οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Αν θα θελήσει να εξαργυρώσει ο Νετανιάχου την αυτοσυγκράτησή του, αυτό θα φανεί προσεχώς. Οµως είναι εντελώς απλουστευτική η ανάλυση πως όσα διαδραµατίζονται στη Γάζα αφορούν την προσπάθεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού να διασωθεί πολιτικά και να παραµείνει πάση θυσία στην εξουσία. ∆εν θέλουµε ή αδυνατούµε να αντιληφθούµε το σοκ που υπέστη η ισραηλινή κοινωνία την 7η Οκτωβρίου και γι’ αυτό, επί του πρακτέου, δεν έχει ακουστεί στο Ισραήλ άλλη πρόταση από αυτή της κυβέρνησης Νετανιάχου για την αντιµετώπιση των τροµοκρατών της Χαµάς....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/04/24


ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Αυτό που ξεχωρίζει έναν ηγέτη από έναν αρχηγό είναι το καθαρό µυαλό στη λήψη των αποφάσεων. Και τι σηµαίνει καθαρό µυαλό; Η ικανότητα ανάλυσης όλων των παραµέτρων του προβλήµατος που έχει µπροστά του πριν λάβει τις τελικές αποφάσεις. ∆ηλαδή, να µπορεί να βλέπει τη µεγάλη εικόνα και να µη χάνεται στα εικονίδια.

Το Ισραήλ, σε όλες τις κρίσιµες ιστορικές στιγµές του, είχε ηγεσίες που µπορούσαν να αρθούν υπεράνω των πρόσκαιρων αναγκών –όσο καυτές και αν ήταν– και να κινηθούν σχεδιάζοντας όχι το επόµενο βήµα, αλλά τα µεθεπόµενα. Κλασικό παράδειγµα αυτό που συνέβη το πρωί της 6ης Οκτωβρίου 1973. Η Γκόλντα Μέιρ και η στρατιωτική ηγεσία γνώριζαν ότι το µεσηµέρι θα εκδηλωθεί η αιγυπτιακή επίθεση στο Σινά. Οι στρατιωτικοί πρότειναν στην πρωθυπουργό ένα µαζικό προληπτικό χτύπηµα κατά τα πρότυπα του πολέµου των έξι ηµερών. Η Γκόλντα Μέιρ αρνήθηκε, διότι αντιλήφθηκε πως η διεθνής κοινότητα και πρωτίστως οι ΗΠΑ δεν θα συγχωρούσαν για δεύτερη φορά ένα προληπτικό χτύπηµα, κάτι που αναµφίβολα θα είχε επιπτώσεις στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας. ∆ικαιώθηκε γι’ αυτή την επιλογή της, µια και οι ΗΠΑ στη συνέχεια παρείχαν αφειδώς στρατιωτική βοήθεια στο αµυνόµενο πλέον Ισραήλ στον πόλεµο του Γιοµ Κιπούρ, µε αποτέλεσµα τα ισραηλινά στρατεύµατα, µε το γνωστό προγεφύρωµα του Αριέλ Σαρόν, να βρεθούν σε απόσταση αναπνοής από το Κάιρο.

Σήµερα, η ηγεσία του Ισραήλ καλείται να επιδείξει την ίδια αναλυτική ικανότητα της κατάστασης µε αυτήν της Γκόλντα Μέιρ ή του Γιτζάκ Σαµίρ ο οποίος στον πρώτο πόλεµο του Κόλπου άφησε αναπάντητους τους 39 Σκουντ του Σαντάµ Χουσεΐν, για να µη σπάσει την εναντίον του Ιράκ πολυεθνική συµµαχία. Και φαίνεται πως ο Νετανιάχου ακούει τα µηνύµατα των φίλων του, αφού δεν έχει λάβει µια εν θερµώ απόφαση. Τι πιο λογικό να απολαµβάνει µια στρατιωτική και κυρίως πολιτική νίκη επί του Ιράν, καθώς έχει συγκροτηθεί µια συµµαχία στην οποία συµµετέχουν και αραβικά κράτη της περιοχής που αντιτίθενται στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασµούς της Τεχεράνης.

Αν θα θελήσει να εξαργυρώσει ο Νετανιάχου την αυτοσυγκράτησή  του, αυτό θα φανεί προσεχώς. Οµως είναι εντελώς απλουστευτική η ανάλυση πως όσα διαδραµατίζονται στη Γάζα αφορούν την προσπάθεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού να διασωθεί πολιτικά και να παραµείνει πάση θυσία στην εξουσία. ∆εν θέλουµε ή αδυνατούµε να αντιληφθούµε το σοκ που υπέστη η ισραηλινή κοινωνία την 7η Οκτωβρίου και γι’ αυτό, επί του πρακτέου, δεν έχει ακουστεί στο Ισραήλ άλλη πρόταση από αυτή της κυβέρνησης Νετανιάχου για την αντιµετώπιση των τροµοκρατών της Χαµάς.

Ανακεφαλαιώνοντας: Το χτύπηµα του Ιράν έφερε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσµατα από αυτά που ήθελε το θεοκρατικό καθεστώς. Το Ισραήλ βγήκε διπλά ενισχυµένο από αυτή την επίθεση και εναπόκειται στην ωριµότητα της ηγεσίας του η κεφαλαιοποίηση αυτών των κερδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου