οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Με την προέλαση του Γερμανικού στρατού κατοχής προς την πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, το ΠΝ εσήκωσε τη σημαία της εθνικής αξιοπρέπειας και επέλεξε το αυτονόητο και επιβεβλημένο: Να μην παραδοθεί εις τους προελαύνοντες κατακτητές, να μην υποστείλει τη Σημαία από τα πλοία του που διέθετε, συνεχίζοντας τον υπέρ πάντων αγώνα του από τη Μέση Ανατολή.... Σε αυτό, λοιπόν το δεύτερο «ΟΧΙ» των Ελλήνων, στην στάση τιμής και καθήκοντος που επέδειξε το ΠΝ, είναι αφιερωμένο το βιβλίο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ "Γ. ΑΒΕΡΩΦ" ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΕMNΟΥ ΗΡΩΑ», του Υποναυάρχου ε.α. Ι. Δαμηλάτη ΠΝ που μόλις εκυκλοφόρησε με φροντίδα της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού. Με την ΥΙΝ και δι’ αυτής το εν γένει ΠΝ, να προβάλλει και ως αδιαφιλονίκητος θεματοφύλακας των ναυτικών παραδόσεων και ιστορίας του Έθνους των Ελλήνων...


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΥ ε.α. 
Ι. ΔΑΜΗΛΑΤΗ ΠΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 
ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1941

Με τους περισσότερους-γιά την ακρίβεια σχεδόν άπαντες-εξ ημών να κρατούν κατά νουν το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 προς τον τότε Ιταλό Πρέσβυ διά στόματος του τότε Πρωθυπουργού Ι. Μεταξά, εξ ονόματος όλων των Ελλήνων και την εν συνεχεία νικηφόρα επική αντίσταση και προέλαση στην Πίνδο, επιβαλλόμενο είναι να αναδειχθεί και να φωτισθεί-όπως και πρέπει-το δεύτερο «ΟΧΙ» του Απριλίου του 1941...Άγνωστο, ίσως, σε πολλούς εξ ημών.

Όταν με την προέλαση του Γερμανικού στρατού κατοχής προς την πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, το ΠΝ εσήκωσε τη σημαία της εθνικής αξιοπρέπειας και επέλεξε το αυτονόητο και επιβεβλημένο: Να μην παραδοθεί εις τους προελαύνοντες κατακτητές, να μην υποστείλει τη Σημαία από τα πλοία του που διέθετε, συνεχίζοντας τον υπέρ πάντων αγώνα του από τη Μέση Ανατολή....

Σε αυτό, λοιπόν το δεύτερο «ΟΧΙ» των Ελλήνων, στην στάση τιμής και καθήκοντος που επέδειξε το ΠΝ, είναι αφιερωμένο το βιβλίο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ "Γ. ΑΒΕΡΩΦ" ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΕMNΟΥ ΗΡΩΑ», του Υποναυάρχου ε.α. Ι. Δαμηλάτη ΠΝ που μόλις εκυκλοφόρησε με φροντίδα της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού. Με την ΥΙΝ και δι’ αυτής το εν γένει ΠΝ, να προβάλλει και ως αδιαφιλονίκητος θεματοφύλακας των ναυτικών παραδόσεων και ιστορίας του Έθνους των Ελλήνων.


Για αυτό ακριβώς το βιβλίο πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00, στην Παλαιά Βουλή, εκδήλωση γιά την παρουσίαση του βιβλίου, με ομιλητές τους:

· Ιωάννη-Μιχαήλ Λοβέρδο, Δημοσιογράφο-Βουλευτή ΝΔ

· Αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο ΠΝ, πρ. Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Πρωθυπουργού, Πρόεδρο ΔΣ Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, Επίτιμο Διοικητή ΣΕΘΑ

· Μιχαήλ Μαρτσέκη, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ελλάδος, και

· Υποναύαρχο ε.α. Ι. Δαμηλάτη ΠΝ, συγγραφέα του βιβλίου

· Συντονίζει ο Πλωτάρχης (ΕΕ) Παν. Γέροντας ΠΝ, Επιτελής- Ιστορικός ΠΝ.

Υποναύαρχος ε.α.
Ι.Δαμηλάτης ΠΝ

Ο συγγραφέας είχε την εύνοια της τύχης να έχει το «σεμνό ήρωα» του βιβλίου του, Πλοίαρχο Πότη Δαμηλάτη ΠΝ, πατέρα του, ο οποίος και πρωτοστάτησε εις το εξής παράτολμο, λέγεται και «κουζουλό»: Αξιωματικός με βαθμό Πλωτάρχη τον Απρίλιο του 1941 εις το Θ/Κ «ΑΒΕΡΩΦ», τρίτος στην ιεραρχία του Πληρώματος του πεπαλαιωμένου πολεμικού πλοίου με πλήρωμα 700 ανδρών, δεν περίμενε τη διαταγή αποδημίας του σύμπαντος Στόλου του ΠΝ που θα ακολουθούσε, με το δικό του γηρασμένο πλοίο κάποιοι να το θέλουν υπό εγκατάλειψη και βύθιση επί τούτου, ώστε να μην περιέλθει εις τους προελαύνοντες κατακτητές.

Με τον Κυβερνήτη του Θ/Κ, Πλοίαρχο Ι. Βλαχόπουλο ΠΝ, να τελεί «εν αναμονή οδηγιών άνωθεν» εκτός του πλοίου και τον Ύπαρχο Αντιπλοίαρχο Α. Παπαβασιλείου ΠΝ αντίθετο με τον απόπλου, αλλά σε μία «επανάσταση» με την άμεση συνδρομή του ιερέα του πλοίου, Αρχιμανδρίτη Δημ. Παπανικολόπουλου (μετέπειτα Μητροπολίτη Εδέσσης & Πέλλας) και την ενεργό συμμετοχή του Σημαιοφόρου Παν. Ηλιομαρκάκη ΠΝ, όπου προσεχώρησε ο Πλωτάρχης Πότης Δαμηλάτης ΠΝ, αναλαμβάνοντας χρέη Κυβερνήτη του Θ/Κ, το οποίο και προετοιμάζει γιά απόπλου απο την Ελευσίνα, με τη συμμετοχή πολλών από το Πλήρωμα.

Άμεσα ακολουθεί ο απόπλου εξόδου από μία θαλάσσια περιοχή γεμάτη νάρκες, μία ενέργεια εξαιρετικώς παράτολμη, η οποία ευτυχώς εστέφθη από επιτυχία, από την οποία το πλοίο διήλθε ακέραιο, όλως ασφαλώς, αφού τελικώς απαιτήθηκε να ανοίξουν με δικά τους μέσα το φράγμα (ατσαλένιο δίκτυ) της Ψυττάλειας που εμπόδιζε τη διέλευση του πολεμικού πλοίου, από άνδρες ακάτου οι οποίοι τελικώς το άνοιξαν.

Οι σχετικές λεπτομέρειες από το μοναδικό απόπλου του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» από τις αντίστοιχες σελίδες του βιβλίου (επικοινωνίες, ναυτικά σήματα κλπ) είναι εξαιρετικώς ενδιαφέρουσες. Και βεβαίως το μείζον είναι ότι, δι’ αυτής της παράτολμης ενέργειας, διασώθηκε ένα πολεμικό πλοίο- σκαρί του Α΄Π.Π, με πεπαλαιωμένα κύρια οπλικά συστήματα και χαμηλή ταχύτητα πλεύσης. Έξω από τις Φλέβες στο Σαρωνικό θα εμφανισθεί και ο φυσικός Κυβερνήτης του Θ/Κ, προκειμένου να αναλάβει πάλι τα καθήκοντά του.

Θα ακολουθήσει ο πλους γιά την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου του σύμπαντος Στόλου, μία δύναμη κρούσεως από Αντιτορπιλλικά και Υποβρύχια που διέθετε τότε, όπως και των βοηθητικών σκαφών του και επιτάκτων εμπορικών πλοίων. Η αποδημία του Στόλου από την κατεχόμενη Πατρίδα είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς δίχως ποτέ να υποστείλει τη Σημαία, έστω κι αν κάποια εκ των πολεμικών πλοίων και συνοδών σκαφών είχαν βυθισθεί από τους Γερμανούς...

Όλο αυτό το φορτίο βαρειάς ιστορίας και ανταπόκρισης εις το καθήκον συνοψίζεται είς τον χαιρετισμό του προλογίζοντος την έκδοση Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Δημήτριου Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ, με την ακροτελεύτια φράση σε αυτό: «Όταν η ζωή μας ευρίσκεται σε κίνδυνο, έρχεται η ώρα που οι αξίες που μάς γαλούχησαν μία ζωή, από πρωτοετείς δόκιμοι, στέκονται μπροστά μας γιά να τις ακολουθήσουμε. Το πρώτο ΟΧΙ ειπώθηκε στο ιταμό ιταλικό τελεσίγραφο, το δεύτερο και πιό κρίσιμο δόθηκε από τον Ελληνικό Στόλο όταν, ενώ η χώρα κατέρρεε από την γερμανική εισβολή, οι Αξιωματικοί και τα Πληρώματα στα σιδερένια τους μοναστήρια αποφάσισαν να συνεχίσουν τον Αγώνα γιά την Πατρίδα στην εξορία»

Πέρα, λοιπόν, από τον δραματικό τρόπο διασώσεως του Θ/Κ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» τον Απρίλιο του 1941, του ενδοξότερου Πολεμικού πλοίου της νεώτερης Ελλάδος, σήμερα Πλωτού Ναυτικού Μουσείου εις την Μαρίνα Φλοίσβου, το βιβλίο του Υποναυάρχου ε.α. Ι. Δαμηλάτη ΠΝ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ "Γ. ΑΒΕΡΩΦ" ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΕΜΝΟΥ ΗΡΩΑ», αποτελεί πολύτιμη σπονδή στην ναυτική ιστορία, καθώς με την έκδοση αυτή αναδεικνύονται:
  • Η τεράστια προσφορά των πλοίων του απόδημου ΠΝ στις επιχειρήσεις των συμμάχων εναντίον των δυνάμεων του άξονα στο Β’ ΠΠ. Αρκεί μόνον να αναφερθεί ενδεικτικώς, ότι, στη μεγάλη συμμαχική επιχείρηση απόβασης στη Σικελία, μετέσχε σχεδόν το σύνολο του αποδήμου Στόλου, στο πλαίσιο της οποίας το Α/Τ «ΚΑΝΑΡΗΣ» με Κυβερνήτη του τον Πλωτάρχη, Πότη Δαμηλάτη ΠΝ και με την Ελληνική Σημαία στον ιστό του, μπήκε πρώτο, τον Ιούλιο του 1943, στο εχθρικό Ιταλικό λιμάνι της Αυγούστας.
  • Πλευρές και πτυχές του κινήματος της Μέσης Ανατολής, που, παρά λίγο, να αμαυρώσει και να ακυρώσει την τότε προσφορά του ΠΝ και την επιχείρηση καταστολής του.
  • Η επάνοδος του Στόλου στην Ελλάδα και η εμπλοκή του σε σχέση με τα Δεκεμβριανά και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε.
  • Η «απαγωγή» της Σοφίας Βέμπο από τη Ρόδο, μετά την κατάληψη της Ελλάδος, με πολλά στοιχεία από τη ζωή της και την πολλαπλή πατριωτική συνεισφορά της από την Αίγυπτο.
Βεβαίως αναδεικνύονται και πολλά στοιχεία από το βίο του πρωταγωνιστή Πλοιάρχου Πότη Δαμηλάτη ΠΝ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1991, αρνούμενος σταθερά, διά βίου, την απονομή βαθμών τιμητικώς από τις μετέπειτα ηγεσίες του ΠΝ.

Ίσως τη μεγαλύτερη τιμή προς το πρόσωπό του Πλοιάρχου Πότη Δαμηλάτη ΠΝ, να αποτελεί η παρουσία στην κηδεία του, στις 18/12/91, δεκάδων ηλικιωμένων, Ναυτών τότε εις τα Θ/Κ «ΑΒΕΡΩΦ» και «ΚΑΝΑΡΗΣ» και σε διάφορα άλλα πλοία, όπου διετέλεσε Κυβερνήτης τους, όπου και προσήλθαν γιά να τον αποχαιρετίσουν.

Βεβαίως, πράγμα εξόχως τιμητικό και σπάνιο, απετέλεσε η απονομή στον Πλοίαρχο Πότη Δαμηλάτη ΠΝ της τιμητικής διάκρισης με το παράσημο «Distinguished Service Cross» από το Βασιλέα της Αγγλίας, Γεώργιο ΣΤ.

Το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό πόνημα-χρήσιμο ανάγνωσμα, το οποίο παραδίδεται προς μελέτη από τους επιγενόμενους.

Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού δικαιούται συγχαρητήρια γιά την άρτια, από κάθε άποψη, επιμελημένη έκδοση.








Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

"Θα ήθελα εδώ, από την καρδιά της Μακεδονίας, να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, όταν αυτή κυρώθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχαμε πει, όμως, και δεν σας κορόιδεψα ποτέ, με απόλυτη εντιμότητα, ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η Συμφωνία πρακτικά η Συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει. Και θα αναγκαστούμε, παρά τα προβλήματά της, να τη σεβαστούμε και αυτό κάναμε.Εάν όμως κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δικιά τους πλευρά να μην σεβαστούν τη Συμφωνία να γνωρίζουν δύο πράγματα: Πρώτον ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και ότι, δεύτερον, τα Μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε, δεν θα κυρωθούν έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση. Απόλυτη συμμόρφωση από τη νέα κυβέρνηση με αυτά τα οποία προβλέπει η Συμφωνία. Χωρίς ακρότητες, χωρίς πολλές φωνές, με την απαραίτητη αυστηρότητα και σοβαρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει όλα αυτά τα ζητήματα»






Μητσοτάκης για Σκόπια: 
Εάν η άλλη πλευρά  δεν συμμορφωθεί, 
ο δρόμος για την Ευρώπη θα μείνει κλειστός

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι αν δεν συμμορφωθεί απολύτως με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο δρόμος της χώρας τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει κλειστός και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε κατοίκους της Βέροιας.

"Θα ήθελα εδώ, από την καρδιά της Μακεδονίας, να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, όταν αυτή κυρώθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχαμε πει, όμως, και δεν σας κορόιδεψα ποτέ, με απόλυτη εντιμότητα, ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η Συμφωνία πρακτικά η Συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει. Και θα αναγκαστούμε, παρά τα προβλήματά της, να τη σεβαστούμε και αυτό κάναμε"

Απόλυτη συμμόρφωση στα μνημόνια των Πρεσπών, αλλιώς 
ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός

Εάν όμως κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δικιά τους πλευρά να μην σεβαστούν τη Συμφωνία να γνωρίζουν δύο πράγματα:

Πρώτον ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και ότι, δεύτερον, τα Μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε, δεν θα κυρωθούν έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση. Απόλυτη συμμόρφωση από τη νέα κυβέρνηση με αυτά τα οποία προβλέπει η Συμφωνία. Χωρίς ακρότητες, χωρίς πολλές φωνές, με την απαραίτητη αυστηρότητα και σοβαρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει όλα αυτά τα ζητήματα», είπε ο πρωθυπουργός

Μήνυμα σταθερότητας στις ευρωεκλογές -Το 2027 οι εθνικές εκλογές

Επίσης ζήτησε να στείλουν μήνυμα σταθερότητας, συνέχειας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ψηφίζοντας ΝΔ και δήλωσε πως θα εξαντλήσει την τετραετία και οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2027.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε όσους εμφανίζονται περισσότερο χριστιανοί και περισσότερο πατριώτες από τη Ν.Δ.

"Το είδαμε και στις προηγούμενες εκλογές. Κάποιοι, ειδικά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν και τον πατριωτισμό και την πίστη σας, οι άλλοι δεν είναι. Εμφανίστηκαν κάποια κόμματα τα οποία είπαν εμείς είμαστε οι πραγματικοί χριστιανοί, οι άλλοι δεν είναι. Δεν παίζει κανείς με την ορθοδοξία, δεν εργαλειοποιεί κανείς την πίστη, όλοι είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι, δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και να γυρίσετε την πλάτη σε όλους αυτούς οι οποίοι επιχειρούν αυτή την άθλια εκμετάλλευση των θρησκευτικών αισθημάτων της ελληνικής κοινωνίας", επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Στις κατηγορίες όσων εμφανίζονται ως υπερπατριώτες απάντησε αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν, λέγοντας:" Θέλουν σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση να κατηγορηθεί ότι δήθεν είναι ενδοτική, επειδή έκανε τι; Επειδή έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός τη δυνατότητα να πάει στην Αγκυρα, να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά να μιλήσει και ανοιχτά και να τον διορθώσει όταν πρόκειται για ζητήματα, παραδείγματος χάρη, της μουσουλμανικής μειονότητας;"

Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική ούτε με fake news, ούτε με προσωπικούς χαρακτηρισμούς

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αποδοκιμασία του για το "κλίμα της πόλωσης, της τοξικότητας και τον απίστευτων ψεμάτων που διακινούνται σήμερα στο πολιτικό διάλογο", όπως είπε και σημείωσε:" Η τοξικότητα καταστρέφει τις σχέσεις εμπιστοσύνης οι οποίες είναι τόσο απαραίτητες σε μία δημοκρατία. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική ούτε με fake news, ούτε με ασύστολα ψέματα ούτε με προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Εγώ τους απέφευγα πάντα στην πολιτική μου σταδιοδρομία, θα εξακολουθώ να τους αποφεύγω και καλώ όλες και όλους να κάνουμε έναν σοβαρό, τεκμηριωμένο διάλογο με επιχειρήματα και να αφήσουμε στην άκρη προσωπικούς χαρακτηρισμούς, fake news και ένα λόγο ο οποίος τελικά μόνο εντάσεις και βία μπορεί να προκαλεί. Δεν μας αξίζουν αυτά, είμαστε μία υπεύθυνη και ώριμη δημοκρατία στην Ελλάδα του 2024. Είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι δεν είμαστε εχθροί".



Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, με τα διλήμματα να τίθενται πιο επιτακτικά και το ενδιαφέρον των πολιτών να αυξάνεται, υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί περαιτέρω η δυναμική που έχει αναπτύξει η ΝΔ. Άλλωστε, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους δείχνουν πως μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων προέρχεται από την δεξαμενή των ψηφοφόρων που στήριξαν τη συντηρητική παράταξη στις εθνικές εκλογές....



Αισιοδοξία στη ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις -
Πιέσεις στα δεξιά κόμματα από τον Μητσοτάκη

Τρεις εβδομάδες πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου η κυβερνητική παράταξη παρουσιάζει μία δυναμική που κάνει απολύτως εφικτό τον στόχο να καταγράψει ανάλογο ή και μεγαλύτερο ποσοστό από την αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση του 2019.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16/05/2024 21:25
Μητσοτάκης από Κατερίνη: Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο, ο πατριωτισμός φαίνεται με πράξεις, όχι με λόγια

Το κλίμα που μεταφέρουν τις τελευταίες ημέρες συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη από τις περιοδείες σε όλη τη χώρα επιβεβαιώνεται από τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες και δείχνουν τη ΝΔ στο όριο του 33% και πάνω, δικαιώνοντας την επιλογή του Πρωθυπουργού να θέσει από νωρίς τον συγκεκριμένο πήχη. Την αισιοδοξία αυτή μοιράζεται και ο ίδιος σε συνομιλητές του, καθώς εκτιμά ότι ο πήχης θα ξεπεραστεί. «Θα είμαστε δυνατοί και την επόμενη μέρα, θα είμαστε νικητές στις ευρωεκλογές και διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει», δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, εκφράζοντας αυτή την αισιοδοξία.

Πιάνει το 33% στις Ευρωεκλογές 2024 η ΝΔ

Οι εταιρείες Marc (ΑΝΤ1), Alco (Alpha), Pulse (ΣΚΑΪ) και MRB (Open) στις τελευταίες εκτιμήσεις τους δίνουν άνετο προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σύγκριση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 33% με το ανώτατο όριο να βρίσκεται στο 35,9%. Στο 16% είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στο 12,5% το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν της Alco για τον Alpha στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ έχει εύρος από 30,5% έως 34,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 14,5 έως 17,5 και το ΠΑΣΟΚ στο 11,5 έως 14,5. Ενώ, η Marc, για λογαριασμό του ΑΝΤ1 δίνει ως μέση τιμή εκτίμησης ψήφου 33,8%, 15,2% και 12,2% αντίστοιχα.

Υπάρχουν περιθώρια αύξησης της δυναμικής της ΝΔ

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, με τα διλήμματα να τίθενται πιο επιτακτικά και το ενδιαφέρον των πολιτών να αυξάνεται, υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί περαιτέρω η δυναμική που έχει αναπτύξει η ΝΔ. Άλλωστε, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους δείχνουν πως μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων προέρχεται από την δεξαμενή των ψηφοφόρων που στήριξαν τη συντηρητική παράταξη στις εθνικές εκλογές.

Ο Μητσοτάκης αυξάνει τη πίεση στα κόμματα που είναι δεξιά της ΝΔ

Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης αυξάνει την πίεση στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ. «Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και τις σχέσεις μας με την πίστη και την ορθοδοξία δεν θα επιτρέψουμε να τις καπηλευτεί κανείς και κανένα κόμμα. Και νομίζω ότι σε όλους αυτούς απάντησε πολύ λιτά, αλλά και αυστηρά, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος», δήλωσε χθες από την Κατερίνη και κάλεσε τους πολίτες να διαχωρίσουν τον «πατριωτισμό στην πράξη» από τους «ψευτοπατριώτες» που διεκδικούν την ψήφο τους. «ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια. 
Σε αυτούς που θωράκισαν την άμυνα της χώρας, σε αυτούς που ενίσχυσαν το κύρος της χώρας, σε αυτούς που μας επιτρέπουν πια να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με νέα αυτοπεποίθηση. Σε αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν ότι διπλωματία σοβαρή δεν κάνεις με φωνές και κορώνες, αλλά με αυστηρές διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Όλοι οι άλλοι που δαιμονοποιείτε την ανώνυμη εταιρεία, δεν προσλαμβάνετε ένα πράγμα: Η ανώνυμη εταιρεία είναι σειρά διατάξεων. Ο μόνος μέτοχος εδώ είναι το Ελληνικό Κράτος. Κατά 67%, ο κύριος μέτοχος και το Υπερταμείο το οποίο ζήτησε να συμμετάσχει, δεν του ζητήσαμε εμείς να συμμετάσχει. Δηλαδή, να επανατοποθετήσει χρήματα τα οποία στην πραγματικότητα είναι και αυτά χρήματα του ελληνικού λαού σε μια χρήση η οποία είναι ωφέλιμη για την Εθνική Άμυνα και ίσως, ίσως κερδοφόρα. Άρα, θετικά το βαθμολογούμε ότι το Υπερταμείο ήρθε και μας είπε, «θέλετε να είμαστε και εμείς εκεί με 33%»; Όπως θετικά αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι ήρθαν άλλα δύο Υπουργεία και μας είπαν «μπορείτε να μας βάλετε κι εμάς μέσα στην «ομπρέλα», για να αναζητήσουμε νέες λύσεις»;...

Σημεία ομιλίας του ΥΕΘΑ  Νίκου Δένδια στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου περί της ίδρυσης του ΕΛΚΑΚ κ.ά.


 Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ,Νίκος Δένδιας, ανέφερε μεταξύ άλλων, σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις»:

• Το νομοθέτημα αυτό δεν ήταν η επιθυμία της Κυβέρνησης και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου να συζητηθεί σε μια σαφέστατα προεκλογική περίοδο. Όμως, θα ήθελα να παρακαλέσω θερμότατα να μην μπει στο επίπεδο των επερχόμενων ευρωβουλευτικών εκλογών η συζήτησή μας,

 Είναι μια προσπάθεια να περάσουμε τη δυνατότητα εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και σε υλικά νέας εποχής, αλλά και σε ανθρώπινο κεφάλαιο με δυνατότητες αντίληψης των προκλήσεων.

 Θα ήθελα λοιπόν να σας παρακαλέσω θερμότατα να μπορέσουμε να συζητήσουμε στο πλαίσιο της εθνικής μας αποστολής, όχι του προεκλογικού καθήκοντος όλων μας, το οποίο απολύτως αντιλαμβάνομαι. Πολιτεύομαι, δεν ζω σε έναν άλλο κόσμο.

 Δεν υπάρχει blue print πάνω στο οποίο να βασιστεί (το Σχέδιο Νόμου). Βασιστήκαμε σε πρότυπα άλλων χωρών και ουδείς έρχεται σε αυτήν την αίθουσα θεωρώντας ότι έχει την απόλυτη γνώση. Ουδείς.

 Η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι μια διαδικασία κοινής προσπάθειας. Δεν είναι μια διαδικασία κοινοβουλευτικής επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας ρυθμίσεων ήδη προαποφασισμένων.

 Αυτό το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα έχει τις εξής βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Έχει το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας. Έχει τα ζητήματα που αφορούν την Πληροφορική, το καινούργιο Σώμα Πληροφορικής, το Big Data, το Artificial Intelligence, και έχει και τα ζητήματα εκπαίδευσης τα οποία αφορούν τη χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου για να υποστηρίξει τα δυο προηγούμενα. Διότι αν δεν υπάρχει ανθρώπινο κεφάλαιο εκπαιδευμένο, δεν μπορούν να υποστηριχτούν τα δυο προηγούμενα. Άρα, κατά τούτο, συνιστά μια ολότητα, που έχει διατάξεις και για τα εκπαιδευτικά των Ενόπλων Δυνάμεων εξ ανάγκης, γιατί το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι αυτό που θα πάει σε αυτές τις υπηρεσίες. Είναι ένα συνεκτικό όλον.

 Υπάρχει μια διάταξη που αφορά το επίδομα στόλου, για την οποία είμαστε όλοι σύμφωνοι. Όλοι είμαστε σύμφωνοι και το έχουμε συζητήσει ως αδικία που προήλθε εκ νομοτεχνικού λάθους σε προηγούμενη ρύθμιση. Και να σας πω από τώρα ότι θα φέρω, εάν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, και μια διάταξη για τα μισθολογικά των Ανθυπολοχαγών ενόψει Πανελλαδικών Εξετάσεων, γιατί είχε παρατηρηθεί μείωση του αριθμού των εισερχομένων για να υπάρχει κινητροδότηση.

 Για εμένα, και για την κυβέρνηση, έχει τεράστια σημασία η συναντίληψη εδώ. Και γιατί έχει σημασία η συναντίληψη; Όχι ότι εγώ είμαι καλός άνθρωπος, αλλά γιατί αν δεν υπάρχει ενστερνισμός του συνόλου ή ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος, οι επιλογές αυτές δεν θα είναι μακρόβιες.

 Θεωρώ ότι είναι υπαρξιακή ανάγκη να περάσουμε σε μια άλλη εποχή.

Διαβάζω με προσοχή, με ιδιαίτερη προσοχή, όσα είπε ο ΥΕΘΑ, Νίκος Δένδιας, στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και  Άμυνας στη Βουλή, εισηγούμενος το ν/σ του ΥΠΕΘΑ, το οποίο, μεταξύ άλλων, θεσμοθετεί τη δημιουγία Ελληνικού Κέντρου Αμυντικού Καινοτομίας, υπό τον ΥΕΘΑ. Υπό «κανονικές» συνθήκες, όπως εύλογα εσημείωσε ο ΥΕΘΑ, ένα τέτοιο καινοτόμο νομοσχέδιο θα έπρεπε να τύχει διακομματικής στήριξης, καθ’ ο μέτρο χαράσσει δυνάμει νέους δρόμους  γιά το ΥΠΕΘΑ, μέσω της δημιουργίας του ΕΛΚΑΚ και της δημιουργίας ενιαίου Σώματος Πληροφορικής για τις ΕΔ. Ωστόσιο κάποιοι εννοούν να αντιδρούν...Δίχως να εμφανίζονται ότι διαφωνούν επί της ουσίας, αρέσκονται να επιδίδονται σε έναν πόλεμο «χαρακωμάτων», μέσω δημοσιευμάτων που θα μπορούσε τελικώς να αποδειχθούν ακόμη και κατευθυνόμενα ή υποβολιμαία. Ο ευγενής ΥΕΘΑ, ο οποίος δεν επιδιώκει άσκοπες πολιτικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις, αλλά μάλλον μείζονες συγκλίσεις, ακόμη και διακομματικές συμφωνίες, εμφανίσθηκε χθες-διατηρώντας τους χαμηλούς τόνους- αποφασιστικός και μάλλον απόλυτος γιά όσα έχει κατά νουν και γιά τα οποία προτίθεται να προχωρήσει προφανώς αταλάντευτα. Έχω την γνώμη, ότι ο τρόπος που το «έκοψε» εις το Ναύαρχο Ευάγ. Αποστολάκη γιά το ΜΤΣ έρχεται να το επιβεβαιώσει, όπως και η απάντηση στη Σία Αναγνωστοπούλου γιά το χθεσινό «αποκαλυπτικό» της «Εφ.Συν».Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο και πού θα «παίξουν» συτές οι αναφορές Δένδια από όσους θορυβούν και δαιμονολογούν περί του αντιθέτου, προβάλλοντας και τις απαντήσεις της «βαλλόμενης» πλευράς, πολλώ μάλλον όταν πρόκειται γιά το ίδιο το κράτος, στον σκληρό του πυρήνας της εθνικής άμυνας. Ή εάν θα σιωπήσουν περίπου, προκρίνοντας την αποσιώπηση κι ό,τι μείνει. Εν πάση περιπτώσει η κοινοβουλευτική διαδικασία σε σχέση με αυτό το σημαντικό νομοθέτημα του ΥΠΕΘΑ επιτρέπει και τελικώς επιβάλλει υπεύθυνες προσεγγίσεις από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ώστε-και μόνον τότε-να κριθεί και ο ΥΕΘΑ γιά τις όποιες βελτιωτικές προτάσεις που θα υποβληθούν και δεν τύχουν αποδοχής αναιτιλόγητα. Εάν δεν υπάρξουν τέτοιες προτάσεις και το πράγμα «μείνει» σε ακήρυκτο «κλεφτοπόλεμο», τότε δεν είναι μόνον ότι θα πρόκειται γιά άσφαιρα πυρά. Το μείζον ερώτημα θα είναι ΠΟΙΟΙ και ΓΙΑΤΙ στέκονται εμπόδιο στις προτεινόμενες ουσιώδεις αλλαγές, ΤΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟ, το ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟ έστω υπερασπίζονται με περικάλυμμα αριστερόστροφης ρητορικής παραλλαγής. Ιδού η Ρόδος,ιδού και το πήδημα...

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

 Βιαζόμαστε. Έχουμε μείνει πίσω. Όταν η άλλη χώρα είναι σε δεύτερη γενιά drones και εμείς αγοράζουμε – τι αγοράζουμε- είναι λογικό να με διακατέχει πολύ μεγαλύτερη αγωνία από αυτό.

 Επείγον της ανάγκης να καλυφτούμε στον καιρό που έρχεται απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις, τις οποίες συνομολογήσαμε όλοι.

 Σε αυτό το Υπουργείο παρατηρείται – και είναι σωστό αυτό, είναι ευχάριστο, μεγάλη συμμετοχή στη διαβούλευση. Με στεναχώρησε ότι δεν ήταν επί του θέματος.

 Συζητάμε κάτι που συνιστά κάτι καινοφανές στην Ελλάδα. Ως προς τα εκτός Ελλάδας είμαστε πάρα πολύ πίσω. Στην Ελλάδα είναι καινοφανές. Γιατί δεν έχει ήδη γίνει; Σε αυτό οφείλει να απολογηθεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Διότι, βεβαίως, δεν άρχισε η καινοτομία στην Ευρώπη τη στιγμή που ανέλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να κληθεί αυτή σε απολογία. Υπάρχει επί δεκαετίες. Η Τουρκία πέταξε το πρώτο drone τη δεκαετία του ’90. Δεν είναι όμως ο σκοπός μας εδώ να αναζητήσουμε ευθύνες. Δεν έχει καμία έννοια αυτή η συζήτηση. Είναι βέβαιον ότι δεν δίνει εδώ κανείς πιστοποιητικά πατριωτισμού. Είναι αυτονόητο και παραδεκτό απολύτως από την Κυβέρνηση ότι οι πάντες εργάζονται με τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι προσλαμβάνουν για το εθνικό συμφέρον.

 Έχουμε εδώ ένα νομοθέτημα με τέσσερα διαφορετικά πράγματα. Ένα Κέντρο – το οποίο φτιάχνεται – Αμυντικής Καινοτομίας. Οι περισσότερες παρατηρήσεις ήταν γιατί να είναι με μορφή Ανώνυμης Εταιρείας. Δεν υπήρξε μία παρατήρηση η οποία να υποδεικνύει – πέραν της Νίκης – με ποια νομική μορφή προτείνετε να είναι. Η μία παρατήρηση που έγινε ήταν να είναι με νομική μορφή κρατικής υπηρεσίας. Απαντώ στην πρόταση: Μα κρατική υπηρεσία έχουμε και απέδειξε ότι δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό. Και βεβαίως δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο που κινείται η κρατική υπηρεσία. Είναι δυνατό να «μοχλοποιήσει» χρηματοδότηση μια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου; Για να έχουμε ακόμα μία Γενική Διεύθυνση;

 Φτιάξαμε τώρα Γενική Διεύθυνση Καινοτομίας.

 Όλοι οι άλλοι που δαιμονοποιείτε την ανώνυμη εταιρεία, δεν προσλαμβάνετε ένα πράγμα: Η ανώνυμη εταιρεία είναι σειρά διατάξεων. Ο μόνος μέτοχος εδώ είναι το Ελληνικό Κράτος. Κατά 67%, ο κύριος μέτοχος και το Υπερταμείο το οποίο ζήτησε να συμμετάσχει, δεν του ζητήσαμε εμείς να συμμετάσχει. Δηλαδή, να επανατοποθετήσει χρήματα τα οποία στην πραγματικότητα είναι και αυτά χρήματα του ελληνικού λαού σε μια χρήση η οποία είναι ωφέλιμη για την Εθνική Άμυνα και ίσως, ίσως κερδοφόρα. Άρα, θετικά το βαθμολογούμε ότι το Υπερταμείο ήρθε και μας είπε, «θέλετε να είμαστε και εμείς εκεί με 33%»; Όπως θετικά αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι ήρθαν άλλα δύο Υπουργεία και μας είπαν «μπορείτε να μας βάλετε κι εμάς μέσα στην «ομπρέλα», για να αναζητήσουμε νέες λύσεις»;

 Είναι απίστευτο τι υπάρχει στο ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο ως ιδέα και ίσως και ως πρωτότυπο, τα οποία δεν μπορούμε εμείς να τα απορροφήσουμε επί ολόκληρες δεκαετίες.

 Είναι εθνικό θέμα, δεν είναι θέμα ούτε δικό μου, ούτε της κυβέρνησης, ούτε των εκλογών. Βιάζομαι γιατί με πιέζει η ανάγκη, δεν βιάζομαι για οποιονδήποτε άλλο λόγο, δε θέλω να σας κρύψω κάτι.

 Έχουμε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα κι έχουμε ήδη ανάγκες καταγεγραμμένες. Εμείς υπολογίζουμε ότι τον πρώτο χρόνο χρειαζόμαστε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα 38.164.500 ευρώ. Έχουμε κάνει τη δουλειά μας κι έχουμε κάνει τη δουλειά μας για τέσσερα χρόνια μπροστά, δεν ερχόμαστε πρόχειρα. Και ξέρουμε πού θα τα βρούμε αυτά τα χρήματα.

 Και βεβαίως το τελευταίο που περιμέναμε Ναύαρχε (σ.σ. Ευάγγελος Αποστολάκης) είναι παρατήρηση επί των θεμάτων του Μετοχικού Ταμείου. Μας λέτε ότι «στερούμε δικαιώματα του Μετοχικού Ταμείου». Υπήρξατε στο Υπουργείο. Πόσα έδωσε, Ναύαρχε, το Υπουργείο στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού πέρυσι; 19,1 εκατομμύρια ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Πόσα έδωσε στη δεκαετία; 161 εκατομμύρια ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, όχι από κρατήσεις. Γιατί να θέλουμε να στερήσουμε κάτι από το Μετοχικό Ταμείο; Και αναπτύσσεται στο δημόσιο διάλογο ένα απίστευτο γαϊτανάκι παρατηρήσεων γιατί το νομοθέτημα ζητάει από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού 300 τετραγωνικά για να στεγασθεί το «ΕΛΚΑΚ», το οποίο θα επισκευάσει, θα συντηρήσει, θα αναπτύξει και θα δημιουργήσει προγράμματα, από το οποίο το Μετοχικό Ταμείο τελικά θα έχει έσοδα, γιατί υπάρχουν παρακρατήσεις από τα εξοπλιστικά. Και αυτό το καταλογίζετε ως αρνητικό; Και άλλαξα τη διατύπωση ακριβώς για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία, όταν το Μετοχικό Ταμείο – εγώ έτρεχα να διεξάγω την υπόθεση κατά της Τράπεζας Πειραιώς που διπλασιάστηκε το μίσθιο του Attica από τα 7 εκατομμύρια στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ -, και δεν νοιαζόμαστε πραγματικά για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού; Πώς λέγονται αυτά τα πράγματα;

 Επί της ουσίας του συγκεκριμένου νομοθετήματος: Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα; Κατ΄ αρχήν δημιουργείται Διεύθυνση Καινοτομίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η Διεύθυνση Καινοτομίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταγράφει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Καταγράφει τι χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις επί τη βάσει των αποφάσεων των Γενικών Επιτελείων. Δεν έρχεται ο καθένας και λέει εγώ θέλω αυτό, εγώ θέλω εκείνο, εγώ θέλω το άλλο.

 Θα σας διαβάσω ενδεικτικά, ενδεικτικά, δεν είναι γραμμένο με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχει ήδη φτιαχτεί διότι δεν πρέπει σε αυτό το επίπεδο, μπορούμε σε κλειστή συνεδρίαση ή κατ΄ ιδίαν να σας εξηγήσω ακριβώς το καθένα απ΄ αυτά τι είναι και πώς είναι. Αυτές είναι οι καταγεγραμμένες ανάγκες, αν θέλετε να σας τις διαβάσω, που έχουν τα γενικά επιτελεία: Αυτόνομα οχήματα, αέρος, ξηράς, θαλάσσης, υποθαλάσσια. Αντί-drone συστήματα, κυβερνοασφάλεια, ασφαλείς επικοινωνιακοί δορυφόροι στρατιωτικής-κυβερνητικής χρήσης, τεχνολογία laser, δίκτυα τηλεφωνίας 5G, περιπλανώμενα πυρομαχικά (Loitering Munition), ηλεκτρονικός πόλεμος, Artificial Intelligence, Big Data και σύγχρονος εξοπλισμός μαχητή. Οι σύγχρονες στολές, οι οποίες έχουν αισθητήρες και ο Διοικητής της Μονάδας έχει απόλυτη αίσθηση και της φυσικής κατάστασης του κάθε μαχητή ξεχωριστά: τοn ρυθμό της καρδιάς του, την πίεσή του, το αν τραυματίστηκε, το πού είναι, γιατί δεν υπάρχει οπτική επαφή κατ΄ ανάγκην. Αυτά ζητάμε.

 Τι κάνει το «ΕΛΚΑΚ»; Τα παίρνει αυτά που τα Επιτελεία θέλουν και τα προκηρύσσει ως ανάγκες. Έχει δύο διαφορετικά Ταμεία: Το Ταμείο Καινοτομίας και το Ταμείο Ανάπτυξης. Γιατί έχει δύο ταμεία και δεν έχει ένα ταμείο; Έχει δύο Ταμεία; Γιατί υπάρχει διαφορετικό ρίσκο. Tο Ταμείο Καινοτομίας χρηματοδοτεί το πρωτότυπο, γιατί μπορεί να αποτύχει πλήρως, να χαθούν τα λεφτά και αυτό είναι αποδεκτό, κάθε προσπάθεια δε θα έχει κατ΄ ανάγκην αποτέλεσμα. Το Ταμείο Ανάπτυξης απευθύνεται σε διαφορετικό επίπεδο, αυτό λέγεται TRL, το επίπεδο της τεχνολογίας που υπάρχει και απευθύνεται και σε φορείς οι οποίοι έχουν έτοιμο επίπεδο τεχνολογίας και κατά συνέπεια δεν θα χαθούν τα λεφτά και στην πραγματικότητα συνιστά χρηματοδότηση η οποία θα επιστραφεί. Γι΄ αυτό υπάρχουν τα δύο Ταμεία.

 Και από κει και πέρα όταν κατασκευάζεται το πρωτότυπο πού πάει; Πάει στις Ένοπλες Δυνάμεις για να το δοκιμάσουν. Τους κάνει ή δεν τους κάνει;

 Γιατί δεν έγινε μέχρι τώρα; Γιατί δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάτι στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σημαντικό ελληνικής παραγωγής; Μα μέχρι τώρα το σύστημα δεν επέτρεπε στις Ένοπλες Δυνάμεις να επικοινωνήσουν και να δοκιμάσουν τα πρωτότυπα. Και πρωτότυπα που δεν δοκιμάζονται υπό πραγματικές συνθήκες, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα κάνουν. Εάν το δοκιμάσουν και τους κάνει από εκεί και πέρα υπό τις συνθήκες που αναφέρει το νομοθέτημα, κατοχυρώσεις δημοσίου συμφέροντος, υπάρχει παραγγελία.

 Και ως προς τις συνθήκες του απορρήτου, για τις οποίες εξεφράσθη φοβερή ανησυχία, υπάρχει το άρθρο 25. Και μην κάνετε σύγχυση ανάμεσα στη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρείας και στο απόρρητο. Μια κρατική ανώνυμη εταιρία – γιατί για αυτό πρόκειται – μπορεί απολύτως να τηρεί τους όρους του απορρήτου και της επιβάλλεται από το νομοθέτημα και θα της επιβληθεί και από τον κανονισμό, είναι προφανές αυτό, και σωστά παρατηρήθη, το άρθρο πνευματικής ιδιοκτησίας διότι εκεί θέλουμε ένα κομμάτι από αυτά τα δικαιώματα να τα κρατάει το ΕΛΚΑΚ και θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλης οικονομικής αξίας. Θα θέλαμε το σύνολο των δικαιωμάτων. Εάν πάμε να κρατήσουμε το σύνολο των δικαιωμάτων, αυτή ήταν η προσωπική μου βούληση γραμμένη στο πρώτο σχέδιο, μου παρατηρήθηκε ότι κάνω λάθος διότι θα πάω για τα πολλά και δεν θα πάρω τίποτα, διότι καμία ξένη εταιρία με readiness level ή καμιά ελληνική εταιρεία με υψηλό readiness level δεν θα μου δώσει πνευματικά δικαιώματα. Άρα, λοιπόν, δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον. Άρα λοιπόν δεν θα έχω λύσεις.

 Πάμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα: Ανάγκη – ενδιάμεσος φορέας – χρηματοδότηση – οικοσύστημα που παρέχει τη λύση – παραγωγή.

 Αυτό έχει εφαρμοστεί σε σειρά χωρών. Μετέτρεψε συγκεκριμένη χώρα της περιοχής μας από μια αγροτική οικονομία στη μεγαλύτερη εξαγωγικά κατά κεφαλήν δύναμη προηγμένης τεχνολογίας στον πλανήτη.

 Θέλουμε δε και από πάνω από αυτό μια «ομπρέλα». Και ποια είναι η ομπρέλα και δεν το παρατηρήσατε. Το Συμβουλευτικό Συμβούλιο. Τι είναι το Συμβουλευτικό Συμβούλιο; Είναι οι Έλληνες καθηγητές. Υπάρχουν εκπληκτικοί Έλληνες καθηγητές. Πήγα προς τούτο στο ΜIΤ, στο Cambridge, στο Harvard – εκτός Ελλάδος – στην Οξφόρδη. Υπάρχουν εξαιρετικά μυαλά τα οποία είναι έτοιμα να βοηθήσουν το εγχείρημα σε σειρά Πανεπιστημίων, στο Stanford, στο Yale. Και στα εγχώρια πανεπιστήμια, απλώς δεν τα αναφέρω εδώ, δεν έχει έννοια. Αυτοί οι καθηγητές, οι Έλληνες καθηγητές, είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού, θα μπουν στο Συμβουλευτικό Όργανο, το οποίο συμβουλευτικό όργανο θα είναι χωρισμένο σε τομείς.

 Αν δείτε το ΜIΤ LAB τι κάνει για την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τι κατασκευάζει, θα εκπλαγείτε. Είναι δυνατόν να υπάρχουν δυο Έλληνες καθηγητές εκεί; Δυο Έλληνες καθηγητές και η χώρα να μην τους αξιοποιήσει στο ελάχιστο; Και υπάρχει στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο τώρα που μιλάμε φοιτά εκεί για να μας φέρει πίσω μια βασική τεχνογνωσία για να εκμεταλλευτούμε και τα υπόλοιπα.

 Πάμε να περάσουμε με τις δυσχέρειες, με τα λάθη – είναι βέβαιον ότι θα υπάρχουν λάθη – σε μια άλλη εποχή. Αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη σύμπραξη όλων. Δεν πάμε εδώ να ικανοποιήσουμε συλλόγους, αντιλήψεις, πράγματα που υπάρχουν προβλήματα επειδή είναι παραμονές εκλογών.

 Πάμε να λύσουμε μια εθνική ανάγκη, να περάσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια εποχή που είναι απαραίτητο. Απαραίτητο, δεν γίνεται έτσι.

 Δεν μπορεί να μην υπάρχει αντί-drone «θόλος» στη χώρα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει. Είναι απόλυτη προτεραιότητα.

 Κοιτάξτε τον πόλεμο στην Ουκρανία, κοιτάξτε τον πόλεμο στην Αρμενία. Λοιπόν, αν έχετε την καλοσύνη να προσλάβετε την ανάγκη και αν κρίνετε ότι η λύση η οποία προτείνεται σε κάτι δεν είναι επαρκής ή ορθή, ευχαρίστως να το συζητήσουμε, χίλιες φορές. Και αν θέλετε εκτός της αιθούσης, γιατί είναι ειδικευμένο, ευχαρίστως και αυτό. Αλλά σας παρακαλώ προσλάβετε την επείγουσα ανάγκη.

 Και ως προς τις Στρατιωτικές Σχολές, αυτή τη στιγμή αν πάτε στη Σχολή Ευελπίδων θα δείτε έχουμε ένα εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό. Αναφέρομαι σε αυτήν γιατί πήγα προσφάτως. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο. Πηγαίνετε να δείτε στα εργαστήρια τι πρωτογενής έρευνα υπάρχει η οποία μένει εκεί στα ράφια διότι δεν υπάρχει κανένας να την απορροφήσει. Γιατί σε αυτά τα παιδιά με τα εξαιρετικά μυαλά δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτό και να προσφέρουν οι ίδιοι λύσεις στα προβλήματα της ελληνική αμυντικής βιομηχανίας;

 Και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εδώ είναι απαραίτητη. Να δούμε τους όρους, αλλά εδώ ξέρετε, μην κηδόμεθα της προστασίας του δημοσίου απέναντι των ιδιωτών. Διότι εδώ τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα; Έχει συμβεί η πλήρης άλωση του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα διότι εμείς δεν παράγουμε τίποτα στην Ελλάδα και πάμε ως πελάτες, για να μην πω πολλές φορές ικέτες, στα ξένα ράφια για να αγοράσουμε όπλα. Αυτό γίνεται μέχρι τώρα.

 Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι 0,74%, όταν δαπανάμε αμυντικά κάθε χρόνο 3,7%. Τι λογική έχει αυτό; Πώς προασπίζετε το δημόσιο συμφέρον όταν αρνείστε αυτό που θα προάγει την εγχώρια παραγωγή δήθεν ενόψει προστασίας του δημοσίου συμφέροντος; Δηλαδή, την κατάθεσης του υστερήματος του Έλληνα φορολογούμενου στις αλλοδαπές τσέπες για να το λέμε ελληνικά. Αυτό είναι: Μην κάνουμε τίποτα, άρα να είμαστε πάντα στην ανάγκη των ξένων.

 Ε, όχι, πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτό το πράγμα. Μπορούμε καλύτερα, και γι’ αυτό σας παρακαλώ να βοηθήσετε.

 Όσον αφορά το Σώμα Πληροφορικής, καταλαβαίνω ην αγωνία, ιδίως των Αξιωματικών της Αεροπορίας, τη συμμερίζομαι, ότι θα τύχουν κάποιας μετάθεσης που δεν τους αρέσει. Αυτό είναι πίσω από όλα αυτά που ελέχθησαν στην αίθουσα, αυτό καλύπτεται. Να είμαστε ειλικρινείς. Σας απαντώ: Αποκλείεται. Και γιατί αποκλείεται; Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Ανώτατος Αξιωματικός – θα είναι εδώ αύριο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – στα συγκαλά του που ένα ικανό στέλεχος που καλύπτει μια εξειδικευμένη ανάγκη, να τον πάρει και να τον στείλει στον Έβρο να φυλάει σκοπιά. Αλλά εδώ δεν συζητάμε για ένα στενό συμφέρον κάποιων ανθρώπων. Που το προσλαμβάνω, το καταλαβαίνω, δεν έχουν άδικο στη βασική τους σκέψη ή στο φόβο τους ο οποίος είναι ανεδαφικός, αλλά τον προσλαμβάνω ως φόβο.

 Εδώ την εποχή της διακλαδικότητας παγκοσμίως, μου λέτε ότι δεν χρειάζεται ενιαίο Σώμα Πληροφορικής; Τη στιγμή που η Πληροφορική καλπάζει με την ημέρα. Είναι χωρισμένη. Άλλη Πληροφορική για την Αεροπορία, άλλη για το Ναυτικό, άλλη για τον Στρατό;

 Η διακλαδικότητα είναι όρος επιβίωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις του σήμερα. Είναι δυνατό να μην προσλαμβάνουμε την αλλαγή των καιρών; Μακάρι να μην έρθει ποτέ. Αν έρθει η κακή ώρα, είναι όρος επιβίωσης.

 Το άρθρο της θητείας – το οποίο δεν παρατηρήσατε αρκετά – λέει ότι όποιος φοιτά στο Πανεπιστήμιο, είτε στο πρώτο δίπλωμα, είτε στο δεύτερο, είτε στο διδακτορικό, έρχονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και του λένε: Θέλεις να σε βοηθήσουμε; Καταρχήν οικονομικά, να σε στεγάσουμε. Με ποιο αντάλλαγμα; Ως φοιτητής να μας παρέχεις ένα κομμάτι του χρόνου στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μετά να μείνεις ισόποσο χρόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις να προσφέρεις. Το αντιγράψαμε. Το κάνουν οι Αμερικανοί.

 Δείτε το παράδειγμα των Ισραηλινών. Η «Μονάδα 8200». Εμείς φτιάχνουμε μια μονάδα που τη λέμε «1864».Ρωτήστε στην αγορά. Ένας έφεδρος ή μια έφεδρη από τη «Μονάδα 8200» τι τύχης απολαμβάνει όταν βγει στην ελεύθερη αγορά.

 Όλα αυτά δείτε τα στην ολότητά και στην αναγκαιότητά τους.

 Δεν θα έφερνα ένα νομοθέτημα παραμονές ευρωεκλογών αν δεν πίστευα ότι η εθνική ανάγκη να δώσουμε κάποια έναρξη προσφοράς λύσεων, ιδίως στο αντι-drone, υπερβαίνει τη συγκυρία και υπερβαίνει και οποιαδήποτε στενό και δικό μου και ευρύτερο κομματικό συμφέρον για μας.

 Πιστεύω ότι αν το έφερνα μετά τις ευρωεκλογές, θα υπήρχε απόλυτη ομοφωνία στην αίθουσα. Όμως πιστεύω ότι και τώρα μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τις υποδείξεις μας. Υπάρχουν σίγουρα λάθη. Σίγουρα θα υπάρξουν βελτιώσεις και στην πορεία του χρόνου, ό,τι και να ψηφίσουμε εδώ. Είναι μια καινούργια προσπάθεια που σας διαβεβαιώ ότι δικαιούται και είναι απαραίτητο να έχει τη στήριξη όλων.

Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΕΛΚΕΙ

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου περί πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος στην Εφημερίδα των Συντακτών, ανέφερε:

 Δεν υπάρχουν 250 κοντέινερς. Το είδα και εγώ το πρωτοσέλιδο και δεν υπάρχει αποστολή στην Ουκρανία όπως το πρωτοσέλιδο γράφει.

 Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες μέσα στο πλαίσιο των συμφωνιών της χώρας. Ποτέ δεν έχουμε αποκρύψει σε ποιον πουλάμε και τι πουλάμε.

 Στη διάθεσή σας, είτε σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε αν θέλετε σε επίπεδο προσωπικής ή κομματικής ενημέρωσης ή ενημέρωσης όλων των κομμάτων.

 Η εντύπωση μιας συνωμοσιολογίας παρέλκει. Μάλιστα, εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού κόμματος με πήρε χθες τηλέφωνο και με ρώτησε γι’ αυτό και του απάντησα τι συμβαίνει. Του είπα και τον ακριβή αριθμό των κοντέινερς. Για να ξέρουμε για πόσα είναι.

 Να σας πω ξεκάθαρα, η Ελλάδα δεν δίδει κάτι απευθείας στην Ουκρανία ποτέ.

• Η χώρα πωλεί πεπαλαιωμένο υλικό μετά την κρίση των Γενικών Επιτελείων στην Τσεχία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό είναι γνωστό. Τα χρήματα αυτά τα χρειαζόμαστε. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κενό στο εξοπλιστικό Ενόπλων Δυνάμεων. Μιλάμε για λήξαν υλικό του οποίου και μόνον η καταστροφή θα υπερέβαινε σε κόστος τα 100.000.000 ευρώ.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

«Θέλω να κάνω μία αναφορά σε αυτούς που μας ασκούν κριτική, είτε γιατί δεν είμαστε, λέει, αρκετά πατριώτες, είτε γιατί δεν είμαστε αρκετά χριστιανοί. Στους δεύτερους θα πω, πολύ απλά, ότι χριστιανόμετρο δεν υπάρχει. Και τις σχέσεις μας με την πίστη και την Ορθοδοξία δεν θα επιτρέψουμε να τις καπηλευτεί κανείς και κανένα κόμμα. Και νομίζω σε όλους αυτούς απάντησε πολύ λιτά, αλλά και αυστηρά, ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: Σε αυτούς, δε, που ισχυρίζονται ότι είναι πιο πατριώτες από εμάς, θα τους πω μόνο ό,τι ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Σε αυτούς που θωράκισαν την άμυνα της χώρας, σε αυτούς που ενίσχυσαν το κύρος της χώρας. Αυτές τις προϋποθέσεις μόνο η Νέα Δημοκρατία τις πληρoί. Κοίταξα τα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Ιουνίου, εδώ στην Πιερία και είδα ότι 15.000 συμπολίτες σας ψήφισαν κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ, τρία κόμματα συγκεκριμένα. Και θα ήθελα να αναλογιστούν αυτοί οι συμπολίτες σας, αν τα κόμματα αυτά δικαίωσαν τις προσδοκίες σας ή αν απλά ήταν μία φωτοβολίδα, ένα πυροτέχνημα, που, ουσιαστικά, πολιτικά σας εξαπάτησαν. Και να αναλογιστούν ότι η μόνη υπεύθυνη πατριωτική δύναμη σήμερα πού εγγυάται της σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας είναι η μεγάλη μας παράταξη η Νέα Δημοκρατία»...



 «Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κατερίνη κατά την προεκλογική του ομιλία εν όψει των ευρωεκλογών και υπογράμμισε πως «η μόνη υπεύθυνη πατριωτική δύναμη, που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε το μεγάλο πλήθος που συγκεντρώθηκε παρά τις δυσκολίες του καιρού, σημείωσε «η παρουσία σας εδώ μου δίνει δύναμη για τις τόσο σημαντικές εκλογές της 9ης Ιουνίου για το μέλλον όλων μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κάθε φορά που βρίσκομαι στη Μακεδονία, στη γενέτειρα του εθνάρχη και ιδρυτή της παράταξής μας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αισθάνομαι πάντα μία ξεχωριστή συγκίνηση. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και τώρα το 2024 η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το κύρος της Ελλάδας αναβαθμίστηκε ουσιαστικά αυτά τα πέντε χρόνια. Από μαύρο πρόβατο έχουμε γίνει πρωταγωνιστές των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Παράδειγμα προς μίμηση σε πολλούς τομείς. Και πρέπει η Ελλάδα να είναι ισχυρή προς όφελος όλων».
Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας μας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, σημειώνοντας ότι «ήμουν αυτός που διαπραγματεύτηκε την Κοινή Αγροτική Πολιτική και εξασφάλισα ότι δεν θα χάσουμε πόρους από την Ευρώπη και την επόμενη μέρα θα χρειαστεί πάλι μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία να διαπραγματευτεί αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική οι οποίες θα είναι προς όφελος των αγροτών μας και το πώς θα κάνουμε την πράσινη μετάβαση με έναν τρόπο και έναν ρυθμό που δεν θα ζημιώσει το εισόδημα των αγροτών μας.

Πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους και μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας μας στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο

«Θέλω να κάνω μία αναφορά σε αυτούς που μας ασκούν κριτική, είτε γιατί δεν είμαστε, λέει, αρκετά πατριώτες, είτε γιατί δεν είμαστε αρκετά χριστιανοί.

Στους δεύτερους θα πω, πολύ απλά, ότι χριστιανόμετρο δεν υπάρχει. Και τις σχέσεις μας με την πίστη και την Ορθοδοξία δεν θα επιτρέψουμε να τις καπηλευτεί κανείς και κανένα κόμμα. Και νομίζω σε όλους αυτούς απάντησε πολύ λιτά, αλλά και αυστηρά, ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

Σε αυτούς, δε, που ισχυρίζονται ότι είναι πιο πατριώτες από εμάς, θα τους πω μόνο ό,τι ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια.

Σε αυτούς που θωράκισαν την άμυνα της χώρας, σε αυτούς που ενίσχυσαν το κύρος της χώρας. Αυτές τις προϋποθέσεις μόνο η Νέα Δημοκρατία τις πληρoί.

Κοίταξα τα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Ιουνίου, εδώ στην Πιερία και είδα ότι 15.000 συμπολίτες σας ψήφισαν κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ, τρία κόμματα συγκεκριμένα. Και θα ήθελα να αναλογιστούν αυτοί οι συμπολίτες σας, αν τα κόμματα αυτά δικαίωσαν τις προσδοκίες σας ή αν απλά ήταν μία φωτοβολίδα, ένα πυροτέχνημα, που, ουσιαστικά, πολιτικά σας εξαπάτησαν. Και να αναλογιστούν ότι η μόνη υπεύθυνη πατριωτική δύναμη σήμερα πού εγγυάται της σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας είναι η μεγάλη μας παράταξη η Νέα Δημοκρατία».

Αύριο η πρώτη παρουσίαση του Ψηφιακού Φροντιστηρίου

Είπε, ακόμα, ότι αύριο το πρωί θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το Ψηφιακό Φροντιστήριο, σε ένα σχολείο, σε ένα ορεινό χωριό της Ημαθίας.

«Αύριο θα βρεθώ σε ένα σχολείο στην Ημαθία, σε ένα ορεινό χωριό, για να παρουσιάσουμε το Ψηφιακό Φροντιστήριο. Τη δυνατότητα, δηλαδή, τα παιδιά σε απομονωμένες περιοχές ή τα παιδιά από οικογένειες που μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους το φροντιστήριο, από το Σεπτέμβριο να έχουν τη δυνατότητα να έχουν ψηφιακή πρόσβαση σε δασκάλους που θα τους κάνουν δωρεάν ψηφιακά μαθήματα. Κι αυτό γίνεται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις αλλά και στο δρόμο της Β. Μακεδονίας προς την Ευρώπη. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία σχετικά μνημόνια στη Βουλή, τώρα που βλέπαμε να εκτυλίσσεται αυτό που υποπτευόμασταν τόσο καιρό, πρέπει εμείς να κυρώσουμε τα μνημόνια και να απεμπολήσουμε αυτό το διαπραγματευτικό όπλο; Είναι μία πράξη που πραγματικά αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Εμείς δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία, όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η θέση μας δικαιώθηκε απόλυτα»...






«Κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία χωρίς να αποκλίνουμε από πάγιες εθνικές μας θέσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη, που παραχωρεί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ την εκπομπή "Σήμερα" και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και 'Ακη Παυλόπουλου.

«Είναι θετικό ότι συνομιλούμε και ότι οι επαφές με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. Κρατώ ως σημαντική εξέλιξη ότι τους τελευταίους 15 μήνες έχει συντελεστεί μία σημαντική βελτίωση, ήτοι υπάρχει μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Έχουμε επίσης μια σημαντική πρόοδο στο επίπεδο συνεργασίας στο μεταναστευτικό, όπου οι ροές είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία.Είναι επίσης πολύ σημαντική η συμφωνία για την διευκόλυνση της βίζας,καθώς προσθέτει μεταξύ άλλων σημαντικά ρεύματα επισκεπτών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και με αυστηρά οριοθετημένες τις δικές μας κόκκινες γραμμές, αλλά και με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Τουρκία άλλαξε στάση και ότι μπορούμε να συμφωνούμε πως μπορούμε να διαφωνούμε ειρηνικά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαΐκής Ένωσης έχει αυξημένες υποχρεώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, δε θυμάμαι να πήραμε την άδεια κανενός. Βεβαίως και θα γίνουν τα πάρκα εντός περιοχής ελληνικής κυριαρχίας. Διερωτώμαι εάν ένα θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες αφορά την Τουρκία; Σας διαβεβαιώ ότι Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές οι συζητήσεις με αυστηρά οριοαθετημένη την εθνική της γραμμή. Ξεκαθαρίζω ότι πίσω από την πρωτοβουλία των θαλασσών πάρκων δεν υποκρύπτεται τίποτα πέρα από το να προστατέψουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα μας. Καμιά δεν έχω αυταπάτη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και αυτήν την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαφορές πλην της οριοθέτησης ΑΟΖ που είναι η μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει». Αναφορικά με την στάση της αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχω μπλεχτεί λίγο με την αντιπολίτευση ανέκαθαν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου τώρα ξαφνικά έχουν σηκώσει μία σημαία ενός φθηνού ψευδοπατριωτισμού. Ερωτώ: ζημιώθηκε η χώρα από την επίσκεψη στην Τουρκία; Πήγαμε στην Τουρκία επαναλάβαμε τις πάγιες θέσεις μας μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις στην Τουρκία για την Χαμάς και κρατήσαμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας χωρίς να αποκλίνουμε από τις πάγιες θέσεις μας. Καταλαβαίνω τη δημοσκοπική πίεση αλλά δεν κάνεις αντιπολίτευση έτσι».

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της νέας προέδρου της Β. Μακεδονίας ως προς την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και την στάση της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται λέγοντας χαρακτηριστικά ότι λυπάται που υιοθετεί τις χειρότερες πρακτικές του προκατόχου του. «Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις αλλά και στο δρόμο της Β. Μακεδονίας προς την Ευρώπη. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία σχετικά μνημόνια στη Βουλή, τώρα που βλέπαμε να εκτυλίσσεται αυτό που υποπτευόμασταν τόσο καιρό, πρέπει εμείς να κυρώσουμε τα μνημόνια και να απεμπολήσουμε αυτό το διαπραγματευτικό όπλο; Είναι μία πράξη που πραγματικά αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Εμείς δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία, όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η θέση μας δικαιώθηκε απόλυτα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς για την αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, απάντησε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω τις εξάρσεις του κ. Βελόπουλου, το έχει κάνει καριέρα αυτό.

Για ευρωεκλογές -Εχω υπ όψιν μου ένα ευρωπαικό σύστημα αεράμυνας, ένα ευρωπαικό Iron Dome

Θα πάω απόψε στη Μακεδονία και ξέρω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος ασκεί υπεύθυνο πατριωτισμό". Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όταν μιλώ για τις ευρωεκλογές εγώ προτάσσω την ευρωπαΐκή τους διάσταση. Είμαι υπέρμαχος ενός κοινού χρηματοδοτικού εργαλείου για την άμυνα της Ευρώπης. Θεωρώ ότι πρέπει να συνδέσουμε αυτό το εργαλείο με εμβληματικά έργα ευρωπαΐκής άμυνας. Μάλιστα, έχω υπ όψιν μου ένα ευρωπαικό σύστημα αεράμυνας, ένα ευρωπαικό Iron Dome, είναι μία πρόταση που την επεξεργάζομαι σε κάθε λεπτομέρεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας».

Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα -Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι ετοιμάζει επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για να μας εξηγηθεί γιατί επιχειρήσεις τιμολογούν με διαφορετικό τρόπο τα προιόντα στα κράτη μέλη της ΕΕ. «Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, το αναγνωρίζουμε, ξέρουμε ότι πιέζει τα νοικοκυριά, έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις και όπως προείπα θα αναζητήσουμε και ευρωπαΐκή παρέμβαση. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα και ειδικά στα τρόφιμα. Η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων».

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί 
με χρεοκοπία της χώρας

Σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι εξαγγελίες της ισοδυναμούν με χρεοκοπία της χώρας, καθώς «δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι μη κοστολογημένες προτάσεις παντελώς ανεφάρμοστες».

Προς μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Τόνισε δε ότι η πρώτη κυβερνητική παρέμβαση από την στιγμή που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα αφορά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Για καταλήψεις

Ο επαναστατικός τουρισμός δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουν να προάγουμε. Αν κάποιοι σκέφτονται κάτι τέτοιο, να το ξεχάσουν
Για τις καταστροφές που γίνονται θα πρέπει να υπάρχει αστική ευθύνη.

Εγκληματικότητα

  • Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για τη σωστή εκπαίδευση των αστυνομικών για να υποδέχονται και να διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά. Το panic button έχει εγκατασταθεί.
  • Σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και ειδικά της Δυτικής Αττικής είναι αισθητή η παρουσία της αστυνομίας.
  • Καλύτερη κατανομή του δυναμικού της αστυνομίας στη χώρα. Θα πρέπει να δούμε τρόπους να μετακινήσουμε αστυνομικούς όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
  • Η υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη η αστυνομία έκανε τη δουλειά της και πήγε στη Δικαιοσύνη.
Τοξικότητα στο πολιτικό κλίμα
  • Η αντιπολίτευση έχει ανάγκη οι ευρωεκλογές να είναι δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Εμείς σηκώνουμε το γάντι και λέμε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι το πιο σημαντικό. Δεν θέλω να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση αυτής της κυβέρνησης να συνεχίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις.
  • Θέλω να φτάσουμε στο ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών
  • Αμέσως μετά θα πάμε στη Βουλή για να βρούμε 200 βουλευτές για την επιστολική ψήφο για τους εκτός Ελλάδας ψηφοφόρους
  • Οι εκλογές αυτές έχουν ευρωπαϊκό πρόσημο και εθνικό περιεχόμενο και εμείς θα μιλάμε πρωτίστως για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της και να είναι η χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη.
  • Δεν είναι οι ευρωεκλογές η ώρα για δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική
Εκπαίδευση
  • Αύριο θα παρουσιάσουμε το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο
  • Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ
  • Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια για να ιδρύσουν παράρτημα στην Ελλάδα
Για ανασχηματισμό
  • Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι έχω αποδείξει ότι δεν μ αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
  • Είμαι πρόεδρος της ΝΔ και θέλω η ΝΔ να κερδίσει και τις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027.
  • Πάμε για εξάντληση της 4ετίας
  • Αισθάνομαι φρέσκος και πολύ πιο δημιουργικός
  • Θέλω να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα. Έχω κλείσει τη σχετική συζήτηση και έχω πει ότι είναι τιμητικό να συζητείται ένα ενδεχόμενο ανάληψης ευρωπαϊκής θέσης.