οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Η ΑΑ∆Ε θα ενηµερώνεται άµεσα για την ύπαρξη ή µη ληξιπρόθεσµων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα θα χορηγεί ή µη το πιστοποιητικό φορολογικής ενηµερότητας. Με τη ρύθµιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του ∆ηµοσίου θα επικοινωνούν µε την ΑΑ∆Ε µόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήµερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενηµερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Με τη νέα διαδικασία αντιµετωπίζονται περιπτώσεις που ο φορολογούµενος έχει αποπληρώσει οφειλές προς τον δήµο αλλά δεν µπορεί να πάρει φορολογική ενηµερότητα επειδή η ΑΑ∆Ε δεν έχει ενηµερωθεί για την εξόφληση....

Από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 
(κύριο θέμα+εσωτερική σελίδα)


"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/04/24

 Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ταχύτερες θα είναι οι διαδικασίες για την έκδοση φορολογικής ενηµερότητας καθώς υιοθετείται η διαλειτουργικότητα µεταξύ των φορέων του ∆ηµοσίου. Η ΑΑ∆Ε θα ενηµερώνεται άµεσα για την ύπαρξη ή µη ληξιπρόθεσµων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα θα χορηγεί ή µη το πιστοποιητικό φορολογικής ενηµερότητας. Με τη ρύθµιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του ∆ηµοσίου θα επικοινωνούν µε την ΑΑ∆Ε µόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήµερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενηµερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Με τη νέα διαδικασία αντιµετωπίζονται περιπτώσεις που ο φορολογούµενος έχει αποπληρώσει οφειλές προς τον δήµο αλλά δεν µπορεί να πάρει φορολογική ενηµερότητα επειδή η ΑΑ∆Ε δεν έχει ενηµερωθεί για την εξόφληση.

Τι αλλάζει

1. Ο φορολογούµενος µπορεί να ζητήσει αποδεικτικό ενηµερότητας ισχύος µέχρι και δύο µηνών για την πραγµατοποίηση πράξεων και συναλλαγών.

2. Η φορολογική διοίκηση χορηγεί αποδεικτικό ενηµερότητας, µόνον εφόσον ο φορολογούµενος δεν έχει οφειλές στη φορολογική διοίκηση από οποιαδήποτε αιτία και έχει υποβάλει τις απαιτούµενες φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων πέντε ετών.

3. Η εφορία µπορεί να µη χορηγεί αποδεικτικό ενηµερότητας, εάν ο φορολογούµενος έχει ληξιπρόθεσµες οφειλές σε άλλη αρχή του δηµόσιου τοµέα (δέσµευση χορήγησης αποδεικτικού ενηµερότητας), εφόσον η αρχή αυτή χρησιµοποιεί υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για να ενηµερώνει τη φορολογική διοίκηση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσµων οφειλών.

4. Αν ο φορολογούµενος έχει ενταχθεί σε πρόγραµµα ρύθµισης οφειλών ή έχει οφειλές µη ληξιπρόθεσµες ή σε αναστολή, µπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό ενηµερότητας περιορισµένης ισχύος, το οποίο δεν µπορεί να υπερβαίνει τον ένα µήνα. Η φορολογική διοίκηση και µετά τη συµµόρφωση του οφειλέτη σε πρόγραµµα ρύθµισης ορίζει υποχρεωτικά όρο παρακράτησης στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενηµερότητας εκδίδεται για είσπραξη χρηµάτων ή µεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εµπράγµατου δικαιώµατος επ’ αυτού από επαχθή αιτία. 

Το παρακρατούµενο ποσό λαµβάνεται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων, σύµφωνα µε το πρόγραµµα ρύθµισης οφειλών. Ειδικά για µεταβίβαση ακινήτου το αποδεικτικό ενηµερότητας εκδίδεται µε ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιµήµατος, εφόσον το τίµηµα δεν υπολείπεται της αντικειµενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσµων ρυθµισµένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση. 

Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσµες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιµήµατος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειµενικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή. Εάν το τίµηµα υπολείπεται της αντικειµενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης, υπολογιζόµενο επί του τιµήµατος, είναι µικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενηµερότητας µε υπολογισµό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειµενικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισµό αυτό δεν υπερβαίνει το τίµηµα.

5. Αν ζητείται αποδεικτικό ενηµερότητας για είσπραξη χρηµάτων ή µεταβίβαση ακινήτου και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή του, ούτε συντρέχουν οι προϋποθέσεις συµψηφισµού, εκδίδεται από την αρµόδια υπηρεσία βεβαίωση οφειλής προς το ∆ηµόσιο, η οποία κατατίθεται αντί του αποδεικτικού ενηµερότητας στην υπηρεσία ή τον οργανισµό πληρωµής ή κατατίθεται για τη µεταβίβαση ακινήτου. Με βάση τη βεβαίωση αυτή αποδίδεται στην υπηρεσία που εξέδωσε τη βεβαίωση το προς είσπραξη ποσό ή το προϊόν του τιµήµατος και µέχρι του ύψους της οφειλής.

6. Σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης σοβαρών συµφερόντων του ∆ηµοσίου ή σε περιπτώσεις οικονοµικού εγκλήµατος και µεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής, µπορεί, µε γραπτή συναίνεση του διοικητή, να µη χορηγηθεί αποδεικτικό ενηµερότητας, ακόµη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου