οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

"Χθες ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές στο Μάτι έπειτα από 6 χρόνια και εν μέσω διαμαρτυριών καθώς η χρονοτριβή, ανοίγει τον δρόμο της αμφιβολίας. Θα σταθώ σε τρεις επισημάνσεις. Πρώτον ότι τα αδικήματα της υπόθεσης, κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο σχέδιο που βγήκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Στο δικό μας νομοσχέδιο οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Δεύτερον, πράγματι υπήρξε αργοπορία, κάτι που δικαιώνει τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου Και τρίτον, η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί γιατί είναι η 3η εξουσία της δημοκρατίας που έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της όπως έδειξε η αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου..."






Μητσοτάκης στη Βουλή: 
Δεν είναι τελεσίδικες οι κρίσεις
για το Μάτι, μπορεί να επανεξεταστούν


Στη Βουλή μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

«Θεωρώ το σημερινό νομοσχέδιο όχι μόνο σοβαρή μεταρρύθμιση, αλλά μια ιστορική τομή σε ένα διαχρονικό πρόβλημα» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε πως πρώτο ζήτημα είναι να βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις «σε μικρότερο χρόνο, περίπου κατά 30%».

«Άκουσα συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί ως μεταρρύθμιση το μέτρο. Εγώ θεωρώ πως είναι και έχει αργήσει να γίνει. Ο πρώτος που έκρινε σημαντική αυτή την αλλαγή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος από το 1911. Επιχειρήθηκε άλλες τέσσερις φορές με τελευταία το 1999, όταν μια διαφωνία του Αρείου Πάγου σε ένα άρθρο οδήγησε στην αναβολή του. Τότε η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε στηρίξει τη μεταρρύθμιση αυτή που τώρα ερχόμαστε να προωθήσουμε», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος εις βάρος των πολιτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δημιουργείται έτσι μια αμφισβήτηση γύρω από τη Δικαιοσύνη και γίνεται επιχείρημα σε όσους καραδοκούν για να μιλήσουν για ανύπαρκτο κράτος δικαίου. Για να τελεσιδικήσει απόφαση θέλει 1.450 μέρες όταν ο μ.ο. στην Ευρώπη είναι 650 μέρες. Αυτό φέρνει πολλά έξοδα, ταλαιπωρία και απογοήτευση. Υπάρχει μια Βαβέλ από αντικρουόμενες διαδικασίες και δομές που αδικούν το ανθρώπινο δυναμικό και μπλοκάρουν την παραγωγικότητα της ελληνικής δικαιοσύνης».

Και συνέχισε: «Ολα αυτά συμβαίνουν παρόλο που δεν υπολείπεται δικαστών η Ελλάδα. Το αντίθετο, έχουμε πολλούς δικαστές, αλλά μεγαλύτερη καθυστέρηση αποφάσεων. Το επίσης παράδοξο ότι έχουμε δύο διαφορετικών ειδών δικαστήρια. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται στο 20% των υποθέσεων. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν μικρό αριθμό υποθέσεων 30 φακέλους, όταν πρωτοδίκης επιβαρύνεται με 300 υποθέσεις. Αναχρονιστική η διάκριση οι μεν να εξετάζουν υποθέσεις ως 20.000 ευρώ και οι δε από 20.001 και πάνω».

«Στόχος είναι στο νομοσχέδιο η ενοποίηση των δύο βαθμών στο πρώτο επίπεδο, με ορθολογική κατανομή των θέσεων και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950. Ερχόμαστε στον 21ο αιώνα και στο ζήτημα αυτό στην Ευρώπη. Ενισχύονται με περισσότερους δικαστές. Κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της Πρωτοδικείο από εκεί που υπήρχαν δύο ή τρία. Τα περιφερειακά θα εξετάζουν υποθέσεις ως τις 250.000 ευρώ. Το ίδιο καθεστώς παραμένει στις δικαστικές θέσεις υπαλλήλων.

Προχωρώ σε αυτές τις διευκρινήσεις, γιατί η ανάγνωση του ν/σ διαψεύδει τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και θα μοιράζονται σε περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς».

«Σύντομα τρία περιφερειακά πρωτοδικεία θα λειτουργήσουν σε Μαρούσι, Περιστέρι και Κορωπί, καθώς και άλλα δύο στον Πειραιά. Στόχος να αυξήσουμε τη δεξαμενή ετοιμοπόλεμων δικαστών σε 2.500. Οι αλλαγές υπηρετούν και τον πολίτη και την χώρα. Δικαιοσύνη που αργεί, γίνεται άδικη και ταλαιπωρεί αυτόν που την έχει ανάγκη και συνήθως είναι ο πιο αδύναμος.» είπε ακόμη.

Αναφορικά με τις αποφάσεις στη δίκη για το Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Χθες ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές στο Μάτι έπειτα από 6 χρόνια και εν μέσω διαμαρτυριών καθώς η χρονοτριβή, ανοίγει τον δρόμο της αμφιβολίας. Θα σταθώ σε τρεις επισημάνσεις. Πρώτον ότι τα αδικήματα της υπόθεσης, κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο σχέδιο που βγήκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Στο δικό μας νομοσχέδιο οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες.

Δεύτερον, πράγματι υπήρξε αργοπορία, κάτι που δικαιώνει τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου

Και τρίτον, η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί γιατί είναι η 3η εξουσία της δημοκρατίας που έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της όπως έδειξε η αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές ή τελεσίδικες, εφ' όσον η δικαιοσύνη αποφασίσει να επανεξεταστούν. Με την σκέψη και την παρότρυνση, οι εθνικές τραγωδίες να μη μπορούν και να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Τα διδάγματα από το Μάτι δεν έχουν μόνο αυτή τη διάσταση. Μη ξεχνάμε ότι έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να επαναφέρει την πολιτική προστασία και να θέσει σε λειτουργία το 112. Οργανώνοντας για πρώτη φορά την θωράκιση και τις εκκενώσεις, για την διάσωση ανθρώπινων ζωών.»

«Οι υποθέσεις να τελεσιδικούν σε 650 μέρες και να εκδίδονται πρωτόδικες αποφάσεις σε 500 μέρες, αλλά κυρίως να υπάρχει μια ώθηση στο κράτος δικαίου. Εχουμε θέσει 21 ορόσημα μαζί με την ΕΕ, από τα οποία 11 έχουν επιτευχθεί. Πρόκειται για διαρκή προσπάθεια να συγκλίνουμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, για να απαντήσουμε σε όσους εμφανίζουν τη χώρα σαν «χούντα» ότι  πρόσφατα αναγνώρισε την προσπάθειά μας η αρμόδια επίτροπος, η κα Γιούροβα που διαπίστωσε πρόοδο σε θέματα κράτος δικαίου που η αντιπολίτευση επιμένει να δυσφημεί την χώρα μας στο ευρωπαϊκό ζητώντας και περικοπή κονδυλίων.» είπε συνεχίζοντας.

«Ηλπιζα ότι το ν/σ θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή. Με λύπη μου ωστόσο διαπίστωσα την άρνηση της αντιπολίτευσης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το όχι είναι πάγιο, ενώ έχει καταδικασμένους, μιλά για δημοκρατία, ενώ ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των νοσταλγών του φασισμού. Και φυσικά ο αρχηγός σας φρόντισε να φουσκώσει τον προϋπολογισμό κατά καμια 15αρια δισεκατομμύρια ευρώ. Φανταστείτε που θα φτάσει ο λογαριασμός ως τις ευρωεκλογές. Και δε μας λέτε και που θα πάνε οι φόροι για όλα αυτά. Λανσάρετε μια νέα χρεοκοπία.»

Απευθυνόμενος στον Ν. Ανδρουλάκη, είπε: «Περίμενα περισσότερα κε Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ. Πως ένα κόμμα που θέλει να λέει ότι είναι προοδευτικό, να είναι τόσο οπισθοδρομικό. Εντυπωσιακή υπαναχώρηση σε θέματα πανεπιστημιών, στην επιστολική ψήφο και τώρα επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης».

«Είδα κόμματα που ήταν αντίθετα με την επιστολική ψήφο τώρα να το... διαφημίζουν για να πάρουν ψήφους» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Μετά το Πάσχα μπαίνουμε στην ευθεία για την κάλπη. Ελπίζω να αποφύγουμε την τοξικότητα. Θα γίνει και η ευρεία συζήτηση που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο πως οι πολίτες περιμένουν από εμάς προτάσεις για το αύριο της χώρας και όχι επανάληψη αυτού του τεχνητού διχασμού που πληρώσαμε στο χθες. Οχι σε φήμες, σενάρια και ζητήματα από το παρελθόν. Η αποχή από τις εκλογές θα είναι μια ήττα για όλους το άνοιγμα στα άκρα θα γίνει κερκόπορτα για περιπέτειες.» είπε εν όψει ευρωεκλογών ο Κ. Μητσοτάκης.

«Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνομωσία και η κομματική αντιπαλότητα δεν επιτρέπεται να γίνει νάρκη στην κοινωνική ομαλότητα» είπε καταλήγοντας.



«Τι αριστερή ταυτότητα μου λέτε; Μην τρελαθούμε κιόλας και ξεχάσουμε όσα διδάσκουμε στους φοιτητές μας για το τι είναι Δεξιά και τι Αριστερά. Ο άνθρωπος είναι δεξιός. Θέλετε να τον πείτε δεξιό τύπου Μανχάταν, νεοφιλελεύθερο δεξιό; Ήπιο Ρεπουμπλικάνο; Συντηρητικό Δημοκρατικό; Δεξιό με προοδευτικές ευαισθησίες; Πείτε τον όπως θέλετε, η ουσία δεν αλλάζει: ο άνθρωπος είναι δεξιός»



Νίκος Μαραντζίδης:  
Κυρίαρχη η ΝΔ -Ούτε παραγγελία
να είχε κάνει ο Μητσοτάκης τον Κασσελάκη

Χειμαρρώδης στις εκφράσεις του, κοφτερό λεπίδι στις εκτιμήσεις του και to the point, όπως συνήθως. Ο Νίκος Μαραντζίδης μιλάει στο iefimerida.gr για τις επικείμενες ευρωεκλογές.


Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν μασά τα λόγια του. «Το βασικό συμπέρασμα είναι η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του Μητσοτάκη και η ιδεολογική ηγεμονία της Δεξιάς», λέει, για να συμπληρώσει αιχμηρά: «Αυτά τα δύο δεν είναι απαραιτήτως αλληλένδετα. Μια δεξιά ηγεμονία μπορεί να διατηρηθεί στο μέλλον και χωρίς τον Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού».

«Παραγγελία να είχε κάνει τον Κασσελάκη ο Μητσοτάκης, δεν θα πετύχαινε τόσο»

Με αυτό το δεδομένο, ο Μαραντζίδης… πυροβολεί: «Ο Μητσοτάκης, παραγγελία να είχε κάνει τον Κασσελάκη, δεν θα το πετύχαινε τόσο καλά». Διερωτάται γιατί η ΝΔ τρομάζει από τον Βελόπουλο, καθώς δεν βλέπει ουσιώδεις διαφορές μεταξύ αυτού και πολλών εντός ΝΔ, ενώ δεν αποκλείει «στο μέλλον, αν η ΝΔ χρειαστεί μια κοινοβουλευτική στήριξη, να τη δώσει ο Βελόπουλος», για να προσθέσει με νόημα: «Αν και για αυτό το τελευταίο υπάρχει και ο Κασσελάκης».

«Ε, όχι και αριστερός ο Κασσελάκης! Ο άνθρωπος είναι δεξιός και ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστώσα της Δεξιάς»

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Μαραντζίδης είναι... οδοστρωτήρας. «Τι αριστερή ταυτότητα μου λέτε; Μην τρελαθούμε κιόλας και ξεχάσουμε όσα διδάσκουμε στους φοιτητές μας για το τι είναι Δεξιά και τι Αριστερά. Ο άνθρωπος είναι δεξιός. Θέλετε να τον πείτε δεξιό τύπου Μανχάταν, νεοφιλελεύθερο δεξιό; Ήπιο Ρεπουμπλικάνο; Συντηρητικό Δημοκρατικό; Δεξιό με προοδευτικές ευαισθησίες; Πείτε τον όπως θέλετε, η ουσία δεν αλλάζει: ο άνθρωπος είναι δεξιός» ξεκαθαρίζει.

Και μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Μαραντζίδης, ο Στέφανος Κασσελάκης «ακριβώς επειδή δεν έχει καμία σχέση με καμία εκδοχή της Αριστεράς, ούτε τη σοσιαλδημοκρατική, πόσω μάλλον τη ριζοσπαστική, επιχειρεί να επικοινωνήσει με το συντηρητικό αλλά απολίτικο ακροατήριο (πρωινάδικα, lifestyle, επιδείξεις σπιτιών και σκυλιών κ.λπ.)».

«Ο Κασσελάκης θέλει να αποκτήσει διαμέρισμα κάτω από το ρετιρέ της ΝΔ»

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ; «Το κόμμα Κασσελάκη εξελίσσεται σε μια συνιστώσα της Δεξιάς. Ο Κασσελάκης επιθυμεί, για να μιλήσω μεταφορικά, να αποκτήσει στη δεξιά πολυκατοικία ένα ωραίο διαμέρισμα, από αυτά τα μεγάλα που του αρέσουν κιόλας, κάτω από το ρετιρέ της ΝΔ. Τώρα, τι δουλειά έχουν εκεί μέσα αριστεροί και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι, αυτό είναι για άλλες επιστήμες, όχι τη δική μου» απαντά.

«Παλιομοδίτης και άνευρος ο Ανδρουλάκης, ο Δούκας με πείθει περισσότερο»

Ούτε για το ΠΑΣΟΚ έχει ευχάριστα να πει ο Μαραντζίδης. «Ο Ανδρουλάκης δείχνει άνευρος και παλιομοδίτης. Περισσότερο κομματικός γραφειοκράτης παρά σοσιαλδημοκράτης με την πραγματική σημασία της λέξης. Ο Χάρης Δούκας με πείθει περισσότερο» αναφέρει.

Επομένως; «Δεν βλέπω τίποτα για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά», οι ψηφοφόροι της οποίας είναι σε απόγνωση, λέει, καθώς «κυριαρχούν ο κατακερματισμός, ο εκφυλισμός και η απαισιοδοξία», για να ολοκληρώσει τη σκέψη του με ένα «καρφί»: «Σε αυτή την πορεία της αποδιοργάνωσης και του εκφυλισμού η παρουσία Κασσελάκη έχει παίξει καταλυτικό ρόλο. Ο Μητσοτάκης είναι πολύ τυχερός άνθρωπος τελικά, αν και δεν αποκλείω με κάποιον τρόπο να έχει επηρεάσει τις εξελίξεις και να μην είναι ακριβώς θέμα τύχης».


Τέλος, χαρακτηρίζει «ελληνική τραγωδία» με θλιβερά αποτελέσματα τα (διακομματικά) ψηφοδέλτια celebrities για τις ευρωεκλογές και προτείνει επιστροφή στη λίστα ή έστω ένα μεικτό σύστημα με λίστα και σταυρό.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Μαραντζίδη στο iefimerida.gr:
  • Πώς βλέπετε το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, περίπου ενάμιση μήνα πριν τις ευρωεκλογές;
Από τις εκλογές του 2023 έχει εμπεδωθεί ένα κομματικό σύστημα «κυρίαρχου κόμματος». Δηλαδή, η ΝΔ δεν είναι απλώς κυρίαρχη εκλογικά, αλλά έχει αποδυναμώσει τόσο πολύ την αντιπολίτευση που σήμερα δεν διαφαίνεται εναλλακτικός πόλος εξουσίας πέραν της ΝΔ. Στην πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί μια ευρύτερη δεξιά ηγεμονία, που αποτυπώνει μια συνολικότερη δεξιά στροφή της κοινωνίας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες κυριαρχίας, αναζητούνται συχνά απαντήσεις σε δευτερεύουσας σημασίας ερωτήσεις: ποιος είναι ο πήχης της ΝΔ στις ευρωεκλογές, ποιος θα είναι δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ, που θα κινηθεί ο Βελόπουλος, πόσο θα καταγράψει η Νέα Αριστερά κ.λπ. Χωρίς να υποτιμώ τη σημασία αυτών των εξελίξεων, το κυρίαρχο γεγονός σήμερα είναι ένα: η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του Μητσοτάκη και η ιδεολογική ηγεμονία της Δεξιάς. Αυτά τα δύο δεν είναι απαραιτήτως αλληλένδετα. Μια δεξιά ηγεμονία μπορεί να διατηρηθεί στο μέλλον και χωρίς τον Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού.
  • Προβλέπετε να αυξηθεί η συμμετοχή λόγω και επιστολικής ψήφου ή θα έχουμε μεγάλη αποχή;
Οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται τις ευρωεκλογές ως δεύτερης τάξης εκλογές, μικρότερης σημασίας, δηλαδή από τις εθνικές. Επιπλέον, αυτές οι εκλογές έρχονται μετά από δύο συνεχόμενες εκλογές μερικούς μήνες πριν, που είχαν ως αποτέλεσμα μια ξεκάθαρη εκλογική νίκη της ΝΔ. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως λίγοι πολίτες, προς το παρόν, έχουν ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές. Μου φαίνεται πως περισσότεροι αγωνιούν αν θα πάρει ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ ή ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο.

Η επιστολική ψήφος -παρά τα θεσμικά παρατράγουδα που είδαμε με τη διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού- ίσως να αυξήσει κάπως τη συμμετοχή αλλά, είμαι της γνώμης πως - αν δεν συμβεί κάτι δραματικό μέχρι τότε- δεν θα δούμε υψηλή συμμετοχή.
  • Παρότι στην ΕΕ λαμβάνονται εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις και για την καθημερινότητά μας και για το μέλλον μας, στην Ελλάδα η οπτική μας είναι κάπως διαφορετικά: Θα συνεχιστεί η παράδοση της κάλπης διαμαρτυρίας;
Όπως σας προανέφερα, οι ευρωπαϊκές εκλογές εδώ και μισό αιώνα σχεδόν γίνονται αντιληπτές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού στην Ευρώπη, ως εκλογές δεύτερης τάξης. Για την εξέλιξη αυτή έχουν σημαντική ευθύνη οι ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ, που δεν τόλμησαν να προχωρήσουν προς περαιτέρω πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Σε όλη την Ευρώπη, δυστυχώς, οι πολίτες ψηφίζουν κατά βάση με εθνικά κριτήρια είτε δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν. Τα τελευταία 25 χρόνια η αποχή στις ευρωεκλογές κινείται πανευρωπαϊκά μεταξύ 50% και 60%. Σε μερικές χώρες μάλιστα χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το 2019 η αποχή έφτασε ή και ξεπέρασε το 70%.
  • Τα κόμματα υπέκυψαν και αυτή τη φορά στον πειρασμό των διασημοτήτων για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Δεδομένου ότι πρόκειται για εθνική κάλπη, δεν είναι ως έναν βαθμό κατανοητό ή πρέπει να πάμε σε λογική περιφερειών, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης;
Αυτό, πάλι, είναι μια ελληνική τραγωδία. Θυμίζω πως ο εκλογικός νόμος άλλαξε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών του 2014 και εισήχθη τότε ο σταυρός, και μάλιστα με τη χώρα ως ενιαία περιφέρεια. Τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής, που είχε αποκλειστικά μικροκομματική στόχευση, υπήρξαν το λιγότερο θλιβερά. Η ατολμία της σημερινής κυβέρνησης, που ενώ αντιλαμβάνεται το πρόβλημα δίστασε να αλλάξει τα πράγματα είναι ενδεικτική της μικροκομματικής οπτικής, που διέπει τις κυβερνήσεις σε τέτοια θέματα. Σε πρώτη φάση θα πρότεινα την επιστροφή στη λίστα ή έστω ένα μικτό σύστημα (λίστα και σταυρός).
  • Πανευρωπαϊκά οι ακραίες φωνές διαμαρτυρίας κλιμακώνονται. Θα κερδίσουν έδαφος εντός ΕΕ; Στην Ελλάδα πώς θα διαμορφωθεί η ακροδεξιά πολυκατοικία;
Στην πραγματικότητα η πολυκατοικία είναι της Δεξιάς. Απλώς στα υπόγεια αυτής της πολυκατοικίας βρίσκονται προς το παρόν οι ανήλιες γκαρσονιέρες των ακροδεξιών και στα μεγάλα ρετιρέ οι καθιερωμένες κεντροδεξιές πολιτικές δυνάμεις που παριστάνουν πως η ακροδεξιά είναι κάποιος άγνωστος τους και όχι συγκάτοικος τους. Εδώ και κάποιο διάστημα μάλιστα είναι τόσο φανερές οι συγκλίσεις μεταξύ της ευρωπαϊκής καθιερωμένης δεξιάς και της ακροδεξιάς, που οι διαφορές είναι περισσότερο αισθητικής και κουλτούρας. Η Μελόνι είναι εξάλλου η ενσάρκωση της συγχώνευσης Δεξιάς-ακροδεξιάς με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποθέτω πως το όνειρο του κάθε ακροδεξιού ηγέτη στην Ευρώπη είναι να γίνει μια Μελόνι.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνει τη στρατηγική του ενόψει ευρωεκλογών. Θέτει τον πήχη στο 33% όσο και στις προηγούμενες ευρωεκλογές, μιλά για ευρωπαϊκά επιτεύγματα, καθημερινότητα, αποφεύγει τις αναφορές στον Κασσελάκη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να τον επιβεβαιώνουν. Πώς κρίνετε αυτή την στρατηγική; Θα συγκρατήσει τις διαρροές προς τα δεξιά κυρίως;
Ο Μητσοτάκης παραγγελία να είχε κάνει τον Κασσελάκη, δεν θα το πετύχαινε τόσο καλά. Πέρα από τα αστεία όμως, ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται σε αυτήν τη φάση την πλήρη αποδιοργάνωση της αντιπολίτευσης, αποδιοργάνωση στην οποία ο Κασσελάκης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Προς το παρόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ΝΔ θα κινηθεί πάνω από το 30%. Πράγματι, ο πήχης για τη ΝΔ είναι το 33% των ευρωεκλογών του 2019 αλλά κατά τη γνώμη μου και λίγο παρακάτω να πέσει, εφόσον είναι 30% και άνω, ο Μητσοτάκης θα μπορεί να το παρουσιάσει ως νίκη ή έστω μη-ήττα. Το που θα κινηθούν τα όμορα της ΝΔ κόμματα, Ελληνική Λύση και Νίκη, είναι ένα ερώτημα. Πάντως, αρκετοί βλέπουν το κόμμα Βελόπουλου με διψήφια ποσοστά. Αν συμβεί αυτό, θα είναι σίγουρα ένα από τους μεγάλους νικητές της βραδιάς των ευρωεκλογών.

Αναρωτιέμαι όμως, στ’ αλήθεια τρομάζει η ΝΔ από τον Βελόπουλο; Γιατί εγώ δεν βλέπω ουσιώδεις διαφορές μεταξύ αυτού και πολλών μέσα στη ΝΔ. Επιπλέον, δεν πιστεύω πως οι ψηφοφόροι που μετακινούνται από τη ΝΔ στην Ελληνική Λύση, φεύγουν παντοτινά, ούτε αποκλείω στο μέλλον αν χρειαστεί μια κοινοβουλευτική στήριξη η ΝΔ να τη δώσει ο Βελόπουλος. Αν και για αυτό το τελευταίο υπάρχει και ο Κασσελάκης.
  • Πάμε και στις εξελίξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση. Όποιος χάσει χάνεται; Και τι προβλέπετε για την επόμενη ημέρα; Θα πάμε σε ενιαίο σχηματισμό; Με ποιον/ποιους επικεφαλής;
Έχω πολλές φορές υποστηρίξει πως οι εκλογές δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες για να κοιτάμε τον πρώτο, τον δεύτερο και τον τρίτο να ανεβαίνουν στο βάθρο χαρούμενοι. Τα ποσοστά και οι έδρες έχουν σημασία πραγματικά μόνο αν μπορείς να διαμορφώσεις τις εξελίξεις στο επίπεδο της διακυβέρνησης άμεσα ή έστω δυνητικά. Υπό αυτό το πρίσμα, στην περίπτωση μας, ο μικροκομματικός ανταγωνισμός του ποιος θα είναι δεύτερος και ποιος τρίτος μικρή σημασία έχει. Τι αλλάζει αν ένα κόμμα θα έχει στις ευρωεκλογές, για παράδειγμα, 15%-17% και το άλλο 11%-13%. Όλοι αντιλαμβάνονται πως τέτοια ποσοστά αποτυπώνουν στασιμότητα και μιζέρια. Θέλετε να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Οι κεντροαριστεροί πολίτες, τουλάχιστον όσοι μπορούν να βλέπουν τα πράγματα με ρεαλισμό και νηφαλιότητα, βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης και θλίψης. Ο Ανδρουλάκης δείχνει άνευρος και παλιομοδίτης. Περισσότερο κομματικός γραφειοκράτης παρά σοσιαλδημοκράτης με την πραγματική σημασία της λέξης. Ο Χάρης Δούκας με πείθει περισσότερο.

Προς το παρόν λοιπόν δεν βλέπω τίποτα για την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά. Η, αν θέλετε, προς το παρόν στην Κεντροαριστερά κυριαρχούν ο κατακερματισμός, ο εκφυλισμός και η απαισιοδοξία. Και σε αυτήν την πορεία της αποδιοργάνωσης και του εκφυλισμού η παρουσία Κασσελάκη έχει παίξει καταλυτικό ρόλο. Ο Μητσοτάκης είναι πολύ τυχερός άνθρωπος τελικά, αν και δεν αποκλείω με κάποιον τρόπο να έχει επηρεάσει τις εξελίξεις και να μην είναι ακριβώς θέμα τύχης.
  • Το 2023, μετά την αποχώρηση Τσίπρα, υπογραμμίζατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει μαζί με το νέο αρχηγό να αποκτήσει και νέα αριστερή ταυτότητα. Ο Στέφανος Κασσελάκης πληροί αυτές τις προϋποθέσεις;
Ελάτε τώρα! Τι αριστερή ταυτότητα μου λέτε; Μην τρελαθούμε κιόλας και ξεχάσουμε όσα διδάσκουμε στους φοιτητές μας για το τι είναι Δεξιά και τη Αριστερά. Ο άνθρωπος είναι δεξιός. Θέλετε να τον πείτε δεξιό τύπου Μανχάταν, νεοφιλελεύθερο δεξιό; Ήπιο Ρεπουμπλικάνο; Συντηρητικό δημοκρατικό; Δεξιό με προοδευτικές ευαισθησίες, Πείτε τον όπως θέλετε, η ουσία δεν αλλάζει ο άνθρωπος είναι δεξιός.
  • Ωστόσο ο κ. Κασσελάκης κάνει στροφή προς το Κέντρο: Από το να χαρακτηρίζει «ιερή συμμαχία» το ΝΑΤΟ μέχρι την επίκληση του θρησκευτικού συναισθήματος, αλλά και την προσθήκη του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Πώς βλέπετε αυτή την προσπάθεια; Αγγίζει κοινά που έχουν προσανατολιστεί στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Ακριβώς επειδή δεν έχει καμιά σχέση με καμιά εκδοχή της Αριστεράς, ούτε τη σοσιαλδημοκρατική πόσο μάλλον τη ριζοσπαστική, επιχειρεί να επικοινωνήσει με το συντηρητικό αλλά απολίτικο ακροατήριο (πρωινάδικα, lifestyle, επιδείξεις σπιτιών και σκυλιών κ.λπ.). Προφανώς κάποια από τα κοινά αυτά είναι κοντά ή έχουν ψηφίσει Μητσοτάκη.

Το κόμμα Κασσελάκη εξελίσσεται σε μια συνιστώσα της Δεξιάς. Ο Κασσελάκης επιθυμεί, για να μιλήσω μεταφορικά, να αποκτήσει στη δεξιά πολυκατοικία ένα ωραίο διαμέρισμα από αυτά τα μεγάλα που του αρέσουν κιόλας, ένα ρετιρέ δηλαδή, κάτω από το ρετιρέ της ΝΔ. Τώρα τι δουλειά έχουν εκεί μέσα αριστεροί και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι, αυτό είναι για άλλες επιστήμες όχι τη δική μου.
  • Από το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη», τις φωνές λαϊκισμού, το δημοψήφισμα Τσίπρα και τον επώδυνο συμβιβασμό μέχρι σήμερα, μεσολάβησαν 9 χρόνια. Τι διδαχθήκαμε ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα;
Από μια άποψη απολύτως τίποτα. Η ιστορία δεν διδάσκει. Απλώς αφήνει μνήμες και εμπειρίες, συλλογικές και ατομικές, πολλές φορές τραυματικές και δυσάρεστες. Οι άνθρωποι όμως αρέσκονται να επανεξετάζουν και να επανερμηνεύουν τις εμπειρίες του παρελθόντος υπό το πρίσμα των νέων εμπειριών τους και αντιλήψεων τους και των καινούργιων συνθηκών διαβίωσης τους. Από μια άποψη, για να αστειευτώ, θα έλεγα πως μόνο για το μέλλον μπορούμε να είμαστε σίγουροι, το παρελθόν αλλάζει συνεχώς.

Σε όλα αυτά τα γήπεδα όμως η Τουρκία βρίσκεται σήμερα εκεί όπου βρισκόταν στην αρχή. Κανείς δεν έδειξε ιδιαίτερη διάθεση να την ενθαρρύνει ή να την αποδεχτεί ως πρωταγωνίστρια, εκτός ίσως από τη μισή Λιβύη, τη Χαμάς, άντε και τους αδελφούς Αζέρους. Είναι μονίμως υποψήφια και σπανίως επιτυχούσα. Πρόσφατα πολλοί υπέθεσαν ότι έχει έλθει η ώρα μιας σχετικής εξομάλυνσης με τη Δύση κι ότι η Τουρκία θα προσπαθούσε να τακτοποιήσει εκκρεμότητες, ακόμη και με την Ελλάδα. Ούτε αυτό το σενάριο φαίνεται να βγαίνει. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η επίσκεψη του Μητσοτάκη στις 13 Μαΐου, αν και δεν είμαι υπέρμετρα αισιόδοξος. Διότι η Τουρκία του Ερντογάν έχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα. Υπηρετεί μια ιδέα του εαυτού της, αναζητά μια σημασία κι επιδιώκει κάποιον ρόλο, τον οποίο δεν υπάρχουν πολλοί διατεθειμένοι να της αναγνωρίσουν. Και τότε οι φιλοδοξίες της έρχονται σε διαρκή σύγκρουση με το αποτέλεσμα. Φυσικά θα ξαναπιάσουν σε πρώτη ευκαιρία το νήμα από την αρχή. Το πρόβλημα όμως παραμένει: δεν έχουν το μπόι των φιλοδοξιών τους....

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (πρωτοσέλιδο+εσωτερικές σελίδες)





"ΤΑ ΝΕΑ", 29/04/24

 


Γεραπετρίτης και Φιντάν συναντήθηκαν στο Λονδίνο για την προετοιμασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα, στον απόηχο της αναβολής του ταξιδιού του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΚΑΣΙΑΜΗ

Σε Ουάσιγκτον και Αγκυρα κάνουν λόγο για αναβολή και όχι ακύρωση της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Είναι αμφίβολο, ωστόσο, εάν θα φτάσει επίσημη πρόσκληση στον τούρκο πρόεδρο πριν από τις αμερικανικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Οπως δεν προβλέπεται κάποιο τετ α τετ Μπάιντεν – Ερντογάν τον Ιούλιο, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Διπλωμάτες στις ΗΠΑ σχολιάζουν ότι ο χρόνος δεν ήταν κατάλληλος για την επίσκεψη Ερντογάν, ενώ τονίζουν με έμφαση ότι η συνάντηση με τον Μπάιντεν ουδέποτε επισημοποιήθηκε. Τουρκικές πηγές από την πλευρά τους, που μίλησαν στα «ΝΕΑ», ανέφεραν πως η τουρκική προεδρία έκρινε πως είχε δημιουργηθεί ένα όχι και τόσο ευνοϊκό κλίμα για τον τούρκο πρόεδρο στην Ουάσιγκτον μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Χαμάς.

Για την Αθήνα, πάντως, το ζητούμενο είναι εάν οι τριβές στον άξονα Ουάσιγκτον – Αγκυρας μπορούν να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην εξελισσόμενη πορεία προσέγγισης. Σχετικά με την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, αρμόδιες ελληνικές πηγές τονίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν σχόλια για κινήσεις τρίτων, αλλά φροντίζουν να επισημάνουν ότι οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Παράλληλα αναφέρουν ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται και, συνεπώς, η προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συνεχιστεί.

Η επιχειρούμενη προσέγγιση με την Τουρκία έχει τη δική της δυναμική που θα αποδειχθεί, τονίζουν οι ίδιες πηγές, με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις 13 Μαΐου και σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο Λονδίνο, το βράδυ του Σαββάτου. Στη συνάντηση στο «ουδέτερο» έδαφος της βρετανικής πρωτεύουσας, που διήρκεσε 2,5 ώρες, εξετάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες της νέας συνάντησης κορυφής, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στα περιφερειακά ζητήματα και άλλα διεθνή θέματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει αυθημερόν στηΑν Άγκυρα και δεν θα προηγηθεί η επίσκεψη στην Καππαδοκία, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Οπως αποφασίστηκε, θα τον συνοδεύει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ – ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης και οι υφυπουργοί Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης. Στην επίσημη συνάντηση με τον Ερντογάν, ωστόσο, αναμένεται από την ελληνική αποστολή να συμμετάσχουν μόνο ο υπουργός Εξωτερικών και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αννα Μαρία Μπούρα.

Αν και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ενδέχεται να υπάρξει υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, καθώς το καλοκαίρι αναμένεται δύσκολο και για τις δύο χώρες, θεωρείται βέβαιο ότι εκατέρωθεν δεν κρίνεται κατάλληλη η περίοδος για να ανοίξουν στο τραπέζι και τα δύσκολα διμερή ζητήματα, πρωτίστως το θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Για την Αθήνα, πάντως, είναι αναγκαίο οι δίαυλοι ανάμεσα στις χώρες να παραμένουν ανοικτοί και σε επίπεδο κορυφής και να παγιωθεί ένα σκηνικό κανονικότητας στις διμερείς σχέσεις.

Ο Ακτσαπάρ στον ΟΗΕ

Επισημαίνεται ότι την περασμένη Παρασκευή είχε λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντηση για τη θετική ατζέντα ανάμεσα στον έλληνα υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη και τον τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο οποίος είχε βρεθεί και στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα για τα ΜΟΕ. Χθες, πάντως, έγινε γνωστό πως ο Ακτσαπάρ απαλλάσσεται των καθηκόντων του σχετικά με τα τρία βασικά κεφάλαια των ελληνοτουρκικών επαφών, καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Οι υπουργοί Αμυνας σε Ελλάδα και Τουρκία, ωστόσο, δεν φαίνεται να «μοιράζονται» εξίσου την αισιοδοξία των διπλωματών. Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» δήλωσε πως «η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο, δεν είναι όλοι φίλοι μας δίπλα, δεν μας ρίχνουν γαρίφαλα. Κοιτάξτε το πρόγραμμα drone της γειτονικής μας Τουρκίας. Εμείς απέναντι σε αυτά πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής». Ο Γιασάρ Γκιουλέρ από τα Κατεχόμενα της Κύπρου αναφέρθηκε και πάλι στη «Γαλάζια Πατρίδα», το εξόχως αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας και σε «ειρηνευτική επιχείρηση του 1974».

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/04/24


Η «υπόθεση Μπελέρη» είναι αυτή ωστόσο που οδήγησε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στη σημερινή θλιβερή οπισθοδρόμηση / ρήξη. Παρά τις οποιεσδήποτε αυθαιρεσίες και υπεροψία Ράμα, η Αθήνα δεν θα έπρεπε να παγιδευθεί έτσι στην υπόθεση αυτή αλλά να τη χειρισθεί με άλλο, διαφορετικό, ευρηματικότερο τρόπο. Και οπωσδήποτε θα έπρεπε να σταθμίσει προσεκτικότερα τη συμπερίληψη Φρ. Μπελέρη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η επιλογή αυτή, ενώ εξυπηρετεί ψηφοθηρικές σκοπιμότητες (Ε. Χριστοφιλοπούλου), δεν πιστοποιεί ούτε την υψηλή ευρωπαϊκή στρατηγική που θέλει να έχει ως χώρα – μέλος του εσωτερικού πυρήνα της ΕΕ ούτε αναδεικνύει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στα Βαλκάνια. Το επιχείρημα ότι η υπόθεση είναι «ευρωπαϊκή», καθώς μια υποψήφια για ένταξη χώρα παραβιάζει το κράτος δικαίου, δεν φαίνεται να το συμμερίζονται και τόσο οι Βρυξέλλες....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


"TA NEA", 29/04/24















ΤOΥ Π.Κ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ*

Τελικά θέλουμε την Αλβανία εντός της Ευρώπης / Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκ των πραγμάτων φίλη και σύμμαχο της Ελλάδας ή εκτός και στην… αγκάλη της Τουρκίας; Γιατί εάν τη θέλουμε – όπως τη θέλουμε – εντός Ευρώπης / εταίρο μας, τότε η πολιτική μας θα πρέπει να είναι στοχοθετημένη προς αυτή την κατεύθυνση / επιλογή. Ωστόσο «οι πολυκύμαντες ελληνοαλβανικές σχέσεις» βρίσκονται αυτή την περίοδο ουσιαστικά σε ρήξη λόγω κυρίως της «υπόθεσης Μπελέρη» αλλά και κάποιων άλλων δομικών λόγων. Με αποτέλεσμα η Αθήνα να απειλεί να ανακόψει / με βέτο τον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας και η τελευταία να ενισχύει τους δεσμούς της με την Τουρκία.

Και ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα να σχεδιάζει ιδιωτική επίσκεψη στην Ελλάδα (11-12 Μαΐου) χωρίς την πρόβλεψη κάποιας επίσημης θεσμικής συνάντησης. Οπως έχει αναλύσει ο Αλ. Ηρακλείδης («Πολυκύμαντες Σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, 1821-2021», εκδόσεις Παπαζήση), «μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων έχει επικρατήσει εδώ και δύο αιώνες είτε η αντιπαλότητα είτε η αβεβαιότητα και αμφισημία». Τα στοιχεία αυτά παραμένουν στο υπόβαθρο παρά το γεγονός ότι εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια έχουμε διπλωματικές σχέσεις (1971) και πάνω από είκοσι πέντε σύμφωνο φιλίας (1996), αν και χωρίς να έχουμε άρει την εμπόλεμο κατάσταση.

Στην περίοδο ωστόσο μετά το 1996 και ειδικότερα μετά το 2003 (Ατζέντα Θεσσαλονίκης) σημειώθηκε πρόοδος στις σχέσεις. Καταφέραμε μάλιστα να συνάψουμε και συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών (2009), η οποία όμως ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας (με δάκτυλο της Τουρκίας, κατά μία εκδοχή). Ωστόσο το κύριο αγκάθι στην πλήρη εξομάλυνση σχέσεων παρέμεινε ο (μη) σεβασμός από πλευράς αλβανικού κράτους των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη Ν. Αλβανία αλλά και η έρπουσα αντίληψη της αλβανικής πλευράς για υπολείμματα ελληνικού αλυτρωτισμού, αφού ακόμη και σήμερα γίνονται αναφορές για Βόρεια Ηπειρο / Βορειοηπειρωτικό σε ελληνικά μέσα επικοινωνίας.

Η «υπόθεση Μπελέρη» είναι αυτή ωστόσο που οδήγησε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στη σημερινή θλιβερή οπισθοδρόμηση / ρήξη. Παρά τις οποιεσδήποτε αυθαιρεσίες και υπεροψία Ράμα, η Αθήνα δεν θα έπρεπε να παγιδευθεί έτσι στην υπόθεση αυτή αλλά να τη χειρισθεί με άλλο, διαφορετικό, ευρηματικότερο τρόπο. Και οπωσδήποτε θα έπρεπε να σταθμίσει προσεκτικότερα τη συμπερίληψη Φρ. Μπελέρη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η επιλογή αυτή, ενώ εξυπηρετεί ψηφοθηρικές σκοπιμότητες (Ε. Χριστοφιλοπούλου), δεν πιστοποιεί ούτε την υψηλή ευρωπαϊκή στρατηγική που θέλει να έχει ως χώρα – μέλος του εσωτερικού πυρήνα της ΕΕ ούτε αναδεικνύει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στα Βαλκάνια. Το επιχείρημα ότι η υπόθεση είναι «ευρωπαϊκή», καθώς μια υποψήφια για ένταξη χώρα παραβιάζει το κράτος δικαίου, δεν φαίνεται να το συμμερίζονται και τόσο οι Βρυξέλλες.

Η τελευταία έκθεση προόδου της Επιτροπής για την Αλβανία (8/11/23) καταγράφει μεν ελλείψεις, αλλά δεν εκτιμά ότι η Αλβανία «δεν είναι κράτος δικαίου», ενώ τη θεωρεί ως «αξιόπιστο εταίρο» (reliable partner) σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής καθώς ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αποφάσεις ΚΕΠΠΑ. Και ο τόσο προσφιλής μας τελευταία «Economist» την περιγράφει με εξόχως θετικά χρώματα και τον Εντι Ράμα ως «νέα φωτισμένη παρουσία» (new leading light) στην περιοχή των Βαλκανίων («Albania is no longer a bad Balkan joke», 8/6/23).

Με τα Δ. Βαλκάνια να απειλούνται με νέα γενικευμένη έκρηξη (βλέπε και εκλογικό αποτέλεσμα στη Β. Μακεδονία) και τις έξωθεν δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα) να καραδοκούν, η Ελλάδα έχει χρέος να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός, εκτονωτικός συντελεστής. Οχι λάδι στη φωτιά…

*Πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος του ΥΠΕΞ, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ

ΤΕΛΕΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ 117ΠΜ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΟ(Ι) ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΜΗΝΑΡΧΟ(Ι) ΧΡ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ...

Aπό την "ΠΑΤΡΙΔΑ" Πύργου

"ΠΑΤΡΙΣ" Πύργου, 27/04/24

 

Δεν είναι "σημιτική" η ιδεολογία του Πρωθυπουργού, πλην όμως έχει το καθαρό μυαλό και τη βούληση να αναζητεί γιά Υπουργούς και πέραν από το στενό πυρήνα του Κόμματός του.....

Από τη "δημοκρατία"

"δημοκρατία", 29/04/24

 

Επαθαν ό,τι και οι Ιρανοί με τον ισραηλινό πύραυλο. Διότι δεν είναι απλό πράγμα να σε καταγγέλει ο Αρχιεπίσκοπος και μάλιστα επωνύμως, ιδίως όταν εμπορικά και πολιτικά (στην περίπτωση του Κ. Βελόπουλου τα δύο ταυτίζονται) απευθύνεσαι στο χριστεπώνυμον πλήρωμα. Η σφαλιάρα από τον Αρχιεπίσκοπο ήταν σβουριχτή και έπιασε καλά τον σβέρκο, πώς να συμπεριφερθούν; Να παριστάνουν ότι δεν τρέχει τίποτα ή να αντιδράσουν; Οι Ιρανοί, όπως είδαμε, προτίμησαν το πρώτο και τους είδαμε να βγαίνουν μετά και να ισχυρίζονται ότι το χτύπημα ήταν ασήμαντο...

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/04/24

 
Σύγχυση μετά τη σφαλιάρα


ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ


Η σύγχυση στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι η προβλεπόμενη ύστερα από αυτό που τους συνέβη. Επαθαν ό,τι και οι Ιρανοί με τον ισραηλινό πύραυλο. Διότι δεν είναι απλό πράγμα να σε καταγγέλει ο Αρχιεπίσκοπος και μάλιστα επωνύμως, ιδίως όταν εμπορικά και πολιτικά (στην περίπτωση του Κ. Βελόπουλου τα δύο ταυτίζονται) απευθύνεσαι στο χριστεπώνυμον πλήρωμα. Η σφαλιάρα από τον Αρχιεπίσκοπο ήταν σβουριχτή και έπιασε καλά τον σβέρκο, πώς να συμπεριφερθούν; Να παριστάνουν ότι δεν τρέχει τίποτα ή να αντιδράσουν; Οι Ιρανοί, όπως είδαμε, προτίμησαν το πρώτο και τους είδαμε να βγαίνουν μετά και να ισχυρίζονται ότι το χτύπημα ήταν ασήμαντο.

Στην Ελληνική Λύση, όμως, μπερδεύτηκαν. Ο αρχηγός της ακολούθησε την τακτική των Ιρανών, παριστάνοντας ότι δεν διαφωνεί με τον Αρχιεπίσκοπο και ότι η δήλωσή του δεν συνιστά κριτική στον ίδιο (παρότι του κάνει την τιμή να τον αναφέρει επωνύμως), ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου επιτέθηκε στον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο κατηγόρησε ότι κάνει τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης. Μέχρι τώρα αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα δεν έχει λυθεί. Μακάρι να έβρισκε τον χρόνο ο Ιησούς να τους γράψει μια επιστολή (ιδιοχείρως, εννοείται, για να μη λένε οι διάφοροι…) να τους εξηγεί ποιος έχει δίκιο και να λήξει το θέμα.

ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ


Και αυτεπίγνωση έχει και αυτοσυγκράτηση διαθέτει ο Στέφανος! Τι νομίζετε; Ετσι, παραδέχεται ότι δεν είναι επαγγελματίας στην πολιτική και χρειάζεται μόνο δύο πρωθυπουργικές θητείες για να κάνει αυτά που θέλει. Αυτά λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εμένα ο νους μου πηγαίνει στον μπακαλιάρο με τον οποίο ο Ερντογάν απάντησε στις διεθνείς επικρίσεις για τις αγκαλιές του με τον Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς: «Δεν μπορείτε να βάλετε αλυσίδες στην καρδιά μου». Ούτε και στη φαντασία του Στέφανου μπορείτε να βάλετε φαντασία. Ούτε όμως και στην ελαφρότητά του.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, λ.χ., είπε ότι θα δώσει 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο, υπαινίχθηκε ότι θα καταργήσει τις υφιστάμενες αξιολογήσεις, επειδή «μόνο ο έλληνας πολίτης αξιολογεί τους δημόσιους υπάλληλους», όπως επίσης ότι θα κάνει προσλήψεις, αφού το βασικό πρόβλημα του Δημοσίου, κατά τη γνώμη του, είναι η υποστελέχωσή του. Και φανταστείτε ότι όλα αυτά ήταν η απάντησή του στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν συμφωνεί με την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Κι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάπου έξι εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας…

ΠΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΑΙ


Σαράντα ένα τοις εκατό ή τριάντα τρία; Η συζήτηση γύρω από το μέτρο της εκλογικής επιτυχίας για την κυβέρνηση είναι αστεία. Οσοι υποστηρίζουν δημοσίως ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι απολύτως συγκρίσιμο με εκείνο των εθνικών εκλογών υποτιμούν τη νοημοσύνη τους και εξευτελίζονται χωρίς λόγο. Τους παρακολουθώ με δέος καθώς προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι τα μήλα είναι πορτοκάλια και αναρωτιέμαι τι είδους αρετές και χαρίσματα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να υπερασπίζεται το αντίθετο του προφανούς, χωρίς να φθείρεται μέσα του και ψυχολογικά να νιώθει σκουπίδι.

Ισως όμως τους υποχρεώνει η δική τους ανάγκη. Ισως χρειάζονται να πιστέψουν οι ίδιοι κάτι τόσο άτοπο και αβάσιμο, ώστε μετά να μπορούν να υποστηρίζουν ότι το κυβερνών κόμμα ηττήθηκε. Αλλιώς πώς θα συνεχίσουν; Χρειάζονται μια παρηγοριά και, επίσης, είναι η δουλειά τους ως αντιπολίτευσης να κάνουν θόρυβο. Συνεπώς, πενία τέχνας κατεργάζεται.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΥΝΑΝΕ ΜΑΝΤΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ...

Από την "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", και..

"ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", 29/04/24


.....από την "Εφ.Συν"


"Εφ.Συν", 29/04/24

 

ΑΝΙΚΑΝΟΣ. ΑΠΡΟΘΥΜΟΣ Ή ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΩΝ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ Η ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΚΑΠΗΛΕΙΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΚΟΠΟ ΔΕΝ ΑΔΙΚΕΙ ΣΕ ΑΜΑΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΟΣΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΕΝΑ ΙΔΕΑΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΙΑΣ ΣΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΜΕΝΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ...

Από την "Εφ.Συν"

 
"Εφ.Συν", 29/04/24
















Η επάνοδος ενός χουντικού συνθήματος

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ


Πενήντα χρόνια από την πτώση της χούντας η μνήμη στη χώρα βαίνει φθίνουσα. Το σύνθημα Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια ακούγεται σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο ως πρόκριμα ενός σκοτεινού παρελθόντος. Επίδειξη άγνοιας ή αναθεωρητισμού; Η συμπολίτευση και η δεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση διαγκωνίζονται σε εθνικιστική πλειοδοσία, η δε αριστερή αντιπολίτευση, αισθανόμενη απειλούμενη επί εσχάτη μειοδοσία, απολογείται. Πρόκληση μιας μεταπολίτευσης που στα 50 χρόνια της αρνείται να ωριμάσει.

Με το σύνθημα Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια μπήκε η χώρα στον γύψο από το 1967 μέχρι το 1974. Με το σύνθημα Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια οδηγήθηκε η χώρα στην τρομερή τραγωδία της Κύπρου το 1974. Το τρίπτυχο σύνθημα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος τη στιγμή της χαώδους επιστράτευσης του 1974 μιας χούντας που ήδη παρέπαιε. Πενήντα δύο χρόνια μετά τη δραματική Καταστροφή στη Μικρά Ασία που είχε κι αυτή το ανάλογο πατριωτικο-θρησκευτικο-οικογενειακό σύνθημα –είτε της «μικράς πλην εντίμου Ελλάδος», είτε του «να πάρουμε την Πόλη». Τα μεγαλύτερα δεινά επισώρευσε στην πατρίδα η πατριδοκαπηλία.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, όταν εκστόμιζε με ιδιαίτερη έπαρση το Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια στην πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας ήξερε καλά ότι απευθύνεται σε ένα τηλεοπτικό κοινό εκπαιδευμένο να μένει ανιστόρητο και στα ρηχά. Με τη «χρήσιμη πληροφορία της ημέρας», που δεν έχει χθες, δεν έχει Ιστορία, δεν έχει κοινωνιολογικό και πολιτικό βάθος. Για ένα κοινό που ψηφίζει τελικά με βάση «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».

Τι να θυμίσουμε τώρα; Οτι στις ιστορικές δίκες των δωσίλογων το μόνιμο επιχείρημα της συνεργασίας με τους κατακτητές ήταν το Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια; Οτι για την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια τα έκαναν όλα; Δεν υπήρξε ούτε ένας δωσίλογος που να μην επικαλέστηκε το τρίπτυχο αυτό της πατριδοκαπηλίας, ούτε ένας δικηγόρος των δωσίλογων που να μην έκλεισε την αγόρευσή του με το σύνθημα αυτό. Ηταν τελικά όρος ικανός για να αθωωθούν οι περισσότεροι και να τιμωρηθούν οι ελάχιστοι με ελαφριές ποινές. Ορος ικανός κατόπιν για να ενταχθούν όλοι αυτοί κανονικά στο μεταπολεμικό σύστημα εξουσίας και να εκβιάζουν αλλήλους, γνωρίζοντας ο καθένας ένα σκοτεινό μυστικό του άλλου. Και να επικρατήσει για χρόνια μια συμμαχία συνενόχων που θα ασκούσε την εξουσία με αλληλο-εκβιασμούς και αλληλο-εκδουλεύσεις.

Και όταν τον ίδιο καιρό ζητούσαν από τους αριστερούς πολιτικούς κατάδικους ή υπόδικους τις διαβόητες «δηλώσεις μετανοίας», εν ονόματι του ίδιου τρίπτυχου τις ζητούσαν. Και η βία, που ασκούνταν όλο το επόμενο διάστημα, εν ονόματι του ίδιου τρίπτυχου ασκούνταν. Και όταν μπήκαν οι Τούρκοι στην Κύπρο όλοι αυτοί οι «τρίπτυχοι» το έβαλαν στα πόδια, αφού τελικά όλοι αυτοί δεν είχαν, όπως αποδείχτηκε, ούτε πατρίδα ούτε θρησκεία ούτε οικογένεια. Ούτε ιερό ούτε όσιο. Ομως η ιστορική μνήμη δεν κερδίζει εκλογές. Τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες. Και αυτό το ξέρει ο Αυτιάς, όπως το υποψιάζεται και ο Κασσελάκης.

Δεν κρυβόταν η χαρά του δημοσιογράφου Αρη Πορτοσάλτε όταν σχολίαζε προχθές το Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια, εκφρασθέν αυτή την φορά διά χειλέων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ίδια σειρά. Τι σημασία έχει η σειρά θα μου πείτε. Παιδί της εκκλησίας, αναρωτιόμουν τότε γιατί ο Θεός να μπαίνει δεύτερος στη σειρά του τρίπτυχου μετά την πατρίδα. Δεν θα έπρεπε να μπαίνει πρώτος; Αφού αυτός είναι που τα έφτιαξε όλα. Ενας παπάς μού έδωσε μια εξήγηση από αυτές που δεν καταλαβαίνεις και μετά δεν ξαναρωτάς. 1972. Αυτή όμως δεν ήταν μια τυχαία σειρά, αλλά μια σκόπιμη σειρά. Με την έννοια της πατρίδας μπορείς να αυθαιρετήσεις πιο εύκολα παρά με την έννοια της θρησκείας, για την οποία, στο κάτω κάτω υπάρχουν και τα ιερά κείμενα που σε δεσμεύουν.

ΥΓ. Ρίζες βαθιές που χάνονται στους αιώνες, αληθινή πατριδογνωσία και κορυφαίος ο θρήνος του Νίκου Γκάτσου σε μοναδική μουσική Σταύρου Ξαρχάκου (με το εισαγωγικό φωνητικό ταξίμι του εξαιρετικού Νίκου Δημητράτου): «Δεν έχω σπίτι πίσω να γυρνώ…/ Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα/ μου τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα/ μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια/ εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια/ και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς/ που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς./ Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα/ μου τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα/ μα τότε που στη μοίρα μου μιλούσα/ είχες ντυθεί τα αρχαία σου τα λούσα/ και στο παζάρι με πήρες γύφτισσα μαϊμού/ Ελλάδα, Ελλάδα μάνα του καημού».

*Οικονομολόγος, διεθνολόγος (PhD)


Εδώ τώρα, το πράγμα μπερδεύεται κάπως. Αν πιστέψουμε τη γνωστή και ως… μεταρρυθμίστρια υπουργό Κεραμέως, η «μπούκα» μπορεί και να μην είναι και τόσο «μπούκα», αλλά κάτι άλλο. Διότι τόσο η ίδια όσο και το υπουργείο Εσωτερικών του οποίου προΐσταται, κάνουν λόγο για… «φερόμενη διάρρηξη». Ορος, ο οποίος με τη σειρά του, παραπέμπει αυτομάτως σε δύο λογικές υποθέσεις: ή ότι η υπουργός έχει αναπτύξει τις γνωστές αξεπέραστες ικανότητες στην εξιχνίαση εγκλημάτων, της Μις Μαρπλ, της ηρωίδας της Αγκαθα Κρίστι (άρα βρίσκεται κοντά στη λύση του μυστηρίου και του τι συνέβη και βρέθηκε η πόρτα σπασμένη και η κλειδαριά του γραφείου παραβιασμένη), ή έχει ενημέρωση ότι όλο αυτό ήταν ένα «στημένο» γεγονός για να δυσφημιστεί το υπουργείο, η ίδια, αλλά και η κυβέρνηση....

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και..

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/04/24

Η διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών…

Η υπόθεση είναι με δυο λόγια η εξής: ένα μεσημέρι, στης… Ακρόπολης τα μέρη, άπονοι ληστές, στήσαν στις πέτρες τις ζεστές λημέρι (ή καρτέρι, το ίδιο είναι)…

Οχι συγγνώμη, αυτό είναι από το υπέροχο τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου, που τραγούδησε ο Κόκοτας, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Πάμε πάλι από την αρχή: …ένα μεσημέρι, της περασμένης Παρασκευής συγκεκριμένα, ένας διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών κλειδώνει το γραφείο του, και πηγαίνει σε μια σύσκεψη που έχει εκτός υπηρεσίας. Εκεί που βρίσκεται, του τηλεφωνεί η γραμματέας του και του αναφέρει ότι του διέρρηξαν το γραφείο!

Το γραφείο βρίσκεται ανάμεσα σε ένα κτίριο στην οδό Ευαγγελιστρίας, μαζί με άλλα γραφεία που έχουν θέα την… Ακρόπολη, και τη Μητρόπολη (βοήθειά μας), έχουν κόσμο γύρω γύρω, και αυτό το σύνολο γραφείων διαθέτει φύλαξη στην είσοδο, τουτέστιν για να μπεις και να βγεις, χρειάζεται να περάσεις από έλεγχο.

Τρελαίνεται ο άνθρωπος, επιστρέφει αλλόφρων στο γραφείο του, βλέπει την πόρτα σπασμένη και την κλειδαριά παραβιασμένη, ψάχνεται, δεν του λείπει τίποτε από τα προσωπικά του αντικείμενα και εν συνεχεία καλεί την Αστυνομία. Ερχεται η Αστυνομία, καταγράφει το συμβάν, παίρνει και αποτυπώματα, και φεύγει.

Ωραία ως εδώ; Ωραία, θα πει κάποιος, διαβάζοντας απλώς την περιγραφή αυτή. Μόνο που το γραφείο που διαρρήχθηκε, και κανείς δεν κατάλαβε πώς, είναι αυτό του διευθυντή Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Οπα. «Μια στάση εδώ…» (άλλο τραγούδι, Μητροπάνος, θεός)…

…και μία θανατερή σύμπτωση

Σε ένα παράλληλο σύμπαν τώρα, «τρέχει» το «θεματάκι» (έτσι το αποκαλεί η κυβέρνηση, για λόγους που δεν είναι απαραίτητο να εξηγήσει κανείς) με εκείνο το περίφημο Αννα-Μισέλ gate. Επειτα από μια έρευνα διαρκείας, που όχι μόνο εγώ, αλλά και διάφοροι άλλοι, είχαμε υπολογίσει ότι «τρέχει» με ταχύτητα «κουτσής χελώνας», το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών για το «θεματάκι», διαβιβάστηκε επιτέλους στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Είναι η Αρχή στην οποία προΐσταται ένας εξ εκείνων που έφαγαν πόρτα από την κυβέρνηση, όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν με το σκάνδαλο των υποκλοπών – ο κ. Μενουδάκος. Πήγε το πόρισμα στην Αρχή, ποιος ξέρει τι, και πόσα, ωραία παραμύθια ανέφερε σχετικά με τη διαρροή των δεδομένων στην αγαπημένη Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, και ζήτησε εξηγήσεις. Και κυρίως ζήτησε επιπρόσθετα στοιχεία για το θέμα.

Τα οποία στοιχεία, προφανώς βρίσκονται καταχωρισμένα στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Εκλογές αφορούν, δεν μπορεί να βρίσκονται ούτε στα αρχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτε στα αρχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και πέντε θαλασσών. Στο υπουργείο Εσωτερικών, στη Διεύθυνση Εκλογών, ανήκουν, εκεί βρίσκονται. Ή βρίσκονταν.

Οπου, ω της θανατερής συμπτώσεως, και της συναστρίας Κρόνου, Ουρανού, Δία, Αφροδίτης, Πλούτωνα και ανάδρομου Ερμή «ένα μεσημέρι, στης Ακρόπολης τα μέρη, άπονοι ληστές, στήσαν στις πέτρες τις ζεστές, λημέρι», και έπειτα από μια σύντομη σύσκεψη που είχαν μεταξύ τους, αποφάσισαν να μπουκάρουν στο γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών, και…

Η… Μις Μαρπλ υπουργός

Εδώ τώρα, το πράγμα μπερδεύεται κάπως. Αν πιστέψουμε τη γνωστή και ως… μεταρρυθμίστρια υπουργό Κεραμέως, η «μπούκα» μπορεί και να μην είναι και τόσο «μπούκα», αλλά κάτι άλλο. Διότι τόσο η ίδια όσο και το υπουργείο Εσωτερικών του οποίου προΐσταται, κάνουν λόγο για… «φερόμενη διάρρηξη». Ορος, ο οποίος με τη σειρά του, παραπέμπει αυτομάτως σε δύο λογικές υποθέσεις: ή ότι η υπουργός έχει αναπτύξει τις γνωστές αξεπέραστες ικανότητες στην εξιχνίαση εγκλημάτων, της Μις Μαρπλ, της ηρωίδας της Αγκαθα Κρίστι (άρα βρίσκεται κοντά στη λύση του μυστηρίου και του τι συνέβη και βρέθηκε η πόρτα σπασμένη και η κλειδαριά του γραφείου παραβιασμένη), ή έχει ενημέρωση ότι όλο αυτό ήταν ένα «στημένο» γεγονός για να δυσφημιστεί το υπουργείο, η ίδια, αλλά και η κυβέρνηση.

Που εδώ που τα λέμε, άλλο κεφάλαιο αυτό, καίγεται να κλείσει άρον άρον αυτή η ιστορία με τα e-mails των ψηφοφόρων του εξωτερικού τα οποία χρησιμοποίησε η ευρωβουλευτής κυρία Ασημακοπούλου για να μεταδώσει το φωτεινό της μήνυμα, για τις ευρωεκλογές.

Λάβα οργής και αγανάκτησης

Μέχρι στιγμής, η… Μις Μαρπλ δεν μας έχει διαφωτίσει πόθεν της προέκυψε και μας το ξεφούρνισε αυτό το περί «φερόμενης διάρρηξης». Πιθανόν να το κάνει τις επόμενες ημέρες. Αλλά η αντίδρασή της, σε μια ανάρτηση του Μιχάλη Κατρίνη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, για το θέμα, ανάρτηση στο Χ (το πρώην Twitter) με την οποία συνέδεσε – άκουσον άκουσον τώρα κι αυτός – τη διάρρηξη με την απαίτηση της Αρχής Μενουδάκου (για χάριν συντομίας) να της παραδοθούν στοιχεία, εμένα μου θύμισε έκρηξη της Αίτνας – είναι το πιο κοντινό σ’ εμάς ηφαίστειο, γι’ αυτό το αναφέρω. Υπουργική λάβα οργής και αγανάκτησης ξεχύθηκε κατά του Κατρίνη, ο οποίος υπαινικτικά συνέδεσε τη διάρρηξη με το αίτημα της Αρχής Μενουδάκου για παροχή στοιχείων.

«Ανεύθυνη λασπολογία με ισχυρές δόσεις επιστημονικής φαντασίας» είναι η κατηγορία εις βάρος του ευφάνταστου στελέχους του ΠΑΣΟΚ και να δω τώρα πώς θα μπορέσει να κάνει… Πάσχα στην Ηλεία, έπειτα από αυτό.

Εγώ εννοείται με την… Κεραμέως είμαι, δεν το συζητάω. Αρκεί να μας πει, αν και τι αφαίρεσαν οι διαρρήκτες από το γραφείο του διευθυντή Εκλογών του υπουργείου, αφού δεν έκλεψαν κάτι από τα προσωπικά του αντικείμενα. Κάποιος λάτρης… sci-fi ταινιών ας πούμε, θα υπέθετε ότι έχει δίκιο ο Κατρίνης, αφαίρεσαν αρχεία, τα αρχεία που σχετίζονται με το σκάνδαλο, αλλά αυτά εμένα μου ακούγονται για ιστορίες με alien!

Τι εκνεύρισε τον Ράμμο

Σε άλλα θέματα της επικαιρότητας τώρα, πληροφορήθηκα ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΔΑΕ (της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών – της Αρχής Ράμμου, για λόγους συντομίας), αναφορικά με το «τι ενημερώνουμε τον Ανδρουλάκη, τώρα που κέρδισε την υπόθεσή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Σύμφωνα λοιπόν με μια πηγή μου, της οποίας η αξιοπιστία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, φαίνεται πως η συνεδρίαση η οποία έληξε με μια μικρή… νίκη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έστω και με οριακή πλειοψηφία 4-3 (σας είχα ενημερώσει σχετικά την περασμένη Πέμπτη), είχε προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον διαφόρων παραγόντων εκτός συνεδρίασης.

Συνήγαγε δε το συμπέρασμα αυτό η πηγή μου, από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν σταμάτησαν να χτυπούν τα κινητά ορισμένων εκ των μελών του ΔΣ, τα οποία, άκου τώρα σύμπτωση και αυτή, συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς οι οποίοι διορίστηκαν από την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου χρόνου, προκειμένου να ανατραπεί η υπάρχουσα εκείνη την περίοδο πλειοψηφία στο ΔΣ της Αρχής.

Και να τα τηλεφωνήματα, και να οι ψίθυροι, και να τα μηνύματα, δεν άντεξε και εξερράγη, μου ανέφεραν, ο πρόεδρος της Αρχής κ. Ράμμος, ο οποίος σημείωσε ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση.

Η παρέμβαση υπήρξε καταλυτική. Επειτα από αυτό, σταμάτησαν και τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα. Ετσι όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, με το γνωστό αποτέλεσμα (να ζητηθεί από την ΕΥΠ ο φάκελος με την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη και να αποφασίσει η Αρχή Ράμμου αν θα τον ενημερώσει και τι θα του αναφέρει), δεν διέφυγε την προσοχή των αποχωρούντων από το κτίριο, ότι μέλος του ΔΣ έδινε λεπτομερή αναφορά από το κινητό, για τα διατρέξαντα στη συνεδρίαση, σε κάποιον που εικάζεται ότι ήταν υπουργός. Από το απολογητικό ύφος του, το συνήγαγε η πηγή μου…

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/04/24


Τι αναφέρει το πόρισμα για το σκάνδαλο των e-mail σε αποδήμους, οι περίεργες κινήσεις του «δράστη» και οι υπόνοιες των αστυνομικών

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ


«Ο δράστης της καταγγελλόμενης διάρρηξης το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο του διευθυντή Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών φαίνεται να έσπασε την κλειδαριά με τη δύναμή του, χωρίς να χρησιμοποιήσει, σύμφωνα με την αρχική εικόνα, διαρρηκτικά εργαλεία. Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ενώ σε απόσταση λίγων μέτρων ήταν και άλλοι υπάλληλοι, κανείς δεν αντελήφθη οτιδήποτε. Η ταυτότητα του δράστη ίσως προσδιοριστεί από ίχνη DNA και αποτυπώματα που έχουν ληφθεί από τον χώρο σε μια έρευνα που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Ακόμη, αναλύονται από το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων τα ηλεκτρονικά αρχεία (σ.σ. log files) των δύο υπολογιστών του συγκεκριμένου γραφείου προκειμένου να διαπιστωθεί αν επιχειρήθηκε προσπάθεια υφαρπαγής δεδομένων, χωρίς, όμως, να προκύπτει – μέχρι στιγμής – ότι υπήρξε αναστάτωση στον χώρο. Προς το παρόν, πάντως, δεν αποκλείεται να πρόκειται για μια επιδρομή διαρρήκτη, όπως έχει συμβεί και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και για κάτι πιο σύνθετο με άγνωστες σκοπιμότητες».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη που παρακολουθεί την έρευνα για την καταγγελθείσα – από τον ίδιο τον διευθυντή της υπηρεσίας – διάρρηξη στο γραφείο στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. «Συνεκτιμούμε, πάντως, πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στο εσωτερικό πόρισμα που έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί για το σκάνδαλο με τα e-mail των αποδήμων δεν προσδιορίζεται οποιαδήποτε ευθύνη στους υπευθύνους της εν λόγω Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ εκείνος που διέρρευσε τα στοιχεία είναι άλλο πρόσωπο και έχει εντοπιστεί.

Η Διεύθυνση Εκλογών, πράγματι, είχε και εκείνη – όπως έξι τουλάχιστον ακόμη υπηρεσίες – τα σχετικά δεδομένα εκλογικών καταλόγων, όμως δεν φαίνεται να έχει καμιά εμπλοκή στη διαρροή. Ακόμη, λαμβάνουμε υπόψη ότι ήδη προ αρκετών εβδομάδων έχουν ληφθεί από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλα τα απαραίτητα αρχεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών του υπουργείου. Συνεπώς, δεν φαίνεται να ευσταθεί ένα αρχικό σενάριο – ότι, δηλαδή, η τωρινή κλοπή ψηφιακών δεδομένων θα μπορούσε να επηρεάσει την προγενέστερη έρευνα που έχει ολοκληρωθεί» συνεχίζει το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, σημειώνοντας πως σημαντικά συμπεράσματα αναμένονται άμεσα από τις εν εξελίξει έρευνες.

Μήνυση και καταθέσεις

Κατά πληροφορίες, η αναφερόμενη διάρρηξη σημειώθηκε μεταξύ 13.30 και 14.30 της Παρασκευής, όταν ο διευθυντής συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία του υπουργείου επί της οδού Σταδίου και κάλεσε την ιδιαιτέρα του προκειμένου να του μεταφέρει κάποια έγγραφα από το δικό του γραφείο στην οδό Ευαγγελιστρίας. Η υπάλληλος, όταν επέστρεψε στο γραφείο, διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή – αν και την είχε κλειδώσει φεύγοντας – ενώ ήταν εμφανή τα σημάδια διάρρηξης στην κλειδαριά, στο πόμολο και σε άλλα σημεία. Αρχικώς, επί τόπου βρέθηκε ομάδα ΔΙΑΣ και σε δεύτερη φάση ο καταγγέλλων διευθυντής, όπως και η συνεργάττριά του, προχώρησαν σε μήνυση και καταθέσεις στο Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως, που έχει αναλάβει – υπό την εποπτεία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών – την έρευνα, δίνοντας μια κοινή περιγραφή όσων συνέβησαν.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσμετρούν ότι στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση από εταιρεία security και λαμβάνουν καταθέσεις και από άλλους υπαλλήλους προκειμένου να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη. Τέλος, εν εξελίξει είναι και η διαδικασία επιβεβαίωσης των αναφορών του διευθυντή.





























...από "ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ"



 

ΕΦΡΙΞΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ "ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΕΣ" ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ...ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΓΙΑ ΞΕΚΑΡΔΩΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΓΝΩΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ...

ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ", 2.347 (946)

"Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 28/04/24

 

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΔ ΝΑ ΜΗ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ...

Από "ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ"

"ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ", 29/04/24

 

ΤΟ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΟΜΟΡΗΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ ΓΕΙΤΟΝΟΣ, ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ...

 Από την "ΕΣΤΙΑ"


"ΕΣΤΙΑ", 29/04/24


ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ-ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ...-ΟΤΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ, ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ (αναγκαστικώς προτελευταία, λόγω διαφήμισης )ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΩΝ (Τ)ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΟΝΟΝ ΛΟΓΟ Ο ΝΟΜΙΜΟΦΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ, ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ... ΚΑΝΟΝΙΚΩΣ, ΠΑΝΤΩΣ, ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ, ΠΟΥ ΕΔΩ ΔΕΝ...

 ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ", 2.346 (945)


"Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 28/04/24



ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΧΕΦΡΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΤΗ "ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ" ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙ ΩΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ Ο CEO "TOYΣ" ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙ-αντιΣΥΡΙΖΑ ΜΕΤΩΠΟ, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ....

 OI KHΠΟΥΡΟΙ ΤΗΣ  "ΑΥΓΗΣ", 2.345 (944)



"Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 28/04/24


"Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 28/04/24


"Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 28/04/24


ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ Ή ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ, ΑΦΗΝΕΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΒΙΑΣΤΑ, ΜΕ ΑΨΕΥΔΗ ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...

Καρότο και μαστίγιο σε σχέση 

με το πρόσωπό του Νίκου Δένδια
 
















https://www.militaire.gr/to-exoplistiko-schedio-dendia-kai-poy-mpazei/



Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία στέλνει ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων…Η απάντηση είναι ότι μέσα σε ένα χρόνο, οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν 24 νεκρούς στρατιωτικούς! Συνεπώς θα αφιερώσουμε στον κ.Δένδια και στην κυβέρνηση τους στίχους «λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά»! Από δηλώσεις ,συνεντεύξεις και ανακοινώσεις μπουχτίσαμε…

Η ανακοίνωση και το μήνυμα του ΥΕΘΑ:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρει σε μήνυμά του προς τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (28 Απριλίου 2024):

«Η διασφάλιση της Υγιεινής και της Ασφάλειας σε κάθε δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, καθώς το προσωπικό τους αποτελεί τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή της αποτρεπτικής ισχύος τους.

Ο χώρος εργασίας των Στελεχών και των Οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ένα περιβάλλον υψηλού κινδύνου.

Τόσο λόγω της φύσης της αποστολής τους όσο και λόγω του συνεχώς μεταβαλλόμενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραμένει προσηλωμένο στη διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους των δραστηριοτήτων του.

Σε κάθε μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το μήνυμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία είναι σαφές.

H συνεχής και απαρέγκλιτη τήρηση των προβλεπόμενων Κανονισμών είναι αναγκαίος όρος για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας και του αξιόμαχου του προσωπικού.

Είναι επίδειξη υπευθυνότητας και συνέπειας απέναντι στο ύψιστο καθήκον, την προστασία της ανθρώπινης ζωής».