οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα φέρει εξελίξεις. Ας δούμε τα δύο σενάρια: Αν ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα φέρει τον κ. Ανδρουλάκη στη δεύτερη θέση, τότε ανοίγει θεωρητικώς ο δρόμος για κάποιου είδους προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με κόμματα και στελέχη του αριστερού χώρου, με τη Νέα Αριστερά και φυσικά με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι πια τρίτος και είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει μπει σε νέο κύκλο αμφισβήτησης του αρχηγού του. Η Χαριλάου Τρικούπη θα περιμένει λοιπόν από θέση ισχύος τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου. Αν δεν ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα φέρει τον κ. Κασσελάκη στη δεύτερη θέση με τη σημερινή καθαρή διαφορά από τον κ. Ανδρουλάκη, τότε μοιραία θα ανοίξει ένας ακόμη κύκλος του δράματος του ΠΑΣΟΚ που εκτυλίσσεται μετά το 2009 και ακόμη περισσότερο μετά τον Μάιο του 2012 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε δεύτερος....




Οποια δημοσκόπηση κι αν διαβάσει κανείς τον τελευταίο μήνα, η εικόνα είναι περίπου η ίδια σε ό,τι αφορά τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Η δημοσκοπική προσπέραση του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Νοέμβριο έδωσε τη θέση της σε μια αντίστροφη εξέλιξη. Μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο (βοηθούντος και του Αλέξη Τσίπρα που έβαλε αυτογκόλ στον εαυτό του αμφισβητώντας τον διάδοχό του), ο κ. Κασσελάκης προσπέρασε το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Και όσο περνούν οι μέρες και οι εβδομάδες, η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα, αντί να παραμένει στο επίπεδο του «ντέρμπι», μοιάζει σιγά-σιγά να ανοίγει.

Η τελευταία μέτρηση της Οpinion για το Action24 που ολοκληρώθηκε στις 22/4 καταγράφει σε μια από τις κάρτες τις εξελίξεις από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Στις 19/2, λίγες μέρες πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε από τις 22 ως τις 25/2, το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ψήφου στο 14,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 12,5%. Δύο μήνες μετά, η εικόνα έχει αντιστραφεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανέβει στο 15,1% και το ΠΑΣΟΚ έχει υποχωρήσει στο 12%, ακολουθώντας διαρκή πτωτική πορεία.






















Στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τα αίτια αυτής της εξέλιξης, πολιτικοί παρατηρητές έχουν αναφέρει μια σειρά από πιθανούς λόγους: Το θολό πρόσημο για τον γάμο των ομοφύλων, η αλλαγή στάσης του κ. Ανδρουλάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η «γλώσσα παλιού ΣΥΡΙΖΑ» κατά την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, η λούπα με τις υποκλοπές και το κράτος δικαίου —ακόμη και ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι συνήθως θυμωμένος έχει ειπωθεί, σε αντίθεση με τον κ. Κασσελάκη που μοιράζει χαμόγελα στους δρόμους και στο TikTok.

Πολλά έχουν γραφτεί βέβαια και για την άνοδο του «κασσελακικού ΣΥΡΙΖΑ». Ή καλύτερα για την άνοδο του κ. Κασσελάκη, γιατί αυτός συγκεντρώνει όλα τα φώτα. Τα περισσότερα σχόλια εστιάζουν στην τερατώδη αυτοπεποίθησή του (που συνδυάζεται με άγνοια βασικών θεμάτων), στην επικοινωνιακή αμεσότητα μέσω των social media, στο γεγονός ότι ο 36χρονος αρχηγός είναι αεικίνητος και ότι προσεγγίζει επιμέρους κοινά. Ακόμη και το χριστεπώνυμο πλήρωμα που πιστεύει στα θαύματα.

Ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός, έγραψε προ ημερών στην «Αυγή» ότι «σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του ’23 γυρίζουν την πλάτη στο κόμμα και στον πρόεδρό του». Αρα οι άλλοι μισοί (σχεδόν) από κάπου έρχονται.

Ολα αυτά όμως, κάνουν ακόμη πιο επώδυνο το ερώτημα γιατί μοιάζει να επικρατεί το «φαινόμενο Κασσελάκης» έναντι ενός κανονικού κόμματος, με πολιτικές θέσεις και ιστορία, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ. Διότι αυτό που έχει συζητηθεί λιγότερο είναι τι θα σημαίνει για την Κεντροαριστερά και για το ΠΑΣΟΚ, το «κατεξοχήν κόμμα της Μεταπολίτευσης» όπως συνηθίζει να λέει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, η καθήλωσή του με αντίπαλο τον κ. Κασσελάκη.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα φέρει εξελίξεις. Ας δούμε τα δύο σενάρια:
  • Αν ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα φέρει τον κ. Ανδρουλάκη στη δεύτερη θέση, τότε ανοίγει θεωρητικώς ο δρόμος για κάποιου είδους προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με κόμματα και στελέχη του αριστερού χώρου, με τη Νέα Αριστερά και φυσικά με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι πια τρίτος και είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει μπει σε νέο κύκλο αμφισβήτησης του αρχηγού του. Η Χαριλάου Τρικούπη θα περιμένει λοιπόν από θέση ισχύος τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου. 
  • Αν δεν ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα φέρει τον κ. Κασσελάκη στη δεύτερη θέση με τη σημερινή καθαρή διαφορά από τον κ. Ανδρουλάκη, τότε μοιραία θα ανοίξει ένας ακόμη κύκλος του δράματος του ΠΑΣΟΚ που εκτυλίσσεται μετά το 2009 και ακόμη περισσότερο μετά τον Μάιο του 2012 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε δεύτερος. 
Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι η τρίτη θέση θα είναι «πολιτική ήττα». Η διατύπωση αυτή στα κανονικά κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ (και όχι πχ. στο «κόμμα Κασσελάκη») σημαίνει με βάση τα ιστορικά προηγούμενα ότι ο αρχηγός αναλαμβάνει την ευθύνη. Και είτε επιδιώκει την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του, είτε κάνει στην άκρη και ανοίγει τον δρόμο για τη διαδοχή του. Σε κάθε περίπτωση το πιθανότερο (αν όχι βέβαιο) είναι πως ο χαμένος της αναμέτρησης για την δεύτερη θέση -πίσω από την πρώτη ΝΔ- θα δεχτεί αμφισβήτηση από το εσωτερικό του κόμματός του.

Αν ο χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί η φαντασμαγορία των διασπάσεων και των καβγάδων που άρχισε από το περασμένο φθινόπωρο και μπήκε τώρα στον πάγο λόγω των ευρωεκλογών. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί rebranded (επανα-συσκευασμένος) ως θεσμικός πλέον ο κ. Τσίπρας διεκδικώντας επί της ουσίας να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς. Αλλά όλα αυτά θα μοιάζουν πια με ανέκδοτο: η πραγματική Κεντροαριστερά θα έχει νικήσει.

Αν επιβεβαιωθούν ωστόσο οι δημοσκοπήσεις και ο χαμένος είναι το ΠΑΣΟΚ, το πρόβλημα θα είναι πώς κατάφερε o Aνδρουλάκης να χάσει από τον Κασσελάκη. Δηλαδή από ένα κόμμα που υπό τον συγκεκριμένο αρχηγό δεν έχει έχει ούτε ιδεολογικά αλλά -ας είμαστε ειλικρινείς- ούτε καν πολιτικά χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα «quo vadis Κεντροαριστερά;» η απάντηση θα είναι μια ακόμη «σταύρωση». Διότι η ήττα από τον Στέφανο Κασσελάκη έχει άλλη βαρύτητα και δεν θα μπορεί να αποδοθεί ούτε στις υποκλοπές, ούτε στο κράτος δικαίου…

Πηγή: Protagon.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου