οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Είναι απαράδεκτο κάποιοι, που δεν γνωρίζουν και όλες τις διαστάσεις, να συνδέουν το Κόσοβο µε την Κύπρο, όπου είναι διεθνώς ξεκαθαρισµένο ότι είχαµε παράνοµη εισβολή και κατοχή, όπου η αυθαιρεσία των Τούρκων κατακτητών στιγµατίστηκε τόσο µε τα ψηφίσµατα του ΟΗΕ όσο και µε την απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων π.χ. Απόφαση Λοϊζίδου. Ακόµα πιο απαράδεκτο είναι η συζήτηση να συνδέεται µε την ελληνική Θράκη, όπου είναι σαφής η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και η οικοδόµηση από την Ελληνική ∆ηµοκρατία ενός πρότυπου Ανοιχτής Κοινωνίας θετικών διακρίσεων που αποτελεί «Σχολείο ∆ηµοκρατίας» για όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Ο εθνικολαϊκισµός έχει και όρια. ∆εν είναι δυνατόν η ψηφοθηρία κάποιων να υπονοµεύει ακόµα και µια πατριωτική προσέγγιση και στάση που θεµελιώνεται σε συγκεκριµένες αδιαπραγµάτευτες εθνικές παραδοχές αποµονώνοντας διεθνώς την Ελλάδα και αποδυναµώνοντας έτσι τη διπλωµατική φαρέτρα της εθνικής εξωτερικής µας πολιτικής. ∆εν είναι δυνατόν η ψηφοθηρία κάποιων να υπονοµεύει ακόµα και µια πατριωτική προσέγγιση και στάση, αποµονώνοντας διεθνώς τη χώρα µας...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 20/04/24

 
Η καταπολέµηση του εθνολαϊκισµού έχει κόστος

Του δρος ΕΥΡΙΠΙ∆Η ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙ∆Η*


Σε δύο περιοχές της Ευρώπης µετά τις ανακατατάξεις στα Βαλκάνια, παρέµεινε ανοιχτή «µαύρη τρύπα» από άποψη σεβασµού των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και του κράτους δικαίου, στην Υπερδνειστερία και στο Κόσοβο. Το Συµβούλιο της Ευρώπης, πέρα από πολιτικές σκοπιµότητες ή διακρατικές συγκρούσεις, αποφάσισε να επιδιώξει την κάλυψη αυτού του κενού δικαίου, όχι µόνο για την προστασία των Κοσοβάρων αλβανικής καταγωγής αλλά κυρίως για τον σερβικό πληθυσµό της περιοχής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ανατέθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων η εκπόνηση σχετικής έκθεσης (Report), την οποία ανέλαβε η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και µέλος της Επιτροπής κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Στόχος είναι η αποτύπωση της κατάστασης και η επιβολή όρων και προϋποθέσεων για την είσοδο της Οντότητας του Κοσόβου στο Συµβούλιο της Ευρώπης, εφόσον βέβαια αποφασίσει κάτι τέτοιο το Συµβούλιο Υπουργών, που έχει και την αποκλειστική αρµοδιότητα. Οι όροι που ετέθησαν από την έκθεση δεν είναι άλλοι από αυτούς που έθετε όλα τα προηγούµενα χρόνια η σερβική κυβέρνηση προς το Κόσοβο και τη διεθνή κοινότητα, προκειµένου να προστατέψει τα δικαιώµατα της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσµα.

Συγκεκριµένα: 
1. Η ανάκτηση από το ιστορικό σερβικό µοναστήρι Visoki Decani της παρανόµως απαλλοτριωµένης έκτασης των 24 εκταρίων, περίπου 2.500 στρέµµατα. 
2. Ο έλεγχος της νοµιµότητας των απαλλοτριώσεων της περιουσίας των σερβικών δήµων και κοινοτήτων και των Σέρβων ιδιωτών. 
3. Η επίσπευση της δηµιουργίας Ενωσης των Σερβικών ∆ήµων και η αποκατάσταση των διοικήσεών τους. 
4. Η εδραίωση συστηµατικής επικοινωνίας και διαλόγου µεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

Η πίεση για την ψήφιση της έκθεσης είχε ως αποτέλεσµα να επιλυθεί το πρώτο θέµα του µοναστηριού και να αναληφθούν ισχυρές δεσµεύσεις για τα υπόλοιπα τρία, που θα µπορούσαν να επισπευσθούν πριν από τη σχετική συζήτηση στο Συµβούλιο Υπουργών. Να σηµειωθεί ότι επί 12 χρόνια δεν είχε γίνει κανένα βήµα προς αυτή την κατεύθυνση. Υπέρ ψήφισαν 131 µέλη της συνέλευσης, ενώ κατά ψήφισαν µόνο 29 και απείχαν 11.

Με την εξέλιξη αυτή δεν αναγνωρίζεται ένα κράτος, όπως εσφαλµένα ισχυρίζονται κάποιοι. Αλλωστε δεν έχει καµία τέτοια αρµοδιότητα το Συµβούλιο της Ευρώπης και πολύ περισσότερο δεν έχει αρµοδιότητα η Επιτροπή ή η Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Αυτό που θα συµβεί, αν το Συµβούλιο Υπουργών πιέσει πριν αποδεχθεί –αν αποδεχθεί– την έκθεση, είναι η επέκταση της αρµοδιότητας του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου στο Κόσοβο, κάτι που θα προστατέψει αποτελεσµατικότερα τα ανθρώπινα δικαιώµατα 1,8 εκατ. ανθρώπων και κυρίως των Σέρβων, ασκώντας πολύ µεγαλύτερη πίεση στην τοπική κυβέρνηση για να επιβάλει τους όρους που µάταια επιδίωκε να πετύχει τα προηγούµενα χρόνια µόνη της η σερβική πλευρά.

Τέλος, είναι απαράδεκτο κάποιοι, που δεν γνωρίζουν και όλες τις διαστάσεις, να συνδέουν το Κόσοβο µε την Κύπρο, όπου είναι διεθνώς ξεκαθαρισµένο ότι είχαµε παράνοµη εισβολή και κατοχή, όπου η αυθαιρεσία των Τούρκων κατακτητών στιγµατίστηκε τόσο µε τα ψηφίσµατα του ΟΗΕ όσο και µε την απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων π.χ. Απόφαση Λοϊζίδου. Ακόµα πιο απαράδεκτο είναι η συζήτηση να συνδέεται µε την ελληνική Θράκη, όπου είναι σαφής η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και η οικοδόµηση από την Ελληνική ∆ηµοκρατία ενός πρότυπου Ανοιχτής Κοινωνίας θετικών διακρίσεων που αποτελεί «Σχολείο ∆ηµοκρατίας» για όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ο εθνικολαϊκισµός έχει και όρια. ∆εν είναι δυνατόν η ψηφοθηρία κάποιων να υπονοµεύει ακόµα και µια πατριωτική προσέγγιση και στάση που θεµελιώνεται σε συγκεκριµένες αδιαπραγµάτευτες εθνικές παραδοχές αποµονώνοντας διεθνώς την Ελλάδα και αποδυναµώνοντας έτσι τη διπλωµατική φαρέτρα της εθνικής εξωτερικής µας πολιτικής.

∆εν είναι δυνατόν η ψηφοθηρία κάποιων να υπονοµεύει ακόµα και µια πατριωτική προσέγγιση και στάση, αποµονώνοντας διεθνώς τη χώρα µας.


* Ο δρ Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης είναι βουλευτής Ροδόπης Νέας ∆ηµοκρατίας, αν. καθηγητής Νοµικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστηµίου Κύπρου.

Ας το διαβάσει και ο αρθρογράφος Παν. 
Παύλος, είναι ευκαιρία να αποδειχθεί 
πιό προσεκτικός, ενδεχομένως 
και σοφότερος, αντί των αφορισμών
που εκτοξεύει με περισσή ευκολία...


https://www.militaire.gr/i-elliniki-kyvernisi-stratigikos-themeliotis-tis-megalis-alvanias-odigei-se-kosovopoiisi-thraki-kypro/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου