλια για όσα συμβαίνουν γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση, προτιμώντας να παρακολουθεί τις κινήσεις των δανειστών παρά να παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα πάρει μορφή μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, ενώ έως τότε θα γίνουν συσκέψεις για τα επόμενα βήματα, χωρίς ωστόσο να οριστικοποιηθεί κάποια στρατηγική. Αλλωστε ο Πρωθυπουργός, που βρίσκεται σήμερα στο Βελιγράδι, προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μιλήσει με ευρωπαίους ηγέτες για το ελληνικό ζήτημα ζητώντας τους να μην υιοθετούν τους «παραλογισμούς» του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα συνεχίζουν να «σκάνε» ασύντακτες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Τρικάλων Χρήστο Σιμορέλη να προτείνει δημοψήφισμα ως μία από τις λύσεις.


                                                           "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 31/01/17


Ρέγκλινγκ: «Δεν υπάρχει δόση για την Ελλάδα 
χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα»
Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κ. Ρέγκλινγκ, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε χαρακτηριστικά ότι «η τεχνογνωσία του Ταμείου είναι απαραίτητη».

Στην ίδια γραμμή ήταν και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όπου στη χθεσινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους είπε πως «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση», ξεκαθαρίζοντας πάντως πως συμμετοχή του ΔΝΤ είναι και η παροχή τεχνογνωσίας αλλά και η χορήγηση οικονομικής στήριξης. Συγχρόνως κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία επικαλούμενη κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών υποστηρίζει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σκοπεύει να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών ήταν πως «δεν υπάρχει κάτι νεότερο».

Χωρίς κάποια άμεση λύση περιγράφουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μετά το Eurogroup της Πέμπτης, καθώς πλέον είναι ξεκάθαρο πως όλοι αναμένουν τον Ελληνα πρωθυπουργό που πρέπει να αποφασίσει αν θα νομοθετήσει μέτρα για το 2019 όπως ζητούν πλέον όλοι οι θεσμοί και όχι μόνο το ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Και ενώ πίσω από κλειστές πόρτες η ανησυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες είναι εμφανής δημόσια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Εργαζόμαστε εντατικά με τις ελληνικές αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», είπε χθες η εκπρόσωπος τη Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και επί των οποίων συνεχίζονται οι συζητήσεις».

Και ενώ οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, με την επιστολή που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσακαλώτος στους δανειστές, παραδέχεται ότι μόλις το ένα τρίτο από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, τα δύο τρίτα αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και τα υπόλοιπα μέσα σε 10 μέρες, αφού κλείσει η συμφωνία. Από τις μεταρρυθμίσεις που παραμένουν, είναι να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018 (οι θεσμοί το υπολογίζουν στα 700 εκατ. ενώ η κυβέρνηση στα 550 εκατ.) και να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στην αγορά ενέργειας. Στην επιστολή του κ. Τσακαλώτου, σύμφωνα με το Βloomberg, αναφέρεται πως δεν αναμένεται να υπάρχει δημοσιονομικό κενό για φέτος καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 υπολογίζεται στο 2,3% του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερο από τον στόχο.

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, που χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», η οποία διέρρευσε στον Τύπο, εκπρόσωπος του ESM τόνισε για άλλη μια φορά ότι «δεν βλέπουμε κανένα λόγο για ανησυχητική αποτίμηση της κατάστασης του ελληνικού χρέους», ενώ πρόσθεσε πως «το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ESM, η Ευρώπη έχει «σαφώς δεσμευθεί να υποστηρίξει την Ελλάδα με μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους», αν χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει υιοθετήσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Συγχρόνως, σύμφωνα με την έκθεση που έφερε στο φως την περασμένη Κυριακή η «Κ», είναι ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις του για νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα ζητήσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που δεν περιορίζονται στο ασφαλιστικό και στη μείωση του αφορολογήτου. Στην έκθεση γίνεται αναφορά και σε άλλες μεταρρυθμίσεις, καθώς όπως επισημαίνει «για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογικής συμμόρφωσης και ανάπτυξη στοχευμένων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας». Συγχρόνως αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να επανεκκινήσει τις στάσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, στα εργασιακά και στα κλειστά επαγγέλματα, προκειμένου να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. «Κλειδί είναι η διασφάλιση ισχυρής ιδιοκτησίας του προγράμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


                                                            "ΕΣΤΙΑ", 31/01/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου