οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Ο "ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ" ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑ ΧΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΠΡΟΚΡΙΝΩΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ "ΔΕΞΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ" Η ΒΕΒΑΙΗ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...



Από τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"
"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 30/12/16
"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 30/12/16
Η στρατηγική του Μαξίμου για άμεση αποδόμηση του Κ. Μητσοτάκη μετά την επικράτηση του στις πρόωρες εκλογές

Το ΡLΑΝ Β του Τσίπρα 
 για «δεξιά παρένθεση»

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το σενάριο της «δεξιάς παρένθε­σης» στην πολιτική ζωή του τό­που επεξεργάζεται πλέον η κυ­βέρνηση, καθώς αντιλαμβάνεται ότι πολύ δύσκολα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, θα υπαναχωρήσει από το σχέ­διο πολιτικής ανατροπής της κυβέρνησης, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο για άλλη μία φορά τους Ελληνες στις κάλπες. Το κατά πόσον η γερμανική πλευρά επι­θυμεί όντως -αδιαφορώντας για τις συ­νέπειες- να σύρει και πάλι τη χώρα σε εκλογές θα φανεί το επόμενο χρονικό δι­άστημα, καθώς στις 28 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει και το Eurogroup, για να εξετάσει την πορεία του ελληνικού προ­γράμματος και το εάν η β' αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί. Αν και τότε δεν φανεί φως και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμείνει σε τεχνητά προβλήματα, που απορρέουν από την εμ­μονή του να συμμετάσχει ενεργά το ΔΝΤ στο Πρό­γραμμα, τότε όλα τα ενδε­χόμενα είναι ανοικτά. Ετσι, πέρα από τα όσα λέει επίσημα η κυβέρνηση, η συμπεριφορά των στελε­χών της το τελευταίο δι­άστημα δείχνει μόνο ένα πράγμα: Οτι οι εκλογές είναι ένα υπαρ­κτό σενάριο, από το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να ξεφύγει και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προετοιμα­στεί για τις εξελίξεις.

Η κατηγορηματική στάση του πρωθυ­πουργού, άλλωστε, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άλλο Μνημόνιο και ότι δεν θα υποκύψει σε άλλον εκβιασμό δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι έχει αποφασί­σει να φτάσει τα πράγματα στα άκρα, ευελ­πιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα δρο­μολογήσει τις εξελίξεις για την επόμενη ημέρα.

Καθώς, μάλιστα, κανείς στην κυβέρνηση δεν αμφισβητεί ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζουν από τώρα για το πώς θα κάνουν δύσκολη τη ζωή του Κυ­ριάκου Μητσοτάκη, αλλά και για το πώς η Ν.Δ. θα αποτελέσει μια μικρή «παρένθε­ση» στην πολιτική ζωή του τόπου, που θα λήξει με τη διεξαγωγή των μεθεπόμενων εκλογών, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, θα γίνουν με απλή αναλογική.

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει σε εφαρμογή το Ρlan Β, καθώς αντιλαμβάνεται ότι το συναινετικό κλίμα που προσπάθησε να καλλιεργήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανική πλευρά δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενώ, αντίθετα, παρατείνει και επεκτείνει την αβεβαιότη­τα στη χώρα. Ο «σκληρός» της Ευρώπης, Β. Σόιμπλε, ακολουθώντας την ίδια αδι­άλλακτη στάση, τορπιλίζει τις  διαπραγ­ματεύσεις και εμποδίζει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, σε μια στιγμή που η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θεωρεί­ται περισσότερο από αναγκαία.

Το Ρlan Β του Μαξίμου περιλαμβάνει τη σκληρή αντεπίθεση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών εναντίον του Β. Σόιμπλε, επαναφέροντας με αυτό τον τρό­πο το σκληρό ανπμνημονιακό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ στις μνήμες των Ελλήνων ψηφο­φόρων. Ακόμα, εμπεριέχει την απόλυτη και κατηγορητική στάση της κυβέρνησης εναντίον του ΔΝΤ -το οποίο, με τη συν­δρομή του Γερμανού υπουργού Οικονο­μικών, ζητά νέα μέτρα για μετά το 2019-, καθώς και την ανάδειξη του προέ­δρου της Ν.Δ. ως «πρό­θυμου» για να εφαρμόσει τα καινούργια μέτρα και το νέο Μνημόνιο. 

Οι συνεργάτες του πρω­θυπουργού θεωρούν ότι η Ν.Δ. δεν θα καταφέρει να πετύχει την αυτοδυνα­μία στις επόμενες εκλο­γές, καθώς οι Ελληνες ψηφοφόροι -μέσα από τη στάση που κράτησε ο Κυ­ριάκος Μητσοτάκης στο θέμα του επιδό­ματος των συνταξιούχων- θυμήθηκαν τι σημαίνει στην πράξη νεοφιλελεύθερη σκληρή πολιτική. Μάλιστα, χλευάζουν τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην τηλε­οπτική του συνέντευξη στο ΑΠΕ για τους συνταξιούχους, που τον σταματούσαν στον δρόμο για να του πουν ότι κακώς ο Αλέξης Τσίπρας τους έδωσε το επίδομα. Στόχος των κυβερνητικών στελεχών μέσα από τις περιοδείες που κάνουν είναι να υπενθυμίσουν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, και δη στους δημοσίους υπαλλή­λους, ότι το μέλλον τους θα είναι αβέβαιο, εάν επικρατήσει η Ν.Δ., καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πρώ­ην υπουργός είχε επεξεργαστεί σχέδιο «αποψίλωσης» του δημόσιου τομέα μέσα από έναν μεγάλο αριθμό απολύσεων.

Για αυτό, άλλωστε, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κά­νουν λόγο για τη «συμμαχία των προθύ­μων», υπονοώντας ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. θα συνεργαστεί και θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις εντολές του Β. Σόιμπλε, που τη συγκεκριμένη στιγμή έχουν να κάνουν με ένα νέο πακέτο μέτρων -με ένα τέταρ­το Μνημόνιο δηλαδή-, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να φέρει και να εφαρ­μόσει.

Το «χτύπημα» με τα δάνεια και ο φόβος του ΠΑΣΟΚ
ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ έχει απο­φασίσει να αξιοποιήσει στο έπακρο την ιστορία των δανείων του «Κήρυκα Χα­νίων», προκειμένου να πλήξει πολιτι­κά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πλη­ροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται να ζητηθεί παράταση της Εξεταστικής Επι­τροπής που ερευνά τις υποθέσεις των δανείων των ΜΜΕ και των κομμάτων, ενώ σχεδιάζεται να προταθεί και η σύ­σταση Προανακριτικής Επιτροπής (η οποία αφορά πολιτικά πρόσωπα), προ­κειμένου να αναδειχθεί η εμπλοκή του προέδρου της Ν.Δ. με την υπόθεση της εφημερίδας.

Στόχος των κυβερνητικών στελεχών είναι να συνδέσουν τον Κ. Μητσοτά­κη με το «τρίγωνο» που η κυβέρνη­ση αναφέρει ως διαπλοκή: «πολιτικοί-ΜΜΕ-τράπεζες» για ένα θέμα που όπως λένε στη ΝΔ «έχει κλείσει μετά το πρόσφατο σχετικό πόρισμα της Τραπέ­ζης της Ελλάδος, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι τα δάνεια του "Κήρυκα" είναι πλή­ρως ενημερωμένα και ρυθμισμένα». Αλλά ακόμα και το σενάριο της αυτοδυ­ναμίας για τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές θεωρείται καλό για την κυβέρνηση, καθώς το κόμμα του Κυριάκου Μητσο­τάκη θα πρέπει μόνο του να αναλάβει να φέρει εις πέρας το πακέτο των νέων μέτρων, κάτι που ενδέχεται να δημι­ουργήσει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα την αντίδραση τυυ Κώ­στα Καραμανλή στο «παρών» που ψή­φισε στη Βουλή η αξιωματική αντιπο­λίτευση για το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους, καθώς επίσης τις αντι­δράσεις που σημειώνονται στο εσωτε­ρικό της παράταξης εξαιτίας αυτής της στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Την αυτοδυναμία της Ν.Δ. εύχονται και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία τρέμουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί να βάλουν και πάλι πλάτη, στηρίζο­ντας μια κυβέρνηση με τη Ν.Δ., καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ξεκαθαρί­σει ότι για το καλό της χώρας θα πρέπει να στηριχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ετσι, τα πράγματα αναμένονται μάλ­λον πολύπλοκα για τη Φώφη Γεννη­ματά, αφού θα βρεθεί ανάμεσα σε δύο πολύ ισχυρές απόψεις στο κόμμα της.

Αίνιγμα η στάση τον Τραμπ
Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ φαίνεται να είναι ο καθοριστικός παρά­γοντας για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οσο και αν φαίνεται περίεργο, ο Αμερικανός νεοεκλεγείς πρόεδρος πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα και αφο­ρούν την Ελλάδα. Οπως εκτιμούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα θε­λήσει να κρατήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απέναντι στην ελληνική κρίση, ενώ ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν η νέα αμε­ρικανική κυβέρνηση θέλει την πα­ραμονή του Ταμείου στην Ευρώπη. Από την άλλη, το ίδιο το Ταμείο δεν μπορεί παρά να περιμένει τις απο­φάσεις του Ντ. Τραμπ, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο αμερικανικός παρά­γοντας είναι και ο βασικός μέτοχος στη διοίκηση του.

Κάποιες πρώτες πληροφορίες και εκτιμήσεις λένε ότι πιθανότατα ο Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει την απο­μάκρυνση του ΔΝΤ από τα ευρωπαϊ­κά θέματα, αφού όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση του θα ακολουθήσει μια πιο εσωστρεφή πολιτική. Προεκλο­γικά, άλλωστε, ο Αμερικανός νέος πρόεδρος είχε αφήσει να εννοηθεί  ότι στις προθέσεις του ήταν η όχι και τόσο μεγάλη ενασχόληση της αμερι­κανικής πολιτικής με τα ευρωπαϊκά θέματα. Οπως έχει γίνει γνωστό, άλ­λωστε, το θέμα αυτό απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό και τον Μπ. Ομπάμα και την Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρ­κεια της τελευταίας τους συνάντησης στο Βερολίνο στα μέσα Νοεμβρίου. 

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται προβληματισμένη, καθώς μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία δεν αποκλείε­ται να υπάρξει καθυστέρηση του κλει­σίματος της β' αξιολόγησης, αφού μέ­χρι να αποφασίσει ο Ντόναλντ Τραμπ τι θέλει να κάνει και να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ μπορεί να έχουμε φτάσει στην άνοι­ξη ή -το χειρότερο- στο καλοκαίρι. Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικά στελέχη λένε ότι η απομάκρυνση του Ταμείου από την Ευρώπη θα φέρει την απόλυτη κυριαρχία της Γερμανί­ας, γεγονός που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Ο υπουρ­γός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέ-της, μιλώντας στα «Π», επεσήμανε: «Το ΔΝΤ εξυπηρετεί ουσιαστικά το σχέδιο του Β. Σόιμπλε για την Ευρώ­πη και είναι το "όχημα" μέσα από το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονο­μικών μπορεί να επιβάλει τις από­ψεις του».

"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 30/12/16

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΟΙ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΔΟΥΡΟΥ
Λάμπει δια της απου­σίας της, αν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να απο­σπάσουν μια κίνηση δημόσιας στήριξης -Συχνές οι επαφές της με παράγοντες της Ε.Ε.


Του ΧΑΡΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Προβληματισμός υπάρ­χει το τελευταίο διάστη­μα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον ρόλο της Ρένας Δούρου και τις μελλοντι­κές βλέψεις της σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η περιφερειάρ­χης Αττικής αποφεύγει συστηματι­κά όλο το τελευταίο πολύ δύσκο­λο για την κυβέρνηση διάστημα να κάνει οποιαδήποτε κίνηση δημό­σιας στήριξης τόσο συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής όσο και προσωπικά του πρωθυπουργού. Αρνείται να δώσει συνεντεύξεις, παρότι στο γραφείο της εκκρεμούν πάρα πολλά αιτήματα εδώ και και­ρό, και περιορίζεται στη δραστη­ριοποίηση της σε θέματα της
Πε­ριφέρειας. Ταυτόχρονα, κάνει συχνά επισκέψεις στο εξωτερικό, τις οποίες συνδυάζει με επαφές που έχει με σημαντικούς παράγο­ντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Επιτροπής των Περιφερειών, τις οποίες φροντίζει να προβάλλει μέσω ενός μικρού, αλλά ισχυρού επικοινωνιακού μηχανισμού που διαθέτει. Πρόκειται για πρόσωπα που βρίσκονται αρκετό καιρό κο­ντά της, φροντίζουν να διατηρούν
καλές σχέσεις με τα μέσα ενημέ­ρωσης, ακόμα και με εκείνα που δεν είναι τόσο φιλικά προς τον
ΣΥ­ΡΙΖΑ, και φιλοτεχνούν το προφίλ της, σε κάθε ευκαιρία.

ΥΠΟΨΙΕΣ. Ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κυρία Δούρου έχει δημιουργήσει εύλογες υπο­ψίες στους ανθρώπους του Μεγά­ρου Μαξίμου ότι ποντάρει στη με­γάλη φθορά που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, καταγράφει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αλλά και για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, για την επόμενη ημέρα των εκλογών, όποτε αυτές γίνουν. Αν και σε επίπεδο «τάσεων» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου είναι μέλος της «Πλατ­φόρμας 2010», που στηρίζει προ­σωπικά τον πρωθυπουργό, η ίδια, σε αντίθεση με άλλα επιφα­νή μέλη της ίδιας κίνησης (Παπαδημούλης, Ζαχαριάδης, Μπαλάφας), δεν δείχνει καμία διάθεση να μπει μπροστά σε θέματα-φωτιά για την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις με ένα σημαντικό κομμάτι του μηχανισμού της Κουμουνδού­ρου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην ψηφοφορία που έγινε για την Κεντρική Επιτροπή στο πρό­σφατο Συνέδριο κατάφερε να εκλε­γεί ένατη, μία θέση πιο κάτω από τον Νίκο Παππά και μία πιο πάνω από τον γραμματέα του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα. Ηταν, δε, η μο­ναδική γυναίκα στην πρώτη δεκά­δα των μελών της Κ.Ε.
Η στάση της αυτή έχει οδηγήσει σε κάποιες απώλειες στελεχών της στην Περιφέρεια, τις οποίες όμως έχει καταφέρει να αντισταθμίσει σε κρίσιμες ψηφοφορίες με ψήφους από άλλους συνδυασμούς.

ΑΡΝΗΣΗ. Η Ρένα Δούρου στις κατ' ιδίαν συζητήσεις της αρνείται κατηγορηματικά ότι λειτουργεί με το βλέμμα στραμμένο σε μια εκλο­γική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι αυτό θα φέρει σε επίπεδο ηγεσίας. Μά­λιστα, σε όποιον της θέτει ευθέως το ζήτημα απαντά μάλλον επιθετι­κά. Ωστόσο, άνθρωποι που γνω­ρίζουν καλά το προηγούμενο του συγκεκριμένου κομματικού χώ­ρου, μετά από εκλογές στις οποίες δεν πήγε καλά, θυμίζουν πως ουκ ολίγες φορές έχουν γίνει αλλαγές ηγεσίας (Δαμανάκη,  Κωνσταντόπουλος, Αλαβάνος). Οι διαβεβαιώσεις της περιφερειάρχου Αττικής, πάντως, δεν φαί­νεται ότι είναι ικανοποιητικές για αρκετούς από τους ανθρώπους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που δεν αποφεύγουν τα «δηλητη­ριώδη» σχόλια, όταν η συζήτηση φτάνει στο πρόσωπο της και στον τρόπο που κινείται από την εκλογή της μέχρι και σήμερα, οπότε ο ΣΥ­ΡΙΖΑ δοκιμάζεται σε επίπεδο κοι­νωνίας, γεγονός που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Οσοι γνωρίζουν καλά την κυρία Δούρου λένε πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει υπονομευτικά απέναντι στον Αλέ­ξη Τσίπρα, αλλά απλώς περιμέ­νει να φτάσει η στιγμή που ενδε­χομένως θα αποτελεί τη μοναδική «εναλλακτική» λύση μετά από μία εκλογική ήττα του κόμματος. Αλλωστε, αυτό της το επιτρέπει και η ηλικία της, καθώς είναι συνομή­λικη του Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο γεννήθηκαν σε μια χρονιά-σταθμό για τη χώρα, το 1974, και αναμ­φισβήτητα αποτελούν τα δύο πιο «λαμπερά» πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, με απήχηση στην κοινωνία. Εχει, λοιπόν, όλο τον χρόνο μπροστά της να περιμένει να φτάσει η κα­τάλληλη ώρα, που θα της επιτρέ­ψει να ξεδιπλώσει τις όποιες φι­λοδοξίες της, οι οποίες ασφαλώς δεν φτάνουν μόνο μέχρι την κορυ­φή της Περιφέρειας Αττικής, όπου βρίσκεται σήμερα.

SOCIAL MEDIA. Ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο πολιτεύε­ται το τελευταίο διάστημα η Ρένα Λούρου είναι η δραστηριότητα της στο Twitter, για την οποία φροντί­ζουν, υπό τις οδηγίες της, οι
στε­νοί συνεργάτες της. Στον προσω­πικό λογαριασμό της από τις 20 Δεκεμβρίου έως την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, μέρες πυκνών πο­λιτικών εξελίξεων, εκείνη προτί­μησε να προβάλει με αναρτήσεις της τα εξής: «Σε τροχιά υλοποίη­σης η επέκταση του δικτύου απο­χέτευσης ακαθάρτων Μεθάνων», «Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Αττι­κής ενόψει της αναμενόμενης επι­δείνωσης του καιρού», «Παρεμ­βάσεις σε τρεις βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης από την Περιφέ­ρεια Αττικής», «Προχωρά η ανά­πλαση της οδού Γ. Παπανδρέου στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού», «Μay your home be filled with peace and joy. Merry Christmas"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου